-
Dostałam od rolnika pszenice na kutie (kupowala jajka i zapytalam o nia i dal mi), ale nie wiem czy z nia wszystko dobrze, poniewaz ma kolor taki brazowawy i gdy ja namoczylam zaczely odchodzic od niej luski, musialam im lekko pomoc ale odchodzily -takie delikatne. I teraz pytanie czy te luski to maja byc, czy jednak nie i czy jak ja dobrze wymocze to luski zejda same, czy mam je zdrapac a moze kupic inna pszenice? Dajcie znac. Zawsze kutie robila babcia, a teraz chce zrobic ja u mnie w domu....
-
Czy możecie mi polecić sprawdzone przepisy na kutię? Zamiast makiełek mam w planach zrobić coś innego. Słyszałam o wersjach z pszenicą (taką specjalną na kutię) lub kaszą pęczak? Chciałabym użyć do niej miód Manuka....
-
czy taką paczkowaną pszenice kupioną w sklepie na kutie, trzeba wczesniej namaczyc? czy mozna od razu gotować? Jeśli moczyc ,to ile czasu wystarczy?
-
czy wiecie moze czy są dostępne w sklepach orzechy włoskie łuskane bez błonki???? jezeli kots widział niech poda producenta albo chociaz sklep najlepiej warszawa (na zakupy internetowe swiateczne juz za pozno).
skonczylam przed chwilka obierac 15 dag tych orzechów - oczywiscie po uprzednim sparzeniu - ale i tak myslałam ze sie wsciekne... a tu jeszcze nastepne 15 dag na mnie czeka
-
czesc
cala noc namaczalam ziarenka pszenicy, dzisiaj je gotowalam ok 3 godz, caly czas mieszalam, spedzilam przy kuchence 3 godz, jak woda sie wygotowala to dolewalam po troszku, chyba cos zle zrobilam bo moja pszenica przypomina jakis kleik :( myslalam ze bedzie wygladala jak kasza, czyli kazde ziarenko osobno, co zle zrobilam? i w ktorym momencie?
moge jeszcze jutro gotowac pszenice tylko chcialabym wiedziec jak to robic???
-
czy kutie mozna przygotowac dzien wczesniej i przechowywac w lodowce?
czy jednak lepsza bylaby taka swieza, zrobiona jutro. jedzona ma byc
glownie w czasie wieczerzy wigilijnej, ale moze tez potem w pierwszy
czy drugi dzien Swiat (jak zostanie). prosze bardzo o odpowiedz, bo nei
chcialabym zeby wyszla niesmacza. dzieki.
-
W ksiazce kucharskiej stoi: "Mak oplukac, zalac wrzatkiem i gotowac na malym
ogniu 15 minut. Osaczyc na gestym sicie i zemlec 3 razy". Ja kupilam mak juz
zmielony, taki suchy zwykly mak, bez dodatkow, po prostu zmielony mak i nic
wiecej. I teraz nie wiem czy on sie nadaje, zeby go juz mieszac z reszta
skladnikow kutii czy co mam z nim zrobic? Bo gotowany nie byl przeciez jak
pisza w ksiazce. Mam go ugotowac? Ale jak, to sie paciaja zrobi przeciez, bo
on jest b. drobny po tym zmieleniu. ...
-
Mam pytanko,kupilam mak mielony .Jak go dodac do kuti?? Zmoczyc
wczesniej w ciepłej wodzie czy mleku czy taki gotowy wsypac z
torebki??? Bo w przepisie na kutie mak sie moczy i miele 2 X....
Jakie daje sie bakalie: orzechy,migdaly,rodzynki i skorki
pomarańczy....??
-
Zastanawiam się czy mozna jutro zrobić kutię, czy do niedzieli nie zepsuje się?
-
podstawowe składniki klasycznej kutii to pszenica
i mak
na co dzień - nie od święta
można przyrządzić kutię na bazie np. płatków owsianych
+ a jako podstawowe dodatki rodzynki, suszone śliwki i miód
to chyba najprostsze do wykonania "słodycze"
wada- mak włazi miedzy zęby
ale może to mobilizuje do ich mycia
-
Witam, w tym roku sama przygotowuje Wigilie, a ze postanowilismy z
mezem wlaczyc do niej tradycyjne przepisy obu rodzin, pojawi sie i
kutia. Jest to dla mne danie nowe , ale z opisu wynika ze proste.
Problem w tym ze pracuje do pozna do 23 grudnia i obawiam sie, ze
nie zdaze wszystkiego zrobic. ( makowce juz sa zamrozone:)
Ciekawa jestem czy kutie mozna zrobic wczesniej ( a jesli tak to jak
wczesnie) i np zamrozic czy moze dac do sloika i do lodowki?
Drogie panie co jeszcze mozn...
-
-
Witam serdecznie. Mam pewien kłopot - w naszym domu co roku na stole
wigilijnym pojawia się kutia. Tym razem może być z tym problem - mieszkam w
małym miasteczku, nie ma w nim specjalistycznych sklepów i bardzo trudno o
specjalną pszenicę na kutię. Do tej pory wszyscy zaopatrywali się w jednym
punkcie: w budce na targu u pewnej starszej pani, która jednak zwinęła
interes na wiosnę. Nie bardzo wiem, czym można zastąpić taką pszenicę
(pytałam znajomych, ale one albo nie robią kutii-...
-
pomozcie, w tym roku robie kutie poraz pierwszy. w sklepie znalazlam cos co
nazywalo sie "peczak pszenny" pod dwiema markami - różanka/MALMA. na
opakowaniu jest przepis na kutie. czy ten PECZAK PSZENNY na kutie sie nada??
pls help...
-
kto może podać mi dokładny przepis na kutię? Wprawdzie do Wigilii jeszcze
daleko, ale ja mam ochotę spróbować tej pyszności jeszcze w sierpniu
-
postanowilam zrobic kutie. Idealna robi moja tesciowa ale bardzo niechetnie i
tylko po prosbie. Nie bede blagac, zaryzykuje i zrobie sama, tylko wlasciwie
jak ja sie robi?
A ta pszenice to z kad brac. Pomozcie bo Swieta coraz blizej:)
waleria
-
Witajcie,
wprawdzie to juz wlasciwie po swietach, ale mam pytanko dotyczace kutii. Sama
jej nie robilam, bo zabraklo czasu, kluski z makiem zastapily inne makowe
historie, ale pociaga mnie jednak kutia, tylko ze nie wiem jak to sie ma
sprawa z ta pszenica. Ja kupilam pszenice normalna dostepna w sklepie, nie mam
pojecia, czy ona jest luskana czy nie. W sklepie nikt tego nie wie, sprzedawca
twierdzil, ze jest ona luskana. Ale ja cos podejrzewam, ze jednak nie. Jest
ona koloru zoltawo ...
-
prosze o dokładny przepis z poszczególnymi składnikami w dokładnych
ilościach:)
-
W głowie mam przepis ale nie wiem czy prawidłowy 20dk przenicy 15 dk maku
mały słoik miodu bakalie .Macie taki sam?.Lubię bardziej gęstą niż zadką.
-
Choć do wigilii jeszcze daleko to proszę o przepis na kutię