Dodaj do ulubionych

J.Kaczynski w Lublinie

07.11.10, 17:00
Polska w ciągu ostatnich 18 lat posunęła się mocno do przodu. Ale ten rozwój jest zbyt wolny - mówił na konwencji samorządowej PiS w Lublinie Jarosław Kaczyński. Zdaniem byłego premiera grozi nam taka sytuacja, iż będziemy biedniejsi, nie tylko w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, ale także w porównaniu z resztą świata. - To byłaby klęska naszego narodu - skonkludował. - Problem jest w sposobie rządzenia. Dziś mówimy o tym szczeblu władzy samorządowej, o gminie. Ale musimy też mówić o władzy centralnej - zaznaczył Kaczyński. Według niego w Polsce mamy obecnie do czynienia z dwiema koncepcjami rozwoju: polaryzacyjno-dyfuzyjną (reprezentowaną przez obecną ekipę rządową) oraz koncepcją rozwoju zrównoważonego (popierana przez PiS). Pierwsza z nich przewiduje, iż środki na rozwój są lokowane w najbogatszych miejscach. Były szef rządu stwierdził, że to najbiedniejsze regiony powinny być najbardziej wspierane. - My tej koncepcji (rozwoju zrównoważonego-red.) będziemy bronić. W interesie wszystkich. To (plan Platformy Obywatelskiej-red.) nie jest pomysł dla Polski, a tylko i wyłącznie dla jednej grupy. Grupy małej, ale bardzo mocnej i bardzo wpływowej - zaznaczył. Prezes PiS podkreślał, że konieczne jest opracowanie szczegółowych planów działania z realizowania, których wyborcy mogą rozliczyć władze samorządowe.- Dziś jest tak, że są wybory, są zapowiedzi, a później jest tzw. polityka transakcyjna - temu trzeba coś załatwić, tamtemu trzeba coś załatwić. (...) Nie ma w tym planu, nie ma zaplanowanego na lata racjonalnego działania i bardzo często nie ma żadnego pomysłu - mówił Kaczyński.

- Wszelkiego rodzaju strategie rozwoju, plany zagospodarowanie przestrzennego - jeśli w ogóle istnieją, bo często nie zostały uchwalone - są w szufladach, są martwe. My musimy to zmienić, to można powiedzieć jest jądro naszego programu - pomysł i planowanie - przekonywał.Jarosław Kaczyński wsparł kandydata na prezydenta Lublina posła Lecha Sprawkę. - To jest stolica polskiego wschodu. Tu jest wielki ośrodek akademicki i tu jest jedna ze stolic polskiego katolicyzmu - mówił.
Obserwuj wątek
    • misza57 Re: J.Kaczynski w Lublinie 07.11.10, 18:19
      Nie rozumiem o czym Pan Prezes do mnie mówi ponieważ powszechnie jest znana jego nienawiść do samorządów i wszystkiego co ma związek z niezależnością ( w szczególności od Pana Prezesa). Pis i Pruszkowskiego rozliczyliśmy 4 lata temu. Może się czepiam, ale mnie uczono że stolica jest jedna,. Hurra zgadzam się w jednym z Panem Prezesem Kaczyńskim: NO I MA LUBLIN - DODAM - DOBREGO ARCYBACE ! Ja też uważam iż nasz arcybaca jest jednym z najbardziej postępowych arcybaców w KK.
      • Gość: JB Re: J.Kaczynski w Lublinie IP: *.lublin.mm.pl 07.11.10, 19:29
        Misza, o arcybacy duzymi literami to juz ja napisalam! Dales sie nabrac, ze pan Jaroslaw?
        • misza57 Re: J.Kaczynski w Lublinie 07.11.10, 20:24
          Qrde dałem się nabrać:), ale jak zobaczyłem to w tekście to się ucieszyłem, że mam wspólny temat z Prezesem aż zaćma mi się na intelekt rzuciła:). Zawsze tak w opozycji do Prezesa ciągle tylko się go czepiam a tu taka gratka. (mea culpa)
          • Gość: JB Re: J.Kaczynski w Lublinie IP: *.lublin.mm.pl 08.11.10, 11:44
            Optymistycznie nastraja fakt, ze nie ma tu dyskusji. No i po co? O czym?
            • Gość: aron Re: J.Kaczynski w Lublinie IP: 94.254.180.* 08.11.10, 12:01
              podstawowa sprawa to zdobyc wiekszosc w sejmiku zeby pogonic Grabczuka
            • qqbek Re: J.Kaczynski w Lublinie 08.11.10, 12:04
              Gość portalu: JB napisał(a):

> Optymistycznie nastraja fakt, ze nie ma tu dyskusji. No i po co? O czym?

A o niczym. Kaczor nieźle się sprawił, walnął gładki spicz, za który lubić go mogą mieszkańcy każdego miasta innego niż Warszawa.
              Kaczor wie, że Warszawa, Kraków, Wrocław i Poznań są poza zasięgiem PiS (kandydatura laureata nagrody Makabryła [za siedzibę TVP, w tym roku kolejna nominacja za projekt "ulepszenia" jednej z kamienic], podobno "zdolnego" architekta, na stołek prezydenta Warszawy to chyba najlepszy przykład na to, że Kaczyński potrafi trzeźwo ocenić swoje szanse w tym mieście) tak więc słodzi Lublinowi, Łodzi i innym miastom, które miały większego pecha do włodarzy. Tylko, że my mieliśmy Pruszona, Łódź miała Kropę... i są tacy, którzy PiS-owi tych ludzi nie zapomną jeszcze długo... i o tym zdaje się pan Kaczyński zapominać (albo też liczy na amnezję u wyborców, co wcale nie jest głupią kalkulacją).
              • Gość: aron bb Re: J.Kaczynski w Lublinie IP: 94.254.243.* 08.11.10, 14:34
                tylko ze Lodz dostala autostrade, a my nie a ty obciazasz wina za to Pruszona.
                idz sie leczyc albo zapisz sie do po
                • qqbek Re: J.Kaczynski w Lublinie 08.11.10, 15:38
                  Gość portalu: aron bb napisał(a):

> tylko ze Lodz dostala autostrade, a my nie a ty obciazasz wina za to Pruszona.
                  > idz sie leczyc albo zapisz sie do po

A po cholerę nam autostrada (płatna), jeżeli mamy mieć bezpłatne ekspresówki?
                  Dopiero co w czwartek jechałem płatną autostradą (z Katowic do Krakowa... to co wyczynia Stalexport, jako koncesjoner tego odcinka we łbie się nie mieści).
                  Weź proszę aronku te same proszki, które twój idol musiał przyjąć przed wystąpieniem... może jak i on wypowiesz się dość logicznie w końcu.
                • sothink Re: J.Kaczynski w Lublinie 08.11.10, 15:45
                  dla Jarka im biedniejsza Lubelszczyzna tym lepiej bo lojalna
    • Gość: gorki Stalin moze być z ciebie dumny bolszewiczko JB IP: 173.193.219.* 11.11.10, 06:42
      walczysz z polskościa, ze wszystkich sił do końca, ot bolszewia
      • Gość: jadzia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.10, 17:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka