Dodaj do ulubionych

UMCS: Będą protestować przeciwko zwolnieniom

21.10.09, 21:17
Wysłać agenta Tomka na UMCS!!!
Obserwuj wątek
    • st.ives UMCS: Będą protestować przeciwko zwolnieniom 22.10.09, 11:36
      Czy to coś pomoże? Oby...Gdzie podziewają się te pieniądze, które UMCS
      dostaje? a przecież studenci zaoczni płacą czesne... Pracownicy naukowi mają
      nie wypłacone wynagrodzenie za przepracowane nadgodziny. A teraz po zwolnieniu
      sekretarek i sprzątaczek pewnie oprócz zajęć dydaktycznych będą musieli i
      sprzątać i (to wiem, że już wdraża się w życie)zostaną obciążeni obowiązkami
      sekretarek. Ciekawe tylko czy UMCS wyda zarządzenie o wydłużeniu doby bo 24
      godz to chyba za MAŁO. Naukowo też muszą pracować....
      Żenujące, że przez tyle lat ciągnie się sprawa złej kondycji finansowej
      uniwersytetu i NIKT z tym porządku zrobić nie może.
    • Gość: bosman Radio Lublin podało dzisiaj..... IP: *.centertel.pl 22.10.09, 11:46
      że UMCS proponował związkom założenie spółki pracowniczej sprzątającej ale "się
      nie podobało" ZZ. A to na drzewo! Od dawna twierdzę, że ZZ to pieprzony pasożyt.
      Przykładem jest szefowa zz na UMCS co to załatwiła sobie robótkę jako biurwa.
      Oni ZAWSZE dbają o własne i tylko własne dupy.
      Czy ktoś martwi się z czego ja żyję, jak zarabiam, ile, itd? Nie!(no może oprócz
      mojej kobity). Chcieliśta robotniki "kapytalyzmu" - to mata! Zrobiliśta
      rewolucję,daliśta dupy i jeszcze za to płacita? Tak? To ponoście tego
      konsekwencje. I na drzewo!
      • Gość: aron Re: Radio Lublin podało dzisiaj..... IP: 188.33.82.* 22.10.09, 11:54
        to bez sensu

przeciez pracownicy UMCS powinni byc chetni do otwierania nowych
        firm w przeciwienstwie do wiesniakow ktorzy sa bierni
      • dociek Re: Radio Lublin podało dzisiaj..... 22.10.09, 12:18
        A gdyby tak spółkę pracowniczą zaproponować profesorom i adiunktom?
        Na prezesa rektora. I zrobić im redukcję 400 osób. Przecież to
        ludzie światli, obrotni i bywali. Potrafią z kilku źródeł ciągnąć
        pieniądze. Dużo łatwiej poradzą sobie, od niewyedukowanych ciemnych
        sprzataczek i prostaków portierów po podstawówce, z samoorganizacją
        i biznesem, nieprawdaż?
      • Gość: dora Re: Radio Lublin podało dzisiaj..... IP: *.chello.pl 22.10.09, 14:18
        Na drzewo to ty prostaku wskakuj może wiesz coś o dawaniu dupy skoro tak mówisz
        a twojej kobiecie to współczuje żyć z takim knurem
      • Gość: chart Re: Radio Lublin podało dzisiaj..... IP: 77.223.210.* 23.10.09, 23:40
        Jasne, a sprzątaczki, szatniarze i portierzy mają zaszyte w pierzynach złote
        półimperiały, żeby wpłacić wadium w przetargu na wyłonienie firm outsourcingowych!
    • shawman Upadek idei, czy upadek Uniwersytetu? 24.10.09, 16:31
      Ze zdumieniem obserwuję, jak wielu inteligentnych ludzi wyraża swoje oburzenie
      z powodu planowanych zwolnień. Padają wielkie słowa o upadku idei
      Uniwersytetu, o niszczeniu naszej Uczelni... Bynajmniej, nie dziwi mnie to
      dlatego, że broniący zwalnianych powinni być w moim mniemaniu bardziej
      obojętni. Dziwi mnie natomiast, dlaczego ta troska o UMCS narodziła się
      dopiero teraz? Dlaczego sławni profesorowie nie interweniowali, gdy kolejne
      ekipy rektorskie utrzymywały zły system zarządzania uniwersytetem? Nie było
      wcale tak, że nikt o tym nie mówił. Dlaczego środowisko "Krytyki Politycznej"
      nie organizowało protestów, gdy jeden z poprzednich rektorów podpisywał
      "gwiazdorskie" kontrakty dawnego kanclerza i innych pracowników, w związku z
      czym obecnie UMCS musi płacić im horrendalne odszkodowania? Dlaczego na Placu
      Marii Curie-Skłodowskiej nie słychać było wrzasków i nie leciały jajka w
      kierunku tych, którzy naszą Alma Mater doprowadzili do takiego stanu? I
      wreszcie - tu niestety zwracam się również do moich znajomych i przyjaciół -
      dlaczego ci studenci, absolwenci i młodzi naukowcy, którzy teraz podpisują
      apele o zaniechanie realizacji planu naprawczego, siedzieli cicho, jak myszy
      pod miotłą, chociaż marnotrawstwo i złe zarządzanie było widoczne na każdym kroku?

Zawdzięczam bardzo wiele Uniwersytetowi Marii Curie-Skłodowskiej. Gdy
      wybierałem się na studia, niektórzy namawiali mnie do podjęcia ich na UW, UJ
      czy wręcz gdzieś za granicą, argumentując, że pomoże mi to znaleźć później
      lepszą pracę. Nie uległem tym namowom i spędziłem 5 wspaniałych lat na
      Wydziale Politologii UMCS. Ukończyłem stosunki międzynarodowe i teraz pracuję
      w niezłym miejscu razem z absolwentami UW, UJ i uczelni zagranicznych, nie
      ustępując im raczej wiedzą i umiejętnościami. Mnóstwo moich koleżanek i
      kolegów radzi sobie równie dobrze, albo lepiej. To świetna uczelnia i to dla
      mnie naprawdę bolesne, gdy słyszę, że może być pierwszą, do której, w związku
      z tragiczną sytuacją finansową, wkroczy rządowy komisarz.

Kiedy Andrzej Dąbrowski miał zostać rektorem, nie byłem zachwycony. Pisałem,
      zdaje się, że wolę "zło znane, niż zło nieznane", a na UMCS i tak nic się nie
      zmieni. Pozytywnie się rozczarowałem - Dąbrowski podjął niewdzięczne zadanie,
      by ratować uczelnię. I moim zdaniem trzeba go wspierać, a nie rzucać mu kłody
      pod nogi rzucając piękne - i nierealne - socjalistyczne hasła. Wiem, że to nie
      tak ekscytujące, jak wdzieranie się na barykady i walki w stylu kupców z KDT,
      ale racjonalna postawa wobec realnego długu chyba bardziej przystoi "ludziom
      Uniwersytetu", niż heroiczne demolowanie uczelni i obrzucanie rektora jajkami.

Jeżeli idea Uniwersytetu ma trwać, musi trwać sam Uniwersytet. A twarda
      rzeczywistość jest taka, że jeżeli zaniechamy zmian, tchórzliwie uznamy, że
      "jakoś to będzie", to za 10 lat w rektoracie UMCS będzie mieścił się Burger
      King i siedziby prywatnych firm zajmujących się handlem detalicznym i
      hurtowym. I wtedy słynni profesorowie, "Krytyka Polityczna" i moi przyjaciele
      i koledzy z UMCS zapewne nie będą już pisać żadnych apeli i podpisywać protestów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka