Dodaj do ulubionych

Alergia na słońce

IP: *.* 09.05.02, 21:34
WitamCzy istnieje reakcja ściśle alergiczna na promienie słoneczne (jesli tak. to jak sie moze objawiac), czy slonce po prostu powoduje podraznienie delikatnej, atopowej skory. Interesuje mnie mechanizm powstania zmian na skorze pod wplywem promieni slonecznych. Bo jaka to bylaby alergia? Kontaktowa?Moj maly ma strasznie wrazliwa skore, na razie smaruje go faktorem 20, ale moze kupic mocniejszy? Buzia jest OK, ale raczki i nozki, ktore dopiero sloneczko ujrzaly, nie zareagowaly na nie najlepiej...Przepraszam za brak ogonków, ale pisze tylko jedna i to lewa reka. Na drugiej - wiadomo kto ;-)onka
Obserwuj wątek
    • Gość: Arwen Re: Alergia na słońce IP: *.* 09.05.02, 22:55
      Nie wiem, jak u dzieci, ale u mnie alergia objawia się występowaniem małych krostek na rękach. Ale tylko i wyłšcznie na rękach. A jak swędzi :cry:Krem z faktorem 35 i biada jak zapomę się posmarowac!Pozdro:hello:Arwen
    • Gość: DorotaL Re: Alergia na słońce IP: *.* 10.05.02, 05:21
      Moja córcia miała alergię na słońce dwa lata temu podczas wakacji w Łebie. Nazywa się to fotodermatoza. Objawiała się okropnymi czerwonymi plamami głównie na udach. Było też okropne swędzenie, a wieczorem gorączka. Zalecenia lekarza: absolutny zakaz wychodzenia na słońce w godzinach południowych, po za nimi przebywanie w cieniu i smarowanie preparatem z faktorem 30, no i leki już dokładnie nie pamiętam, ale na pewno Zyrtec i Fenistil do smarowania (być może coś opuściłam). Po za tym epizodem sytuacja się nie powtórzyła. Z tym, że przed wyjazdem w ubiegłym roku profilaktycznie zastosowałam Zyrtec (no i bloker słoneczny w trakcie).Pozdrowienia. DorotaL.
      • Gość: onka Re: Alergia na słońce IP: *.* 20.05.02, 21:46
        Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Rozmawiałam z naszą lekarką i powiedziała mi, że ostatnio obserwuje sporo alergii kontaktowych: słońce+pyłki traw. Spotkałyście się może z takim cudem? Może ktoś wie, czy taka alergia kontaktowa:a) ma szansę minąćb) wiąże się z uczuleniem wziewnym na pyłkiJa się nie dopytałam niestety :-((, bo byłam w lekkim szoku po tej informacji, w którą nie do końca mogę uwierzyć.pozdrawiam
    • Gość: bebe Re: Alergia na słońce IP: *.* 21.05.02, 08:53
      buziakimoże nie do końca jestem w temacie alergii, ale może mogę udzielić jakiejś rady co do preparatów chroniących od słońca. mój teraz 16 miesięczny synek ma na główce znamię, które od 4 miesiąca życia okazało się fotoaktywne. pod wpływem promieni słonecznych puchnie, robi się na nim jaby bąbel. lekarz, który opiekuje się szymonkiem zalecił smarowanie tego miejsca maścią (kremem) całkowicie blokującym promieniowanie. ANTHELIOS XL firmy LA ROCHE - POSAY. faktor 60 +. może warto tego użyć, wcześniej oczywiście konsultując się z lekarzem buziaki bebe
      • Gość: kasiap. Re: Alergia na s?on´ce - do bebe IP: *.* 22.05.02, 13:05
        Czy jestescie pod opieka lekarza onkologa? Czy zalecil Wam wyciecie tego znamienia?Moja corka urodzila sie tez ze znamieniem na g?owce, dosc jasnym, troche wiekszym od orzecha wloskiego i od razu owlosionym. Na lysej glowce miala czarna kepke wlosow. w tej chwili juz nic nie widac, ma duzo wlosow, nigdy jej nie smarowalam. Onkolog kazal mi zakladac jej zawsze cos na glowke, ale jak teraz ma mnostwo wlosow, to bedzie jej za goraca, chyba zaczne jej smarowac, tylko ze na tym znamieniu rosnie jej tak duzo wlosow, ze jak ja jej to posmaruje?I zastanawiam sie nad wycieciem. Bylam u dwoch onkologow, w Centrum Zdrowia Dziecka (pojawiam sie tam regularnie na kontrole, teraz co rok), jeden mowi, ze wyciac jak podrosnie, czyli do ok. 10 lat, a drugi, zeby z tym nic nie robic jezeli nie beda zachodzily zadne zmiany typu krwawienie, pekanie, powiekszanie sie, i nawet moze to miec do konca zycia. No i nie bardzo wiem, co z tym robic, a nie spotkalam jescze dziecka z takim znamieniem jak ma moja corka.napisz, co sie dzieje z tym u WasKaska
    • Gość: agnes Re: Alergia na słońce IP: *.* 21.05.02, 19:27
      Cześć.U mnie alergia na słońce objawia się zmianami skórnymi na dekolcie. Wygląda to tak, jakby mi skóra troszkę spuchła, no i oczywiście jest zaczerwieniona (ale nie opalona, no może troszkę, ale pozostała skóra jest ciut bledsza).Czy to mija ? Może to zabrzmi dziwnie, ale minęła mi ta alergia, gdy brałam Bromergon, lek obniżający prolaktynę (czyli hamujący laktację). Teraz jestem świeżo po zakończeniu karmienia piersią, prolaktyna znów wysoka, i alergia znów się pojawiła.Ale chyba to nie dotyczy dzieci, chyba dzieciaczki mają alergię na słońce spowodowaną czymś innym niż ja.Pozdrawiam.jaga
    • Gość: olaj Re: Alergia na słońce IP: *.* 22.05.02, 10:18
      Ja cierpię na alergię od urodzenia, jeśli chodzi o słońce, to bardzo poważna sprawa. Jak byłam malutka lekarz powiedział mojej mamie, że mam alergię na powietrze, bo nie miał pojęcia co mi jest. Moim zdaniem musisz najpierw udać sie do dobrego specjalisty, który potwierdzi Twoje obawy. Ja od kilku lat latem dostaję ropnej wysypki na ciele. Piecze, swędzi i sączy się. Jeśli chodzi o olejek, to są dla dzieci nawet z faktor 60/80.Życze powodzenia olaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka