Dodaj do ulubionych

Sposób na świąd?

30.01.06, 01:03
Właśnie stoczyłam kilkugodzinną walkę ze świądem próbując uśpić dziecko
(AZS). Mała tak się męczyła, że kiedy zostawiałam ją samo w łóżeczku to
drapało się okropnie, a jak już nie dawała rady to waliła głową w szczebelki.
Podczas noszenia nie było nic lepiej. Drapała się i wściekała. Chodzi głównie
o rączki. Dostała fenistil na noc. Smarowałam ją kilka razy maścią
cholesterolową (z lodówki), wcześniej alantanem, na koniec dostała maść
robioną z mecortolonem i cynkiem. I chyba nic nie pomogło. W końcu padła,
upłakana i usmarkana. Ale ja już cała drżę przed nocką i kolejnym usypianiem.
Może znacie jakieś lepsze sposoby na zminimalizowanie świądu?
Obserwuj wątek
    • ememka1 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 09:56
      Podobno krem Elidel pomaga na świąd. Jest drogi(ok.120 zł) ale można go kupić
      bez recepty.
      • alabama8 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 10:08
        Spróbuj dziecko wykąpać i umyć gąbką i wodą z mydłem o neutralnym ph albo takim
        mydłem bez mydła. Zmyć resztki kremów, maści i innych specyfików którymi
        dzieciaka cały dzień natłuszczasz (natłuszczanie i nawilżanie jest OK ale
        trzeba skórę co jakiś czas umyć). Mi jedni lekarze kazali raz na 4 dni - inni z
        kolei co dziennie ale krótko. Jestem za kąpielą codziennie, krótko, z dodatkiem
        środka do kąpieli któr dziecko najlepiej toleruje. Najpierw prysznic i
        skrobanko gąbą i mydłem, płukanie całego ciała i kąpiel w czystej wodzie z
        dodatkiem środka nawilżającego. Lekko uśmieża szalony atak drapania. Po kąpieli
        szybkie kremowanie - lekkim emolientem najlepiej, maści cholerstrolowe są
        ciężkie - ale z kolei świetnie natłuszczają.
        Ja walczę ze świądem 3 lata. Na razie mały aby wogóle jakoś funkcjonować
        przyjmuje encorton - doustny steryd. Bez niego spędzał dzień w kucki usiłując
        jednocześnie drapać i plecy i stopy. Tak mamy nadzieję dociągnąć do pierwszej
        wizyty u immunologa.
        • pasmo30 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 11:15
          Elidel chyba nie nadaje sie na rany. Wiec u nas odpada.
          Nie uzywam wogole mydla, choc wczoraj akurat musialam bo mala sie popisala
          dlugopisem (wlasnie tam gdzie ja najbardziej swedzialo). I pewnie to mydlo ja
          dobilo (oczywiscie ph neutralne). Ona ma bardzo sucha skore na raczkach,
          luszczy sie caly czas. No i jeszcze te ranki.
      • abumba elidel-od 2 roku życia niestety 30.01.06, 23:22
        jak wyzej
        Kasia
    • blueluna Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 11:21
      Nasz synek tez sie w pewnym momencie dosyc mocno drapal - i dla niego kupilismy
      plyn do kapieli Balneum Hermal Plus - majacy wlasnie dzialanie przeciwswiadowe.
      Pomijajac ze synkowi ten plyn swietnie robi na skore (uzywamy go co dwa, trzy
      dni) - to kiedys sama go wzielam pod prysznic dla siebie.
      Ja, odkad mieszkam w Warszawie, mam przesuszona, swedzaca skore.
      Niestety - warszawska woda dziala na mnie bardzo wysuszajaco.

Wyszlam spod prysznica i az dziwnie sie czulam. Od kilku lat po raz pierwszy
      nic mnie nie swedzialo wink

Nie wiem jak skuteczne jest dzialanie tego plynu na silny swiad (mysle ze warto
      sprobowac), spowodowany zmianami na skorze - ale na taki nie za wielki, przy
      przesuszonej skorze - rewelacja.
      • ememka1 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 12:01
        Ja mała kąpie co drugi dzień. Smaruję Balneum, a potem spłukuję. W naszym
        przypadku lepiej działa niż dodawanie go do kąpieli.
        Elidel podobno działa właśnie na świąd, a nie leczenie zaczerwienien (tak mówił
        alergolog) Ale nie upieram się smile))
    • nowajulka Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 11:24
      Świąd powoduje także candida...............pytałaś lekarke czy mozna dodac jej
      do diety cynku ? A jeżeli Ty karmisz do dla Ciebie ?
      • pasmo30 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 14:58
        Dla dziecka. Ja już nie karmię. Pytałam lekarke, ale ona guzik wie. Nabyłam już
        pestki dyni i dziś jej podam. Czekamy właśnie na wyniki kału.
    • jewgrafka Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 12:10
      u nas dobrze przeciwswiadowo dzialal dermaliboure a-dermy, ale synek sie na
      niego po jakims czasie uczulil. Moze u was tak nie bedzie, warto sprobowac.
      Elidel rzeczywiscie nie powinien byc stosowany na rany, bo wtedy swedzi i
      piecze nieprawdopodobnie.
      Ja niechcacy znalazlam sposob, tylko ze krotkodzialajacy: kiedy maly dostaje
      ataku drapaczki, podaje mu chlodna wode (temp pokojowa) do picia. Synek pije ją
      wtedy bardzo chetnie i na kilka minut sie uspokaja, a to czesto wystarcza, zeby
      usnal...
      • ania77 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 12:50
        Ile kosztuje ten dermaliboure a-dermy?Czy to krem?
        • pasmo30 Dermalibour 30.01.06, 15:11
          "Krem regenerujący i kojący na bazie owsa Avoine Rhealba. Stanowi doskonałą
          pielęgnację uzupełniającą przy stanach zapalnych, w nadkażeniach bakteryjnych,
          przy pieluszkowym zapaleniu skóry, zapaleniu okołoustnym. Wygładza, koi
          podrażnienia. Ma działanie antybakteryjne i regenerujące dzięki cynku i miedzi.
          Ułatwia odbudowę uszkodzonego naskórka". 50ml ok 32zł.
      • pasmo30 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 15:05
        Właśnie wczoraj próbowałam z wodą, ale dziecko już było w takiej furii, że nic
        nie chciało do ust wziać. Po godzinnej walce z butelka zasnęła, więc to chyba
        jest jakiś sposób.
        Ja używałam Exomega, ale to tylko chyba nawilża i u nas jakoś średnio. Spróbuje
        może z Dermalibourem.
        • jewgrafka Re: Sposób na świąd? 31.01.06, 11:27
          Dermalibour ma zupelnie inne dzialanie niz exomega, u nas, dopoki nie uczulil,
          dzialal rewelecyjnie. Niestety moj synek ma ta przypadlosc, ze szybko sie na
          stosowane preparaty uczula i ciagle musze kombinowac co by tu nowego "zapodac"
    • pasmo30 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 22:32
      Dziś już było lepiej. Chyba wczoraj przesadziłam trochę z tym natłuszczaniem i
      skóra nie mogłe oddychać. No i myślę, że dobiło ją to że popisała się
      długopisem w miejscach najbardziej podrażnionych (a ja to jeszcze mydłem
      potraktowałam). Dzięki za rady.
      • onka6 Re: Sposób na świąd? 30.01.06, 23:14
        ja kąpię małego codziennie daje do kąpieli topylase i odkąd ją stosuje jest
        dużo lepiej dziecko drapie się tylko 2-3 razy dziennie i to króciutko, staram
        się tylko żeby zawsze miał krótkie paznokcie
    • magdus76 Re: Sposób na świąd? 31.01.06, 12:44
      Jesli moge cos dodac od siebie na bazie wlasnych doswiadczen (córka ma cięzki
      AZS od ok. półtora roku - właświe miała - teraz już z tego wychodzi). Nie
      smaruj na noc zadnym tlusty kremem ani oliwka - u mojej corki powodowalo to
      straszne napady swiadu. Maść cholesterolowa jest b. ciężka - na dzień jak
      najbardziej - łatwiej wtedy zająć czymś dziecko, na noc lekki balsam.
      Ja stosuję dla córki:
      - kąpiel w siemieniu lnianym - pół szkalnki na ok. 3 litry wody - gotuje się
      ok. 10-15 minut rano, wieczorem dolewam "gluta", nasiona siemienia wylewam
      (sposób pochawlony przez jedną lekarz dermatotlog - powiedziała, że jest to
      świetny, naturalny sposób); co drugi - trzeci dzień, zamiast wywaru z
      siemienia, dolewam płynu A-dermy Exomega,
      - woda - do kąpieli nie używam w ogóle wody z kranu - kupujemy w 5l baniakach
      najtańszą wodę mineralną - od momentu zmiany wody rewelacyjna poprawa (w tej
      chwili minęły ok. 4 miesiące od zmiany wody - prwaie brak objawów skórnych -
      zostały 3 swędzące miejsca na rączkach i nóżkach, z którymi cały czas walczymy)
      - kremy: A-derma Dermalibour (wymieniany juz tutaj) - dla mnie jest to
      rewelacja - po kilku minutach małą przestaje swędzieć, SVR Xerialine (balsam) -
      również rewelacja - bardzo schładza skórę (ok. 60 PLN zk 500ml
      - doraźnie (szczególnie w nocy kiedy świąd najbardziej dokucza) na najbardziej
      dokuczliwe miejsca (u córki to głównie rączki oraz stópki) przykładaliśmy
      słoiki z lodówki, na początku dziecko się wyrywało i chciało drapać, ale po
      kilku minutach następowało schłodzenie się skóry i dziecko się uspokajało; na
      miejsca typu plecy, brzuch - słoika z lodówki nie polecam (za duża różnica
      temperatur), ale moze być np. słoik (czy coć innego równie zimnego), ale nie z
      lodówki.

Zrób koniecznie badania na pasożyty - u nas wyszła Candida+.

I jeszcze jedno - wiem,ze kiedy oczy Ci się zamykją, a dziecko nie przestaje
      sie drapac i płakać jest ciezko, ale maluch sam sobie z tym nie poradzi- on nie
      rozumie dlaczego tak się dzieje i dlaczego tak cierpi.

Ja też to przechodziłam - nieprzespane noce (po 4-5 godz. snu przez dłuższy
      okres), przerwy w spaniu trwające 2-3 godziny (mała potrafiła obudzić się ok. 2
      w nocy i usnąc dopiero ok. 5 nad ranem, a ja przed 6 wstaję do pracy). Ale
      maluszkowi trzeba pomóc chociażby przez to, że go poprzytulasz - on strasznie
      cierpi.
      • pasmo30 Re: Sposób na świąd? 31.01.06, 15:06
        Właśnie dochodzę do podobnych wniosków, nie ma co przesadzać z tym
        natłuszczaniem na noc. Tak właśnie zrobiłam wczoraj, tylko nawilżyłam (SVR
        Topialyse) i mała zasypiała lepiej. U nas w zasadzie tylko rączki sa bardzo
        dotknięte AZS, troche skóra na szyi i policzki koło uszu (ale nie zawsze). W
        przypadku infekcji jest najgorzej bo caę ciałko jest zajęte (nożki, brzuszek,
        raczki, plecki, twarz, no i oczy sad((( ). Ale tak nie jest zbyt często. Czy
        jeśli ona ma tylko rączki w takim kiepskim stanie to też powinnam tak
        kombinować z kąpielą?
        Też mało sypiam, ale jestem w tej lepszej sytuacji, że nie pracuję (i mogę się
        snuć po domu).
        Zrobiłam małej badania kału i czekam na wyniki (pasożyty i lamblie OK, a na
        grzyby jeszcze oczekuje).
        • izzunia1 Re: Sposób na świąd? 31.01.06, 15:18
          Kapiele z siemienia ale i z owsianki bardzo dobrze lagodza swiad. Czasem tez
          babcie polecaly ( szczegolnie przy swiadzie w ospie) nalozenie pasty z sody
          oczyszczonej. Zdaje sobie sprawe, za dla maluszka z AZS moze to byc drastyczne,
          ale na kazdy inny swiad naprawde sie sprawdza.
    • jagoda9999 Re: Sposób na świąd? 03.02.06, 08:10
      U nas Balneum Hermal uczula.
    • maniutka2 Re: Sposób na świąd? 03.02.06, 10:22
      przeżywam dokładnie to samo, dzisiaj mała obudziła sie o 1 i trzy godziny się
      drapała, a ja nie wiedziałam już co robić. Dostaliśmy od alergologa taki
      schemat leczenia przez 10 dni: rano 5kropli Zyrtecu, wieczorem 2ml hydroxyzinum
      (mała ma 6m-cy), stosujemy to od 3dni i narazie nie ma poprawy. Bardzo dobrze
      sprawdza się nam krem natłuszczający Dermobaza ale on niestety nie znosi
      świądu. Kąpiemy ją co 2 dzień w krochmalu- super zmiękcza wodę.
      • pasmo30 Re: Sposób na świąd? 03.02.06, 12:24
        Ja dawałam małej na noc krople Fenistil, ale wiem że nie można tego stosować
        zbyt długo i przestałam. Wtedy było lepiej, choć drapała się, ale nie tak jak
        teraz.
        Nie mogę nigdzie dostać Dermalibour więc chyba zamówię przez internet.
        Alantan Plus wogóle u nas nie działa przeciwiświądowo, a czy podreperował
        skórę... na razie trudno powiedzieć. Niestety muszę natłuszczać trochę na noc
        bo nawilżanie za słabe. Ona ma tak suchą skórę na rączkach, że mogłabym ją
        smarować co 2 min. Maść cholesterolowa wchłania się w przeciągu 10 min.
        Mała dalej się drapie, ale nie jest aż tak strasznie. Trochę się budzi i
        popłakuje, ale jakoś śpi.
        Nadal szukam metody na ten świąd i wierzę, że w końcu mi się uda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka