Dodaj do ulubionych

Pogardo nie gniewaj się

15.02.11, 01:36
ale cię chyba wygooglałem...
gdzie jest Abertawe?
i co cię aż tam poniosło?
swoją droga świat jest zaskakująco mały czasem...
Obserwuj wątek
    • wujekbronek Re: Pogardo nie gniewaj się 15.02.11, 17:00
      :-)
      warto było to sprawdzić w guglach :-)
      • przemek.leniak a i owszem 15.02.11, 17:07
        przy okazji sprawdziłem że twierdzenie o tym że dwu dowolnych ludzi ma zawsze takich znajomych którzy mają znajomych którzy mają znajomych którzy... ...którzy się znają...
        w tym wypadku to nawet mniej niż 6 osób pomiędzy...
        co w sumie było fajnym odkryciem
        • Gość: potrzeszcz Re: a i owszem IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 17:25
          A możesz zdradzić, jak sie gugla Pogardę? Też bym go sobie chętnie wyguglał :)
          • Gość: ciupazka Re: a i owszem IP: *.nplay.net.pl 16.02.11, 13:22
            pewnie tak: Swansea University
            • Gość: potrzeszcz Coś wyguglałem IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 13:35
              www.swansea.ac.uk/staff/academic/ArtsHumanities/lubling/
              To on?
              • pogarda Re: Coś wyguglałem 16.02.11, 13:47
                Geraldine to kobieta ptasku i gwarantuje ci, ze by sie obrazila, gdyby dowiedziala sie, ze nazwales ja mezczyzna. Poza tym to wyjatkowa postac.
                Nie to nie ja, ale jestes blisko ;)
                pzdr
                • tajnos.agentos Re: Coś wyguglałem 16.02.11, 13:49
                  Dobra dobra, Kopernik też była kobietą...:)
                  • pogarda Re: Coś wyguglałem 16.02.11, 13:51
                    A moze Marie Curie-Sklodowska tez??? o.O
                    pzdr
                    • tajnos.agentos Re: Coś wyguglałem 16.02.11, 14:03
                      Hmmm... Wygląda całkiem miło.:)
              • pogarda Ptasku! 16.02.11, 14:24
                Wlasnie kliknalem w link, ktory podales...
                Heh... a mowiles, ze nasz angielski ;-D
                wystarczyloby przeczytac drugi akapit w linku, ktory podales a wiedzialbys, ze Geraldine was born in Buenos Aires, Argentina a nie w lublinie na kalinie :P
                Mowilem... Klamca zawsze klamie ;P
                pzdr
                • tajnos.agentos Re: Ptasku! 16.02.11, 14:29
                  Pitok myśli, że jak ktoś się nazywa Lublin to musi być z Lublina. Analogicznie, wszystkie Romany pochodzą z Rzymu a Nierwiadomscy nie wiadomo skąd.
                  • Gość: potrzeszcz Re: Ptasku! IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 14:32
                    Imię "Roman" nie pochodzi od "Rzymu", tylko od "romansu" :)
                    • tajnos.agentos Re: Ptasku! 16.02.11, 14:36
                      Pierdzielisz, pitoku.:P
                      • Gość: potrzeszcz Re: Ptasku! IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 14:41
                        Czyli Idzi Rzymianin to znaczy Idzi Roman? No popatrz tylko, TW "Agentosie" he he :))
                • Gość: potrzeszcz Re: Ptasku! IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 14:31
                  Pogardo, opiekujesz się dziećmi specjalnej troski, więc rozumiem, że mogło ci się trochę udzielić. Ta pani zajmuje się kulturą Patagonii, o ile pamiętam, i wyskoczyła mi w guglach już chyba z 10 razy :)
                  Dzięki tym poszukiwaniem dowiedziałem się przynajmniej, że Cymru to znaczy Walia po walijsku :)
                  Już mi się nie chce cię guglać, sa lepsze sposoby na leczenie kaca :)
                  • pogarda Re: Ptasku! 16.02.11, 14:48
                    A nie gugluj - sam ci podam troche tlumaczen, i tak:

Walijski - Angielski - Polski
                    Cymru - Wales - Walia
                    Cymraeg - Welsh - walijski (jezyk)
                    Gwlad Pwyl - Poland - Polska
                    Marchew - one used to fag - używany, przyzwyczajony,
                    Moron - carrot - Ptasiek
                    pzdr
                    • pogarda PS 16.02.11, 15:05
                      Nie opiekuje sie dziecmi specjalnej troski, a pracuje z ich rodzinami, szkolami, samorzadem, rzadem, unia europejska itd itp by zapewnic im godny start i wyrownac szanse.
                      Sprawdz nasza strone
                    • Gość: potrzeszcz Re: Ptasku! IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 15:08
                      > Moron - carrot - Ptasiek

Powinno być tak:
                      1. Carrot - Ptasiek
                      2. Moron - Pogarda

Brak związku logicznego w nr 1 wyjaśnia nam nr 2 :)
                      • pogarda Re: Ptasku! 16.02.11, 15:13
                        Tylko na tyle cie stac?
                        Moron to po walijsku marchew a po angielsku: patasi mozdzek, czyli ty, ptasku ;)
                        pzdr
                        • potrzeszcz Re: Ptasku! 16.02.11, 15:15
                          Kiedyś w przedszkolu tez mnie jeden chłopak przezywał :)
                          • Gość: pogarda Re: Ptasku! IP: *.freedom2surf.net 16.02.11, 16:10
                            A probowales dostac sie do podstawowki? Jesli sie na prawde przylozysz, wycisniesz z siebie wszystko to mysle, ze dasz rade! Trzymam za ciebie kciuki!
                            pzdr

• pogarda Re: Pogardo nie gniewaj się 16.02.11, 12:57
      Abertawe to walijska nazwa miasta Swansea.
      Mimo, ze obie nazwy sa do siebie nieprzystajace (o czym ponizej) sa stosowane wymiennie.
      Z celtyckiego: Aber: mouth, delta - czyli miejsce w ktorym rzeka wpada do morza
      Tawe (czyt: Taui) - rzeka nad ktora lezy Swansea, czyli angielski odpowiednik powinnien brzmiec Tawemouth w mysl zasady, na ktorej bazuja inne nazwy nadbrzeznych miast portowych jak Plymouth, Porthsmouth, Bournmouth itd
      Angielska nazwa ma inna tymologie:
      Swansea w IX w. nosilo nazwe Sweins eg albo ey (Sweinseg, Sweinsey - wszystkie formy, wliczajac wspolczesna wymawia sie Suonzi), Co oznacza Wyspa Sweina. Wyspa znajduje wie w widlach ujscia rzeki Tawe. Kim byl Swien do konca nie wiadomo (prawdopodobnie byl wikingiem), wiadomo natomiast, ze ok 1000r. zbudowal sobie foremny zameczek na tej wyspie i najezdzal sobie walijskie wybrzeze ;)
      Potem, po najezdzie Normandow na Walie Swansea zostalo ustanowione w XIIw. i krotko potem otrzymalo prawa miejskie.

Tyle o historii i etymologii :)

Nie gniewam sie nic a nic, bo i nie ma o co - ot wymienilismy skrajnie odmiene zdania na ten sam temat. Po to wlasnie mamy forum ;D
      Podejrzewam, ze w lublinie znalazloby sie kilku ludzi, ktorych znamy obaj.

Dodam, ze dostalem ciekawa propozycje od jednego z lubelskich kolegow satyrykow, dziennikarzy, ale co to po co i dlaczego na razie nie zdradze, bo nie wiem czy cale przedsiewziecie sie powiedzie. Kiedys juz wspominalem, ze jestem dziennikarzem dorywczym i pisuje do roznych periodykow.
      Pisze o tym nie po to, zeby sie pochwalic, ale dlatego, ze to wlasnie ten publicysta o ktorym mowie jest potencjalnym naszym wspolnym znajomym a nazwiska wspominac na razie nie chce, bo caly projekt jest na razie w powijakach.
      pzdr
      • pogarda Re: Pogardo nie gniewaj się 16.02.11, 13:09
        A tutaj masz mapke gdzie jest Abertawe ;)
        pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka