Dodaj do ulubionych

Biedronka roluje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 22:48
Program dla reportera z dnia dzisiejszego odslania kulisy niskich
cen w sieci sklepow Biedronka .Trudno wierzyc a jezeli tak dziala
portugalski system sklepow w Polsce,to ludzie omijajcie te sklepy i
ich niskie ceny. Niech ida w diably!
Obserwuj wątek
    • dociek Re: Biedronka roluje 02.04.04, 00:15
      Dostawców bardziej lub mniej rolują wszystkie duże hiper i super...
    • Gość: florek Re: Biedronka roluje IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.04, 01:02
      www.antyakcja.prv.pl
    • Gość: Z:Đ Re: Biedronka roluje IP: *.resetnet.pl 02.04.04, 12:05
      Nie jest to nowa sprawa już w zeszłym roku "Polityka" alarmowała na ten temat.
      Zamieszczony był dosyć obszerny artykuł o tym w jak dziwny sposób biedronka
      potrafi przerobić sobie swoje długi na długi dostawców. Cały system
      zaopatrzenia i zwiazanych z tym płatności jest skonstruowany w surealistyczny
      sposób. Ktoś może powiedzieć, że dostawcy sa sobie sami winni podpisując takie
      a nie innne umowy ... ale niestety prawda jest taka ze konkurencja zmusza do
      podejmowania ryzyka a takie sieci jak wpomniana "Biedronka" doskonale
      przystosowała się do "żerowania". I im mniejsza ofiara tym łatwiejszy kąsek do
      pożarcia.
    • Gość: lolek Re: Biedronka roluje IP: *.resetnet.pl 02.04.04, 14:42
      O Biedronce już słyszałem tyle złego, że z zasady unikam robienia tam zakupów.
      Najśmieszniejsze jest to że wielu uważa Biedronkę za polską sieć sklepów !
      • Gość: zaraza_ Re: Biedronka roluje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.04, 14:51
        Pamiętam ten artykuł z Polityki - była tam wzmianka że producenci Dove i innych
        kosmetyków maja zatrudnionych specjalnie pracowników do "współpracy" z Biedronką
        • Gość: chochlik Re: Biedronka roluje IP: *.lublin.mm.pl 02.04.04, 17:00
          Na nieuczciwych handlowców najlepszy sposób - bojkot.
      • Gość: homo1 Re: Biedronka roluje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 13:49
        Biedronkę rzeczywiście założyli Polacy, dokładnie Elektromis z Poznania. Potem
        sprzedano ją Portugalczykom i Holendrom. Dziś większość udziałów mają
        Portugalczycy, zaś Elektromis założył Żabkę.
    • Gość: marktfan Re: Biedronka roluje IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 20:47
      samoobrona zrobi porzadek z tymi oszukanczymi sieciami
      • dociek Re: Biedronka roluje 04.04.04, 08:15
        Gość portalu: marktfan napisał(a):

> samoobrona zrobi porzadek z tymi oszukanczymi sieciami

Sorry, ale to z samobroną trzeba zrobić porzadek.
      • shawman Re: Biedronka roluje 13.04.04, 00:37
        To ja już wolę Biedronkę: do niej można po prostu nie chodzić, a na Samoobronę
        bylibyśmy wszyscy skazani. :P
      • Gość: stachenka Re: Biedronka roluje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 22:44
        Jak samoobrona zacznie robić "porządek", to ja spieprzam na drugi koniec Unii
    • rozczochrany_leb Re: Biedronka roluje 03.04.04, 20:08
      nie orientuje sie w temacie, czy moglby ktos w skrocie przedstawić problem?
      • Gość: chochlik Re: Do Rozczochranego o "Biedronce" IP: *.lublin.mm.pl 04.04.04, 15:10
        Z wątku: "Sprawa dla reportera":
        Dziś ( 1.04. 2004) w programie prowadzonym przez Elżbietę Jaworowicz "SPRAWA
        DLA REPORTERA" dowiedziałam się, że portugalska firma posiadajaca sieć
        supermarketów w całej Polsce, funkcjonująca pod skromniutką, pełną wdzięku
        nazwą BIEDRONKA w nieprzyzwoity sposób oszukuje drobnych dostawców nie płacąc
        im należności za dostarczony towar, co pozwala na sprzedaż po konkurencyjnej,
        zaniżonej cenie. Sympatyczny pan występujacy w reklamie "Biedronki"
        wygłaszający stale kwestię: "Nie wierzę Danusiu" ma rację wyrażajac swoja
        wątpliwość. Bo on chyba nie wie, że zachwalana przez żonę firma, dla tego
        sprzedaje towar po cenach konkurencyjnych, bo poprostu za niego nie płaci,
        wymyślając różne przekręty, wyzyskując, oszukując i doprowadzając dostawców
        (występujących w programie) do bankructwa. Stosujac nieuczciwą konkurencje
        niskimi cenami,niszczy małe sklepy, handlujace tym samym asortymentem.
        W dyskusji nad obroną przed tymi nieuczciwymi praktykami rozważano metodę
        bojkotu społecznego.

• Gość: Kalina Re: Do Rozczochranego o "Biedronce" IP: *.lublin.mm.pl 07.04.04, 18:57
          No i co z ta Biedronką? Czekamy na dalsze rewelacje programu pani redaktor
          Jaworowicz?
        • shawman Re: Do Rozczochranego o "Biedronce" 13.04.04, 00:43
          Sprawa nie jest (niestety) nowa i dotyczy (2x niestety) nie tylko Biedronki.
          Zatory płatnicze to zmora polskich przedsiębiorców - jeżeli zapytacie jakiegoś
          o najpoważniejsze problemy w prowadzeniu jego biznesu, w 90% przypadków
          powie: "Kontrahent zwleka z zapłatą...". Celują w tym, owszem, supermarkety -
          nie płacą dostawcom w terminie, płacą tylko część, opóźniają, jak mogą. Kiedyś
          słyszałem o sprawie wytoczonej przez jakiegoś dostawcę hipermarketowi,
          niestety, nie pamiętam, któremu. Przypuszczam jednak, że to nie są częste
          przypadki, bo dostawca ma do wyboru: średnie straty, gdy kontrahent nie płaci,
          lub wielkie straty, gdy zerwie się umowę. A wielkie sklepy mają ten komfort, że
          w dostawcach mogą przebierać...
    • Gość: igła Re: Biedronka roluje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 14:40
      podejżewam też, że nie tylko biedronka tak robi, jestem tylko ciekawa (bo nie
      oglądałam programu, ani nie czytałam nic o tym) jak to jest czy nie płacą wcale
      czy płacą z opóźnieniem

Jak do tej pory kupowałam w biedronce, ale nie powiedziałabym, że mają
      szczególnie atrakcyjne ceny (jak wszędzie jedna rzecz tańsza inna droższa), w
      moim mieście jeszcze małe sklepy nie zginęły.
      Jest pewien plus, bo po pojawieniu się biedronki ceny w pobliskim sklepie
      społem trochę się obniżyły.
      • Gość: kumak Re: Biedronka roluje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 12:36
        Sa takie sklepiki osiedlowe gdzie ceny bajkowe (przyjazne) towar
        swiezutki ,opakowanie czyste nie pogniecione,zawsze trafia sie na swoje
        przyzwyczajone smakolyki. Popatrzec warto poszukac, ja mam kilka takich
        na swoim osiedlu a w skali miasta jest ich wiele . Polecam !
        • Gość: lett Re: Biedronka roluje IP: *.lublin.mm.pl 18.04.04, 18:42
          Nie dziwię się temu, że biedni ludzie chodzą do Biedronki i innych supr- i
          hipermarketów, bo wydaje im się, że tam jest taniej. Dziwić się należy
          prezydentowi i jego poplecznikom, że beztrosko wpuszczają hipermarkety do
          miasta, nie zyskując dla miasta nic w zamian. Takie traktowanie dostawców, jak
          opisano w przypadku Biedronki stosują WSZYSTKIE HIPERMARKETY!!!!!!!!
          Konsumenci powinni jednak zastanowić się, zanim kupią coś po b. niskiej cenie.
          Przed Bożym Narodzeniem Leclerc reklamował szynkę bodajże po 5,99 zł za kg. Czy
          ktoś przy zdrowych zmysłach może uznać, że da się wyprodukować szynkę za taką
          cenę? A przecież musiał na tym zarobić hodowca, przetwórca , dostawca itd.
          Po prostu trzeba trochę pomyśleć. Jeśli cena jest zbyt niska, to albo towar
          JEST KRADZIONY albo JEST NIC NIE WARTY!!!!!!!
          • Gość: jelito Re: Biedronka roluje IP: 213.199.197.* 18.04.04, 23:12
            > Po prostu trzeba trochę pomyśleć. Jeśli cena jest zbyt niska, to albo towar
            > JEST KRADZIONY albo JEST NIC NIE WARTY!!!!!!!
            ale kichy zapcha ;-b
        • mali_bu Re: Biedronka roluje 18.04.04, 23:36
          Gość portalu: kumak napisał(a):

> Sa takie sklepiki osiedlowe gdzie ceny bajkowe (przyjazne) towar
          > swiezutki ,opakowanie czyste nie pogniecione,zawsze trafia sie na swoje
          > przyzwyczajone smakolyki. Popatrzec warto poszukac, ja mam kilka takich
          > na swoim osiedlu a w skali miasta jest ich wiele . Polecam !

Kumaku, bardzo ci zazdroszczę zamieszkiwania w tak sprzyjającym otoczeniu gdzie
          wszystko jest świeże i wszystko czego zapragniesz. Mój przykład z minionego
          tygodnia przeczy twojej tezie. Pragnąc zasmakować makaronu udałem sie do
          pobliskiego sklepu spożywczego. Pan sprzedawca mógł zaoferować mi tylko jakieś
          włoski produkt makaronowy, twierdzać że jest on tańszy w hurtowni i dlatego
          tylko ten kupuje. Kolejny sklep osiedlowy w swej ofercie promuje makaron rodem z
          Malborka - Malma i były to tylko długie nitki. Ponieważ supermarket Stokrotka
          (lubelski) był na przeciwko udałem się tam bez chwili namysłu. Na kilku półkach
          wyłożony był makaron Lubelii (lubelski), Babuni (podlubelski) i Malma
          (malborski) w rożnych rodzajach. Po pochwyceniu torebki lokalnego specjału z
          ulicy Wrotkowskiej, uiściłem w kasie 3 z groszami.
    • Gość: Andrzej Re: Biedronka roluje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 16:27
      Zastanawiam sie zawsze jakj mozna robic zakupy w takich sklepach? Towar w
      pudelkach na podlodze, smrod, brod i poruta. Ile w ten sposob mozna
      zaoszczedzic, 5 zl tygodniowo? I jeszcze te towary robione specjalnie dla
      takich sieci. Przeciez wiadomo ze kosztem jakosci na sile dusi sie cene. Nigdy
      nic nie kupuje w dyskontach ani hipermarketach, nawet o tym nie mysle. A ze nie
      placa to druga sprawa, wiem bo kiedys pracowalem u jednego z ich dostawcow. Nie
      chodzcie tam po prostu i bedzie spokoj. Wiem, wiem ...to glos na puszczy.
      • Gość: igła Re: Biedronka roluje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 19:47
        czasem taki "hiper" czy dyskont jest po prostu najbliższym sklepem, idealnego
        sklepu jeszcze nie widziałam.
        to że kupuje się coś w takich sklepach nie jest jeszcze starszne, dla mnie
        niezdrowe jest to że niektórzy specjalnie jeżdżą do takich sklepów na zakupy
        żeby niby zaoszczędzić, a tak naprawdę więcej się straci na benzynę niż zyska
        na tym że coś jest odrobinę tańsze
        • Gość: Andrzej Re: Biedronka roluje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 13:10
          Jezeli nawet jest najblizszym, to kolejny jest najwyzej 100 metrow daleJ. Ile
          czasu musisz staracic w takiej Biedronce? Tam zwykle smierdzi, w zyciu juz tam
          nie pojde.
          • Gość: igła Re: Biedronka roluje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 21:52
            nie chcę bronić biedronki, ale w tej niedaleko mnie nie jest aż tak tragicznie.
            Każdy sklap ma jakieś wady
            W jednym panie oszukują na kasie, w innym podają towar brudnymi rękami
            nie będę wymieniała z nazwy

• Gość: homo1 Re: Biedronka roluje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 22:36
            Nie chrzań, byłem w kilku i nic nie śmierdziało.
    • swojadroga Re: Biedronka roluje 16.04.04, 09:42
      W Rybniku właśnie zakończyła się sprawa w sądzie przeciwko dwóm
      kierowniczkom "Biedronki", które się znęcały nad pracownicami...
    • Gość: ja Dzis UWAGA na TVN 19:45 o biedronce IP: *.lublin.mm.pl 18.04.04, 19:40
      dzisiaj 18.04.2004 o 19:45 na TVN w programie UWAGA bedzie m.in o biedronce
      • mali_bu Re: Dzis UWAGA na TVN 19:45 o biedronce 19.04.04, 00:15
        To przede wszystkim pokazuje jak w Polsce działa Państwowa Inspekcja Pracy.
        Gdyby wszystkie sygnały od pracowników były rozpatrywane, zamieszczone w
        programie sytuacje byłyby zjawiskiem marginalnym.
        Nie ma się czemu dziwić, że Biedronka robi sobie co chce z pracownikami, skoro
        kontrola PIHu jest żadna. Widocznie państwo daje na to przyzwolenie. Uznać
        można, że prawa pracy w Polsce nie ma.
        A czy wogóle jakieś prawo jest? Kilka miesięcy temu słyszałem w radiu, że tylko
        niewielki procent kar przyznawanych przez UOKiK jest płaconych. Zazwyczaj strona
        oskarżona składa odwołanie i na tym się kończy. Tak tylko słyszałem.
        • Gość: super dj heniu Re: Dzis UWAGA na TVN 19:45 o biedronce IP: *.wspa.edu.pl 19.04.04, 14:49
          to jest dlatego że :
          1. jest w Polsce za duże bezrobocie i firmy mogą sobie przebierać w
          pracownikach np. na bogatym zachodzie Polski gdzie bezrobocie dobija 30%.
          2. źle działają sądy - gdyby wyrok niekorzystny dla Biedronki zapadał w 3
          miesiące a nie w 3 lata to na pewno przestałoby być to opłacalne
          • Gość: kumak Re: Dzis UWAGA na TVN 19:45 o biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 21:55
            Dzis jeszcze o Biedronce ale i o godnosci pracownikow zatrudnionych
            w tych tanich i "przyjaznych" marketach .Program telewizyjny dopelnia
            czare goryczy po przeczytaniu prasy !Do jakiego skundlenia dochodzi
            czlowiek trakujac drugiego czlowieka . Niewolnictwo dwudziestego
            pierwszego wieku istnieje i nie odwracajmy mysli i czynu od tego
            tematu !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka