Dodaj do ulubionych

Suche plamy na policzkach

18.10.06, 17:07
Jakieś 2 tyg. temu na twarzy mojego synka pojawiło się jakieś uczulenie -
tzn. ma taki suchy placek w dolnej części policzka, który czasami zaognia się
(jest wtedy czerwony). Podobne objawy ma na brodzie (szorstka skóra), na
drugim policzku, tyle że w łagodniejszej postaci i na przedramieniu,
niedaleko łokcia. Szostka skóra pojawila się także po zewnętrzej stronie ud,
ale już znika (kąpię małego w Balneum). Te objawy na twarzy wiązałam z
kosmetykami Nivea, pojawiy się po zastosowaniu Kremu na każdą pogodę Nivea
Baby, ale chociaż już dawno odstawiłam te kosmetyki nadal nie mogę pozbyć się
tych objawów. Smaruję policzki maścią Alantan Plus, niewiele to jednak
pomaga. Dodatkowo synek ma teraz fazę strasznego ślinienia i wkładania rączek
do buzi, często pociera przy tym policzki. A może to jednak objaw skazy i
powinam odstawić produkty mleczne? Już sama nie wiem co robić - biec do
lekarza (pediatry, alergologa czy dermatologa?) czy jeszcze poczekać? Jak
myślicie?
Obserwuj wątek
    • magda270519761 Re: Suche plamy na policzkach 18.10.06, 20:35
      Może na razie nawilżaj , bo to może być od ślinienia podrażnienie skóry i
      obserwuj czy nie pojawiają się plamy na ciele , a jak nie minie to trzeba będzie
      wybrać się do lekarza.
      • luty71 Re: Suche plamy na policzkach 18.10.06, 23:09
        Nas okropnie uczulał alantan plus a właściwie lanolina w nim zawarta
        • zuza112 Re: Suche plamy na policzkach 19.10.06, 08:23
          dzięki. Nie wiem, czy to nie sugestia z Twojej strony, ale rzeczywiście po
          posmarowaniu buźki maścią jest gorzej, tzn. plamy stają się czerwone i bardziej
          widoczne. Czym więc nawilżać buźkę? Do tej pory nie stosowałam żadnych
          kosmetyków, nawet po kąpieli niczym nie smarowowałam skóry
          • betty69 Re: Suche plamy na policzkach 19.10.06, 11:19
            nasz synek tez ma mala szorstka plamke w dole policzka. raz jest czerwiensza, raz bledsza. wczesniej
            laczylam to z alergia pokarmowa, ale od jakiegos czasu zastanawiam sie czy to nie jest jakies
            podraznienie. my stosujemy na te zmiany Balneum Baby Krem. jest rewelacyjny. raz posmarowalam
            mascia Alantan Plus, ale nie widac bylo efektu.

pozdr
            b.
            • magda270519761 Re: Suche plamy na policzkach 19.10.06, 11:45
              Ja smaruje kremem bambino lub kremem cutibaza dla alergików(do kupienia w aptece
              za około 6-7 zł).Smaruje na spaniu , zaraz jak uśnie , dość grubo , wtedy nie
              rozciera i ładnie się wchłonie podczas snu.
    • zuza112 Re: Suche plamy na policzkach 21.10.06, 22:14
      Byłam u lekarza. Pani doktor stwierdziła, że to alergia kontaktowa (założyłam
      Małemu czapeczkę prosto ze sklepu, bez wcześniejszego prania, może to od
      tego...), raczej nie ma związku z moją dietą. Na razie spróbuję też zmienić
      proszek do prania (używam Jelpa Soft)może to pomoże. Lekarka przepisała nam
      maść cholesterolową, ale jeszcze jej nie wykupiłam, więc nie wiem czy będzie
      poprawa. Ciekawostka - któraś z forumowiczek polecała krem Oilatum Soft więc go
      kupiłam (wydałam na niego prawie 20 zł). Posmarowałam nim buźkę Małego po czym
      dokładnie w tym miejscu pojawił się okropny, czerwony rumień. Tak więc różnie
      to jest z tymi kremami. To co dobre dla jednego, może być szkodliwe dla innego
      dziecka. Gdyby ktoś chciał odkupić ten krem (użyłam go tylko raz) służę
      uprzejmie smile))
      • hania1001 Re: Suche plamy na policzkach 22.10.06, 10:06
        zuza moje dziecko też miało takie plamy na brudce jedną, na tułowiu kilka.
        Dermatolog przepisała nam także maść cholesterolową, pudełko robionej maści na
        receptę kosztowało nas 5zł, a poprawa nastąpiła od razu po pierwszym użyciu.
        Maść ta idealnie nawilża i natłuszca.
        U nas oprócz zaczerwienionych suchych placków była też suchość skóry oólnie i
        gdzieniegdzie drobna pokrzywka. Czasem niestety objawy się nasilają, ale tylko
        ta pokrzywka. Plamki prawie całkowicie zniknęły.
      • betty69 Re: Suche plamy na policzkach 22.10.06, 10:40
        pisalas wczesniej ze kapiesz w balneum (jesli nie ma zmian), mozesz sprobowac Balneum Baby Krem.
    • zuza112 Re: Suche plamy na policzkach 13.11.06, 10:16
      Już minął miesiąc od pojawienia się pierwszych objawów i jest bez zmian... Na
      policzku nadal czerwony placek (nawet bardziej zaogniony niż wcześniej), plamy
      przy łokciach, na nóżkach, dodatkowo jeszcze na zewnętrznych stronach dłoni.
      Stosuję maść cholesterolową, czasami smarowalam tę buźkę Alantanem lub
      Bepanthenem. Chyba muszę wybrać się do alergologa. Czy do takiego lekarza
      wymagane jest skierowanie?
      • wozniakanna Re: Suche plamy na policzkach 13.11.06, 10:55
        hej. U mojej corki bylo identycznie- pojawila sie sucha plamka, coaz brdziej
        czerwona na policzku, bardzo sie slini wiec pomyslalam ze to od tego,
        zastanowilam sie nad dieta, smarowlam na wlasna reke czym sie da ale po
        masciach pupowych bylo duzzzzo gorzej. Wybralam sie do lekarza /jestem w uk/
        on stwierdzil ze to egzema i przepisal masc z hydrokortyzonem 2 razy dziennie
        plus jeszcze jeden nawilzajacy emolient do smarowania ile sie da. Robilam tak
        przez zalecone 2 tyg prawie zniknelo, odstawilam i nawrot. W miedzyczasie
        przeszukalam internet i ku swojej zgrozie dowiedzialam sie ze egzema to AZS. W
        miedzyczasie pojawiaja nam suche plamy na calym ciele plus pod kolanami. Wg
        informacji ktore zebralam nie mozna smarowac masciami na wlasna reke bo moze to
        uszkodzic naskorek i wda sie np. gronkowiec. Ale od kilku dni przegladam fora i
        trafilam na alergie a tu przypadkiem na posty o stwierdzonym AZS innych
        alergiach po czym Mamy na wlasna reke przy pomocy Mam internetowych odkryly ze
        przyczyna wszelkich objawow alergi sa obecne u dzieci grzyby, lamblie,
        bakterie, drozdzaki i robaki oble i plaskie. Wlosy zjezyly mi sie na glowie ale
        po kilku nockach czytania okazalo sie ze czesc z wymienionych objawow jak ulal
        pasuje do mojej corki -niestety. Temat jest mi troche znany bo przerabialam go
        na studiach na bakteriologii, mykologii i parazytologii ale to bylo dawno i nie
        mialam pojecia ze nowododki moga juz byc chore i daje to objawy alerii. Po
        powrocie do PL dajemy kupke do badania. Poczytaj sobie wpisujac w wyszukiwarce
        hasla typu candida etc , skarbnica wiedzy jest Mama Sagivaris ktora koszmar ma
        za soba ,mozesz szukac po tym. Ja poki nie przebadam calej rodziny pod tym
        katem nie ide do lekarzy i trudno, nawilzam placki ile sie da jakos wytrzymamy
        3 tyg. Pozdrawiam
        • zuza112 Re: Suche plamy na policzkach 13.11.06, 12:05
          dzięki za sugestię. Może rzeczywiście powinnam przebadać kał dzidzi pod kątem
          pasożytów, też czytałam o tym w necie, ale ciągle myślałam, że mnie to nie
          dotyczy... Ale co zaszkodzi sprawdzić? Takie badania robi się w sanepidzie, czy
          w zwykłym laboratorium analitycznym?
    • doris74 Re: Suche plamy na policzkach 13.11.06, 14:51
      i sprawdz koniecznie kał pod wzgledem grzybów. U nas taki policzek był i
      okazało się, ze była candida wzrost b. obfity. Do tego był zaczerwieniony
      odbyt, a pozniej wysypka na pupie.

pozdrawiam
      Doris

• doris74 Re: Suche plamy na policzkach 13.11.06, 14:53
      acha, a sprawdz, czy mały nie ma w buzi jakis krostek czy plesniawek, moze to
      go drazni i powoduje slinienie, bo u nas tak było

Doris
    • zuza112 Re: Suche plamy na policzkach 24.11.06, 16:04
      po wizycie u dermatologa zdecydowałam się smarować Maluszka maścią sterydową.
      Po 2 dniach stosowania objawy minęły. Teraz jestem na ostrej diecie i sprawdzam
      co go tak uczuliło. Maść odstawiłam, teraz tylko smaruję cholesterolową...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka