Dodaj do ulubionych

Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic??!

21.01.06, 16:32
Obserwuj wątek
    • magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 21.01.06, 17:13
      Pilne;/bardzo prosze o jakiekolwiek informacje,mieszkam wBielsku ale u nas nie
      ma za bardzo laboratoriow dobrych,a na pewno nie znam zadnego godnego
      polecenia,a tutaj na forum jest chyba tylko1osoba zBBcryingPoza tym nie znalazlam
      zadnego lab.ktore by robilo badanie mykologiczne kalu,jestem sklonna zawiezc to
      co moja corka naprodukuje do innego miasta-ale nie wiem gdzie?POMOCY
      • akastel Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 21.01.06, 17:32
        Ja też jestem z Bielska, ale niestety w sprawie laboratoriów nie umiem Ci
        pomóc. Może w jakiejś innej sprawie w przyszłości smile.
        • sigvaris Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 21.01.06, 21:53
          Wrzuć hasło "Zabrze" w wyszukiwarkę tego forum. Coś mi się kojarzy, że
          dziewczyny podawały sobie tam namiary. A jest dobre, bo mojej mamie wyszły
          właśnie w jakimś labie w Zabrzu pozytywnie badania. Niestety moja mama nie
          pamięta adresu już ją pytałam kilkakrotnie.
          • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 22.01.06, 11:38
            dobre labolatorium jest w Katowicach na ul Wolnosci nazywa sie Fryda, jeszcze
            jest na ulicy Koszarowej 3 nazywa sie ABIM
            • edorotas Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 23.01.06, 13:47
              Witam. Czytam tu sobie od niedawna, ale z tego, co wyczytałam wynika, że
              laboratorium Frydy nie jest najlepsze - badania robią tam raczej powierzchownie
              i krótko, np. na grzyby i pleśnie w kale zwykle 4 dni (tak mnie dziś
              poinformowano przez telefon). Poza tym od paru lekarzy słyszałam już radę, żeby
              badania wykonywać gdzie indziej.
              Pojawiało się tu w licznych postach hasło Zabrze - dodzwoniłam się dziś do
              Biura Obsługi Pacjentów przy Szpitalu Klinicznym nr 1 (tam jest też Śląskie
              Centrum Pediatrii) i otrzymałam takie informacje:
              - wykonują testy na obecność pasożytów metodą tradycyjną (twierdzą, że
              immunoenzymatyczna daje wynik tylko w 30%) i mają dużo pozytywnych wyników,
              - od niedawna wykonują badania kału na grzyby i gronkowca, ale nie mogę się
              dodzwonić do ich laboratorium bakteriologicznego, więc nie wiem, jak długo
              hodują próbki,
              - nie mają już umów podpisanych z placówkami z innych miast - była na forum
              mowa o laboratorium z Będzina, które wysyłało próbki do Zabrza, tak więc jest
              to już nieaktualne.
              Będę dzwonić do skutku, napiszę, czego się dowiedziałam.
              • sigvaris Re: BRAWO!!!!!!!!!!! 23.01.06, 14:50
                Dziewczyny, to jest to laboratorium chyba!
                Jeśli mówią o 30% wykrywalności przy Elisie, znaczy przeczytali dwie książki o
                lamblii i testach - to już rokuje genialnie! Patrz, a ja nie wiedząc o tym
                poście też przed chwilą wpisałam Ci owe 30% w innym wątku...

Jedna uwaga. Grzyby i pleśnie trzeba hodowac do 14 -17 dni.
                Bakterie można mieć wynik z posiewu wcześniej, niestety nie wiem dokładnie ile
                wcześniej, ale wcześniej napewno od pleśni, bo to one i mucory rosną najdłużej.
                Bakterie jak są, to na dobrej pożywce i wzrost jest szybki.

Warto chyba wozić im kał do badań, ale oczywiście jeszcze możesz dopytać.
                Zabrze to nie koniec świata na Śląsku i Zagłębiu. Tak myślę.

Dwie noce i proszę. Jestem pod wrażeniem.
                • magi32 Re: BRAWO!!!!!!!!!!! 23.01.06, 16:55
                  Dziekuje za informacje,zanioslam dzis kupke do frydy ale cos mi mowi ze to byl
                  bladcryingbylo tego niewiele,bo akurat tak wyszlo,ze tylko tyle i zadzwonilam czy
                  moze byc a kobieta powiedziala ze na lamblie wystarczy tylko na tej lopatce z
                  pojemniczka z apteki ...to juz mnie zdziwilo,w koncu zawiozlam troche wiecej,ale
                  nie pol pojemnika i stwierdzili ze to wystarczy na wszystkie badania-tzn na "na
                  pasozyty",na lamblie i grzyby,bo owsiki pobieraja z tasmy i dali specjalne
                  szkielko na ktore mam przykleic(to akurat chyba dobry znakwink)a u nas posiew
                  mozna tylko w sanepidzie i trzeba miec skierowanie,niestety na grzyby-pytalam to
                  badanie nie obejmuje plesni(?)i trzymaja je tylko72godziny,tylko na pasozyty
                  kazali powtorzyc 3 razy ,jest metoda mikroskopowa,a co najdziwniejsze,wyniki
                  wszystkie beda juz jutro(?)tylko grzyby pozniej,a lamblie
                  metodaElisa..powiedzcie prosze co o tym sadzicie?Sigvaris,pomoz,czy zrobic
                  jeszcze raz badania w innym lab.jak nic nie wyjdzie?Moze np tylko na lamblie?;/
              • magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 23.01.06, 16:56
                aha zapomnialam,powiedzieli ze pozytywne wyniki bywaja,ale nie czesto..
                • sigvaris Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 23.01.06, 17:41
                  Z tego co piszesz Magi, to szara, laboratoryjna rzeczywistość. I tzw. trgiczna
                  norma.
                  Poczekaj na wyniki. Cóż pewnie i tak zapłaciłaś. Zobaczymy. Jeśli nic im nie
                  wyjdzie może powtórzysz badania w tym Zabrzu. Ciekawa jestem czy drogie. Moja
                  mama wtedy płaciła 15 zł za lamblie? I w tym był "wywóz" próbki z Będzina do
                  Zabrza! Ale nie wiadomo jak to jest teraz.
                  Daj znać jak będą wyniki.
                  • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 15:33
                    wlasnie odebralam wyniki z kalu i z krwi na gliste z labol. fryda i wyszly
                    ujemne hmm jeszcze sobie zrobie za tydzien w innym labo..
    • magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 18:46
      u Frydy -lamblie(-), pasozyty nieobecnecrying
      • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 20:51
        Własnie mnie też tam nic nie wyszło, jedynie w tym labolatorium ABIM wyszła nam
        za pierwszym razem glista i teraz robie i robie żeby miec pewność
        • sigvaris Re: Megi, Bambusko 24.01.06, 21:11
          Może to kawałek od Was, ale próbujcie to Zabrze (jest namiar w tym atku
          powyżej). Z tego co zrozumiałam robią tam metodą mikroskopową badania - to JUŻ
          dobrze rokuje. WIEDZĄ, ze Elis nie wychodzi! To już b. dużo.

Bambusko testy z krwi są najmniej zalecanymi badaniami przez parazytologów. A
          drugie trafienie w cykl rozwojowy glisty to byłby super fart. Glistę leczy się
          tymi samymi lekami co owsiki. Nie jest to tak strasznie trujące dla organizmu
          jak trujące są toksyny glisty i działalność jej larw. Albo szybko Zabrze (choć
          do szukania robaków trzeba mieć nie tylko dobre laboratorium, ale też super
          farta), albo decyzja. Jeżeli jakiś laborant znalazł jaja glisty choć raz, to
          ciężko je pomylic z czymś innym... Cysty lamblii łatwiej, ale jajko robaka
          trudniej.
          • bambusska Re: Megi, Bambusko 24.01.06, 21:23
            tak masz racje, my jesteśmy juz po przelczeniu teraz tylko ciagle badam co jakiś
            czas bo nie daje mi to spokoju wszedzie głosze miedzy koleżankami a jeszcze się
            skusze na to labolatorium w Zabrzu jak będzie troche chwili, dzisiaj jak byłam u
            dermatologa i powiedzialam jej o pasożytach to robila rozdziabioną gębe
            • sigvaris Re: rozdziawiona gęba! 25.01.06, 11:16
              ale się uśmiałam, ale też to znam!
        • magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:26
          Co to takiego to ABIM??Bambussko,jestes z Bielska moze???!!
          • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:31
            nie jestem z Siemianowic to labolatorium poleciła mi doktor miesci sie w
            katowicach robia tam duzo badań
            • magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:33
              A jak to sie nazywa,mozesz cala nazwe podac,bo ja doZabrza raczej nie dam rady a
              doKatowic predzejwink?
              • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:53
                to sie nazywa labolatorium ABIM ul Koszarowa 3 jutro podam ci telefon bo dalam
                ulotke koleżance a tam był zapisany
                • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 23:02
                  ale juz znalazłam w googlach (32) 2513769
                  • edorotas Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 10:50
                    Dzwoniłam wczoraj do ABIMU w Katowicach i jeśli chodzi o robale, to chyba
                    rzeczywiście są OK, natomiast grzyby i pleśnie hodują krótko (ale może to ja
                    źle zapytałam?).
                    W Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu w Laboratorium bakteriologicznym (tel.
                    032/3704484) zajmują się raczej bakteriami (gronkowiec), mniej specjalistycznie
                    grzybami, ale i tak ogólnie wydaje mi się, że to chyba dobry lab. Jeżdżą tam
                    ludzie nawet ze Starego Sącza!
                    Znalazłam jeszcze coś - jestem z Dąbrowy Górniczej i jest tu lab, w którym
                    twierdzą, że cysty lamblii wykrywają pod mikroskopem!!! (ewentement na skalę
                    obdzwonionych przeze mnie labów; tel.032/2628490, DG ul. Adamieckiego), a
                    posiewy obserwują nawet dwa tygodnie smile jeśli coś rośnie. Brzmi nieźle, jak
                    zelżeją mrozy zaczynamy akcję smile
                    • sigvaris Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 11:17
                      Bingo! Ta Dąbrowa Górnicza też dobrze rokuje. Kawał dobrej roboty.
                      • magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 12:36
                        Dziekuje bardzoBambusska!;D
                        • bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 14:20
                          nie ma za co do usługbig_grin jak dałam w ABIM na grzyby to musiałam czekac 12 dni i
                          wyszła flora naturalna a dalam do frydy i po 2 dniach wyszlo ze liczny candida
                          sp. i bydz tu mądrym
                          • akastel Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 14:38
                            Czy wiecie może, ile kosztują takie badania? Robiłyście wszystkie na wszelkie
                            pasożyty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka