dzela-226 25.11.08, 09:12 Dziewczyny potrzebna mi rada... Moja P.doktor wspomniała o takim zastrzyku... Ktoraś dostała??? Jak nazywa się ten lek? Naprawdę tak szybko daje efekty? Ile dawek trzeba wziąć? A wogóle to potrzebny jest?? Jak było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donata72 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 09:22 dostalam jak mialam skurcze w 7mc wyladowalam w szpitalu i odrazu zaaplikowali wrazie przedwczesnego porodu zeby plucka sie rozwinely niepamietam nazwy niestety Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 09:22 to jest seria zastrzyków dawana w szpitalu. o ile pamietam to chyba w sumie sześć. daje sie je po to aby maluszkom rozwinęły się płucka wcześniej, gdyż ww ciąży blizniaczej jest wieksze prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu. dzieki nim moje szkraby uniknęły respiratora. urodziłąm 4.5 tyg wcześniej. nie pamiętam nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiaa Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 10:39 Ja dostałam ok. 25 tc celeston (2 zastrzyki w odstępie 24h w szpitalu). Urodziłam planowym cc w 38tc Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 14:10 A ja nie dostałam.Mimo ze ciaza od początku zagrozona(leżenie plackiem,rozwarcie,skórcze).Mój gin stwierdził ze dzieci sa świetnie rozwinięte i nie trzeba im w niczym pomagać.Tydzień po wizycie u lekarza urodziłam,6 tyg wcześniej.Dzieci zdrowe,silne,same oddychały i swietnie jadły. Nie wiem od czego to zależy ani kto i na jakiej podstawie decyduje o zastrzykach. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieckox2 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 22:43 Gdy trafiłam do szpitala na podtrzymanie to od razu dostałam zastrzyki na rozwój płuc;w sumie 3 co 24 godz.Dzieci urodziły się w 36 tc i oddychały samodzielnie.Nazwy nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
apple13 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 23:10 Ja też dostałam taki zastrzyk jak wylądowałam na patologii w 32tc. Ilości dawek i nazwy nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
asik0211 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 25.11.08, 23:21 Ja też dostałam w 27 tyg gdy trafiłam ze skurczami do szpitala. Celeston - w sumie 2 zastrzyki dzień po dniu. Z tego co wiem to jest to praktycznie standardowa procedura w przpadku zagrożonej ciąży i nie grozi żadnymi negatywnymi konsekwencajmi (ani w przypadku przedwczesnego ani terminowego porodu). Też się przestraszyłam gdy usłyszałam o tym w szpitalu ale tak jak pisałam jest to praktycznie standard gdy cokolwiek może wskazywać na wcześniejszy poród i jest zabezpieczeniem dla Twoich Maluchów. Głowa do góry Odpowiedz Link Zgłoś
aga29krakow Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 26.11.08, 14:57 witam,też miałam ten zstrzyk jak wylądowałam w szpitalu 29 tyg. ciąży.Myslę ,że jest potrzebny żeby dzieciom płucka się rozwinęły..Moi chłopcy urodzili sie 35/3 tyg.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blumea Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 01.12.08, 14:39 ja równiez dostałam takie zastrzyki, sa konieczne! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula29 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 06.12.08, 22:28 Lek nazywa sie Celeston i podaje sie go w szpitalu. Dawki zalezne są od tyogdnia podania. Im starsza ciąża tym mniejsze dawki są podawane. Ja miałam całą podana w 28 tygodniu. Chyba 24 ml. Podawane co 6 h, ale kazdy spzital podaje inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mim100 Re: Zastrzyk na rozwój płuc... 07.12.08, 11:29 jak trafiłam w 33 miesiącu już z rozwarciem podano mi 2 dawki co 12 h tak na wszelki wypadek bo z usg wynikało że dziewczynki są super rozwinięte. urodziły się 3 h po 2 dawce ale oddychały zupełnie samodzielnieuważam że jeśli ciąża jest zagrożona towarto podać by spokojniejszą być wrazie porodu przedwczesnego Odpowiedz Link Zgłoś