onka6 Re: candida- jak długo dieta 10.04.06, 16:36 witam mój synek jest na diecie antydrożdżakowej od ponad 2 tygodni . Jak długo ma trwać ta ścisła dieta? (dziecko ma 15 miesięcy)i co wprowadzać najpierw po zakończeniu diety? czy zielone kupki mogą być spowodowane tym że dziecko dostaje dużo zielonych warzyw? (ogórki, brokuły, fasolkę, kapustę itp.? czy mogę podać dziecku vibowit bobas? (na opakowaniu nie ma wzmianki o zawartości cukru) może ktoś zna odpowiedzi na te pytani Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: candida- jak długo dieta 10.04.06, 16:44 Ścisła dieta powinna trwać min 4 tygodnie, a nawet i dłużej (aż do uastąpienia objawów). Z pewnością będziesz mogła potem wprowadzać owoce. Dokładne info znajdziesz na stronie dr Janusa www.zdrowie.org.klips Ja dałam vibowit, ale chyba nam nie służył. W smaku on jest min słodki. Odpowiedz Link Zgłoś
onka6 Re: candida- jak długo dieta 10.04.06, 16:49 właśnie to ustąpienie objawów mnie martwi bo moje dziecko ma silne AZS i tylko 3 dni w swoim życiu było czyste teraz zmiany są silne a candide leczymy zapobiegawczo bo z kału wynik był negatywny więc obawiam się że moge przeoczyć ten moment kiedy należy skończyć pierwszy etap diety Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: candida- jak długo dieta 10.04.06, 22:07 Onka. Pytałaś pediatry o cynk ? A co dokładnie jecie ? A co jedliście wcześniej ? Czy nastąpiła jakaś poprawa/pogroszenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
onka6 Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 00:07 ,nie daje leków tylko probiotyki mały nie dostaje glutenu cukru nabiału i drożdży, nie dostaje też tych warzyw które go uczulają, odstawiłam też ziemniaki i buraki, ryż biały a ja : zielone warzywa, cebulkę, czosnek, ryż brązowy, kaszkę kukurydzianą, drób gotowany lub pieczony, kalafior, kaszę jaglaną i to chyba wszystko acha jeszcze jabłko albo mus jabłkowy bez cukru albo soczek domowy z jabłek z działki nowością są u nas : Kasza jaglana brązowy ryż kaszka kukurydziana i ogórek kiszony Odpowiedz Link Zgłoś
onka6 Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 00:10 trudno mówić o pogorszeniu czy poprawie stan cały czas jest fatalny mały jest cały wysypany teraz musieliśmy zastosować elidel, jedyna zmiana jest w tych zielonych kupkach wcześniej mu się to nie zdarzało mimo że też jadł zielone warzywa tylko że mniej a o cynk nie spytałam Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 08:11 Rozumiem, ze maly jest na piersi ? Jak sie zaczely klopoty ze skora, piszesz, ze zawsze byly zmiany ? Co wdlg. ciebie uczulalo i jak to stwierdzilas ? Skoro dziecko nie mialo Candidy wdlg. badania kalu, to po prostu bym go zdrowo odzywiala, czyli dieta pelnowartosciowa (maki razowe, bez cukru, bez chemii). Oczywiscie dobrze zapobiegac, ale skoro sa zmiany - to moze nie tedy droga ? Czy dziecku swedzi skora, ze stosujesz Elidel ? Co powiedzial lekarz ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
onka6 Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 09:49 dziecko praktycznie urodziło się już z wyspką jak tylko zeszła opuchlizna i siniaki po porodzie to widoczna była wysypka na twarzy i liszaj na łydce przez następne miesiące synek miał coraz silniejszą wysypkę która później pojawiała się na całym ciele i na rękach i nogach było pełno suchych czerwonych placków poza skórą nie było żadnych objawów, nie było kolek czy zielonych kupek lub ze śluzem, jedynie co to potworne ulewanie ale gdy synek nauczył się ssać smoczek i przestał ciągle ssać pierś ulewania ustały chodziłam z dzieckiem do pediatry deratologa i alergologa wszyscy zgodie orzekli że to azs, stosowałam diety eliminacyjne unikałam alergenów prowadziłam zeszytk gdzie zapisywałam co dziecko i ja jedliśmy z czasem przestały pojawiać sie liszaje a została potwornie sucha i swędząca skóra i czerwona wysypka dwókrotnie robiłam mu wymaz ze skóry i wyszedł gronkowiec złocisty leczyliśy go początkowo antybiotykami na skóre ale one nie dały rady więc dostał doustne, dziecko praktycznie nie choruje tylko czasami złapie katar gdy np my jesteśmy przeziębieni, od 13 miesiąca nie karmie go piersią tylko nutramigenem i nie ma żadnej różnicy, dbam o zdrowe odżywianie małego warzywa i owoce mam od teściów z działki, mięsko piekę unikam jak tylko mogę konserwantów itp., co do alergenów to jak mały skończył 10 miesięcy to po zjedzeniu czegoś co go alergizuje wyskakiwał mu obrzęk pod okiem i zaczerwienienie i stąd wiem że uczulają go praktycznie wszystkie owoce a napewno truskawka po której stracił przytomność, część warzyw i tyle co wiem, choć i tego nie jestem do końca pewna a co do nabiału to już zupełnie bo mały przez jakiś czas jadł danonki i nie było oznak pod oczkiem ani zmian w kupce ale i tak odstawiliśmy bo w testach z krwi wyszło uczulenie na mleko i podwyższony wskaźnik na gluten i marchewkę Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 09:54 To ja rozumiem, ze chcesz przynajmniej wykluczyc Candide. Jak to czytam, to jakos brzmi podobnie do tego co Kruffa przeszla, moze ona moglaby ci cos radzic ? Nie widac jej ostatnio na forum. Troche mnie szokuje, jak w ogole moglas probowac dac Danonki. K. Odpowiedz Link Zgłoś
onka6 Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 09:59 z tymi danonkami to po prostu brak doświadczenia i mądrej rady lekarskiej, u mnie w rodzinie brak alergików to samo u męża ogólnie raczej wszyscy zdrowi, myślałam że skoro daje produkty specjalnie przeznaczone dla dzieci to są one super zdrowe itp Odpowiedz Link Zgłoś
onka6 Re: candida- jak długo dieta 11.04.06, 09:56 jeszcze mi się przypomniało : mały super przybierał na wadzę nawet początkowo za dużo teraz też jest wagowo akurta jak na swój wiek ale od 7 miesiąca życia borykamy się z kiepskimi wynikami krwi - za mało żelazo choć teraz już lepiej i ogólnie wskaźniki wskazują na jakąś lekką infekcje - podawanie witamin nie ma na to wpływu Odpowiedz Link Zgłoś