Dodaj do ulubionych

brzuch mi pęka!!

27.12.06, 01:17
niestety skora w kilka dni zrobila sie tak napieta i cienka, ze szok! rozstepy
robia sie jak szalone sad( do tego strasznie mnie swedzi dol brzucha!! i jest
mi juz strasznie ciezko... ledwo laze, a jeszcze tydzien temu biegalam po
sklepach... no i moze wlasnie teraz mi sie to odbija uncertain
Obserwuj wątek
    • hmika Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 09:09
      hej!chociaz ja mam to juz za soba pamietam to uczucie ciezkosci,doskonale!!
      mysle o tobie cieplo i trzymam kciuki!pa
      • blizniaki14 Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 09:35
        Ja też mam trochę rozstępów przy pępku...cóż...uroki ciązy. Trzymam kciuki żebyś
        juz niedługo, może za tydzień lub dwa tuliła swoje dzieci, które wynagrodzą
        wszystkie "cierpienia ciązowe" wink będzie OK
    • barrbarella Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 10:16
      piegoosek
      ja jestem teraz 34t6d i tez niestety od kilku dni mam rozstepy w dole brzucha. Jednak bol brzucha mam juz od kilku miesiecy. I ciezko mi niemilosiernie. Mam nadzieje ze po porodzie odczuje ulge smile.
    • asia889 Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 13:20
      To nie od biegania, to dzieci Ci rosną smile. Niestety w ciąży bliźniaczej rozstępy to chyba rzecz nieunikniona. Smaruj się, może będą mniejsze.
    • apple13 Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 13:52
      Moja skóra niestety też zaczyna nie wytrzymywać sad( Mam okropne skupisko
      rozstępów na jednym z boków, które "powoli" zaczynają atakować dół brzucha. W
      dodatku po leżakowaniu w szpitalu mam zabronione dotykanie, masowanie,
      głaskanie brzuszka sad((((( więc nie mogę porządnie wmasowywać żadnych
      specyfików. Ale już niedługo... smile
    • karolcia65 Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 15:10
      Hej,

I ja znam to uczucie ciezkosci. Za to z rozstepami bylo u mnie smiesznie. Przez
      cala ciaze ujawnil sie doslownie jeden. Za to po porodzie zobaczylam sloneczko
      z rozstepow wkolo pepka. I rozciagnieta skora nie wstapila sie calkowicie. I
      tak uwazam, ze jak na trojaczki jest calkiem, calkiem wink
      Smarowalam sie 2 x dziennie i robilam sobie delikatny masaz szczoteczka do
      paznokci, zeby poprawic ukrwienie i elastycznosc skory. Bardzo jednak uwazalam,
      bo lekarze straszyli skurczami.

Jeszcze troche, potem porod, a potem bedzie duuuzo lzej.

Pa, pozdrawiam,

Karolcia z Zosia, Krysiai Natalka
      ur. 10.10.2005.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=34599210
      • anet772 Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 21:33
        A ja niewiem co to rozstepy,bo mnie one nie dopadlysmile
        Przez cala ciaze smarowalam brzuszek raz albo dwa razy dziennie i byc moze to mi
        pomoglo albo poprostu mam taka skore,ktora poradzila sobie z szybkim
        przybieraniem na wadze.
    • darias2 Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 22:06
      Obecnie jestem 4 tygodnie po porodzie i też zrobiły mi się rozstępy, a skóra
      tak mnie swędziała że nie potrafiłam wytrzymać, poza tym nie umiałam spać, a
      przekręcanie się z boku na bok było koszmarem. Dlatego kiedy dowiedziałam się
      że moje dzieci ważą 2650 i 2450 / z badania USG 36tc. / poprosiłam moją p.
      ginekolog o rozwiązanie ciąży. Urodziłam moje maluchy w 37tc i 4 dni. dzieci
      ważyły 2850 i 2650. Teraz brzuszek wraca do normy ale do doskonałości mu
      daleko. Życze wytrwania to juz prawie końcówka. Pozdrawiam
    • piegoosek Re: brzuch mi pęka!! 27.12.06, 22:35
      ech te rozstepy... tez do tej pory nic! moze jakis jeden delikatny rozstepik sie
      pojawil, a od jakiegos tygodnia skora na brzuchu zachowuje sie zupelnie inaczej
      niz do tej pory! tak, jakby nagle brzuch bardzo szybko zaczal przybierac, a tak
      wcale nie jest...
      tez od jakiegos 2/3go m-ca ciazy smaruje sie dwa razy dziennie, jednak
      niestety... myslalam tez, ze to genetyczne, ze skoro moja mama nie miala
      rozstepow, to i ja nie bede miala, a tu niestety... no i to swedzenie! znacie
      jakies masci, co by to zlagodzic? kurcze...
    • asja2 Re: brzuch mi pęka!! 28.12.06, 10:06
      witam
      oj znam i ja te atrakcje, moje chłopaki kończą jutro już 3 latka, ale pamiętam
      wszytko jakby to było dzisiaj, urodziłam ich w 38 tyg., ostatnie 2, 3 tyg. to
      był prawdziwy koszmar (waga chlopców 2040 i 2770), ja po prostu wyłam z bólu,
      przed ciążą wazyłam 46 kg 157 cm wzrostu, więc wyobrazacie sobie jak musialam
      wyglądac z monsturalnym brzuchem, dosłownie nie moglam z lózka wstac, to była
      cała operacja, trzymanie się za brzuch jedną ręką , a drugą za ramę łózka,
      brzuch tak potowrnie ciągnąl, całą skora, mialam wrażenie że pęknę jak smok
      wawelski, wspominam to jak traumę, błagałam o poród, a termin miałam na 19
      stycznia, przetrwałam Boże Narodzenie, i wiedizaląm,ze dłużej nie dam rady,
      cesarka była umowiona na 6 stycznia, a kazdy dzien był jak miesiąc , chlopaki
      wyskoczyły tydzien przed planowanym cieciem i z jedenj strony było mi zal, ze
      nie doczekali nowego roku, a z drugiej dziekowalam Bogu, ze wreszcie poczulam
      ulgę, ze mogłam normalnie oddychac, wprawdzie potem zaczely sie inne
      atrakcje,no ale tak to juz jest
      pozdrawiam wszystkie blixniacze ciezarowki, trzymajcie sie ciepło
      aha, ja tez się smarowałąm dwa razy dziennie specjalnym kremem, ale rozstępyu i
      tak miałam, jakis rok , 1,5 po porodzie jak brzuch całkiem doszedł do siebie,
      rozstępy tez się zmniejszyly a teraz przy opalenixnie w ogóle nie rażą, na
      szczescie miałam je w kolorze skóry, a nie fioletowe, w sumie w ciązy przytyłam
      18 kg, po roku z kawałkiem wazyłamm juz to co przed ciążą i wygladałam jak
      przed ciążą, bo spadek kilogramow po porodzie jest czasem wiekszy niz przyrost
      wagi w calej ciązy, tylko ta skóra....
      niestety po moim slicznym pępku zostalo wspomnienie, zdeformował mi się i nie
      wrocil do pioerwotnego kształtu
      pozdr.
      • cytrusowa Re: brzuch mi pęka!! 28.12.06, 11:55
        Piegoosek, glowa do gory!

zleci jak z bicza strzelil!

fakt, ze ja tez ledwo dychalam, wlasciwie moglam tylko lezec. co robilam.

co do rozstepow jak zwykle indywidualna sprawa, ja mialam zawsze fajny, jedrny
        brzuch w prezencie od matki natury i rozstepy mialam z lat mlodzienczych na
        biodrach czy posladkah.

no i w ciazy udao mi sie zachowac nienaruszona skore brzucha az do 31tc.
        potem nagle jak mnie wzielo, oliwka na rozstepy kilka razy dziennie nic nie
        dala, zreszta widac na zdjeciu jak mi brzuch na lewo sie ustawil bo panienki tak
        sobie chcialy lezec. w efekcie lewa strona brzuca jest w rozstepach.

na chwile obecna, 8 dni po cc pozostal mi bardzo maly brzuch z widocznymi
        rozstepami, ale poki co nie spamruje, bo ten brzuch jeszcze dziwny jest.
        ale rozstepy sa biale, takie lekko wchloniete.
        na pewno i tobie sie ladnie zmniejsza, bo z regly wystarczy dobra pielegnacja.

trzymaj sie i odpoczywaj ile sie da, bo uwierz, przy naszej dwojeczce jest sporo
        roboty chocby dlatego, ze musimy pilnowac regularnych por jedzenia - co 4 godziny.

karmienie plus przewiniecie i meirzenie temp zajmuje nam okolo godziny, poltorej
        a jak sama robie to do dwoch.
        • 100ania Re: brzuch mi pęka!! 28.12.06, 19:16
          u mnie rozstępy pojawiły się (i już zostały ze mną) w pierwszej ciąży. Teraz wcale sie nimi nie przejmowałam, bo starych i tak nie zlikwiduję. A ciężko w ostatnich tygodniach było mi niemiłosiernie. W dodatku musiałam leżeć, więc nawet wyjście do toalety sprawiało mi w końcu problem. Ale teraz jest już super. Figurę mam lepszą niż po pierwszej ciąży. Wtedy bardzo długo nie mogłam zgubić dodatkowych kilogramów, chociaz w ciąży przytyłam tylko 13kg, ale dodatkowe 13 miałam po leczeniu hormonalnym. Teraz zdążyłam przytyć tylko 8kg i obecnie przy wzroście 177cm ważę 62kg smile)) I jest mi leciutko i bardzo fajnie smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka