Dodaj do ulubionych

Trojaczki z Nowego Sacza

23.11.03, 21:59
Witajcie wyjatkowi rodzice smile))

Zostalismy rowniez obdarzeni przez matke nature pieknymi trojaczkami big_grin
Urodzily sie 21 list. o 12:22, 12:22:30 i 12.23.
Dwie dziewczynki (1730 i 1820g)i chlopak (1710g). Same oddychaly od poczatku,
teraz juz sa karmione z butelek.
Mama jeszcze lezy w szpitalu i zbiera sie do chodzenia po cesarce a tata juz
przewija dzieciaki i karmi je jak jest w szpitalu u mamy.
Teraz jestesmy na etapie zakupu laktatora (jeszcze nie wiem czy NUK czy
MEDELA).
Czytam dokladnie wszystkie wasze porady-juz duzo sie dowiedzialem ciekawych
rzeczy.
Macie jakeis gorace rady dla swiezo upieczonych rodzicow BIG TRIO ? smile

pozdr.
Krzysiek i Iwona + Ada,Antos i Daria
Dzieciaczki poleza pewnie
Obserwuj wątek
    • kamila_trojaczki Re: Trojaczki z Nowego Sacza- GRATULACJE!!! 23.11.03, 23:29
      Bardzo serdecznie gratulujemy. Witajcie wsrod trojaczych rodzin.
      Zyczymy wszytskiego co najwazniejsze i najcenniejsze w zyciu dla Ady, Antosia
      i Daruni. Niech sie zdrowo chowaja.
      Pozdrawiamy Kamila z mezem Piotrem i juz rocznymi szkrabkami Aleksandra,
      Dominisiem i Julcia 2002,11,19 Wroclaw.
    • kamila_trojaczki Re: Trojaczki z Nowego Sacza 23.11.03, 23:33
      ach to znowu ja smile
      Mamy ta sama kombinacje 2 coreczki i synek. Dominik urodzil sie posrodku
      pewnie tak jak Antos smile
      Pozdrawiam Kamila
      www.trojaczki.net
      • super.tata Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 08:53
        Tak Antos urodzil sie posrodku smile - mowia ze blogoslawiony miedzy
        niewiastami wink.
        A z tymi laktatorami to macie racje poszukam jakiejs wypozyczalni i wyprobujemy
        te elektryczne - a ew. potem kupimy cos co juz sprawdzilismy i zdalo egzamin.
        Wlasnie smigam do mojej rodzinki do szpitala a potem po metryke do USC :-.
        Teraz przerabiam diete dla matek karmiacych big_grin

Aha jeszcze jedno - czy wczesniaczki musza miec robione jakies specjalne
        badania ? (neurolog, kardiolog, ...) - bo moje malenstwa niby dostaly po 7-8 w
        skali apgar ale wole sam tego dopilnowac, zeby potem nie bylo klopotow przez
        jakies niedopatrzenie :-\

pozdr.
        Krzysiek i cala Brygada
      • 33m Re: Trojaczki z Nowego Sacza 17.02.04, 23:43
        gratuluję. Przed wami masę radości, kłopotów, uśmiechów , łez, małych i dużych -
        nic was nie ominie. Nasze trojaki mają już prawie trzy lata. To już dorosłe
        dzieci, ale mam wrażenie, że dopiero co przeżywaliśmy to samo co wy teraz.
        Krótko mówiąc da się żyć - nawet całkiem fajnie, czasem trudno, ale okazuję się
        że cierpliwość rodziców trojaków jest niezmierzona jak ocean, często
        niezrozumiała dla innych. Najważniejsze to aby się wzajemnie wspierać tak po
        prostu w codziennych czynnościach, ale również tak specjalnie - całościowo i
        odpowiedzialnie.
    • asia.t Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 09:18
      Hej supertato!

serdecznie gratulujemy super dzieciaczków! Niech się zdrowo chowają i dają Wam
      czasem pospać. wink

Pozdrowionka
    • aga10010 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 09:46
      Gratuluje ziomkom potrójnego szczęścia
      Sama jestem z Nowego Sącza i urodziłam trojaczki 23.09.2003 w takiej samej
      kombinacji 2 dziewczynki i chłopczyk. Oczywiście chłopczyk urodził się jako
      drugi. Etap szpitalny mamy za sobą. Teraz nadszedł etap kontroli poszpitalnych.
      Krzyśku gdzie Iwona rodziła - czy też w Krakowie? Jeżeli chodzi o odciągacz
      polecam Medelę, wypożyczalnia i sklep znajduje się koło kliniki na Kopernika w
      Krakowie, róg Grzegórzeckiej i Chodakowskiego.
      Dzieciaczki są duże, jeżeli będzie wszystko ok napewno wyjdziecie do miesiąca.
      Jeżeli macie jakieś pytanka piszcie.
      Jeszcze raz gratulacje Agnieszka i Grzesiekoraz banda dzieci Ania, Asia, Jaś i
      Kuba
      • super.tata Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 23:28
        Wielkie dzieki smile
        Agnieszko Iwona rodzila wlasnie na kopernika w krakowie.
        Dzieki za namiary na ta wypozyczalnie-na pewno tam zajze-na teraz kupilismy
        laktator reczny Avent bo nie wiemy czy zona bedzie miala duzo pokarmu. Jak sie
        okaze ze bedzie go sporo to juz dziadek zadeklarowal sie ze kupi ten na dwa
        pojemniki Medela big_grin.
        Dzieciaczki troche spadly z wagi po urodzeniu i teraz waza 1700 i 2x po 1600 z
        groszami - ale jedza wiec mam nadzieje ze szybko wroca do tych upragnionych 2
        kg smile
        Dzis mielismy dziwna sytuacje- chyba ktos z personelu "sprzedal" do
        superexpresu informacje o nas i zaraz zjawil sie reporter z fotografem. Choc na
        poczatku strasznie sie zjezylem i chcialem im wlac - choc byli bardzo mili i
        robili dosc pozytywne wrazenie - nawet kupili dla zony bukiet roz a dla babli
        po kompleciku ubranek - to mile.
        W koncu sie zgodzilem na maly wywiad i troche zdjec smile
        Mysle sobie niech dzieciaki wiedza kto to paparazzi ... smile
        Kupcie jutrzejszy superexpress smile))).

Aha jeszcze jedno pytanko : jak wychodzicie finansowo z pieluszkami ? uzywacie
        tetry ? czy jednorazowych ?

pozdr.
        Krzysiek i Iwona i "Ich Troje" - choc bardzo nie lubie tego zespolu smile
        • aga10010 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 25.11.03, 07:59
          Witam Krzyśku
          Używamy papersów, przy zwykłych zabrakłoby nam metrażu na suszenie i pralka nie
          miałaby oddechu.
          Co do karmienia ja byłam nastawiona optymistycznie, chyba zdziałała to obsuga
          na neonatologi. Wytrzymałam 8 tygodni, potem na własną prośbę przestałam, nie
          wyrabiałam na zakrętach (odciąganie zajmuje w pierony czasu).
          Napisz który lekarz opiekuje się maleństwami i na którym oddziale leżą.
          Pozdrawiam Agnieszka z aniołkami
          • super.tata Re: Trojaczki z Nowego Sacza 25.11.03, 09:05
            Witaj Aga

Z tymi pieluchami to tak wlasnie podejrzewalem - nie ma innego wyjscia jak
            pampersy.
            Nasze bobasy mieszkaja teraz na oddziale wczesniactwa (tak to sie chyba nazywa)
            na III pietrze na kopernika a opiekuje sie nimi (kurcze z tego wszystkiego
            zapomnialem jak dokladnie ma na imie i nazwisko nasza pani dr) pani dr Pawlik
            (?) - taka szczupla, elegancka pani, z krotka fryzura w kolorze srebra smile.
            Jest naprawde wspaniala - dokladnie wszystko nam tlumaczy i wyjasnia.

