Dodaj do ulubionych

Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie?

27.01.11, 09:48
Panie Prezydencie - nazwisko zobowiązuje ;-) .
z pozdrowieniami
Obserwuj wątek
    • warda.jacek Nie, ponieważ powiela projekt poznawalni 27.01.11, 10:07
      1.
      Według mojej wiedzy budynek starego browaru jest w fatalnym stanie. Na jego przebudowę trzeba potężnych pieniędzy, których miasto nie ma.
      Nie mam pojęcia, czemu inwestor uparł się na budowę galerii ZAMEK, która ma być sytuowana na dawnym bagnie i zniekształcać panoramę widokową – ( a panoramy widokowe to nasz największy skarb)
      Stary browar najłatwiej przekształcić właśnie na centrum handlowe – w każdym razie nikt inny nie będzie miał wystarczającego budżetu.

Generalnie budżet miasta jest napięty jak struna i nie mam mowy by wejść w inwestycję na powiedzmy 30 -50 milionów
      2.
      Mamy plany przebudowy Dworca Północnego PKP, który STYKA się z była fabryką FSC 0 mamy nawet przejście podziemne na jej teren – faktycznie dworzec był częścią kompleksu fabrycznego.
      Dworzec jest w dobrym stanie technicznym – bez porównania w stosunku do browaru.
      Nie ma problemu, aby tam postawić wiatę i kolekcję samochodów ZUK a na wystawie edukacyjnej poświęcić część mechanice samochodowej – tylko o musi być do rozkręcania a nie za szkłem! Epoka muzeów za szkłem się skończyła !!
      Ale niestety interaktywność oznacza stałe zniszczenia i naprawy, a to kosztuje. Za to efekt edukacyjny – bez porównania większy. A o to chyba chodzi.

Ukłony
      Jacek Warda
      • Gość: inż. Mamoń Re: Nie, ponieważ powiela projekt poznawalni IP: *.nplay.net.pl 27.01.11, 10:46
        Wiata z samochodami ? Wybacz kolego ale to chybiona propozycja. Natomiast budynki starego browaru to przykład starej, pięknej przemysłowej zabudowy. Warto by było nie dopuścić do ich kompletnej degradacji. Umieszczenie w nich muzeum techniki to bardzo dobry pomysł. Jednak musiał by to być naprawdę dobrze przemyślany projekt. Muzeum, w którym można dotykać eksponatów, wsiąść do kabiny Lublinka. przejechać się w symulatorze, etc... Czegoś takiego w Lublinie nie ma, a szkoda.
    • wiseandclever TAK ! TAK ! TAK ! 27.01.11, 11:07
      super pomysł, a najlepiej jak Muzeum Techniki będzie obejmować jeszcze lubelskie tradycje lotnicze - co prawda jakis zalążek miał powstać w hali przy Męczenników Majdanka, nie wiem czy Swidnik ma swoje muzeum, a jesli nie to powinna tez być ekspozycja śmigłowców, motocyklów
      poza tym Lublin powinien mieć Muzeum Wojskowości gdzie m.in.Pan Sikorski mógłby umieszczać co ciekawsze znaleziska z woj. lubelskiego i nie tylko
      i podstawowa dla Lublina sprawa MUZEUM UNII to powinien byc sztandarowy produkt marketingowy Lublina, z funkcją widokową o wys. ze 100 m, z obrazem Matejki, z oryginalnym Aktem Unii i innymi eksponatami, z którym Miasto mogloby byc kojarzone na całym swiecie, gdzie na bazie Unii Lubelskiej pokazywalibyśmy całej Europie i światu gdzie koncepcja unii na prawdę została wdrożona w życie, myślę ze na taki projekt Unia chętnie dałaby pieniązki
      • Gość: Fred Kampinos Re: TAK ! TAK ! TAK ! IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 19:57
        W pełni popieram pomysły na stworzenie muzeum techniki lubelskiej. Swego czasu Lublin jako miasto był ważnym punktem przemysłowym na mapie Polski. Tymi pomysłami powinniście "zarazić" radnych dzielnicy, bo do wyborów samorządowych to na razie daleko, ale radni dzielnicy mogą pogadać ze "swoimi" radnymi. Pomysł jest jedwabisty ;)
    • zubelz Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 27.01.11, 11:31
      Polska to dziwny kraj. Kościoły pomniki i muzea. Cały Lublin to jedno wielkie muzeum i skansen. Lublin zostanie MUZEUM GŁUPOTY jeżeli nie wykorzysta się szansy i nie stworzy się nowych miejsc pracy. Jeżeli "strefa ekonomiczna" nadal będzie tylko z nazwy a praca będzie w nowych galeriach i marketach tak chętnie tu budowanych.
      • folkatka Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 27.01.11, 12:06

Kościoły pomniki i muzea.

Pojedź sobie do Francji.
        Tam na byle zadupiu, na wiosce wielkosci Motycza czy Miłocina, masz taki kościół gotycki, tak stary, że mózg sie lasuje z wrażenia.
        We Włoszech podobnie, z tym że inna stylistyka, bo zasadniczo, gotyku tam nie było. .
        • zubelz Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 27.01.11, 12:39
          folkatka napisała:
          > Pojedź sobie do Francji.
          > Tam na byle zadupiu, na wiosce wielkosci Motycza czy Miłocina, masz taki kośc
          > iół gotycki, tak stary, że mózg sie lasuje z wrażenia.
          > We Włoszech podobnie, z tym że inna stylistyka, bo zasadniczo, gotyku tam nie b
          > yło. .
          >
          Tylko że tam na osiedlach nie buduje się nowych kościołów a szkoły i przedszkola.
          • Gość: mo-mo Re: Muzeum techniki w Lublinie? IP: 173.233.197.* 27.01.11, 16:18
            "Zubelz" ma racje... w krajach takich jak Wlochy, Francja, czy Hiszpania kosciolow obecnie buduje sie bardzo, bardzo niewiele... A w Polsce wciaz trwa koscielna akcja "kosciol (rzymsko-katolicki) na kazdej ulicy"! I wciaz powstaja pomniki pychy kleru rzymsko-katolickiego w rodzaju monstrualnej swiatyni - kosciola pod Warszawa!!
      • m21 Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 27.01.11, 12:39
        muzeum głupoty możesz sobie założyć prywatnie...

nie można chyba mieszać muzeum techniki z kościołami i pomnikami (chyba domyślam się, co masz na myśli) akurat muzeum techniki nie pielęgnuje nurtu martyrologicznego, a mogłoby stać się fajnym elementem upowszechniającym nauki ścisłe - takie przedszkole dla przyszłych kadr inżynierskich do twojej strefy ekonomicznej :)

Proszę bardzo - naprawdę nie trzeba wiele, takie rzeczy powstają jako inicjatywy prywatne
        www.motoretro.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=31:muzeum-motoryzacji-i-techniki&catid=1:stowarzyszenie&Itemid=29
    • mac100 Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 27.01.11, 12:57
      Oczywiscie praca dla mieszkancow jest bardzo wazna, ale kultura takze. Kazde muzeum wzbogaca obraz kulturowy miasta i jest pozadane o ile jest urzadzone z pomyslem. Popieram pomysl muzeum techniki lubelskiej z zukiem w roli glownej. Moj dziadek pracowal w FCS i mial swoj maly udzial w projekcie tego samochodu. W Swidniku mamy sale pamieci motocykli WSK. Lublin z pewnoscia zasluguje na muzeum z prawdziwego zdarzenia. Oczywiscie lubelskie i swidnickie lotnictwo to takze kawal historii wart upamietnienia. Ale obawiam sie ze centrum Lublina to raczej nie jest dobre miejsce na muzuem lotnictwa. Lepsza lokalizacja to raczej gdzies obok projektowanego portu lotniczego Lublin w Swidniku., lub gdzies miedzy Swidnikiem a Lublinem. Co do muzeum Unii to mamy muzeum na zamku, ktore powinno dbac o godne upamietnienie wydarzenia ktore zmienilo bieg historii Rzeczypospolitej. Niestety odkad Polska jest krajem jednonarodowym coraz mniej Polakow zdaje sobie sprawe czym ta pierwsza RP byla i te tradycje gina. Wiele mlodych osob ktore znam nie intresuje sie historia.
      Mieszkam teraz w anglii w miescie wielkosci Lublina i jest tutaj kilkanascie muzeow upamietniajaych tylko miejscowe tradycje przemyslowe. Cale fabryki sa zamienione w muzea, przy czym nadal pracuja, ale juz tylko w celach poznawczych, aby mlodsze pokolenia mogly zobaczyc jak ich ojcowie i dziadkowie ciezko pracowali. Przepraszam za brak polskich znakow, bo mam brytyjski komputer.

• qqbek Tak, ale... 27.01.11, 16:41
        ...za durny uważam pomysł, żeby za centralny temat ekspozycji obierać lubelską motoryzację.
        Lublin-51?
        Też mi polska konstrukcja... przecież to licencyjny GAZ-51 (nie mówiąc już o fakcie, że GAZ-51 to rozwojowa wersja GAZ-ów AA i MM... czyli nielicencyjnej kopii amerykańskiego Forda AA).
        Żuk?
        Buda projektu FSC... cała reszta to Warszawa... erm... GAZ-20M... err... (zmodyfikowany GAZ-1M... czyli Ford B/
        WSK?
        To przecież WFM-ka po modyfikacjach!

Mamy tradycje przemysłowe i techniczne... ale przemysł motoryzacyjny to chyba słaby ich przykład (no może poza Lublinem 33).
    • Gość: gość Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 14:52
      świetny pomysł z tym muzeum techniki czy motoryzacji:)
      A jakby tak pójść na całość i zorganizować CENTRUM TECHNIKI ?
      Z zajęciami dla dzieci i młodzieży, prezentacjami i - jak juz ktoś pisał - z możliwością tworzenia, dotykania, wypróbowywania, włączania, rozbierania na części i składania na nowo, symulacji użytkowania itp?
      Takie centrum zatrudniałoby fachowców, cierpliwie towarzyszących grupom zwiedzającym i objasniających po 100 razy w miesiącu zasady działania mechanizmów i urządzeń.
      Może dziewczyny wiedziałyby jaki kupują samochód, i jak to się dzieje, że on w ogóle jedzie:)
      To takie moje marzenia. Ale w końcu - Pan Żuk wypłynął na poważne stanowisko na marzeniach...("Marzy mi sie Lublin...", "Marzy mi się, aby w Lublinie" - "misiów" nie ma, ale o takim centrum można byłoby poważnie pomyśleć.
      • Gość: Historyk Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 20:11
        Bardzo dobry pomysł - ale takie muzeum powinno obejmować całokształt lubelskiego przemysłu i tradycji przemysłowej regionu: włącznie z przemysłem spożywczym (cukrownie, młyny, browary), który istniał tu od zawsze. To bardzo ważne, bo usiłuje się nam wmówić, jakoby Lubelskie było zawsze słabo rozwinięte. Jeszcze przed wojną był to region określany jako jeden z najzamożniejszych w Polsce i miało w tym swój udział nie tylko rozwinięte rolnictwo, ale także przemysł, zwłaszcza spożywczy.
        • zubelz Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 28.01.11, 20:16
          Gość portalu: Historyk napisał(a):
          . Jesz
          > cze przed wojną był to region określany jako jeden z najzamożniejszych w Polsce
          > i miało w tym swój udział nie tylko rozwinięte rolnictwo, ale także przemysł,
          > zwłaszcza spożywczy.

Kiedyś Polmos a obecnie po wioskach "krzakówka" czyli bimber. No w tym "przemyśle spożywczym" to mamy tradycję i do tej pory podtrzymywaną.
          • Gość: kirgiz Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 11:25
            Lublin ma się czym chwalić!
            wagi,
            samochody,
            maszyny rolnicze,
            samoloty,
            piwo,
            drożdże,
            wódka,
            cukier,
            krochmal,
            światłowody,
            a po sąsiedzku śmigłowce,
            i wiele innych...
            • Gość: wesoły diabeł Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 10:34
              I co nam z tego zostało piwo, wódka, wagi i śmigłowce, o światłowodach nie wiem.
            • make_tea_not_war Re: Muzeum techniki w Lublinie? Czemu nie? 14.03.11, 18:21
              No właśnie z przemysłu w Lublinie to tylko muzeum będzie teraz .. Dobry żart, najpierw przez kilkanaście lat solidarnie przemysł rozpirzyli a teraz będą mu muzeum stawiać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka