fotodiagnoza 28.11.09, 16:13 są ludzie pozytywnie zakręceni w naszym kraju:)) pozdrawiam fotoforum.gazeta.pl/3,0,2064624,3,1,84517.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarownica.z.tubtina Ewa Dados: To było takie pospolite ruszenie... 28.11.09, 16:56 W tym roku po raz pierwszy od kilku lat nie bede brala udzialu w akcji jako zbieraczka (zachorzalo mi sie), ale nie omieszkam odwiedzic jako darowaczka... Pamieci cnych uzyszkodnikow forum polecam jutro samochody akcji 'Pomoz dzieciom przetrwac zime'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Ewa Dados: To było takie pospolite ruszenie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 04:54 Wszystko ładnie pięknie poza tym fatalistycznym tytułem akcji. Przecież nie jest tak żeby dzieci zimą marły jak muchy i trzeba było stawać na głowie aby PRZETRWAŁY. Jak dla mnie to "przetrwać" brzmi infantylnie i pretensjonalnie. Wystarczyłoby proste: Pomóż dzieciom zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Honoratko...... IP: *.centertel.pl 01.12.09, 09:22 Nazwa ma siedemnastoletnią tradycję, kojarzy jednoznacznie, więc zmienianie jej teraz na "bardziej optymistyczną" - bo o to Ci chyba chodzi, nie ma, moim zdaniem, sensu. Poza tym są dzieci , którym akcja naprawdę pomaga przetrwać zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Bosmanie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 12:37 Przepraszam, ale siedemnastoletnia tradycja nie likwiduje bynajmniej pretensjonalności i infantylizmu, jakie pobrzmiewają w tytule akcji. Nie domagam się zmiany tytułu, choć nie byłoby w tym wcale nic strasznego. Nie sądzę aby ktokolwiek uczestniczył w niej z powodu "siedemnastoletniej tradycji" nazwy, a po jej minimalnej zmianie zaprzestał pomocy. Nie wydaje mi się też aby tytuł był adekwatny literalnie; liczba dzieci umierających w Polsce z zimna i głodu jest od wielu lat zerowa. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Honoratko...... 01.12.09, 12:42 W czym problem bosmanie? Przetrwanie to przeżycie. Czy musi od razu kojarzyć się z czymś tragicznym? Pomagajmy przetrwać zimę innym dzieciom w sposób zbliżony do przetrwania jej przez nasze dzieci, wnuki. Nie szukajmy dziury w całym. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Honoratko...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 21:07 Słowo "przetrwać" ma określony zakres znaczeniowy, a także zabarwienie uczuciowe, z których wynika zakres jego stosowania i poprawność językowa oraz jakość stylu. Wśród zastosowań przytaczanych przez Słownik Języka Polskiego nie ma interpretacji "w sposób zbliżony do przetrwania jej przez nasze dzieci, wnuki". To już szczególny sposób użycia tego słowa wymagający dodatkowego objaśnienia, którego nie otrzymuje osoba stykająca się z samym tylko tytułem akcji. (Notabene nasze dzieci i wnuki nie muszą raczej przetrwać zimy, gdyż na ogół spokojnie i beztrosko ją spędzają.) Oczywiście, problemu żadnego nie ma, akcja jest niezwykle pożyteczna i chwalebna. Tyle tylko, że tytuł ma ciut niefortunny, zbyt dramatyzujący, co łacno stwierdzi każdy wrażliwy jezykowo czytelnik. Co fakt, to fakt. Nie umniejsza to mojego szacunku dla inicjatywy oraz konsekwencji pani redaktor Ewy Dados. SJP: przetrwać dk I, ~am, ~asz, ~ają, ~aj, ~ał, ~any 1. przebyć, przeżyć, przetrzymać jakiś, zwłaszcza trudny okres; utrzymać się przy życiu, nie ulec zagładzie, zniszczeniu; przechować się, zachować się, dochować się Przetrwać zimę, wojnę. Postanowił, że musi przetrwać mimo wszystko. Dąb przetrwał wszystkie burze. Pamięć o nim przetrwała wieki. Coś przetrwało próbę czasu coś okazało się trwałe, coś istnieje od czasu powstania do chwili obecnej 2. trwając, istniejąc pozostać, wytrzymać dłużej niż ktoś inny, niż coś innego; przeżyć kogoś, coś Ten dom nas przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidka Re: Ewa Dados: To było takie pospolite ruszenie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 08:38 popieram akcje i chetnie w niej uczestnicze Odpowiedz Link Zgłoś