Dodaj do ulubionych

Wiadomość dla miłośników dobrej literatury.

29.12.10, 13:13
Trzeba przyznać jednak ,ze Gross nie zapomina o licznych swoich fanach i szykuje następna fascynująca pozycję.Specjalnie dla polskich bibliofili .Tematyka znana,a tytuł "Złote żniwa. Rzecz o tym, co działo się na obrzeżach Zagłady Żydów", czyli o różnego rodzaju pracach odkrywkowych prowadzone przez liczne zastępy górników amatorów. Oczywiście prace nie były prowadzone tylko na Śląsku,ale na terenie całej pszenno-buraczanej,a szczególnie w miejscach gdzie istniały obozy śmierci,czyli Treblinka,Auschwitz,Sobibór.Oczywiście obozy śmierci były niemieckie,ale brygady wydobywcze były już tylko i wyłącznie wyłącznie polskie...Chyba znowu będzie się działo...

Obserwuj wątek
    • Gość: harpio Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 13:44
      Jakby gamonie przeczytały "Strach", to by wiedziały, że nie jest to żadna rewelacja, bo w "Strachu" Gross już o tym pisał.
    • tajnos.agentos Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. 29.12.10, 13:44
      Cóż, cmentarne hieny występują pod każdą długością i szerokością geograficzną, ale w tym przypadku rzeczywiście, może się zrobić gorąco - i to ze wszystkich stron...:)
      • Gość: harpio Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 13:50
        A ile ty znasz tych stron, z których może się zrobić gorąco? Ja znam jedną: media. Żadnego innego gorąca nie będzie.
        • mikesz6 Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. 29.12.10, 14:52
          Przypomniało mi się larum jakie podniosło się przy okazji smoleńskiej katastrofy.Dlaczego Rosjanie nie zabezpieczyli miejsca katastrofy,dlaczego części ludzkich ciał znajdowane są na terenie katastrofy,dlaczego jakiś Rosjanin przywłaszczył sobie telefon komórkowy,inny kartę kredytową.No cóż, widoczne istnieją pewne kręgi kulturowe dla których pewne zachowania są tożsame.
    • Gość: j2 Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. IP: 46.186.12.* 29.12.10, 16:40
      głupki się podniecają, ten facet nie jest brany poważnie przez renomowanych naukowców. A że polactwo się gnoi na swiecie bo wciąż nie chce oddać 60 miliardów dolarów a media są w rękach właściwych to o nim głośno. Na szczęście jest jeszcze radio maryja czy tv trwam bo tak to by tylko lizali d...ę grosowi w gazecie i człowiek by się nic nie dowiedział. Ponieważ jest rydzyk to niektóre gazety coś tam skrobną przeciw temu kłamcy i wychodzi na to że i rydzyk się przydaje,
      • qqbek Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. 29.12.10, 16:52
        Gość portalu: j2 napisał(a):

> głupki się podniecają, ten facet nie jest brany poważnie przez renomowanych nau
        > kowców. A że polactwo się gnoi na swiecie bo wciąż nie chce oddać 60 miliardów
        > dolarów a media są w rękach właściwych to o nim głośno. Na szczęście jest jeszc
        > ze radio maryja czy tv trwam bo tak to by tylko lizali d...ę grosowi w gazecie
        > i człowiek by się nic nie dowiedział. Ponieważ jest rydzyk to niektóre gazety c
        > oś tam skrobną przeciw temu kłamcy i wychodzi na to że i rydzyk się przydaje,

Lekarstwa dzisiaj brał?
        Najwyższa pora!
        • Gość: JB Margines? IP: *.lublin.mm.pl 29.12.10, 20:52
          qqbek,ignoruj.jak ja, tego typka , co pisze, wiem tylko z cytatow innych, po diabła to? A ksiązka nie wnosi niczego nowego. Wszystko to było aczkolwiek nie nagłasniane, co zbytnio nie dziwi. Zylam w tych czasach, jako nastolatka to i owo widzialam. Czy to byl jedynie margines naszego narodu? Chciałabym...
          • wampir-wampir Re: Margines? 29.12.10, 21:13
            Joasia ma rację. Ja od dawna omijam posty tej mendy, w myśl zasady nie rusz gówna, bo będzie śmierdzieć jeszcze bardziej. A temat faktycznie znany. Nie tylko ze "Strachu". Parę lat temu były w polskiej prasie obszerne reportaże na temat. Sorry, że już nie pamiętam gdzie...
    • Gość: slawek Re: Wiadomość dla miłośników dobrej literatury. IP: *.xdsl.centertel.pl 30.12.10, 06:28
      żeby daleko nie szukać-a co się działo na Majdanku?też były wykopki nawet mimo że teren był strzeżony a do hien strzelano.
    • Gość: arcydiabeł ale macie podnietę IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 08:02
      Po pierwsze, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest to kotlet odgrzewany po raz kolejny.
      Po drugie, to o czym pisze Gross było już przedmiotem wielu publikacji. Niestety były one o charakterze naukowym, którego podniecone ludy nie czytują. Natomiast teraz wszyscy są zaskoczeni, że takie rzeczy się działy.
      Po trzecie, źle będzie się działo jeżeli publikacje Grossa będą pełnym źródłem historycznym dla niektórych. Mam na półeczce dwie wcześniejsze jego publikacje i, nie wchodząc w szczegóły, spłyca on całkowicie problem. Czytelnik nie znający tematu może odnieść wrażenie, że wszyscy Polacy to takie Jedwabne. Zastanawiam się czy zakupić nową publikację, bo jeśli będzie to to samo co wcześniej to szkoda kasy. To tak jak oglądanie Mody na sukces, oglądasz odcinek za odcinkiem i nic nowego się nie dowiadujesz
      • mikesz6 Re: ale macie podnietę 30.12.10, 08:24
        Obawiam się,że mylisz arcydiable zupełnie pojęcia wnikliwe analizując twórczość Grossa. Otóż w żadnym wypadku nie są to prace o charakterze ściśle naukowym .Są to raczej prace będące swojego rodzaju impresjami, czy raczej esejami których źródło stanowią prace naukowe, artykuły prasowe,czy też rozmowy z żyjącymi świadkami zdarzeń.Jeżeli już to jego książki stanowią pewien wycinek socjologicznej analizy naszego społeczeństwa w krótkim wycinku czasowym. Oczywiście są osoby które sądzą, że narody,społeczności stanowią strukturę która w czasie jest niezmienna,ale już wolę rozgraniczyć pokolenie JPII od pokolenia tamtych wojennych i tuż powojennych lat.
        • Gość: arcydiabeł Re: ale macie podnietę IP: 212.106.22.* 30.12.10, 10:43
          Oczywiście że nie jest to praca typowo naukowa. Jednakże nie ma żadnych podstaw, aby taki typ pracy był uprawniony do spłycania problemu, czy wręcz zaciemniania go. Rzecz w tym, że Gross miał z góry założoną tezę do której tylko dobrał odpowiadające mu inne prace czy też wywiady z żyjącymi świadkami. Problem w tym natomiast mikeszu, że ja o tym wiem, ty być może o tym wiesz ale wiele osób nie wie i uzna tą pracę za źródło wiedzy historycznej. Również nie można uznać, że jest to socjologiczna analizy ówczesnego społeczeństwa, bowiem wypadki opisane w jego książkach dotyczą mniejszości Polaków, a z treści wynika że cały naród taki był. Również dokonując analizy społeczeństwa w tamtych czasach nie można abstrahować od uwarunkowań chociażby geopolitycznych jakie wtedy panowały, tego niestety w jego pracach brak. Jest wiele szczegółów w jego książkach, które całkowicie są naciągane ale to nie miejsce aby o tym pisać.
          • mikesz6 Re: ale macie podnietę 30.12.10, 12:52
            Nie wiem jaka przyświecała teza Grossowi przy powstawaniu jego książek, wiem natomiast że nikt wcześniej nie próbował zmierzyć się z tymi faktami. Owszem pogrom kielecki opisywała dosyć dokładnie Krystyna Kersten, ale właściwie to była chyba jedyna taka praca. Widocznie Gross chciał pokazać i tę część polskich historii. Uznał, ze nie tylko Katyń, Czerwone maki pod Monte Cassino, ale również Jedwabne jest częścią naszego dorobku narodowego.
            Ciekawie przedstawiała się przecież sprawa w przypadku Jedwabnego. Do publikacji książki Grossa w Jedwabnem widniała tablica informująca o tragicznej śmierci jedwabieńskich Żydow z tym, że mordu oczywiście dokonali Niemcy. Tej treści informacja znajduje się również w ostatnim wydaniu 6 tomowej Encyklopedii PWN (źródło raczej posiłkujące się sprawdzoną wiedzą) pod hasłem "Jedwabne". Żałosne było to, kiedy informacja o spaleniu w stodole żywcem 900 osób(tak jest w Encyklopedii) okazała się dopiero wówczas zawyżona kiedy ujawniono ,że sprawcami byli jednak Polacy. Zaczęły się frazy typu "przecież to nie możliwe" , "stodoła nie mogła być z gumy", itd.

Również mogło być dla Grossa irytujące kiedy historycy ( poważni historycy) zajmujący się tematami w których powinna znaleźć się prawdziwa wiedza o Jedwabnem ,omijali sprawę dużym łukiem. Szarota piszący o pogromach w Europie tamtych czasów, czy Strzembosz opisujący łomżyńskie tamtego okresu nabierali jednak (mniejsza o to, czy świadomie, czy też nie) wody w usta.

I może nie zrobił tego idealnie ,ale zasługą Grossa było ukazanie tego typu zdarzeń i również to, że świadomość historyczna Polaków została nieco bardziej urozmaicona.
            • Gość: JB Re: ale macie podnietę IP: *.lublin.mm.pl 30.12.10, 13:11
              A tak na marginesie to kazdy chyba naród ma własnych esesmanów...
            • Gość: arcydiabeł Re: ale macie podnietę IP: 212.106.22.* 31.12.10, 08:38
              Oczywiście zgadzam się, że zasługą Grossa jest "wyjście" tematu na światło dzienne. Szkoda tylko, że nie poszły za tym inne publikacje. Co do encyklopedii to nie stawiałbym jej jako dobrego źródła wiedzy, bowiem można znaleźć tam wiele innych "byków" i to z różnych dziedzin. Przyznam, że nie słyszałem o kwestionowaniu liczby zamordowanych żydów w Jedwabnem. Niestety zawsze trafią się ignoranci, którzy komentują pewne kwestie kierując się jedynie subiektywnym stosunkiem do danego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka