Dodaj do ulubionych

Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczulić??

02.05.05, 20:36
Walczę dzielnie z wysypkami, eliminuje wszystko co może szkodzić . Mieliśmy
juz super efekt po elidelu( stosowałam 3 dni , raz dziennie). Dziecko było 2
dni naprawdę szczęśliwe, i dziś wszystko jakby się znowu uaktywnia. Płakać
się chce. Zastanawiam się nad krochmalem, ew. cięte kwiaty (frezje) bo nie
mam już z czego rezygnować....Czekam na info, co jeszcze można wykluczyć ( z
rzeczy dziwnych bo oczywiste alergeny wyeliminowaliśmy 1.5 mieś. temu)
A może coś z aftami ( pojawiły się kilka dni temu bo zaczęliśmy brać wszystko
do buzi...???)
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 02.05.05, 22:32
      Krochmal uczula !
      Afty, to grzybki, które niestety też powodują odczyny alergiczne.
      A kwiaty, no cóż też moga uczulać.
      Tak naprawdę wszystko moze uczulić. Pozostaje nam eliminowanie tego
      wszystkiego, i cieszyć się resztkami, z którymi mozna normalnie żyć sad
    • isma Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 10:52
      Krochmal, a scislej, maka ziemniaczana, moze zawierac zarodniki plesni. To samo
      z kwiatami cietymi - tez sie na nich niezly grzybek potrafi zahodowac,
      zwlaszcza, jak jest cieplo.
    • izia30 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 11:02
      krochmal nie uczula!!!!
      maka ziemniaczana owszem moze zawieraz zarodniki ale przygotowując krochmal
      wlewasz go do wrzatku i jeszcze gotujesz, więc gotowy krochmal jest bezpieczny.
      afty to choroba sluzówek, i trzeba z nią walczyc ale sama w sobie nie jest
      alergenem, kwiaty w wazonie owszem, bo mają pyłki.
      co to znaczy ze wyeliminowaliscie wszystko? może opisz co to jest to "wszystko"?
      • kruffa Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 11:04
        Iza - niestety na niektóre dzieci krochmal nie wpływa najlepiej - tak więc może
        podrazniać lub też uczulac.
        I może powtórzę to co na tym forum juz wiele razy było pisane - wszystko może
        uczulać.

Kruffa
        • beba2 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 12:09
          Oczywiście że krochmal uczula. A aphty to grzyby i każdy alergik powinien ich
          unikać.
      • isma Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 12:36
        Izia, czyzbys sugerowala, ze bezpiecznie mozna jesc np. szarlotke ze
        splesnialych jablek, bo poddaje sie je dzialniu wysokich temperatur???????
        Candida albicans nie jest grozna dla alergikow????
      • gagu3 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 13:10
        Wszystko na co zdołaliśmy wpaść, że może szkodzić. Z lekarzem zdecydowaliśmy
        wróćić do nutramigenu (ostatnio był bebilon pepti), kąpiele w krochmalu
        (odstwiliśmy oilatum), smarujemy parafiną i maścią cholesterolową, płuczemy
        wszystko 2 razy, prasujemy.Żadnych mechatych kocy i ciuszków ( z daleka od
        wełny - też za radą lekarza). Nawet jak bierzemy na ręcę to zawsze mamy tetrę
        na ramieniu ( bo nie wiadomo co jest na naszym ubraniu- np. perfumy).Nie ma już
        kwiatów kwitnących w domu i tu chyba widzę poprawę!!!!
        • julamimi Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 13:15
          swego czasu tez probowalam kapac corke w krochmalu (rowniez odstawione
          oilatum) - nie wiem, czy ją uczulal, ale na pewno za bardzo wysuszal skore i
          tym samym powodowal podraznienia; jesli teraz potrzebuje cos 'dorzucic' do
          wody, to balneum hermal lub kleik z siemienia lnianego

no i sama woda kranowa tez pozostawia wieeeele do zyczenia
          • gagu3 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 13:34
            dodaję do wody z krochmalem odrobinkę parafiny i w sumie woda jest Ok.
            ( też za radą lekarza).I właściwie skóra, gdzie nie ma suchych placków( ta
            zdrowa ) jest bardzo fajnie nawilżona. Możliwe , że szkodzi miejscowo?
            Zwariować można...
        • izia30 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 04.05.05, 13:42
          widzisz, czasem płukanie nawet milion razy nie pomaga, zrezygnuj z prania w
          detergentach, zapytaj aagas ile razy wypłukiwała płatki mydlane. przejdz na
          czysta wode, po prostu.
          nie piszesz w jakiej wodzie te kąpiele, bo moze to woda, lepiej ja przegotowac,
          niz lac z kranu z dodatkami.
          co do kwiatów to na ziemi też żyją rózne zyjatka....
          jaki smoczek dajesz? bo lateks uczula.
          jakie butelki i jak je myjesz (płyny do mycia)(plastyk)
          mleko sprzedają w puszkach metalowych, jezeli dziecko ma uczulenie na nikiel lub
          kadm czy chrom, to takie mleko odpada
          jaki materacyk...
          • gagu3 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 05.05.05, 12:04
            trochę mnie załamałaś, w życiu nie przypuszczałam , że mleko dla alergika może
            być w powodującym alergie opakowaniu..???Poprostu nie poszłam aż tak daleko...
            Nie chcę szaleć z radykalnymi zmianami bo ostatecznie nie będę wiedziała co
            uczula. Wykluczam po trochu.Juz jest lepiej, używam też elidelu.Po 1,2
            aplikacjach wszystko znika,ale pojawia się znowu po 2 dniach( zaczyna się
            bardzo delikatnie. Pytasz o proszek , ale ja wnim piorę od samego początku ,
            możliwe żeby wyszło coś po np.3 miesiącach?, Myślałam też o płynie do mycia
            naczyć ale przecież po umyciu parzę butelki....,materacyk? nie mam pojęcia ma
            go też od początku....Wiesz to , że on ma problemy ze skórą spadło na mnie jak
            cegła na głowę. W życiu się tym nie interesowałam ani nie przejmowałam. A już
            na pewno nie brałam pod uwagę opcji , że Bartek może je mieć. Stąd mój brak
            orientacji w temacie i totalna niewiedza. Z drugiej strony chcę zachować zdrowy
            rozsądek podchodzić do tego systematycznie a nie radykalnie.Trochę się boję ,
            że jak zacznę strasznie chuchać na syna to potem byle pyłek mu zaszkodzi.
            Nie wiem... po prostu nie wiem....dziś np. zmieniam szampon.
            Czy możesz mi jakiś doradzić ( był oilatum.
            • isma Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 05.05.05, 12:42
              Czy ten proszek to Jelp?
              • gagu3 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 05.05.05, 15:53
                tak, prosze napisz szybko o co chodzi....
                • isma Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 06.05.05, 18:06
                  Bo, kurcze, u nas sie pogorszylo znacznie przed paroma tygodniami, i przyczyny
                  moga byc nastepujace:
                  - nowa pasta do zebow (ale ja w zasadzie juz cala wypluwa)
                  - rozpoczecie okresu pylenia (fakt, najgorzej jest na odslonietych czesciach
                  ciala, ale pojawily sie tez zmiany pod kolanami, ktorych nigdy nie bylo)
                  - Jelp w nowym opakowaniu.
                  Gdzies mi sie rzucilo w oczy, ze ten w nowym opakowaniu ma inny sklad, ale nie
                  moge znalezc, gdzie ;-(((.
                  • gagu3 Re: do isma 06.05.05, 21:34
                    Słuchaj , właśnie toczę batalię. Dziś wyprałam wszystkie ciuszki dziecka w
                    samej wodzie( plus płukania oczywiście). Daję sobie tydzień na obserwację.
                    Będę informować na bierząco o postępach. Szczerze mówiąc jak przyjarzałam się
                    pralce i ubraniom to mocno stawiam na to , że przyczyna leży właśnie w proszku.
                    Prałam na 40 st. i zawsze wszystko świetnie doprane ( np, kupki)co nie zdarzało
                    się po Loveli. I tak sobie myślę , że to jednak musi być paskudna chemia.
                    Pozdrawiam.
    • izia30 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 05.05.05, 12:55
      u mojej zaczęło sie po 7czy 8 tygodniach. wysypka przypominajaca czerwona
      skorupe, musiałam zastosowac podejscie radykalne, pomogło. potem wracałam do
      rzeczy starych zawsze uzywanych i okazało się ze wszystko co było uzywane przez
      tych pare tygodni, było złe. zła była woda z kranu do kąpieli, pomógł nam
      własnie krochmal, który delikatnie łagodzi i redukuje swędzenie, zlikwidowałam
      wszystkie kosmetyki, mycie w czystej wodzie (z krochmalem) nawet głowy, pozostał
      tylko sudokrem i masc cholesterolowa po kąpieli, powycinałam metki z ubran,
      zakładałam ubranka na lewa stronę bo niektóre nici okazały sie nieuczciwe pod
      wzgledem składu. zaczęłam prac w czystej wodzie bo okazało się ze nawet cholerne
      płatki mydlane były złe, i nie chciały sie wypłukac, co wyszło gdy wrzuciłam
      suche ubranka 3 razy płukane po płatkach do goracej wody, moczyłam je kilka dni,
      zmieniając wode. równiez winny okazał się smoczek lateksowy (kupiłam silikonowy)
      przestałam uzywac płynu do naczyn, myłam sola i sodą.
      po kilku dniach skóra stała sie śliczna i aksamitna, dodam ze równiesz małej
      szkodził rumianek i koperek oraz nagietek.
      teraz ma 23mce, w zasadzie toleruje kilka kosmetyków, głównie moich, mogę juz
      prac w persilu dla dorosłych bo na proszki dziecinne reakcja jest natychmiast,
      płyn do płukania tylko Silan bo jelp szkodzi. ostatnio zaszkodził serek Bieluch,
      a wszystkie inne serki nie.
      do wody z kranu wróciłam jak mała skonczyła 8 mcy i musiałysmy sie przeniesc do
      duzej wanny. do wody dodaje oilatum emulsji(krem soft uczula)
      jak widzisz czasem radykalne podejscie jest jednak własciwe, bo najpierw jest to
      jeden alergen, potem dochodzą kolejne, i eliminujac wszystko krok po kroku mozna
      tak się bawic w nieskonczonosc.
      jak usunęłam wszystko co szkodziło, po paru mcach okazało się ze to "nadmierne
      chuchanie" było potrzebne, bo walkę którą stoczyłam, wygrałam ja a nie alergia.
      pozdrawiam.
      a tak na marginesie, koniecznie musisz pozbyc się aft z buzi, bo one trzymają
      układ immunologiczny w stanie ciągłego pobudzenia co prowadzi do rozwoju alergii.
      i jeszce dodam ze jak mała zaczęła zabkowac to okazało sie ze niektóre gumowe
      zabawki do obgryzania są złe, bo zawierają zakazany lateks.
      • gagu3 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 05.05.05, 15:59
        dziekuję Ci iziu30, mimo odmiennego podejścia ogromnie pocieszające jest to ,
        że Ci się udało!!!! Zatrzymałam się przy płynnie Jelp - używam!!! Tzn, używałam
        do dziś,już skasowany. Napisz mi proszę jaki jet efekt takiego prania i na ile
        stopni nastawiasz pralkę?.Czym myłaś głowkę?Jakiej firmy smoczki?
        • izia30 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 06.05.05, 10:42
          1. afty- nieco kontrowersyjna metoda mojej babci. przecierac dziecku buzie w
          srodku zasikanym gazikiem, ja tak miałam robione, ja tak robiła i nie było z tym
          nigdy kłopotów, ale sa zdaje sie jakies smarowidła w aptece.
          2. głowa tak jak reszta ciała zawsze była myta woda, czy to z krochmalem, czy to
          z oilatum juz jak była nieco starsza, włoski nie były super puchate, ale
          przynajmniej nie było kłopotów ze skóra. ZADNYCH mydełek i płynów czy zeli,
          chociaz do tej pory najlepiej sprawdza sie zel do mycia twarzy Lirene dla
          dorosłych (ale to juz chyba indywidualne)
          3. pralka wystarczyło ze była na 60 stopni, jezeli tylko białe czy bardzo jasne
          to 90 stopni, dodam ze dbałam o ubieranie w jasne ciuszki ze strachu przed duza
          zawartoscia barwników w ciemnych i kolorowych.
          4. smoczki zawsze były Nuka bo mała sie przyzwyczaiła do kształtu, ale mysle ze
          to nie o firme chodzi, ale o to zeby były silikonowe, a nie lateksowe
          5. 2 mce temy wypróbowałam Jelp do płukania ciuszków dla dzieci, to co sie potem
          stało, trudno opisac, znikneło 2 dni po wyrzuceniu płynu. tyle ze musiałam
          wszystko wypłukac solidnie zeby sie go pozbyc.
          • gagu3 Re: do izia30 06.05.05, 13:02
            No i w końcu zrobiłam rewolucję. Poszukałam w starych tematach innych info.
            Ostatecznie zapędziłam męża do szorowania pralki ( stawiam na to )i pobiegłam
            po płatki mydlane. Prałam (gotowałam ) do 3 w nocy żeby młody mial dziś już
            czyste ciuszki. Faktycznie te płatki to koszmar. Ale nie pytaj co się działo
            jak namoczyłam w wodzie pieluszkę po jelpie!! To poprostu dramat i katastrofa.
            To cud , że Bartek wygląda tak jak wygląda a nie gorzej. Z aftami walczę
            siuśkami, nie wiem czy sama sobie zrobiłabym coś takiego ale trudno. Nie chcę
            go szprycować lekami.Napisz mi proszę po jakim czasie moge spodziewać się
            poprawy.
            Pozdrawiam.
      • gagu3 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 05.05.05, 16:00
        a co możesz zaproponować na afty?
    • izia30 Re: Czy krochmal, cięte kwiaty lub afty mogą uczu 06.05.05, 13:47
      nie wiem jak szybko zwalczysz afty, ale jezeli wyeliminujesz alergen to w
      zaleznosci od tego jak głebokie sa zmiany na skórze, znikną po kilku dniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka