Dodaj do ulubionych

ruchy dzidziusiow

30.04.06, 14:20
Witam Was serdecznie
Znalazlam to forum jest bardzo ciekawe w zwiazku z tym postnowilam zadac Wam
pytanko odnosnie ruchow dzidziusiów.
Jestem w 33 tyg.ciazy,beda to dwie dziewczynki.Jedna z nich jest ulozona
glowkowo a druga miednicowo.Ta pierwsza z nich rusza sie caly czas a ruchy
tej drugiej (ulozonej miednicowo) sa bardzo rzadkie (np 2 razy sie ruszy na
dobe) i wlasnie to mnie bardzo niepokoi.Chodze do lekarza prawie co
tydzien,slysze bicia serduszek i jest wszystko ok.Jestem ciekawa jak to bylo
z waszymi blizniakami, jak czesto sie ruszaly????
Obserwuj wątek
    • wewska Re: ruchy dzidziusiow 30.04.06, 15:31
      Oj, moje bliźniaki są bardzo różne z charakterów, objawiało się to już w ciąży. Jeden bardzo flegmatyczny, drugi to istny żywioł. Generalnie brzuszysko falowało mi baaardzo mocno, ale tylko z jednej strony. Z drugiej strony rzadko i o wysnaczonych godzinach. Normalnie Paweł i Gaweł (Tomek i Krzysiu).
    • kasiula.g Re: ruchy dzidziusiow 30.04.06, 15:33
      poczytaj tu : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=41022499
    • aniaczyania Re: ruchy dzidziusiow 17.05.06, 12:27
      Dziekuje bardzo za odpowiedzi,uspokoilam sie.Obecnie jestem w 36 tyg ciazy nie
      mam zadnych skurczy,zanosi ze jeszcze pochodze sobie z tym wielkim
      brzuchem.Termin mam na 16 czerwca,wszystkie wyniki bardzo dobre a tak z
      ciekawostek to przytylam prawie 20 kg.Ogolnie czuje sie bardzo dobrze tylko
      oczywiscie szybko sie mecze i bardzo czesto odwiedzam lazienke.Oczywiscie boje
      sie tego co mnie czeka ale mysle sobie ze nie ja jedna bede miala blizniaki
      takze mam nadzieje ze wszystko bedzie ok,pozdrawiam wszystkie mamy blizniakow!
      • donata72 Re: ruchy dzidziusiow 17.05.06, 12:30
        no moje chlopaczyska tez mnie maltretuja cale dnie i noce ale maja jeszcze duzo
        miejsca pozatym nieczekam z utesknieniem na co miesieczna wizyte bo je czuje
    • aniaczyania Re: ruchy dzidziusiow 17.05.06, 13:10
      Caly czas czuje ruchy swoich dziewczyn oczywiscie tej jednej sa bardzo czeste a
      ta druga siedzi sobie cichutko czasami mnie kopnie w pachwine.Wczoraj mialam
      badanie ktg wszystko jest ok i tak jak napisalam wczesniej jeszcze sie nie
      zanosi na porod,za tydzien mam wizyte i badnie usg takze zobaczymy ile waza
      dzieci i lekarz ma sprawdzic przeplywy.Jak sie bedzie cos dzialo
      napisze.Pozdrawiam
    • magdag3382 Re: ruchy dzidziusiow 17.05.06, 16:05
      Moje blizniaki maja juz 5 i pol miesiaca sa ruchliwi ale w brzuszku wiercili
      sie praktycznie przez cala dobe! najgorzej w nocy i tak do konca ciazysmile ale
      tez mialam wrazenie ze jeden jakby mniej kopie ale wszystko bylo w ok u Ciebie
      pewnie tez jest ok! powodzenia zycze zdrowka
    • dekosi Re: ruchy dzidziusiow 27.05.06, 00:37
      anaiczyania dopiero teraz zauważyłam Twój list ja mam termin na 17 czerwca i
      zaczynam sie juz niecierpliwić. Będzie dwóch chlopców waga 36 tydz 3300 i 3000
      Napisz proszę jak masz zamiar rodzic, bo ja cały czas myślę, jak sie czujesz,
      ile ważą dziewczynki? Pozdrawiam
      • aniaczyania Re: ruchy dzidziusiow 27.05.06, 13:37
        Jestem obecnie w koncowce 37 tygodnia.Ogolnie czuje sie dobrze,ale dokuczaja mi
        chyba bole stawow tj. kosci palcow ,kolana mnie bola,kregoslup dokucza i
        dziecko ulozone glowkowo bardzo mi naciska na kosci lonowe.Codziennie lekko
        pobolewa mnie brzuch,ale nie mam rozwarcia ,badania wszystkie ok. Dzisiaj nawet
        bylam na KTG rowniez wszystko w porzadku napewno jeszcze nie do porodu.Dzieci
        sie kreca zwlaszcza ta ulozona glowkowo sie rozpycha.Waza mniej wiecej po
        2700.Jak bede rodzic to sie okaze, w moim szpitalu raczej lekarze robia
        cesarskie ciecie ze wzgledu na bezpieczenstwo dzieci i matki, ale podejrzewam
        jak sie zacznie akcja porodowa to moze bede rodzic naturalnie.Boje sie
        niesamowicie porodu.Oczywiscie po naturalnym porodzie szybciej bym wrocila do
        zdrowia ale jak te drugie dziecko sie nie przekreci i beda mi robic do drugiego
        porodu ciecie cesrskie to juz pech.Ogolnie mam pozytywne samopoczucie ale i tak
        caly czas mysle czy dzieci beda zdrowe a upewnie sie dopiero po porodzie a
        termin tuz tuz.We wtorek ide do lekarza to zobaczymy co mi powie.Takze do
        nastepnego listu-pozdrawiam.
      • aniaczyania Re: ruchy dzidziusiow 31.05.06, 13:42
        Witam
        Jestem w 38 tyg ciazy.Jestem swiezo po wizycie lekarskiej,wszystko w porzadku,
        badnia bardzo dobre,zapis ktg prawidlowy.Termin na 16 czerwca i chyba urodze w
        terminie,a caly czas myslalam ze bedzie z miesiac wczesniej a tu sie nie
        zanosi.Mysle sobie czy wszystko bedzie dobrze, bardzo boje sie porodu i tak
        ogolnie jestem zestresowana.Na dodatek jak spotkam kogos znajomego to sie mnie
        pytaja "to jeszcze nie urodzilas?".Codziennie mnie boli brzuch tak jak na
        miesiaczke ale nieregularnie, dzieci sie kreca niesamowicie i coraz bolesniej
        odczuwam.Twarz mi lekko puchnie nos tez sie robi szeroki i oczywiscie
        kosteczkie okragle i coraz mniej mam sily,Bola mnie pachwiny i glowka naciska
        na kosci pochwy i przy chodzeniu mnie boli. W piatek mam nastepne ktg a we
        wtorek wizyta zobaczymy co sie wydarzy. pozdrawiam
    • gosiapal Re: ruchy dzidziusiow 27.05.06, 12:36
      Ja też mam takie same ułożenie bliźniąt jak Ty, ale dla odmiany cały czas
      wywraca się i kopie mnie synek ułożony miednicowo a córeczka ułożona główkowo
      jest grzeczniutka.
    • klaudynka111 Re: ruchy dzidziusiow 31.05.06, 14:47
      Witam przyszłą mamusię.Moi chłopcy urodzili się 9 maja.Ułożeni byli jeden główkowo a drugi miednicowo.Ten miednicowo ruszał się bardziej.Dzieci urodziły się zdrowe w poł.35tc.poprzez cesarskie cięcie.Wskazaniem do porodu naturalnego jest ułożenie główkowe dwojga dzieci lub pierwszy główkowo a drugi poprzecznie lecz większość lekarzy nie chce się bawić i wykonuje cesarskie cięcie. Pozdrawiam (Termin porodu miałam na 18 czerwca).
    • karolcia65 Re: ruchy dzidziusiow 31.05.06, 22:03
      Witaj,

Moje trojaczki bardzo roznie sie ruszaly. Szczegolnie Natalka miala humorki i
      potrafila odpoczywac przez caly dzien (albo ruszac sie tak, ze nie czulam).
      Oczywiscie balam sie, ze cos jej sie stalo. Polozna nauczyla mnie rozmawiac z
      dzieckiem i uzbroic sie w cierplowisc w oczekiwaniu na odpowiedz. Podzialalo.
      Ostatnie dni przed porodem moje brzdace szalaly po prostu.

Nie martw sie, taki to juz urok ciaz mnogich. Najwazniejsze, ze serduszka bija,
      ruchy rzadkie ale sa, a Ty dobrze sie czujesz (bo mam nadzieje, ze tak jest)

Pa, pozdrawiam,

Karolcia z Zosia, Natalka i Krysia
      ur. 10.10.2005.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=34599210
    • monro Re: ruchy dzidziusiow 02.06.06, 12:07
      Hej, w moim brzuszku zamieszkała bardzo ruchliwa TRÓJKA. Ostatnio dziewczynkę
      bardzo mało czułam, mimo, że wcześciej była aktywna. Podczas badania okazało
      się, że jest ułożona tuż pod sklepieniem macicy ( chłopaki ją
      tam "wypchnęły" ). Jednak lekarka stwierdziła, że ma dosyc miejsca, choć o
      mocniejszych kopnięciach juz nie ma mowy. Za to największy z trójki, cały czas
      wywija, nie wiem kiedy on śpismile)), drugi chłopiec raczy mnie kopniakami prosto
      w pęcherz. Mój brzuch faluje, przybiera różne kształty i jest to niezmiernie
      przyjemne. Pozdrawiam
      • aniaczyania Re: ruchy dzidziusiow 02.06.06, 19:42
        Witam
        Ojej trojka ale masz wesolo.Ja w tej chwili to juz bardzo odzczuwam ruchy
        dzieci bo jest 2 tyg do porodu.Jednak te dziecko mniej ruchliwe nadal rzadziej
        sie rusza ale w zapisach ktg wszystko jest w porzadku.Moj brzuch tez faluje i
        dzieci wypychaja sie a to glowka a to nozka,raczka. Jestem ciekawa w ktorym
        jestes miesiacu i jak sie czujesz.Ja bardzo sie boje bo porod tuz tuz a mnie
        nic nie bierze.Blizniaki podobno rodza sie wczsniej a tu sie zanosi na
        termin.POZDRAWIAM
        • izakun Re: ruchy dzidziusiow 03.06.06, 15:26
          Trzymam kciuki za Was smile Na pewno wkrótce zobaczysz swoja dwójkę i będziesz
          najszczęśliwszą mamą na świecie. Ja kończę z moimi dziewczynkami 24 tydzień.
          Ułożenie podobne, jak u Ciebie i podobne wrażenia z kopniaków wink Jedna ciągle
          się rusza, druga ciągle odpczywa. Pozdrawiam ciepło.
        • monro Re: ruchy dzidziusiow 04.06.06, 13:56
          hej,
          z moją TRÓJKĄ jestem w 7 miesiącu, za kilka tygodni położą mnie w szpitalu i
          pozostane tam do planowanej cesarki. Przez całą ciązę czuje się wspaniale, mimo
          trzech płodów, 35 lat na karku i pierwszej ciąży. Wyniki mam też bardzo dobre,
          dzieci rozwijają się prawidłowo, a największy ma wagę dzieci z pojedynczej
          ciązy, czyli 700g w 24 tyg.Trochę zaczyna ciążyć mi brzuch i trudno w nocy
          ułożyć się do snu ( a będzie jeszcze gorzej ) jednak tak wspaniale czuję się z
          moimi skarbami, że mogłabym być w ciąży jak słonica 2 latasmile)Pozdrawiam
          wszystkie przyszłe i teraźniejsze mamy podwójnie lub więcej uszczęśliwione!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka