Dodaj do ulubionych

Ciąża - niepokój

17.05.03, 16:46
Cześć Wam.
Jestem w 8 tygodniu z bliźniakami. Byłam na USG, oba serduszka biją, ale
jeden bliźniak jest mniejszy niż drugi, wg wyliczenia USG wyszlo, ze o 2
tygodnie. Na zdjęciu jest równo o połowę mniejszy.
Czy któraś z Was była w takiej sytuacji?
Czy donosiłyście obie ciąże?
Jeśli tak, czy to drugie było do końca mniejsze czy nadrobiło?
Czy po porodzie były jakieś klopoty z mniejszym - inkubatror?

Bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • miksa1975 Re: Ciąża - niepokój 17.05.03, 19:03
      Witam!
      u mnie od samego początku na USG obydwa płody były prawie, bądź identyczne.
      Taka sama wilekość, a potem masa. Co prawda urodziły się sporo za wczesnie (32
      tydz.) ale ważyły 1700 i 1760 gram i mierzyły odpowiednio 49 i 50 cm. Co prawda
      nie miałam takiego problemu (były inne - zdrowotnie, ale teraz jest wszystko w
      porzadku) ale wierzę, że u Ciebie będzie też w porządku, dzieci "dogonią się",
      urodzą się silne i zdrowe. Życzę z całego serca!!!
      Agnieszka z Julka i Alą
      • mamatrojaczkow Re: Ciąża - niepokój 17.05.03, 21:08
        Kochana Małgosiu! Nie przejmuj się na zapas! U mnie na początku miała być
        dwójka i sytuacja była podobna jak u Ciebie, dzieci były jakby w różnym wieku
        ciąży. Kiedy okazało sie, że jest w brzuszku jeszcze jeden szkrabik to już
        miałam troje w różnym wieku ciąży.
        Teraz odpoczywaj, nie martw się, pewnie lekarz wkrótce zaleci ci kolejne USG.
        Wiele zależy także od lekarza i jakości aparatu USG! Życzę zdrówka Tobie i
        bąbelkom! Aga
        • emonika.25 Re: Ciąża - niepokój 17.05.03, 21:26
          Krzyś przez cały okres ciąży był mniejszy od Kubusia. Podejrzewano nawet
          zespół "podkradania". Urodzili sie w 34 tyg ciąży z wagą -Krzyś 1860g, Kuba
          2800g. Teraz mają 2 latka, rozwijają się prawidłowo, mają apetyt, ale różnica
          wagi wzrosła do 2kg. Nie ma jak widać reguły. Pozdrawiam i gratuluję podwójnego
          brzuszka.
          Monika
    • smalgorzata Re: Ciąża - niepokój 18.05.03, 15:24
      Dzięki za odpowiedzi. Będę meldować, co slychać.
    • smalgorzata Re: Ciąża - niepokój 22.06.03, 12:34
      Niestety,okazało się, że drugiemu bliźniakowi, temu mniejszemu, przestało bić
      serce w 10 tygodniu. Został jeden, rozwija się w porządku. Było mi przykro, bo
      chciałam mieć dwójkę. Mamy już starsze dziecko.
      • emonika.25 Re: Ciąża - niepokój 22.06.03, 12:54
        Przykro mi Małgosiu, że tak się stało. Niestety zdarzają się takie przypadki i
        to znacznie częściej niż nam sie wydaje. Pozdrawiam gorąco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka