Dodaj do ulubionych

ESK. Lublin jest na liście!

13.10.10, 17:27
Super!!! Gratulacje !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: ESK. Lublin jest na liście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 17:35
      super! bardzo się cieszę :)
      • Gość: Jacek Warda Re: ESK. Lublin jest na liście! IP: *.chello.pl 13.10.10, 19:34
        Dzisiaj bedziemy pic za nasz sukces ;-))
        A od jutra
    • Gość: Lublinianin Re: ESK. Lublin jest na liście! IP: *.static.vip-net.pl 13.10.10, 17:36
      I o to właśnie chodzi!
    • Gość: dora Re: ESK. Lublin jest na liście! IP: *.hetnet.lublin.pl 13.10.10, 17:50
      Bardzo się cieszę!
      Zróbmy wreszcie wszystko, by wykorzystać wielką szansę.
      Niby 13, a taki radosny dzień - a to górnicy chilijscy, a to kandydatura Lublina!
      Oby tak dalej:-)
      • Gość: az Największy sukces tej prezydentury. Trzeba było IP: *.nplay.net.pl 13.10.10, 18:39
        tak zacząć.
    • jonasowo Lublin WYGRA !!!!!! 13.10.10, 18:58
      na 100% Lublin wygra, bo Wrocek, Warszawa, Gdańsk mają Euro 2012, a Katowice to nieciekawe miasto.
      • Gość: folkatka Re: Lublin WYGRA !!!!!! IP: *.umcs.lublin.pl 13.10.10, 19:07
        Kij w oko malkontentom!
        Hura!!
        • leonoss Re: Lublin WYGRA !!!!!! 13.10.10, 19:12
          Gratulacje z Poznania od zomala dla Lublinian za maly sukces czekam na final oby sie udalo .Pozdrowienia dla int....... folklatka -tez glosowalem PN-Rataje.
          • Gość: dora Re: Lublin WYGRA !!!!!! IP: *.hetnet.lublin.pl 13.10.10, 19:44
            Leonoss, dziękujemy i pozdrawiamy:-)
      • Gość: hanys Re: Lublin WYGRA !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:52
        Mylisz się, Katowice przeskoczą Lublin.Ani do was dojechać ani dolecieć, drogi złe, lotniska brak, a wizualnie i estetycznie to nawet Rzeszów od Lublina lepiej się prezentuje.
        • Gość: Los Angeles Re: Lublin WYGRA !!!!!! IP: *.chello.pl 13.10.10, 21:44
          Wlaśnie familoku dorgi w Lublinie budowane jest lotnisko i ukonczenie palnowane jest na 2012.
          Wiec widac ze cos sie robi. A co u was w Katowicach takiego sie dzieje? Imprezy w Spodku, to wasza najwieksza dzilalnosc kulturalna.
          • Gość: hanys Re: Lublin WYGRA !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 22:24
            Katowice reprezentowały metropolię Silesia, a to ponad 2 mln mieszkańców, duże lotnisko i dwie krzyżujące się autostrady. Nie macie szans ! Fakt, że Katowice nie mają rynku, ale w Lublinie jakiś budynek cały rynek zajmuje.
            • sothink Re: Lublin WYGRA !!!!!! 14.10.10, 02:24
              Katowice to wielki ogromny syf wizualny i wstyd. Lublin przy Katowicach to perła. Nawet już Łódź byłaby lepszym kandydatem od Katowic.
              • Gość: OnLbn Re: Lublin WYGRA !!!!!! IP: *.chello.pl 16.10.10, 11:37
                sothink napisał:

> Katowice to wielki ogromny syf wizualny i wstyd. Lublin przy Katowicach to perł
                > a. Nawet już Łódź byłaby lepszym kandydatem od Katowic.

Łódź to był bardzo dobry kandydat, myślałem że nasz najgroźnieszy rywal. Co by nie mówić- starali się i szkoda że odpadli.
            • Gość: gniewnyleonard Autostrady. Co to ma wspólnego z kulturą? IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 08:45
              A co, jeśli wolno wiedzieć, mają autostrady z kulturą? Że można z nich zrobić giga deptaki dla performersów?
              "Dwie krzyżujące się autostrady"...
            • dorota.be Re: Lublin WYGRA !!!!!! 24.10.10, 15:00
              hanys napisał:
              "...ale w Lublinie jakiś budynek cały rynek zajmuje...."

Przyznaj sie hanys...TY nigdy nie byles w Lublinie, prawda ?
              Wypisujesz jakies niestworzone dyrdymaly , ktore nie przyszlyby Ci do glowy gdybys pospacerowal po lubelskim Starym Miescie.
              Ja Katowice znam ...i pozwól, ze na tym poprzestanę.
        • Gość: Karol Mam nadzieje ze Lublin wygra IP: 77.252.248.* 14.10.10, 15:14
          Jak nie wygra to dalej bedzie takim zaściankiem.
          Do 2016 jest szansa zeby wybudowac lotnisko, obwodnice, "Teatr w budowie".
          Juz i tak tu sie duzo dzieje imprez kulturalnych.
          Ja wiem ze omijaja nas koncerty takich gwiazd jak Madonna, Sting itp. ale nie o takie wystepy tu chodzi.
          Troche za mało sie promuje w kraju imprezy, ktore tu sie odbywaja.
          Trzeba duzo o tym mowic i potrzebna jest promocja szczegolnie w Warszawie.
          Duzo mówic o :
          Unia Lubelska, Ośrodek praktyk teatralnych-Gardzienice, Leszek Mądzik, Międzynarodowy Konkurs Młodych Skrzypków, "Sąsiedzi" – Festiwal Teatrów Europy Środkowej,
          Międzynarodowy Festiwal Teatralny "Konfrontacje". Międzynarodowy Festiwal Organowy,
          itp. naprawde jest czym sie chwalic.
    • gryf8801 Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! 13.10.10, 20:31
      Ogromne gratulacje dla Waszego miasta, jestem pełen podziwu. Jestem ze Szczecina i szkoda ze oje miasto się nie znalazło w gronie finalistów ale najwidoczniej tak miało być. Patrząc na tą 5 miast mam wielką nadzieję że to Wasze miasto zostanie ESK, uważam ze najbardziej zasługujecie na to miano i że jest Wam ten tytuł potrzebny. Trzymam za Was kciuki i pozdrawiam ze Szczecina. Do boju Lublin!!!
    • misza57 Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! 13.10.10, 21:40
      Qrde mało nie wyskoczę ze skóry z radości:)
      Jest sukces doczekałem się w końcu po 12latach!
      Hura!
    • gniewnyleonard Jest to wysoce prawdopodobne... Oby nie zapeszyć 13.10.10, 22:26
      Myślę, że wcale nie jest wykluczone, że Lublin ma szansę zostać KSE.
      Bo
      - Na dobre ruszyły prace związane z remontem Teatru Starego i Klasztoru Powizytkowskiego. Wiadomo, że w przyszłym roku zostaną zakończone. A od tej chwili mamy jeszcze trzy lata do organizacji imprezy, czyli czasu jest dużo.
      - Lublin to miasto ze strasznymi kompleksami, a taka nobilitacja pozwoliłaby je zaleczyć.
      Poza tym, moim zdaniem, miasto zachowuje się skromnie i nie robi wielkiego halo jakie to jest super, naj i wszystko mu się należy. No i nie reklamuje się wśród pseudoturystów.
      Może ostatecznie przymkną gęby powojenne przybłędy z lubelskich blokowisk, jaki to Lublin jest be, najgorszy, i że nie ma w nim co pokazać?
      Mam też cichą nadzieję, że do tej pory włodarze tego miasto zlikwidują wszelki ruch na Starym Mieście a plac na Świętoduskiej zamienią na ładny skwer zamiast kolejnego oszołoma typu Plaza? Oby tak dalej.
      • Gość: leonss Re: Jest to wysoce prawdopodobne... Oby nie zapes IP: *.icpnet.pl 13.10.10, 22:45
        Szanowny Lublinianie a teraz do roboty -oby polowiczny sukces byl sukcesem na skale Polski jak i wzglednie Europy to tu wybudowano 2 teatr w Polsce czyli kultura mieszkancow byla ,pomimo niesprawiedliwej ocenie czesci Polakow .Od Jutra wszyscy biezemy sie za INWESTYCJE poczowszy od Obwodnic drogi Ekspresowej do Warszawy Lotniska moze koleji poprawa szybkosci Remontu i zakonczenia bTeatru w Budowie jak i zostawiac wiecej Placow dla ewentualnych Turystow -Tego rzyczy wam poznaniak z przypadku o korzeniach lubelskich.Jeszcze raz Gratuluje pierwszego etapu wyscigu po ESK 2012
        • Gość: Z pewnej odległośc Re: Jest to wysoce prawdopodobne... Oby nie zapes IP: *.aster.pl 13.10.10, 23:08
          Zdrojewski dał na teatr stary, na gardzienice, na klasztor powizytkowski, dla arcybiskupa na zabytki kościelne a teraz... Coś za dużo tej życzliwości!
          • Gość: emigrant Re: Jest to wysoce prawdopodobne... Oby nie zapes IP: *.icpnet.pl 14.10.10, 00:26
            Jezeli Zdrojewski dal smiac sie czy plakac ale Marszalek Lubelszczyzny musi zaplacic 17 mil zlotych Zamojskim za Muzeum w KOZLOWCE -najpierw zabral potem dal ?.Lublin do pracy sprzatamy remontujemy miasto.
    • redgunner Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! 14.10.10, 01:43
      Super! To już jest sukces. Oby się udało wygrać :)
      • Gość: m kiedy prezentacja aplikacji na konferencji? IP: 212.106.22.* 14.10.10, 08:31
        nie wiecie moze kiedy odbedzie sie oficjalna prezentacja aplikacji Lublina do ESK? miala sie odbyc we czwartek podobno. jesli ktos wiec cos wiecej baaaaaaaaaaaardzo prosze dajcie znac i godzine i miejsce.

dzieki z gory.
    • Gość: Marcin Skrzypek w drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:55
      Mam nadzieję, że dzięki temu sukcesowi wzrośnie merytoryczny poziom malkontenctwa na tym forum :-)
      I że ludzie będą się bardziej angażować w branie odpowiedzialności za sprawy swojego miasta.
      Ja się jedną połową twarzy śmieję, a drugą marszczę, bo na moje oko, mamy do szczytu jeszcze tyle samo podejścia ile było 3 lata temu do krótkiej listy albo więcej.
    • libl Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! 14.10.10, 09:48
      Gratulacje dla pięknego Lublina ze smutnego Poznania. Pozdrawiam.
      • Gość: edward Re: Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! IP: *.icpnet.pl 14.10.10, 10:21
        Miasta ktore weszly to finalu to miasta bogate za wyjatkiem Lublina pozostale maja Euro 2012 oraz autostrady infrastrukture- Katowice rozbudowana czas na krople radosci dla Lublina miasta Uni Lubelskiej miasta roznych kultur miasta zaniedbanego zapomnianego przez rzadzacych.Miasto ktore ma jeden z najstarszych teatrow w Polsce hyba po Krakowie sa na to dokumenty.Jestesmy w korytarzy teraz czas wejsc na salon -tego zyczy wam wielkopolanin
    • leonoss Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! 14.10.10, 11:52
      Musze ze smutkiem powiedziec ze z Podkarpacja zadnej zmianki[Wyborcza] o sukcesie Lublina w walce o ESK 2012 nie bylo malo tego zaden internauta nie pogratulowal tego skromnego sukcesu -oto nasi [dobrzy ?] sasiedzi zazdrosc czy czemu nie my .Jedyne miasto ktore zakwalikowalo sie po prawej stronie Wisly _-Gratuluje po raz drugi
      • Gość: londoner Re: Nasz wielki sukces. Lublin kandydatem do ESK! IP: *.197.101.238.threembb.co.uk 14.10.10, 13:12
        Mamy naprawde duze szanse trzeba zintensyfikowac prace nad kultura no i budowac instytucje gdzie ta kultura ma byc przedstawiana Teatr w budowie,centrum kultury,teatr stary etc
        • Gość: veetec No super! IP: *.chello.pl 14.10.10, 15:02
          Co jak co ale sukcesów to brakuje temu miastu.

Od 20 lat żadna władza nie potrafila ruszyc tego miasta. Obecna tez niewiele robi ale poki co udalo im zrobic duzy krok do pierwszego wiekszego sukcesu od 20 lat.
          Trzymam kciuki!

Mam jednak wątpliwości czy tytuł Europejskiej Stolicy Kultury to wystarczajacy motor do "ruszenia" tego miasta. Zdanie, ktore kiedys przeczytałem w Gazecie - „tytuł Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury to przede wszystkim szeroko rozumiana promocja miasta; realne korzyści dla mieszkańców, turystów i inwestorów” - jest tyle ambitne co i lakoniczne. Te 1,5 mln euro nagrody to miła rzecz - oby tylko udało sie to wygrac a pieniędzy nie zmarnować. W nagłe wzrosty cen gruntow i falę inewstycji oraz nowe miejsca pracy jakoś nie wierzę. Zastanawiam sie jak mają dotrzeć Ci inwestrorzy do naszego miasta. Autem? Po 30 min stania w korku w Kołbieli (jadąc w Wawy) raczej zawrócą. Pociągiem? Jeżeli nie wystraszy ich wygląd polskich pociągow i regularne opóznienia to raczej nie zachwyci ich okolica dworca PKP w Lublinie. Samolotem? No chyba że małą awionetką do Świdnika lub Radawca. No i nie wiem czy lubelskie korki i tragiczny stan nawierzchni ich nie przestraszy. No ale generalnie szczerzę życze sobie, żeby ci inwestorzy byli twardzi i takimi glupotami nie zawracali sobie głowy ....

Martwi mnie to, że poza ESK nic wiecej te obecne władzie nie robią (wzorując sie na wszystkich poprzednich władzach od 1990 roku).

Dlaczego właśnie kultura (lub tylko kultura) a nie np. centrum nauki, ważny ośrodek akademicki mogący być kuźnią kadr, które mogłyby zasilić ośrodki naukowe, centra badawcze, biznes, inkubatory dla młodych przedsiębiorców? Wszak Lublin to naprawde waży ośrodek akademicji i można to jakoś wykorzystac.

Jeżeli europejskie centrum kultury ma ściągnąć turystów i to wpływy z turystyki miałby być ważnym zyskiem dla miasta to przede wszystkim położyłbym nacisk na kwestie stricte turystyczno-rekreacyjne.
          Postawiłbym na:
          - rozbudowę infrastruktury wokół Zalewu Zemborzyckiego i stworzenie tam wysokiej jakości ośrodka sportów wodnych i rekreacji (a tu po raz kolejny przetarg został unieważniony).
          - wyciąg dla nart wodnych nad zalewem, który ponoć jest jednym z nielicznych tego typu obiektów w Europie.
          - nowy tor rowerowy przy ul. Janowskiej,
          - Globus czyli wyciąg narciarski i tor dla snowboardu w środku miasta (patrz górka Szczęśliwicka w Wawie)
          - tor kartingowy
          - ośrodek jezdziecki
          To wszystko są obiekty na terenie miasta!!!! To trzeba zrobic, wyremontowac, przebudowac i PROMOWAĆ !!!
          No i oczywiście trzeba wykorzystać atuty pobliskiego Roztocza ze wszystkimi dobrami najkie ono posiada.

Oczywiście cała kwestia związana z kulturą jest fajna i potrzebna ale moim zdaniem nie „pociągnie” tego miasta i nie zapewni mu właściwego rozwoju. Może stanowić świetne uzupełnienie ale nie motyw przewodni promocji miasta. Trzeba zatrzymać młodych ludzi, którzy zdobywają tu wykształcenie w wielu różnych dziedzinach. Trzeba wylansować to miasto jako miejsce modne i sexi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka