Forum   polewa czekoladowa

polewa czekoladowa

(42 wyniki)
  • zrobilam ze 2 tyg temu polewę na pierniczki w sposób taki: w kapieli wodnej czekolada gorzka, trochę smietanki tłustej, trochę masla (to chyba najpopularniejszy przepis), smak ok, ale po zastygnieciu jest matowa i nieladna. Znacie niezawodny przepis na błyszczącą pyszną polewę z czekolady, a nie z torebki? ;) na ciasto klementynkowe potrzebuję, poratujecie?;)
  • szukam dobrego wypróbowanego przepisu ,parę razy robiłam z różnych książek kucharskich i zrobił się "kit".
  • Witam! Nadchodza imieniny mojej mamy, a ona przepada za eklerkami; wiem, jak je zrobic, ale mam problem z polewa czekoladowa - ta cukierniana jest bardzo charakterystyczna, nie taka jak domowa do ciasta... moze ktos z was wie (na pewno wiecie:)) jak takowa spreparowac? (inna nie moze byc, bo w tej caly urok tkwi:(( ) dzieki Pauli
  • Proszę nie odsyłac mnie do wyszukiwarki :))
  • Przy określeniu "strzelająca" mam na myśli taką łamiącą się polewę, a nie miękką czekoladową jak z reguły w ciastach się robi. Nie wiem jak ją opisać, ale domyślam się, że znawcy z tego forum wiedzą o co chodzi.
  • jw. Ktos ma wypróbowany? Zeby była lśniąca i gesta? Mi albo wychodzi za rzadka, że wsiąka w ciasto, albo matowa... Help!!!
  • Da sie cos z nia zrobic?? Moze to wina margaryny?
  • Chciałabym zrobić polewę czekoladową do ciasta. Jednak jedyne, co pamiętam to skład - niestety bez proporcji i kolejności dorzucania składników. A że jestem początkująca... proszę o podpowiedzi. Składniki następujące: masło, kakao słodkie w granulkach, cukier waniliowy i cukier zwykły. dziękuję
  • na pokrycie średniej wielkości babki ;-)
  • MMMMMMMMMMM. . . i oto chodi
  • Poradźcie, jak zrobić dobrą polewę czekoladową. Chodzi mi, żeby nie była taka krucha i łamliwa jak z torebki ale taka prawdziwa, gęsta i ciemna. Jeżeli będziecie znali przepisy na polewę czekoladową jaśniejszą np. z dodatkiem mleka/śmietanki, to też poproszę. Z góry dziękuję za rady
  • Mam pytanie i mam nadzieję, że znajdę tu na nie odpowiedź ;) Robię pycha ciasto z ananasem. Mam z nim jednak jeden problem. Na jego wierzch leję polewę czekoladową (2-3 rozpuszvzone czekolady i mleko). Problem w tym, że polewa odkleja się od ciasta. Już przy cięciu trzeba uważac żeby równo ukroić ciasto. Jedząc, zazwyczaj najpierw zjada się czekoladę, a potem ciasto, bp niestety jedno nie trzyma się z drugim :) Zna ktoś może sposób co zrobić żeby tak się nie działo? Może zmienić jakieś ...
  • Taką na tort - nie twardą i nie klejącą.Bylam w wyszukiwarce i google i nic odpowiedniego nie znalazłam.Za każdą życzliwą podpowiedź bardzo z góry dziękuję.
  • juz kieeeeeedys, bardzo dawno temu zakladalam taki watek, ale wtedy nikt mi nie doradzil:(( otoz chcialabym zrobic polewe czekoladowa, ale nie taka zwykla, tylko taka, jaka jest na eklerach - baardzo chrakterystyczna, taka szklista... moze tym razem ten watek trafi na kogos, kto akurat wie? albo pracuje u Bliklego i wyniesie tajemna recepture i podzieli sie nia na forum?;)) (przeszukiwalam juz rozne serwisy kuchenno-potrawowe, ale zazwyczaj publikuja przepisy na zwykla polewe:(() ...
  • Trafia mnie coś lekko na myśl, że znowu zrobię polewę do mazurków, która będzie smaczna, ale matowa. Daję gorzką czekoladę, trochę mleka, masło i jest matowe. Ponoć lśni po dodaniu śmietany. Czy to prawda i jakie są sensowne proporcje?
  • tortu :)))
  • Mam upieczone ciasto.Chcę to polać polewą najlepiej czekoladową, ale nieznam przepisu? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
  • Prosze o sprawdzony przepis na polewe czekoladowa.Ma byc nie miekka i nie twarda.Pozdrawiam
  • czesc, znacie moze fajny przepis na piernik? najlepiej taki, ktory nie wymaga duuugiego ucierania... z gory dzieki
  • Sa to grzybki z ciasta Kapelusze oblane polewa czekoladowa
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?