basia.m 09.02.03, 19:29 napiszcie koniecznie jak będą miały na imię Wasze maleństwa. zżera mnie ciekawość ;))) p.s wkrótce do Was dołącze... :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana_ Re: Imię 09.02.03, 21:03 A czy można napisać jak ma na imię JUZ URODZONE maleństwo? Jeżeli tak ( moje urodziło się w zeszłym roku)to moja córeczka ma na imię Anna Lidia. Miała być Lidia , ale ostatecznie jest na drugie. Odpowiedz Link
yula Re: Imię 09.02.03, 22:21 Tak jak lekarz mowi ze bedzie chlopak to Maksymilian, a gdyby jednak sie pomylil to Paulinka:) Odpowiedz Link
ariana_ uuups... 09.02.03, 23:28 Poprawka, córa nie urodziła się w zeszłym roku , tylko w zeszłym zeszłym , tzn. ma 14 m-cy. Ach! jak ten czas leci... Odpowiedz Link
isma Re: Imię 10.02.03, 01:17 Zawsze zastanawialam sie, jak to sie dzieje, ze rodzice wybieraja dziecku imie, zarzekajac sie, ze nie sugeruja sie moda, a potem okazuje sie, ze trzeba sie co chwile odwracac na wolanie po imieniu, ktore okazuje sie byc skierowane nie do ciebie. Ja nosze imie chyba szalenczo poularne w latach 70. (w klasie w liceum bylo nas szesc...), wiec myslalam, ze oszczedze mojej corce tego klopotu, dajac jej na imie Maria - bo tradycyjne (rowniez w mojej rodzinie), bo zdrabnia sie na tysiac sposobow, bo pasuje do dlugiego nazwiska. I tak zostala Maria Stella (Stella, czyli gwiazda - bo tak, zupelnie spontanicznie, "gwiazdeczko" powiedzialam do niej, kiedy ja pierwszy raz zobaczylam). Poniewaz nie znalismy wczesniej plci na 100 procent, ewentualny chlopiec mial miec na imie Antoni albo Michal. I jakiez bylo moje zdziwienie, kiedy kilka dni temu znajomy powiedzial nam, ze jest ojcem kilkudniowego synka Antoniego, ktory, gdyby okazal sie byc dziewczynka, mial byc Maria... Odpowiedz Link
lolyta Re: Imię 05.09.03, 23:45 isma napisała: > Zawsze zastanawialam sie, jak to sie dzieje, ze rodzice wybieraja dziecku imie, > > zarzekajac sie, ze nie sugeruja sie moda, a potem okazuje sie, ze trzeba sie co > > chwile odwracac na wolanie po imieniu, ktore okazuje sie byc skierowane nie do > ciebie. hehe... no wlasnie dlatego... ja tez mam takie imie ze pol klasy mialo tak samo i przyuwazylam ze to sie chyba po prostu zmienia co pokolenie, ta moda, a rodzice wybieraja "oryginalne" imiona kierujac sie moda z wlasnego dziecinstwa (wybierajac takie ktore wtedy bylo rzadkie). Za moich czasow krolowaly Anie, Agnieszki, Kasie, Piotrusie, Pawelki i Tomki, kiedy bylam w pierwszej ciazy widzialam jakies wyniki konkursu w ktorejs gazetce na najsliczniejszego dzieciaczka - ponad 200 dzieci - w tej ekipie 2 Anie, 1 Tomek, za to chyba po 15 Julii, Jakubow, Karolkow/Karolinek, Ludwikow... Moje dziecie bedzie Jeremy (nie mam pojecia czy to popularne, to po wujku) jego starszy brat ma na imie Piotrus. Odpowiedz Link
plomyk Re: Imię 10.02.03, 10:09 Witajcie, jest duzo serwisow, ktore robia ranking popularnosci imion i podaja statystyki:) Ja nie znam jeszcze plci, ale jesli bede miala syna to chce, zeby mial na imie Maciej. Nie jest to jeszcze w 100% uzgodnione, wiec niewykluczone, ze macka zamienimy na Jaska. A dziewczynka juz zdecydowane Weronika:) Tak piekniie sie zdrabnia:) Juz sie nei moge doczekac,z eby poznac plec:) pozdrawiam wszystkie mamy:) Ania i maluch:) Odpowiedz Link
zzzuzia Re: Imię 10.02.03, 13:40 A ja będę miała Zuzię albo Kubusia:) Wiem, że może ostatnio te imiona stały się bardziej popularne, ale cóż poradzę na to, że od dawna mi się podobały:) Zuzia to moje przezwisko jeszcze z lat liceum:) A Kubuś kojarzy mi się z moim ukochanym Kubusiem Puchatkiem:) Odpowiedz Link
arvena Re: Imię 10.02.03, 17:27 u nas będzie Szymon albo Małgosia, choć wszystko jest jeszcze do przemyślenia:) ja sama zawsze chciałam mieć na imię Małgosia:))) pozdrawiam Marta Odpowiedz Link
damakierowa Re: Imię 10.02.03, 19:48 A ja jestem tu nowa i mam klopot, bo imie dziecka (7 tygodni) musi byc angielskie (mieszkamy w angielsko-jezycznym kraju), ale takie aby brzmialo dobrze po polsku (babcie, dziadek, etc). Miotamy sie z mezem od Dominiki (Dominica) po Emma (too British?). A z chlopcami to utknelismy na samym poczatku i nie mamy nic jeszcze! Pozdrawiam Odpowiedz Link
asiax Re: Imię 10.02.03, 21:54 witaj A ja marze, zeby nazwac swoja (ewentualna) coreczke Emma ale w moim przypadku nie mialoby to zadnego uzasadnienia. Co innego u Ciebie: mozesz spokojnie nadac takie imie swojej coreczce, bedzie znakomicie brzmialo i po polsku i po angielsku... A ja poszukam jakiegos bardziej polskiego;) A chlopca nazwalabym Eric. pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
renjul Re: Imię 15.04.03, 22:34 Ja mam Grzesia. Jest ich dwóch w klasie. Jestem zadowolona z tego wyboru. A teraz to naprawdę nie wiem. Może gdy będę znała płeć... Na pewno nie Kuba - owszem jest bardzo ładne, ale modne już od tylu lat, że nie ma chyba klasy w szkole, czy grupy przedszkolaków, gdzie nie byłoby 1-2. Kiedyś podobał mi się Sławosz, bo mój brat ma na imę Sławomir, a to trochę podobe. W sprawie dziewczynki to zastanawiałam się nad Lucynką, Martynką lub Marcysią. To trudne zadanie, żeby nie przegiąć w żadną stronę. Moja mama np. chciała dać mi na imię Andżelika i jestem bardzo wdzięczna swojemu tacie, że mnie przed tym uchronił. Mam jeszcze sporo czasu na rozmyślanie. Pozdrawiam :-)))) Odpowiedz Link
yula Re: Imię 10.02.03, 23:45 Dla chlopca moglby byc Tomas, Gregory, Stephan, maz podaje propozycje:) Odpowiedz Link
carmella Re: Imię 13.02.03, 15:08 damakierowa napisała: > A ja jestem tu nowa i mam klopot, bo imie dziecka (7 tygodni) musi byc > angielskie (mieszkamy w angielsko-jezycznym kraju), ale takie aby brzmialo > dobrze po polsku (babcie, dziadek, etc). Miotamy sie z mezem od Dominiki > (Dominica) po Emma (too British?). A z chlopcami to utknelismy na samym > poczatku i nie mamy nic jeszcze! > > Pozdrawiam Moja przyjaciolma mieszka w "jukeju" i tez sie zastanawiala nad imieniem, zeby nie bylo trudne ani dla polakow ani dla brytoli. Nie pamietam juz dokladnie jakie imie wymyslili dla chlopaka, ale dla dziewczynki mieli Veronica lub Rebeca. Ostalo sie przy Veronice (na drugie Malgorzata, ale tego to tam raczej nikt nie wymowi:}) Odpowiedz Link
keltoi Re: Imię 16.04.03, 01:04 damakierowa napisała: > A ja jestem tu nowa i mam klopot, bo imie dziecka (7 tygodni) musi byc > angielskie (mieszkamy w angielsko-jezycznym kraju), ale takie aby brzmialo > dobrze po polsku (babcie, dziadek, etc). Miotamy sie z mezem od Dominiki > (Dominica) po Emma (too British?). A z chlopcami to utknelismy na samym > poczatku i nie mamy nic jeszcze! > > Pozdrawiam Proponuję Peter. Moi znajomi mają synka Piotrka, którego mamą chrzestną jest Amerykanka. I bardzo chętnie przyjęła do wiadomości, że chłopiec w domu wołany jest Piter (wzięło się od saszetki na dokumenty Taty, do której Piotruś, dzieckiem ledwo z kołyski "wyszedłym" straszny pąciąg czuł był :) ). Działa! Odpowiedz Link
noico Re:Antek lub Lidia 11.02.03, 16:55 Ja uwielbiam rosyjskie imiona i chciałam Tatiana lub Sonia. Może uda mi się jeszcze przekonć męża. Mam czas do czerwca. Pozdrawiam Odpowiedz Link
soni Re:Sonia albo Maks 05.09.03, 15:08 noico napisała: > Ja uwielbiam rosyjskie imiona i chciałam Tatiana lub Sonia. Może uda mi się > jeszcze przekonć męża. Mam czas do czerwca. Pozdrawiam ciesze sie, ze Sonia, ktora wymyslilam sobie wieki temu /podczas czytania w liceum 'Zbrodni i kary' Dostojewskiego to imie, ktore z rzadka bo z rzadka, ale jednak jest nadawane nie chcialabym obdarzyc dziecka imieniem nadmiernie oryginalnym no ale plec bedzie wiadoma /albo i nie/ za dwa tygodnie. Jesli Sonia okaze sie chlopcem bedzie Maksem, czyli Maksymilianem - czy to naprawde teraz takie popularne imie? wszedzie sie na nie natykam na tego rodzaju forach... Odpowiedz Link
verroniqe Re: Imię 11.02.03, 19:32 kiedyś podobało mi się Julia i Wiktoria ale te imona zrobiły się tak okropnie popularne :(( więc będzie Maria albo Weronika, Kubuś albo Dawid , jeszcze czas byle do czerwca :)) pozdrawiam Odpowiedz Link
basia.m Re: Imię 11.02.03, 21:01 u mnie też bedzie Kubuś, bez żadnych wątpliwości. A co do dziewczynki - strasznie podoba mi się Helenka albo Zosia, mąż gusutuje w innych ( u niego prym wiedzie Martynka ) Ale jeszcze sporo czasu, troche więcej niż 9 miesięcy :))))) pozdrv. Odpowiedz Link
porzeczka1 Re: Imię 11.02.03, 21:19 Witajcie ciężaróweczki ! :))) Widzę, ze Kubuś to bardzo popularne imię - nawet nie zdawałam sobie z tego sprawy :)). A u nas prawie na 100% ma być chłopiec :))). Pozdrawiam Odpowiedz Link
pretty_ Re: Imię 11.02.03, 22:21 Zawsze, ilekroć myślałam o tym, że kiedyś będę miała dziecko, myślałam, że będzie to Julia albo Mikołaj. A tymczasem, któregoś pięknego dnia, po USg które dało mi pewność co do płci stanęło na tym, ze nasza malutka będzie miała na imię Anna Izabela. "Julka" jakoś nie chciała mi przejść przez gardło, gdy "rozmawiałam" ze swoim brzuszkiem, a Ania- hmmm... zupełnie inaczej... Pozdrowienia! Odpowiedz Link
kicia7 Re: Imię 12.02.03, 14:44 Bo ta Julka, to brzmi jakoś tak dziwnie. Moja córka jest Julia. Imię dostała po córce Oktawiana Augusta. Ale i tak wszyscy pytają ją, gdzie zgubiła Romea. No i ona uważa, że jest Julia i okropnie nie lubi jak się do niej mówi Julka. W ostateczności toleruje Julisię. Odpowiedz Link
gosiak74 Re: Imię 12.02.03, 08:41 A u nas będzie albo Hubert (mój mąż uparł się na to imię, bo jest wg. niego takie męskie), a jak będzie dziewczynka, to jeszcze się waham - Marlena, Martyna, Weronika albo Aleksandra (umówiliśmy się z mężem, że on wybiera imię dla chłopca, a ja dla dziewczynki). Odpowiedz Link
gandzia27 Re: Imię 14.02.03, 00:29 Ja wybrałam Alicję albo Piotra. Na początku chciałam Lidię ("Słoneczniki" Snopkiewicz), ale to zbyt popularne imię - podobnie jak Weronika, Julia czy Aleksandra. Zastanawiam się jeszcze nad kórymś z bezpretensjonalnych imoin typu Ewa, Kasia. Niestety jest teraz moda na bezpretensjonalne imiona... Jeśli chodzi o chłopaka to na pewno nie Kuba, bo będzie 20 Kubą w klasie. Dla chlopaka jest łatwiej - jest tyle pięknych i prostych imion typu Tomek, Michał, Marcin. Nie wiem jeszcze czy Alicja jest ok, chyba jest zbyt udziwniona... Prawdopodobnie będzie Ewa (byłaby Maria, ale znowu dziecko byłoby 20 Marią w klasie). Najprościej byłoby dać Agnieszka, ale mama już ma to imię... Odpowiedz Link
gag10 Re: Imię 15.04.03, 20:51 Mój maluch ma na imię Radek, chociaż na początkum miał byc Kubą ale w około zaczęło ich byc za dużo i chcielismy dac z mężem imię którym nie jest nazwane co drugie dziecko na podwórku. Muszę powiedzięć że nie żąłuję swojego wyboru i często spotykam sie z przychylnym zdanieim innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anika11 Re: Imię 15.04.03, 22:58 Mieszkam w USA, wiec oczywiscie staralam sie wybrac imie dla dziecka tak aby brzmialo dobrze w jednym i drugim jezyku. Moja malenka dziewczynka bedzie miala na imie Marya Ruth. Marya wymawia sie tak samo jak Maria, ale poniewaz tubylcy wymawiaja imie Maria jako Mariija, wiec postanowilam zmienic pisownie, zeby nie bylo watpliwosci jak to imie wymawiac. Chlopczyk mial byc Daniel Walter. a. Odpowiedz Link
ykke Re: Imię 16.04.03, 10:07 Jesli będzie dziewczynka(jak twierdzi lekarz) damy jej imię:Iza(po mnie:0),Milena albo Kamila.Dla chłopca mamy już od dawna:Damian. Odpowiedz Link
kika_kika Re: Imię 16.04.03, 15:41 Kacperka mają 3 moje koleżanki :( a ja... jak będzie komu :) to dam na imię Maxymilian - po dziadku męża, Oskar - bo nam się podoba :), a jak będzie dziewczynka... to będzie albo Milenka, Marysia, albo Natalka - a miałabyć Marcelinka - ale wymyślili Złotopolskich :(, ewentualnie miałabyć ZUZIA, ale... rodzina męża ma złe skojarzenia :( no właśnie,.... a czy bierzecie pod uwage skojarzenia?? bo ja raczej te negatywne (chciałam mieć córeczke Martynke, ale.... żeby moja córa na m,otorze nago?? :D) Pozdrawiam, KIKA - czekająca :) Odpowiedz Link
malamysz2 A co myslicie o.. 16.04.03, 21:46 Oj, sporo tych Maxymiliankow.. Ja chcialam Maxyma, ale chyba zrezygnuje. Chcialabym by i polska i niemiecka rodzinka wymawiala tak samo to imie (bo tutaj mieszkamy). Co myslicie o imieniu Jasper? To dunskie imie, chyba dosc rzadkie. A, jesli bedzie to dziewczynka (nie wiem jeszcze, bo to dopiero 10 tydzien), to bedzie to Malika. Podoba sie komus? :-) pa Viola Odpowiedz Link
mik29 Re: Imię 29.04.03, 11:04 moje typy to: Natalia (uzgodnione z mezem), albo Iza, Iwona, Ilona, Zosia ew. Marzena lub Michał albo Rafał albo Paweł albo Jacek, synkowi na drugie chciałabym dać po moim ojcu Jan Odpowiedz Link
jolwas Re: Imię 29.04.03, 13:27 A ja jak na razie biore pod uwagę takie imiona: Małgosia, Marysia albo Zosia (i tutaj jest zgoda ze strony męża, tak że coś wybierzemy)Gorzej jesli chodzi o imię dla chłopca, ja myślę o Wojtku lub Szymonie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
antonina_74 Re: Imię 30.04.03, 11:42 Jesli dziewczynka - Zofia Teresa. Troche mnie zlosci ze Zofia stala sie ostatnio tak popularna, ale to imie ma ogromne rodzinno-emocjonalne uzasadnienie u mnie, no i wymyslilam je 4 lata temu, dla pierwszego dziecka... Urodzil mi sie wtedy synek, ktorego nazwalam Kuba i przypadkiem utrafilam w najpopularniejsze imie dla chlopca :-) Chlopczyk bedzie Bartek, Patryk albo Stanislaw - pewnie Bartek. Pozdrawiam, Antonina Odpowiedz Link
omango Re: Imię 04.09.03, 10:34 dla dziewczynki: Jagodka albo Marianka, na drugie Danusia (po babci) dla chlopca: Franek (bedzie pierwszy rozrabiaka na podworku ;-)) albo Macius, Andrzejek (po tatusiu) poza tym baaardzo podobaja mi sie rosyjskie imiona: Tania, Tamara, Nadia, Borys (!!!) Pozdrawiam obecne i przyszle mamy. Odpowiedz Link
izabelix Re: Imię 04.09.03, 11:07 no to chyba bedziemy niepopularni (i dobrze) Andrzej lub Agnieszka Odpowiedz Link
nunu Re: Imię 04.09.03, 11:17 Dziewczynka- Agnieszka Magdalena, a dla chlopca mamy dluga liste i nie mozemy wybrac: Mateusz, Michal, Tomasz, Jakub, Dawid, Lukasz. Odpowiedz Link
maga9 Re: Imię 04.09.03, 15:09 Jesli bedzie dziewczynka (jak wyszlo na usg) to bedzie Pola, jesli jednak urodzi sie chlopiec - to albo Wojtus albo Julek albo Franek :))) pozdrowionka Odpowiedz Link
eliza34 Re: Imię 05.09.03, 10:11 Cześć dziewczyny, Bardzo się cieszę po przeczytaniu waszych maili-naszego wybranego imienia jeszcze nie ma. Lekarz powiedział,że ma być chłopiec, więc wymyslilismy Ryszard, zdrobniale Rysio i mamy nadzieję,że nie będzie takich na podwórku ani w szkole (po doswiadczeniu z pierwszym synem Jakubem), a jesliby dziewczynka to:Ligia lub Laura. Też chyba tu nie wspominane. Pozdrawiam, Mama Jakuba i 30 tyg.(ciąży)Rysia Odpowiedz Link
kasia_212 Re: Imię 05.09.03, 19:29 A jak wam sie podoba imie Natasza, wybraliśmy je z mężem dla naszej grudniowej córki ale nikomu z mojej rodziny sie nie podoba ;( Nie wiem czy "poszukać" jakiegoś innego imienia (podoba mi sie też Emilka), czy nie przejmować sie rodzinką ???? Jeżeli będzie syn to Kamil(nie podlega dyskusji;) Odpowiedz Link
ariana1 Re: Imię 06.09.03, 10:08 Absolutnie się nie przejmować! Czyje to dziecko, rodzinki czy wasze? Wy jesteście rodzicami i wy decydujecie. Z doświadczenia wiem ,że wszyscy się w końcu przyzwyczają , nawet jeżeli im się nie spodoba. A tak na marginesie, Natasza to bardzo ładne imię :) Dla mnie ładniejsze ( i bardziej oryginalne) niż Emilka. pzdr. Odpowiedz Link
nastka_7 Re: Imię 08.09.03, 09:20 A u nas będzie Nikodem lub Natan. Myśleliśmy jeszcze o Gracjanie i Tymoteuszu. Natomiast dziewczynka to będzie Maja - to imię wybrała nasza 4-latka Kinga, a mamy jeszcze Mateusza - 3 lata. Nastka Odpowiedz Link