Dodaj do ulubionych

witam ponownie:)

09.05.08, 18:35
znowu mam pytanie tylko z innej półkiwink
czy Was tez pod koniec ciazy (o ile 33 tc to koniec ciazy) polozyli na badania
celem sparwdzenia wszystkiego i co najwazniejsze- na ile bylo to "na niezbedne
badania" ? wiadomo ze jak sie cos okaze nie tak zlego slowa nie powiem, ale
czy myslicie ze juz bede tam siedziec "do zwyciestwa"wink) moj lekarz nabral
wody w usta w tej kwestii (a nie moge powiedziec on bardzo dmucha na zimne ze
mna w ciazysmile) )wiec bardzo sie boje, ze tak bedzie chcial mnie trzymac a ja
mam przerazajace przeswiadczenie ilu rzeczy jeszcze nie przygotowalamwink)
oczywista moze sie zajac tym Mąż...ale ja jestem troche zosia samosia- jak
sama nie zrobie to zle sie z tym czuje..no przynajmniej musze koordynowac;-D
wlasnie dzisiaj pozegnalam sie z praca a moj Dochtore wyznaczyl mi termin na
szpital na poniedzialek..a ja chcialam procz skonczenia wszelkich niezbednych
przygotowan odpoczac zwyczajnie sobie troche...a w szpitalu na patologii
napewno nie odpocznewink
Obserwuj wątek
    • ewbert Re: witam ponownie:) 09.05.08, 20:31
      czesc smile)
      no ja w 33 tyg.urodziłam więc nie pomoge sad(
      a jak wózek... zdecydowaliście się na kolcraft-a???

czy cos innego wybraliście ??
      pozdrawiam
      Ewa smile
      • pszczolaasia Re: witam ponownie:) 09.05.08, 21:39
        juz w 33 tygodniu?? ja mam nadzieje ze tak do 38 bym dochodzila..wink
        nie na kolkrafta, choc ladnywink) dostalismy od przemilej znajomej abc design i
        emmalijunge od kogos innego z takimi gondolkami dla calkiem mlodych Mlodychsmile)
        p.s. a jak urodzilas to jaka mialy wage? musialy lezec w inkubatorku i jesli tak
        to jak dlugo?
        odzdrawiamsmile)
        • cytrusowa Re: witam ponownie:) 09.05.08, 22:30
          Asia, no ja tez dlugo nie dotrwalam i na patologie to trafilam w sytuacji
          zagrozenia i wczesniej ale potem, jak sie uspokoilo to trzymali mnie chyba
          prewencyjnie, by miec pod kontrola do 32tc. to byla granica bezpiezcna dla malych.
          potem se poszlam do domu ale nie na dlugo bo po dowhc tyg wrocilam, z gestoza.

moje nie byly w inkubatorach tylko na lozkahc podgrzewanych, nie bylo
          koniecznosci inkubatorow. oddychaly samodzielnie, radzyily sobie ogolnie. tlyko
          temperatura ciala...

wiesz, twoj lekarz chce cie miec pod reka po prostu bo teraz to w kazdje chwili
          moga sie urodzic. i pewnie dlateog chce cie miec obok, ze tak ladnie sie wyraze
          • pszczolaasia Re: witam ponownie:) 10.05.08, 12:33
            tnx Magdasmile) nie wiem na jakiej podstawie on sadzi, ze urodze zaniedlugo... mam
            cisnienie cukrzyce ciazowa i on mi juz wczesniej mowil ze wtedy lubia sie dzieci
            szybko rodzic moze dlatego? a ta gestoza to co to jest? jak sie objawia?
            zobaczylam wlasnie dzisiaj ze spuchly mi troche nogi w kostkach;-( a myslalam ze
            sie uda bezwink
    • piegoosek Re: witam ponownie:) 10.05.08, 00:45
      ja doczolgalam do 37tc smile moje urodzily sie z waga 2600g. nie mialy zoltaczki,
      nie musialy lezec w onkubatorkach smile
      nie kladli mnie na niezbedne badania do szpitala, wiec sie dziwie, ze Twoj
      doktorek tak chce, moze on wie cos, czego Ty nie wiesz? czy to mozliwe? pierwsze
      slysze, zeby na "niezbedne badania" kladli do szpitala... chyba ze realia NFZtu
      sie zmienly uncertain kto wie... moze on nie ma juz kasy, aby Cie badac???
      ps. Emmaljunga sprawdzi Ci sie na pewno!! mialam i bardzo sobie chwale!!
      • ewbert Re: witam ponownie:) 10.05.08, 08:14
        Urodziły sie z waga po 2010 i 2040 smile))
        no a poród dla mnie tez był zaskoczeniem, miałam bardzo spokojna
        ciąże i nic nie wskazywało na to ze urodze wcześniej ..ale stało
        się..
        generalnie odeszły mi wody.. zero skurczy.. na izbie okazało sie ze
        Basi pępowina wypada... szok.. nie wiedziałam o co chodzi wogóle..
        odrazu na łóżko z fotela z izby.. tylko słyszałam jak dzwonia na
        porodówke ze ciecie na cito.. i tak jak mni ena tym łóżku na izbie
        połozyli tak urodziłam w staniku w koszulce... 6.15 byłam 6.15 na
        izbie a6,40 i 6,42 urodziły sie dziewczynki smile wszystko sie dobrze
        skończyło smile
        w inkubatorze były 2 dni poźniej 12 godziń w podgrzewanym łóżeczku -
        ale chyba tylko prewencyjnie ze wzgledu na małą wage bo oddychały
        samodzielnie i wszytko było ok. Krysia dostała 10 pkt smile))
        Basia 7pkt.
        no ale ze wzgledu na tą wage to 13 dni lezałysmy sad((
        a i zółtaczka była na tyle mała ze nas nie naświetlali smile)
        buźka
        i trzymaj sie jak najdłużj...
        • pszczolaasia czyli zasadniczo jakeis dlugie lezenie w 10.05.08, 12:41
          inkubatorze w 33tc juz ich nie czeka? uff... no w poniedzialek ja tam dojade to
          sie poewnie wiecej dowiem. dzieki dziewczynysmile) uspokoilyscie mnie trochesmile
          • cytrusowa Re: czyli zasadniczo jakeis dlugie lezenie w 10.05.08, 13:48
            Asia, no z tym invitro to cie ierze pod wlos, bo tu nikt nie zwracla uwagi, ze
            ja po invitro. blizniaki to blizniaki, ciaza to ciaza.
            ale jak dla mnie to on cie bierze ze wzgl na cukrzyce i nadcisnienie.

u mnie zbagatelizowali (szpital kliniczny to masowka niestety) i wlasnie ze wzgl
            na wysokie ciesnienie dostalam gestozy.
            gestoza inaczej zatrucie ciazowe.

tylko moje wysokie cisneinie bylo w granicach normy dla zdrowego, a ja zawsze
            jechalam na cisnieniu typu 90na60. ale nikt mnie nie sluchal, ze powyzej 140 to
            juz za wysoko, leb mnie bolal, napuchlam cala, mialam mroczki przed oczami - tym
            spoosbem doprowadzili mnie juz do stnau jakiegostam, przedrzucawkowego chyba. do
            szpitala mnie wywalila polozna mowiac, ze to juz jest zagrozenie. no i bialkow
            moczu i pa - przyjeli mnie 18 grudnia, 19 poinformowali ze 20 rnao tna. do tego
            nagle w pzeciagu tyg dostalam za duzo wod plodowych wiec juz musieli
            interweniowac. a ja dostalam tkaiego brzucha, ze juz sie ruszac nie moglam, hehehe.

dlatego ja uwazam ze towj robi dobrze, bo nie chce doprowadzic do sytuacji
            zagrozenia, chce szybko reagowac. üpod koneic ciazy organizm naprawde szaleje i
            nikt nie jest w stanie przewidziec co i jak sie rozwinie.

trzymaj sie cieplo.

aaa, w Gdyni bedziesz lezala?
            wybrlaiscie juz imiona dla chlopakow?
            • pszczolaasia Re: czyli zasadniczo jakeis dlugie lezenie w 11.05.08, 17:35
              w Gdyni. nie chce jechac do gdanska. lezalam tam na akademii gdzie teoretycznie
              sie kwalifikuje, ale to jest daleko. gdynia tez jest ok.
              imiona- iwo i jesli drugi bedzie tez chlopak to albo borys, albo hubert, albo
              lukasz...napewno iwo zostajesmile jest tez opcja bardziej prawdopodobna ze druga
              bedzie dziewczynka i tu nie ma watpliwosci bedzie agatkawink)
              kurcze...to ci sie poplotlo co? u mnie cisnienie na lekach jest niby ok. chociaz
              zawsze mialam takie jak twoje- niskie a teraz 130/80 sie zdarza nie wiadmo z
              czego. puchnac nogi mi w ostatnim tygodniu zaczely w kostkach ale tak
              nieznacznie ze nie ma chyba o czym gadac.. nie wiem zreszta. jutro jade rano to
              bede wieczorem pewno cos wiedziala, albo we wtorek bo we wtorek jest obchod
              ordynatorski i wtedy sie mozna najwiecej doweidziecwink no nic...dzieki Magdasmile))
              ucaluj swoje mlode Lachonkismile))
      • pszczolaasia Re: witam ponownie:) 10.05.08, 12:38
        on mowi, ze po pierwsze mam cukrzyce ciazowa, mam nadcisnienie i biore juz kupe
        lekow i w zasadzie w ciazy ujawnila mi sie niedoczynnosci tarczycy no i sa to
        blizniaki z invitro wiec chce mnie dokladnie przebadac. moze mi sie szyjka
        skraca a ja tego nie czuje? bo mi zasadniczo nic nie dolega procz tego ze
        wieczorami twardnieje mi brzucho jak jestem zmeczona po pracy i jest mi juz co
        tu duzo kryc ciezko z nimwink) nie jestem taka mobilna i sie szybko mecze..ale to
        jest chyba nromalne.
        dobra jest? bo macalam w ciemnowink kolezanka kolezanki miala i bardzo sobie
        chwalila, ale ona miala pojedyncza. ale podobno sa niezawodne wiec sie na to
        zdecydowalamwink dziekiwink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka