Gość: piki Re: Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublini IP: *.toya.net.pl 17.10.09, 01:17 Chyba trochę Cię poniosło Odpowiedz Link Zgłoś
anzelmo111 Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 01:49 to jest bandycka firma!!! kto ją sprowadził do polski??? w anglii w telewizji mówili że TESCO bije w polsce rekordy zysków!!! już wiadomo czyimi rękoma!!! jak można tak podlić naród... łajdacy... Odpowiedz Link Zgłoś
moped01 Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 03:20 Atakujcie ich na 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Czego wy wszyscy płaczeta, buraczki? 17.10.09, 03:26 ============================= Przecież mata wolność i demokrację! To "o takie Polskie, o takie..." sztrejkowaliśta wy i wasze ojce. Chcieliśta kapitalizmu? To mata! Błagaliśta na kolanach o przywileje dla oligarchów wzbogaconych na prywatyzacji waszych zakładów pracy, wnosiliście modły o bezkarną ale legalną (!!!) dominację watykańskich złodzieji w Polsce. Skaczecie sobie do gardeł jak wściekłe psy o utrzymaniu przy władzy solidaruchowych politykierów na żydomasońskiej smyczy. Tej władzy, która spowodowała kolonizację kraju i toleruje niewolniczy wyzysk własnych obywateli. No więc kiego, pytam grzecznie? --------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
user_delete HiperForum.pl 17.10.09, 04:33 Nie damy się, aby oszołomy Tesco, nas pracowników doili. HiperForum.pl dla Pracowników Hiper- oraz Supermarketów www.hiperforum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: HiperForum.pl 17.10.09, 06:00 user_delete napisał: > Nie damy się, aby oszołomy Tesco, nas pracowników doili. > > HiperForum.pl > dla Pracowników Hiper- oraz Supermarketów ====================== Dacie się, dacie. Jeszcze doopki posmarujecie sobie wazeliną i ładnie je wystawicie waszym właścicielom. Od 20 lat 85% społeczeństwa daje się "doić", jak średniowieczne, pańszczyźniane chłopstwo. Podobnie jak reszta polskich niewolników, i dotyczy to nie tylko zwykłych pracowników fizycznych. Wszyscy są ubezwłasnowolnieni kredytami albo sparaliżowani zwykłym, ludzkim strachem przed niepewnością jutra. Jesteście silni tylko w gębie bo wiecie, że NIKT się o wasz los nie upomni. Ci, co finansowali "podziemie" i solidarność, są dzisiaj waszymi panami życia, a działacze "etosu" bidy nie klepią. Mają szmalcowne posady, zasobne konta bankowe i władzę, którą wykorzystują wyłącznie w interesie oligarchów. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Mało ale jeśli 17.10.09, 06:13 nie ma inne pracy to trzeba brać co jest i cieszyć się, że składka na emeryturę i zdrowie jest płacona . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Mało .Ale lepiej 17.10.09, 06:29 się cieszyć z tego co jest niż być na bezrobociu . I składki na emeryturę są płacone i na zdrowie . Zawsze może byc gorzej . Ja także byłem na bezrobociu chociaż studia skończyłem na dwóch uczelniach . A W zeszłym roku dojeżdżałem do pracy 70 km w jedną stronę - do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 07:10 Jeszcze wiem, co to Solidarność! Z esbeklerem pniesz się na czworaka. Masz wygląd marny, głupawy szpaka. Nikim, emerytura głodowa. Na kolana, opuszczona głowa. Łojcze, nepocie dawaj korkociąg, oboje mamy do „wadzy” pociąg. Jak pochlejemy razem z komuchem, „Tuskuj” dostanie jakby obuchem. „Kaczor i Kwachu” za zdrowie wasze, a kto chce więcej tego w kamasze. Chleją, bełkocą, robią pajaca, nie pijesz, milczysz, lecz ty masz kaca. Pod ich sztandarem i jej obroną, postawę trzymasz zbyt uniżoną. Wyprostuj tors, przerastasz „dewianta”. Nie lękaj się , że ma na cię fanta. Rusz z innymi po jego krawacie, niechaj im strach znów wypełni gacie! Odpowiedz Link Zgłoś
rrsskkin Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 07:44 Pracuje w TESCO już ładnych kilka lat, wiem co się dzieje a mianowicie: mamy 5 związków zawodowych, jeden podpisał z dyrekcja lojalkę i nie pomaga pracownika ,obiecał że źle nie będzie o dyrekcji mówił, szczycą się czymś czego nie dokonali tzn. 3% podwyżki JAKIE 3% PAŃSTWO DAJE NAM CO ROKU INFLACYJNE A NIE ZWIĄZKI ZAWODOWE, kolejne 4 związków żąda dla nas 17% podwyżki, dyrekcja tłumaczy się brakiem pieniędzy A ZA CO WYDALI TYLE TYSIĘCY CLUBB CARD do zbierania punktów, klienci się z ich Śmieja wola chodzić tam gdzie za punkty coś otrzymają NIE TYLKO OBIETNICĘ I NACIĄGANIE BIEDNYCH EMERYTÓW NA KARTY KREDYTYWĘ obiecując im bon za 20 złoty, po zaciągnięciu kredycie w karcie! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublini 18.10.09, 11:22 Co to znaczy "nie pomaga pracownika"? Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 zrobili niewolnictwo i nazywają to demokracją! 17.10.09, 08:08 śmieszne aż do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
fryderykus zysk TESCO za 2008 - 8 MLD zł!!!! 17.10.09, 08:09 wszystkoohandlu.pl/article,1146,Wyniki-finansowe-Tesco.html to jest już niewolnictwo! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni i mają rację 17.10.09, 08:21 jak widzę tych smarkatych menadżerków w marketach z czyściutkimi łapkami nieskalanymi uczciwa pracą, pomiatających o wiele starszymi od nich ludźmi, to nóż w kieszeni mi sie otwiera Odpowiedz Link Zgłoś
goplana27 Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 08:53 Po aferze z Biedronką - przestaliśmy z mężem robić tam zakupy, w TESCO też już nie będziemy się zaopatrywać. Nie chcemy się przyczyniać do wykorzystywania i żerowania na ludziach! Dopóki sytuacja tam się nie poprawi, nie przyłożymy do tego ręki. Zatem TESCO straci na nas ok 1300,- miesięcznie - bo tyle przeciętna rodzina wydaje na miesięczne zakupy żywnościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublini IP: *.as.kn.pl 17.10.09, 08:58 W bibliotekach uniwersyteckich, AM itp., pracują ludzie po studiach (takie wymagania) i z takim stażem ja ta Pani co 3 lata na kasie siedzi zarabiają takie same pieniądze. Nie wyjeżdżajcie tylko zaraz z tekstami, że ciężej pracuje bo to taka robota i studiów nic nikt nie wymaga. Wiem, że i pracownicy w Tesco i moja koleżanka powinni więcej zarabiać. Ale z drugiej strony jeśli kasjerka (nie ujmując nic temu stanowisku)ma zarabiać 300 złoty więcej niż moja koleżanka po studiach z 4-letnim stażem w bibliotece naukowej, to coś tu nie gra. Oczywiście, życzę wszystkim żeby zarabiali więcej, ale to nie realne. I wszyscy dobrze o tym wiecie. Żaden pracodawca nie daje z uśmiechem podwyżek, nawet ten co duże zyski ma. Daj Boże tym pracownikom Tesco żeby chociaż po 50 złotych dostali bo u mojej koleżanki 0d 3 lat nie mają podwyżek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BorOL Re: Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublini IP: *.chello.pl 17.10.09, 17:18 Kochana, kasjerka po podstawówce zarabia 3 razy więcej niż Twoja koleżanka, ale... w Niemczech. Nie ma sensu się licytować czy ktoś ma za sobą 5 lat studiów czy 3, a może w ogóle. w TESCO też pracują studenci - zapraszam na nocną zmianę - prawie samych żaków uświadczysz. Problem dotyczy ogólnie zarobków w Polsce oraz cen. Płace mamy głodowe, a ceny coraz wyższe i tyczy się to nie tylko pracowników najniższego szczebla, ale również tych nieco lepiej wykwalifikowanych. Mam kolegę informatyka ze wsi na Mazurach. Po studiach udało mu się znaleźć w Olsztynie wymarzoną pracę "w zawodzie". Atmosfera jest świetna, szanse na rozwój również tam ma - tylko zarobki są żenująco niskie i z tego co mi opowiada - raczej szybko nie wzrosną. On ma o tyle szczęście, że rodzice mogą mu pomóc finansowo w utrzymywaniu się w Olsztynie, bo z tych pieniędzy, które dostaje za pracę nie ma na to szans. Tym się właśnie różnimy od tzw. "starej Unii". Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Po to są strajki i związki zawodowe 17.10.09, 18:11 Gość portalu: hmm napisał(a): > Żaden pracodawca nie daje z uśmiechem podwyżek, > nawet ten co duże zyski > ma. Po to są strajki i związki zawodowe. Pracownicy muszą walczyć o swój interes nie mniej niż pracodawcy. Szlachta też dni pańszczyzny nie skracała, tylko przedłużała jak mogła. > Daj Boże tym pracownikom Tesco żeby chociaż po 50 złotych > dostali bo u mojej > koleżanki 0d 3 lat nie mają podwyżek. Dostaną to co wywalczą. Bóg pomaga tym co się starają. Odpowiedz Link Zgłoś
birkut44 Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 09:02 Czy ta pani Beata ROZEK to Polka??? ile ona zarabia na miesiąc niech poda oficjalnie i porówna swoją "bardzo ciężką znojną pracę" z kasjerkami. Co to za szycha w Tesco wydaje mi się ze kiedyś pracowała w Schelu. Może tak trochę na kase i na półeczki łapkami co? i za tysiączek na miesiąc pani Rożek?? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwilczak Re: Co za bzdury!GUS twierdzi,że zarabiamy 3800! 17.10.09, 23:28 3800 może tylko to średnia arytmetyczna i brutto w Lublinie pewnie jest mniej, mediana tam pewnie wyjdzie ok 2000 brutto, czyli prawie 1500 netto przy umowie o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen2009 Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 09:55 Związki zawodowe nie pomogą, nie mają wsparcia władz Polski. Nic się nie zmieni, nikt nie ruszy dużej firmy w interesie "maluczkich". Przewodniczący każdego ze związków musi "się układać" z rządem, żeby przetrwać na swoim "ciepłym stołku", to dobra fucha, po co się narażać ? A pokrzyczy nieco w mediach, żeby szary związkowiec widział, że "walczy". Odpowiedz Link Zgłoś
cos.przykrego Polaki nigdy nie wywalcza swojego 17.10.09, 10:25 9 osob nie pojdzie do pracy a 10-ta franca sie wroci i bedzie robic... za te marne 800 zeta w tesco... gdyby wszyscy fizyczni odeszli od miejsc pracy to za dwa dni tesco by zmieklo jak maselko... i kasa inna i warunki lepsze... - co za durny narod? nigdy sie nie nauczy ------ - czegos glupi? - bos bidny... - a czegos bidny? - bos glupi... Odpowiedz Link Zgłoś
cos.przykrego Polaki nigdy nie wywalcza swojego 17.10.09, 10:31 9 osob nie pojdzie do pracy a 10-ta lajza sie wroci i bedzie robic... za te marne 800 zeta w tesco... gdyby wszyscy fizyczni odeszli od miejsc pracy to za dwa dni tesco by zmieklo jak maselko... i kasa inna i warunki lepsze... - co za durny narod? nigdy sie nie nauczy ------ - czegos glupi? - bos bidny... - a czegos bidny? - bos glupi... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodix Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 12:23 Zastanawiam się nad postami typu "nie podoba się zmień pracę" ,"ukraińcy was zastąpią lenie" ile w tych ludziach jest jadu, niezrozumiałej zawiści, braku zrozumienia, szacunku dla drugiego człowieka,rodaka.Wszyscy chcemy być za swoją ciężką pracę wynagradzani godnie i tu chyba wszyscy się zgodzimy, chodzimy do marketów i widzimy jak wygląda praca kasjera,raczej nie chcielibyśmy się z nimi zamienić, 800 zł z pełną odpowiedzialnością za kasę to nie jest płaca adekwatna do wkładu pracy.Pracodawca bezwzględnie wykorzystuje sytuacje na rynku pracy,szczególnie w mniejszych miastach,przy obecny wzroście bezrobocia i argumencie straszaku w postaci kryzysu.A przecież przy odrobinie dobrej woli mogli by płacić lepiej choćby o to 300 zł więcej, dla tych kobiet to dużo można np.opłać czynsz na miesiąc.Ale skoro my Polacy nie mamy szacunku do siebie, do pracy innych trudno wymagać tego od zagranicznych pracodawców.Sami sobie taki los gotujemy.Pracowałem kiedyś w markecie firmy Ahold,naprawdę miło wspominam czas przepracowany w tej firmie do momentu kiedy spółka była w rękach Holendrów cała kadra kierownicza z Holandii, był szacunek dla człowieka, były umowy na pełen etat, aż firma wyodrębniła polski oddział z polską kadrą kierowniczą czar prysł umowy od razu na 3/4,zaczęło się zastraszanie,zwolnienia, wymuszania darmowych nadgodzin,pełen monitoring pracownika,trzeba było przed tą polską myślą zarządzania firmą uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Polak Polakowi zgotował ten los 17.10.09, 12:31 Właśnie: dopóki my Polacy nie będziemy się wzajemnie szanowali, to nikt nas nie będzie szanował. Kiedy Polacy to zrozumieją? Kiedy dojrzeją? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Polak Polakowi zgotował ten los 17.10.09, 18:16 computerro napisała: > Właśnie: dopóki my Polacy nie będziemy się wzajemnie szanowali, to > nikt nas nie będzie szanował. Kiedy Polacy to zrozumieją? Kiedy > dojrzeją? Mieszkam w Stanach od długiego czasu i widzę jak Irlandczycy, Włosi, Żydzi, Grecy i nawet Anglosasi pomagają jeden drugiemu. A Polacy są jeden drugiemu wilkiem. Bezinteresowna zawiść, wyzysk, podkładanie świń i radość z cudzego nieszczęścia jest dość częsta. Na szczęście jest dużo wyjątków. ================== Delendum Est Caputis Mitorajae Pędrek Wyrzutek Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Na kogo pracuje polski pracownik? 17.10.09, 12:38 Jeżeli TESCO to sieć w kilku krajach i akurat w Polsce pracownik zarabia najmniej to znaczy, że polski pracownik... dokłada się do pensji pracownika w innym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwilczak Re: Na kogo pracuje polski pracownik? 17.10.09, 23:30 Może tak, choć wg mnie wynagrodzenie zależy bardziej tu od tego za ile ludzie się zgodzą pracować. Popieram jednak polskie firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Na kogo pracuje polski pracownik? 18.10.09, 01:18 andrzejwilczak napisał: > wg mnie wynagrodzenie zależy bardziej tu od tego > za ile ludzie się zgodzą pracować. Jak będą podzieleni, pracodawcy będą ich rozgrywać jednego przeciw drugiemu. Dlatego są potrzebne silne związki zawodowe i ustawodawstwo. > Popieram jednak polskie firmy. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Na kogo pracuje polski pracownik? 18.10.09, 10:54 A czy w polskich "żabkach" czy "stokrotkach" pensje kasjerek są 10 x większe? Czy kasjerki są zapraszane do rad nadzorczych? Czy funduje im się wczasy w Krynicy 2 x w roku? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniotop Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 12:51 A gdzie jest NSZZ "Solidarność" i np jej wódz Śniadek lub Krzaklewski. Gdzie strajki solidarnościowe lub pikiety przed wejściami do TESCO namawiającymi klientów do zrezygnowania z tej sieci. Tak robią na zachodzie a u nas związkowcy tylko potrafią dbać o swoje posady. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublini 18.10.09, 14:57 To jest broń obosieczna. Gdy w TESCO będzie mniej klientów, będzie też mniej pieniążków w funduszu płac. Oznacza to albo zwolnienia albo obniżki pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
panpapaj Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 22:39 Widziały gały jaką pracę brały!? Chyba nikt normalny nie zatrudni się w takiej sieci handlowej. Jesteście dla nich tanią siłą roboczą! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwilczak Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 17.10.09, 23:24 Strajk zrozumiałbym za czasów socjalizmu. Teraz już nie. Podwyżkę można dostać zmieniając pracę, jeśli TESCO będzie miało problem z zatrudnieniem, podniesie wynagrodzenie. Zysk firmy jest dla właścicieli, pracownik godzi się na warunki płacy, albo odchodzi. To moje zdanie. Jeśli ktoś twierdzi, że 1) nie ma pracy na rynku 2) pracodawca wiele zarabia, a nie dzieli się proporcjonalnie zyskiem 3) za mało zarabia to ja powiem a) niech się szkoli, szuka mimo wszystko, albo nie narzeka b) jak chce uczestniczyć w zysku niech kupi akcje lub założy własny interes, bo pracownik kasę musi dostać bez względu czy firma zarabia czy nie, pracodawca ma ryzyko, ale jego wynagrodzeniem jest tylko zysk c) podwyżkę można negocjować, awansować, albo zmienić pracę życzę powodzenia w negocjacjach, ale strajku nie popieram Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublini 18.10.09, 01:15 andrzejwilczak napisał: > Strajk zrozumiałbym za czasów socjalizmu. > Teraz już nie. Właśnie odwrotnie. Strajki mają więcej sensu w kapitaliźmie. > Podwyżkę można dostać zmieniając pracę, Czasem tak. Ale po co zmieniać pracę jeśli można wywalczyć podwyżkę? > jeśli TESCO będzie miało problem z zatrudnieniem, > podniesie wynagrodzenie. Wyższe płace wywalczano także strajkami, 40 godzinny tydzień pracy, wakacje, lepsze traktowanie itd ... > Zysk firmy jest dla właścicieli, > pracownik godzi się na warunki płacy, albo odchodzi. > To moje zdanie. I co z tego? Pana zdanie nie czyni strajków nielegalnymi lub nieskutecznymi. Poniżej reszta leseferystycznych sloganów i apodyktycznych zaleceń jak z Dickensa. Nie będę komentował. > Jeśli ktoś twierdzi, że > 1) nie ma pracy na rynku > 2) pracodawca wiele zarabia, a nie dzieli się proporcjonalnie > zyskiem > 3) za mało zarabia > to ja powiem > a) niech się szkoli, szuka mimo wszystko, albo nie narzeka > b) jak chce uczestniczyć w zysku niech kupi akcje lub założy własny interes, bo > pracownik kasę musi dostać bez względu czy firma zarabia czy nie, pracodawca m > a ryzyko, ale jego wynagrodzeniem jest tylko zysk > c) podwyżkę można negocjować, awansować, albo zmienić pracę > życzę powodzenia w negocjacjach, ale strajku nie popieram Odpowiedz Link Zgłoś
glomek Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 18.10.09, 11:58 eh tak sie mozna przerzucac argumentami do konca zycia, kiedy dwie osoby niby sobie odpowiadaja ale tak na prawde nie mowia o tym samym, tylko wyrywaja dwa slowa ze zdania i na tym buduja niby kontrargumenty tyle ze nie na temat. zaczelo sie od tego na jakiej podstawie ktos uwaza ze mu sie nalezy wiecej i ma prawo wywalczac to szantazem wobec obecnego pracodawcy zamiast poszukac sobie innego jak mu sie nie podoba potem byl rzewny kawalek o ludziach ktorym los laskawy nie byl. chcialem sie juz poddac bo - jak mowie - tak mozna bez konca, ale skusze sie jeszcze raz: nie twierdzilem nigdzie ze praca prosta jest latwa i przyjemna, wrecz przeciwnie wierze ze moze byc odwrotnie. tylko co z tego? moze moja praca jest przyjemniejsza, moze wracam do domu mniej zmeczony (choc nie wiem czy kasjerka z tesco wraca po 12h jak ja zwykle), ale ja jestem w stanie zastapic kasjerke w jej pracy prawdopodobnie po kilku godzinach szkolenia, a ona mnie nie zastapi nigdy bo musialaby lepiej uczyc sie w szkole podstawowej i sredniej, potem ukonczyc odpowiednie studia, wyjechac na pare zagranicznych stazy a i to nie daje gwarancji ze potrafilaby podolac moim obowiazkom. i ta latwosc badz jej brak w zastapieniu jednej osoby druga bardziej uzasadnia wysokosc wynagrodzenia niz to czy praca jest ciezka - moim zdaniem. nie rozumiem tez dlaczego premie ludzi na wall street placone sa kosztem podatnikow twoim zdaniem juz bardziej rozumiem ze ktos moze nie pojmowac iz praca ktora nie przynosi prostego produktu w postaci: wykopanego rowu, przewiezionego ladunku, czy pomalowanej sciany, tez moze byc pozyteczna. ja jednak wierze ze makler, urzednik, aktor tez paraja sie pozyteczna praca, bo wierze ze nasza cywilizacja ewoluuje z form mniej doskonalych w bardziej doskonale i ze skoro takie zawody powstaly tzn ze sa pozyteczne, bo na obecnym etapie latwiej kopac wieksze rowy jak mozesz pozyskac kapital na rozwoj z gieldy, a po pracy twoj pracownik pojdzie do kina, nad wszystkim czuwa policjant - czyli jeden z przejawow panstwa, ktore nie istnialoby bez administracji. i tak mozna bez konca, tylko to juz co raz bardziej oddala sie od tematu kasjerek i mojego pogladu ze ich strajk jest zupelnie nieuprawniony - przeciwko ktoremu nie znalazlem jeszcze zadnego argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
nakida Kasjerki z Tesco mają dość. Pikieta w Lublinie 19.10.09, 16:30 Ja również popieram protest! Na pewno Tesco stać na podwyżki tylko po co je dawać? jak i tak ludzie tam będą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś