malgosiagosia 09.05.26, 22:52 Przegrala wybory i to jakos kolosalnie okropnie. Ponoc stracila ponad 1400 manadatow. Czy ematki mieszkajace w UK sie martwia czy ciesza z przegranej tej partii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Partia Pracy w UK 09.05.26, 23:02 Znacznie gorszym problemem jest prawie półtora tysiąca zysku dla partii Farage'a (co przekłada się i tak na zaledwie na 14 Councils z 136). Ale z tego wniosek, że Brytyjczycy są happy ze skutków Brexitu. Bo po dupie dostali zarówno Laburzyści (-37 Councils) jak i Torysi (-6) a zyskała Partia Reform (+14), Lib-Demki (+1) i Zieloni (+4). Teraz pytanie czy to znak zmian, czy trzy najbliższe lata lokalnych rządów spowodują powrót do spolaryzowanych rządów dwupartyjnych. Ciekawa tez jest sytuacja w 24 regionach, gdzie sytuacja zmieniła się z większości partyjnej na brak większości. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Partia Pracy w UK 09.05.26, 23:09 Natomiast uzupełnię też - to specyfika jednomandatowych okręgów wyborczych, gdzie wyniki nie oddają skali poparcia. Z ciekawości chciałem sprawdzić wyniki w znanym mi Birmingham, ale jeszcze nie są opublikowane na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Partia Pracy w UK 09.05.26, 23:11 profes79 napisał: . > Ciekawa tez jest sytuacja w 24 regionach, gdzie sytuacja zmieniła się z większo > ści partyjnej na brak większości. > Z tego co piszesz wynika, ze mieszkasz w UK, albo mieszkalas. Na kogo bys glosowala i dlaczego? Ja nie mam zielonego pojecia o polityce w UK, ale dzisiaj slyszalam co mowil przywodca Partii Pracy i to mnie bardzo zaciekawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Partia Pracy w UK 09.05.26, 23:19 Jak siedziałem w UK podczas wyborów lokalnych w 2007 roku głosowałem na Laburzystów (w okręgu zdominowanym przez Konserwatystów, więc dużo to nie dało; zresztą Konserwatyści byli wtedy na fali, którą załamały pod nimi dopiero wybory powszechne w 2010). Natomiast ciekaw jestem wyników cząstkowych - w mojej ocenie jednomandatowe okręgi mają swoje zalety (m.in błyskawiczne liczenie głosów) ale mają też swoje wady. I to chyba więcej. U nas można się tak bawić dla stu mandatów senatorskich; przy poselskich to już chyba nie miałoby racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Partia Pracy w UK 09.05.26, 23:26 Czy odczuwa sie realnie zmiane partii rzadzacej krajem, czy tylko jest to wazne na szczeblu "powiatowym"? Odpowiedz Link Zgłoś