pozdr.
            Krzysiek, Iwona i "2+1" big_grin - o ten zespol lubie zdecydowanie bardziej wink
    • dorotaa3 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 11:00
      Witaj, super tato z tej strony też Tata 1,5 miesięcznych trojaczków, Róży,
      Piotra i Pawła ale fajnie, może byśmy tak zapoznali kiedyś nasze dzieciaczki,
      to by było dopiero potomstwo pięcioraczki gwarantowane, jeśli chodzi o badania
      nasze dzieci leżały 3 tygodnie w szpitalu i na miejscu miały przeprowadzone
      wszystkie możliwe badania, teraz jeszcze jeździmy kontrolnie do okulisty i
      innych specjalistów od wcześniaków wszystko u naszych pociech ok. czego i
      Tobie życzę. Tak na marginesie czy mówi coś Tobie nazwisko Łukaszuk? Pozdrawiam
      serdecznie, życzę wytrwałości i cierpliwości lepiej się prześpij, służę poradą
      odnośnie wózka, znalazłem ciekawe rozwiązanie, trochę kosztowne, ale bardzo
      uniwersalne.
      • super.tata Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 23:34
        Witaj

Musimy kiedys jak bedzie cieplej zrobic jakis spęd naszych pociech - ale bedzie
        imprezaaaa big_grin
        Dzis rozmawialem z p. neonatolog i zapewnila ze wszystko kontroluje na biezaco
        i nie ma na razie zadnych podejzanych oznak.

Nazwisko Łukaszuk tak na pierwszy strzal nic mi nie mowi ... ?smile
        , ale napisz cos wiecej - czlowiek nie ma glowy do nazwisk big_grin predzej do
        twarzy .
        Prosze opisz ten patent na wozek - bo ja mam na razie patent na jeden blizniak
        i jeden pojedynczy - bo potrojny a juz rzedowy nie nadaje sie do niczego.

pozdr.
        Krzysiek i reszta inwenatrza domowego smile
        • dorotaa3 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 25.11.03, 20:05
          Witam. Jeśli chodzi o wózek. Inglesina wypuściła w tym roku nowy model wózka
          bliźniaczo-trojaczego, bardzo elegancki i zwrotny, przednie koła skrętne,
          jedyny minus to to, że jest to wózek trojaczy tylko przy założeniu gondolek
          spacerowych, pełne gondolki wchodzą tylko dwie, ja u ślusarza dorobiłem taka
          ramkę pod dodatkową gondolę i mamy również wózek trojaczy na zimę, przeróbka
          wygląda jak oryginał i nic nie widać że była jakaś ingerencja, oczywiście w/w
          ramka jest bardzo łatwo demontowalna i wózek powraca bez problemu do swojego
          pierwotnego wyglądu. Dokupiłem jeszcze jeden wózek pojedynczy z taką samą
          gondolką i z tym samym mocowaniem (bardzo łatwym i szybkim). Teraz mam dwa
          stelaże wózka, pojedynczy + bliźniaczo-trojaczy + trzy gondolki. Jak jest jedna
          osoba to pcha duży wózek trojaczy oczywiście na wiosnę gabaryty mocno spadają
          bo gondole umocowane będą jedna za drugą, teraz na zimę jest dwie z przodu
          jedna z tyłu, a jak są dwie osoby do pchania to jedna pcha wózek pojedynczy a
          druga podwójny. Takie rozwiązanie kosztowało nas po rabatach 3 tys zł ale jest
          godne polecenia. Jeśli chodzi o ściągacz do pokarmu to dokup sobie trójnik tak
          żeby żona mogła ściągać sobie z obydwóch piersi na raz.
          • kamila_trojaczki Re: Trojaczki z Nowego Sacza 25.11.03, 21:35
            Witam.
            Moje trzy kruszynki urodzily sie w 34 tyg.
            Aleksandra wazyla 2180 - 49dl. 8p Apgar, Dominik 2370 49 dl. 10p.Apgar, Julia
            1950 49dl. 8p. Apgar. Dzieci mialy podany tlen ( samodzilenie oddychaly)- tlen
            nie byl podany bezposrednio w masce lecz do inkubatorkow i to przez kilka
            poczatkowych godzin, byly naswietlna- zoltaczka. Jednak przy wypisie ze
            szpiatla dostalismy skierowania do specjalistow - okulisy, neurologa,
            kardiologa. Podobno tlen moze uszkodzic niektore narzady w tym rogoke oka.
            Dzieci po przebadaniu byly i sa zdrowe smile
            Pomimo wczesniactwa dogonily a nawet przegonily - wagowo (Dominik)
            rowniesnikow. Obserwujac dzieci urodzone w terminie a swoje nie zaobserwowalam
            jakichkolwiek oznak wczesniactwa- opznienia w czym kolwiek.
            Nic sie nie marwcice pomimo, ze nasze dzieci-trojaczki rodza sie z niska masa
            urodzeniow to nie wyrokuje w jakis sposob, ze sa chorowite itp. Tak samo z
            karmieniem piersia to nie wyrok, ze jak ktoras mama nie karmi piersia to jej
            dzieci beda watle i chorowite sama jestem dobrym tego przykladam bowiem od
            pocztku moje szkrabki sa karmione sztucznie.
            Cieplutko pozdrawaim wszytskie wyjatkowe trojacze rodziny. Zwlaszcza super
            mamy.
            Kamila ze spiacymi juz rocznymi malenstwamiwinkOlunia, Dominiesiem i Julcia
            2002,11,19 Wroclaw
    • amj02 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 16:26
      Gratulacje od 5-o letnich trojaczkowsmilesmilesmile
      Jesli macie mozliwosc wypozyczenia elektrycznego laktatora ( ja tak zrobilam i
      uzywalam przez 2 miesiace)to moim zdaniem jest to super sprawa. Co do badan
      nie napisales w ktorym tyg maluszki sie urodzily. Moje dziewczynki urodzily
      sie w 32 tyg ciazy na szczescie bez komplikacji. Przez 2 tyg lezaly w
      inkubatorach. Mialy zrobione wszystkie mozliwe badania wykluczajace jakie
      kolwiek wady. Co roku maja badania sluchu i wzroku z tytulu wczesniactwa. U
      Meg & Julia w 14 miesiacu zycia wystapila wada wzroku (dalekowzrocznosc i
      jedno oczko lecialo do srodka). Przeszly operacje korekcyjne , nosza okulaki i
      sa pod stala opieka okulisty.
      Sredecznie pozdrawiamy
      Gosia z Alyson, Megan & Julia ur 01/27/99
      • super.tata Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 23:41
        > Co do badan
        > nie napisales w ktorym tyg maluszki sie urodzily.

napisali specjalisci 33+6 wiec chodzi pewnie o 33 tyg. i 6 dni (jakby nie mogli
        napisac 34 nie ? smile )- narodziny tez odbyly sie bez komplikacji, bo prowadzila
        nas i wykonala cesarke wspaniala p. dr n.med. M.Bobrzynska zreszta jej mama tez
        jest dr ginekologii czy poloznictwa - to chyba taka tradycja rodzinna big_grin

> Moje dziewczynki urodzily
        > sie w 32 tyg ciazy na szczescie bez komplikacji. Przez 2 tyg lezaly w
        > inkubatorach. Mialy zrobione wszystkie mozliwe badania wykluczajace jakie
        > kolwiek wady. Co roku maja badania sluchu i wzroku z tytulu wczesniactwa. U
        > Meg & Julia w 14 miesiacu zycia wystapila wada wzroku (dalekowzrocznosc i
        > jedno oczko lecialo do srodka). Przeszly operacje korekcyjne , nosza okulaki
        i
        > sa pod stala opieka okulisty.

Czy twoje dzieciaczki mialy podawany tlen po porodzie lub byly naswietlane przy
        zoltaczce ? (bo ja juz sam nie wiem czy te wady wzroku u wczesniakow to jakas
        norma czy po prostu wplyw tlenu lub niezabezpieczone oczka przy fototerapii ? )

pozdr.
        Krzysiek i reszta towarzystwa wink
        • amj02 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 25.11.03, 01:33

> Czy twoje dzieciaczki mialy podawany tlen po porodzie lub byly naswietlane
          przy
          >
          > zoltaczce ? (bo ja juz sam nie wiem czy te wady wzroku u wczesniakow to
          jakas
          > norma czy po prostu wplyw tlenu lub niezabezpieczone oczka przy
          fototerapii ? )
          Meg & Julia mialy podawany tlen( czasami zapominaly sobie o oddychaniu)przez
          kilka dni. Alyson byla najmniejsza 1400g ale za to sama oddychala. Dostala
          jednak zoltaczki i byla naswietlana. Tez okropnie sie balam o jej oczy. Na
          poczatku podejrzewali chorobe , ktora prowadzi do slepoty (nie pamietam jak
          sie nazywa). Po 2 miesiacach wszystko sie cofnelo i jest ok do dzisiaj.
          Moje dziewczynki urodzily sie w b.dobrej klinice w USA. Do 2-ch miesiecy tam
          jezdzilismy do kontroli, pozniej prowadzili je pediatrzy ktorzy opiekuja sie
          nimi do dzisiaj. Mimo to co roku dostaje zawiadomienie o badaniach kontrolnych
          u okulisty i sluchu.Pozdawiam
          Gosia
        • jerzu.t Re: Trojaczki z Nowego Sacza 01.03.04, 11:14
          Witaj, super.tata!
          Na początek gratulacje (i to potrójne)!

> Czy twoje dzieciaczki mialy podawany tlen po porodzie lub byly naswietlane
          przy
          >
          > zoltaczce ? (bo ja juz sam nie wiem czy te wady wzroku u wczesniakow to jakas
          > norma czy po prostu wplyw tlenu lub niezabezpieczone oczka przy
          fototerapii ? )

Wady wzroku u wcześniaków to chyba nie jest żadną normą.
          Nasze panienki (obecnie 19 miesięczne) było tak, że dwie miały podawany tlen,
          jedna z nich miała dłużej (6 dni) ale żadnych komplikacji nie było z tym
          związanych.
          Były również naświetlane (żółtaczka poporodowa). Ale to wszystko nie wpłynęło
          na ich wzrok (jak narazie).

Pozdrawia potrójny tata ze Szczecina.
    • kasia_y Re: Trojaczki z Nowego Sacza 24.11.03, 18:16
      Wszystkiego najlepszego i dużo zdrówka dla Ady, Antosia i Darii, witajcie w
      naszej trojaczkowej internetowej rodzinie. Kasia.
    • tr_ns Re: Trojaczki z Nowego Sacza 06.02.04, 13:08
      Witam,
      Jesteśmy rodzicami starszych nieco bliźniaków z Nawojowej. Dużo siedzimy na
      internecie, mamy też trochę widomości na temat wieloraczków. Może udałoby
      sięnam nawiązać kontakt i powymieniać poglądy.
      Pozdrawiam
      Ania Ruchała
    • omn3 Re: Trojaczki z Nowego Sacza 28.02.04, 15:10
      Wszystkiego najlepszego dla Trojaczkow z Nowego Sacza.Bardzo polubilam to
      miasto,studiowalam przez 3,5 roku.Chodzialam w ciazysmile))))Mocno was sciskamy z
      Oliverem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka