blood_free 28.02.11, 21:58 Bandyci a nie żadni żołnierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vaclav Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: 62.244.154.* 28.02.11, 22:17 chory narodek - czczą morderców i bandziorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozebrać Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.lublin.mm.pl 28.02.11, 22:19 Każdy sobie czci kogo chce, ty wolisz czcić zbrodniarzy co mordowali Polaków a pisiory tych co przed nimi ludzi bronili. Ty się modlisz do truchła Stalina oni chodzą do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaclav Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: 62.244.154.* 28.02.11, 22:39 29.04.1945 r. Oddział "Ognia" w Białce morduje 7 osób narodowości żydowskiej 28.01.1946 r. Oddział "Burego" z wsi Łozice w Puszczy Białowieskiej uprowadza 30 rolników z zaprzęgiem. 28 z nich zostało "po wykonaniu pracy" rozstrzelanych koło wsi Puchały - wszyscy zamordowani byli Białorusinami. 29.01.1946 r. Oddział "Burego" spędza mieszkańców wsi Zaleszczany do domu Dymitra Sacharczenko i dom podpala - spłonęło 14 osób, w tym 7 dzieci. 29.02.1946 r. Oddział "Ognia" morduje w Zakopanem przedwojennego prezesa GOPR, więźnia Auschwitz Józefa Oppenheima. 2.07.1947 r. Oddziały podporządkowane dowódcy WiN na okręg lubelski "Zaporze" wymordowały 21 mieszkańców wsi Puchaczowa, pow. Lubartów. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quina Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.nplay.net.pl 28.02.11, 22:49 Vaclav wymieniaj dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 23:11 Jeśli chodzi o morderstwo Oppenheimera, to sam "Ogień" - jako dowódca - nie miał z nim nic wspólnego - owszem, dokonali go ludzie z jego oddzialu, ale bez jego wiedzy i zgody. o były okrutne czasy i zabijanie było na porządku dziennym. Niemniej jednak - wśród zołnierzy wykletych byli wspaniali bohaterowie, jak np. "Zapora". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 23:55 Jeżeli chodzi o to ostatnie morderstwo - to tu mozna cos poczytać. odkrywca.pl/puchaczow-2-3-lipca-1947-r-,673290.html Zasadniczo - jeżeli wymienia się czyny dokonywane przez zołnierzy ówczesnego Podziemia, nalezy pamietac tez o tym, co miało na sumieniu UB (między innymi pacyfikacje całych wiosek również). Nie nalezy również czynic na siłę z morderców bohaterów ( to taka uwaga do Barskiej jakby czytała) - sama się zetknełam z tym, kiedy po odslonieciu tablicy wmurowanej nie-powiem-gdzie, wybuchł mały skabndal, w rezultacie którego rodzina ofiary osoby przez owa tablice upamietnionej, wymogła skucie cześci napisu... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbarska Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 01:08 folkatko,oderwij sie ode mnie, mam swoje zdanie, zylam w tych czasach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 08:24 Nie odbieraj tego jako złośliwość. Po prostu rzecza natyralna jest, że pomyslałam własnie o Tobie. I chce, żebys wiedziała, ze nie mam jakiegos czarno-białego spojrzenia na te sprawy. Ale wychowałam sie w rodzinie o takich a nie innych tradycjach, gdzie było kilka osób zaangazowanych w pwojenne podziemie - to wszystko. One tez zyły w tamtych czasach, i wiedze o nich przekazały mnie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało 01.03.11, 10:14 Wszyscy wówczas "mieli coś na sumieniu", wojna to brud i kompletna degradacja człowieczeństwa. Tym bardziej mierzi obecne wynoszenie pod niebiosa jednych z potępianiem w czambuł drugich. Zero rzetelności i uczciwości, wszystko pod dyktando doraźnych potrzeb propagandowych. Zupełnie jak za głębokiej komuny, tylko "w drugą stronę"...:((( Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało 01.03.11, 10:41 folkatka napisala: [...] One tez zyły w tamtych czasach, i wiedze o nich przekazały mnie. Obawiam sie, ze nie wiedze a jedynie subiektywny jej odbior i postrzeganie. Nawet dzisiejsze podreczniki i opracowania historyczne nie sa jednoznacznie obiektywne. Po obu stronach byl syf i heroizm. Ich ocena zalezy od strony, po ktorej sie siedzi. Jednak niezaleznie od swiatopogladu wszyscy powinni zachowa umiar! Jesli wybory do nastepnej kadencji na lubelszczyznie wygra SLD to podobnym oswiadczeniem i uchwala powinni wyrazic szacunek bylym UBekom, bo tak czuja? PiS jawi sie coraz wyrazniej jako ostoja glupoty i pieniackiego polactwa. Moja jest racja najmojsza.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl "Żołnierz wyklęty" czy morderaca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 10:48 Gość portalu: folkatka napisał(a): > Ale wychowałam sie w rodzinie o takich a nie innych tradycjach, gdzie był > o kilka osób zaangazowanych w pwojenne podziemie I nie opowiedziały Ci te osoby jak było naprawdę? Bo mnie, akurat przypadkowo, przy okazji otwarcia nowej remizy we wsi Bęczyn koło Urzedowa, trafił się przy stole pan T., były członek oddziału Hieronima Dekutowskiego "Zapory", który już po dwóch kieliszkach zaczął swoją gawędę słowami: "panie, a jak my rżńęły tych czerwonych ..." Następnie z detalami opowiedział gdzie i kogo zamordowali, kiedy i w jakiej wsi. Oczywiście, za to, że "pomagały czerwonym". Mimo, że od tamtej pory (opowiadania) minęło już 15 lat doskonale pamiętam tę opowieść i niemal słyszę te krzyki katowanych "czerwonych" chłopów, ich żon i dzieci, którym często też nie darowano. Pan T. natomiast (o ile żyje, bo był już wówczas niemłody) może być dumny ze swoich "dokonań". Zwłaszcza dziś, bo dziś jego dzień "żołnierza wyklętego", a tak naprawdę zwykłego bandyty i mordercy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozebrać Re: "Żołnierz wyklęty" czy morderaca? IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 13:14 No ale czerwonych uczciwy człowiek powinien rżnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: "Żołnierz wyklęty" czy morderaca? 01.03.11, 13:17 Gość portalu: rozebrać napisał(a): > No ale czerwonych uczciwy człowiek powinien rżnąć. Wypraszam sobie, jestem hetero. Rżnąć mogę bez względu na kolor, ale pewnych granic nie przekraczam. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: "Żołnierz wyklęty" czy morderaca? 01.03.11, 15:04 Tajnosie jestes nietolerancyjny! Milosc niejedno ma imie i jesli nasz J2 chce rznac czerwonych, czy nawet "brazowych" to powinienes to uszanowac! Wiecej kosmopolityzmu ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: "Żołnierz wyklęty" czy morderaca? 02.03.11, 14:27 Jestem tolerancyjny, ale w temacie seksu to tylko baby (najchętniej nie za stare, nie za młode i nie za brzydkie) i żadnych perwersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.lublin.enterpol.pl 01.03.11, 01:34 Twoja reakcja przypomniała mi stary dowcip o polackiej mentalności: "Hasła opisujące światopogląd Prawdziwego Polaka™: - Katolicyzm, patriotyzm, zabić Żyda, zabić wiewiórkę! - dlaczego wiewiórkę? - a dlaczego nie pytasz o Żyda?" Zamiana bandytów z poczuciem przynależności A na bandytów z poczuciem przynależności B. Haha, bolanda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 23:19 Ten kraj jest chory. Kłamstwo znów urosło do rangi racji stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essex Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.11, 08:04 jak to miło mieć świadomość że mogę rabować,gwałcić,obrabiać banki,od czasu do czasu dla alibi"stuknąć"jakiegoś tuskistę,i za kilkadziesiąt lat sejm uzna mnie za żołnierza niezłomnego walczącego ze zbrodniczym tuskizmem....:-).Może nawet jakiś pomniczek będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiks Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 20:37 Skoro tak uważasz ( a że to forum GW to mnie nie dziwi) to wyjedź do bardziej przyjaznego kraju; może Niemcy albo Izrael?? Tylko Polacy w tak idealny sposób sraj... we własne gniazdo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essex Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.11, 21:04 jako patriota wolę mój ukochany kraj-Polskę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 15:52 Gość portalu: Kiks napisał(a): > Skoro tak uważasz ( a że to forum GW to mnie nie dziwi) to wyjedź do bardziej p > rzyjaznego kraju; może Niemcy albo Izrael?? Tylko Polacy w tak idealny sposób s > raj... we własne gniazdo. Nie jesteś właścicielem Polski żebyś miał prawo decydować kto może tu zostać, a kto ma wyjeżdżać. Ja domagam się żeby w MOIM kraju nie królowały obłuda i hipokryzja, a jeśli Ty masz zdanie przeciwne, to raczej Ty opuść Polskę, bo miłośnicy kłamstwa i fałszu już dość tu narządzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman towarzysz Bender przyszedł... IP: *.centertel.pl 01.03.11, 08:44 w jakim charakterze? Komisarza pis czy kapusia - co ma we krwi - aby podkablować tych "swoich" którzy ośmielili by się mieć własne zdanie. Bezczelny stary pierdziel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbarska Dobry przyklad Hiszpanii IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 10:50 Tam nie dzieli sie uczestnikow wojny domowej na złych i dobrych patriotow. A przy okazji - w obliczu smierci (ilu zyje dzis w Polsce uczestnikow tej wojny? jeden chocby?)- dawne spory przestają miec znaczednie. Wyrosly kolejne pokolenia,, ktore maja swoje problemy. Oczywiscie oficjalna propaganda zawsze jest dostosowana do potrzeb rzadzacych,ale dzisiaj w dobie internetu mozna sie wyedukowac extra. A gdy sie zna obce jezyki ,to hohoho.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro Re: Dobry przyklad Hiszpanii IP: *.play-internet.pl 01.03.11, 12:38 lewusy won na Bialorus, lukaszenko da wam ubecka rente Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Dobry przyklad Hiszpanii 01.03.11, 12:41 Jak ci się chłopku coś nie podoba, to pakuj dupsko do tego złoma i wypitalaj do twojego guru Kadafiego. Szerokiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Dobry przyklad Hiszpanii IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 13:38 Na Bialorus to pchaliśmy się od zawarcia Unii z Litwą! Polski Drang nach Osten! Odpowiedz Link Zgłoś
marekserdeczny [...] 01.03.11, 13:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Sejmik uczcił "Żołnierzy Wyklętych". Wyłamało IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 13:58 Serdeczna Matko,módl sie za tami skoro wiekszosc naszych radnych pod takim czyms sie podpisuje. Chwała SLD, ze tym razem nie dał się zwariować! W Polsce, jak wszedzie, tez byly sku...ele,ale w zaden sposob nie mozna gloryfikowac dzialan zbrojnych z tamtej rzeczywistosci. Generalnie. Z pamięcią "Ognia" i innych watażkow. Tym bardziej jesli to sie robi w imie przyszlosci! Odpowiedz Link Zgłoś
empi regulamin oraz netykieta 01.03.11, 14:07 forum jest miejscem do dyskusji a nie tablicą ogłoszeń, komunikatów. Proszę zabierz głos w dyskusji i jako jej np. jeden z argumentów zamieść stosowny link. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: regulamin oraz netykieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 14:52 empi napisał: > forum jest miejscem do dyskusji a nie tablicą ogłoszeń, komunikatów. Proszę zab > ierz głos w dyskusji i jako jej np. jeden z argumentów zamieść stosowny link. Przepraszam, link do czego? Czy Gazeta opublikowała tekst, który powyżej został usunięty? Jeśli tak, to z jakiego powodu został ocenzurowany na forum? A jeśli nie, to do czego ma linkować napomniany uczestnik forum? Czy ta kastracja postu to przypadkiem nie kolejny objaw napadu aktywności u pana "opiekuna" i demonstracja pryncypialności? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: regulamin oraz netykieta 01.03.11, 14:57 tak, jestem pryncypialny :). To nie był post. To nie gazeta opublikowała tekst lecz forumowicz, komunikat z uchwały rady miasta. Bez własnego komentarza. Postępuję tak z komunikatami, ogłoszeniami np. ONR, Monarchistów Polskich, Ruchem Palikota itd. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: regulamin oraz netykieta IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 15:38 Moje "serdeczna matko" bylo odpowiedzia skierowaną do autora wspomnianego postu serdecznegomarka (czy odwrotnie). Moze niepotrzebnie empi usunał ów "dokument" swiadczący o "glebi umyslowej" sejmikowych ludzików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: regulamin oraz netykieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 19:41 Jeśli dla pana "opiekuna" forum oficjalna uchwała organu władzu samorządowej ma tę samą rangę co komunikat jakiejś grupki awanturników politycznych, to można tylko pogratulować Gazecie współpracowników o wybitnych kwalifikacjach intelektualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: regulamin oraz netykieta 01.03.11, 19:54 Chodzi o zasadę. Od publikacji oficjalnych uchwał są biuletyny, własne strony www. Forum powinno być miejscem do dyskusji. Forumowicz ten nie zamieścił ani jednego słowa komentarza, nie brał udziału w dyskusji. Nic nie stało na przeszkodzie by okazał swoją aktywność. Z gratulacjami powstrzymaj się, nie jestem współpracownikiem gazeta.pl. To także powinieneś wiedzieć przy Twoich kwalifikacjach intelektualnych. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiks Re: regulamin oraz netykieta IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 20:51 Drogi Empiku czy Empiryku czy inna zarazo z Wybiórczej. Twoje pozdrowienie powinno brzmieć PZPR a nie pzdr. Bądźmy uczciwi co do siebie bo najgorzej to kłamać sobie samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: regulamin oraz netykieta IP: *.paradowski.pl 01.03.11, 21:01 u nas nie było żadnej wojny domowej, tylko walka Polaków z sowieckimi agentami ( którzy zresztą często byli wcześniej współpracownikami hitlerowców) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essex Re: regulamin oraz netykieta IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.11, 21:06 "u nas nie było żadnej wojny domowej, tylko walka Polaków z sowieckimi agentami > ( którzy zresztą często byli wcześniej współpracownikami hitlerowców)" naprawdę kiksoaronie?a jak było na Białorusi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozebrać Re: regulamin oraz netykieta IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 22:03 To może mnie popraw, jesli się mylę. Dwóch największych zbrodniarzy 20 wieku, dogadało się i napadło na Polskę, mordując Polaków i grabiąc nasz majątek. Potem tych dwóch bandytów pobiło się między sobą a jeden z nich wygrał, mordując jeszcze więcej Polaków, zsyłając ich na Sybir, zmuszając do niewolniczej pracy. Część Polaków współpracowała ze zwycięskim bandytą pomagając mu mordować Polaków, wysyłając Polaków do niewolniczej pracy na pewną śmierć, grabiąc Polskę z jej majątku i surowców. Część Polaków walczyła z bandytą i jego polskimi siepaczami. Mam czcić tych Polaków? Ja nie czczę. Uważam że PZPR to zbrodnicza organizacja. Nikt im nie kazał zabijać, torturować i więzić Polaków. Sami się bydlaki zapisali do partii bo mieli, dzięki temu łatwiejsze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: regulamin oraz netykieta 02.03.11, 11:29 Gość portalu: rozebrać napisał(a): > Sami się bydlaki zapisali do partii bo mieli, dzięki temu > łatwiejsze życie. Bydlaku, ciebie zapewne wówczas nie było nawet w najbardziej dalekosiężnych planach, a co wtedy robili twoi rodzice i dziadkowie? Może we współpracy z UPA "likwidowali" komunistów i polskie wojsko z poboru? A może wręcz przeciwnie? www.historycy.org/index.php?showtopic=33151 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozebrać Re: regulamin oraz netykieta IP: *.lublin.mm.pl 02.03.11, 11:54 Widze tajnos, że choroba umysłowa ci wróciła, łazisz znowu za moimi postami i bluzgasz. A może chcesz wiedzieć co robili moi pradziadowie i prababki? Mam ci to wypisać o wszystkich ze strony matki i ojca czy z jednej wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman czyli tajnos sie nie mylił:-))) IP: *.centertel.pl 02.03.11, 12:47 ty i jołop2 to ta sama łachudra :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos To nie ja... 02.03.11, 14:24 Zdaje się że wampir albo pogarda był pierwszy. Ja przez jakiś czas miałem wątpliwości, ale w końcu się rozwiały.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: To nie ja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 15:59 Tajnos, bosman, tyle razy Was prosiłem: nie poniżajcie się odpowiadając na plucie jadem przez te kreatury i kanalie. Te gnidy trzeba zmorzyć na śmierć, a nie dostarczać im pożywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: To nie ja... IP: *.lublin.mm.pl 02.03.11, 16:09 Bazyl, na pal tych sku...eli, ale fakt, ze niekiedy ręka sama klika... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: To nie ja... 03.03.11, 08:07 Spoko. Forum chyba jest miejscem nie tylko grobowo poważnych dyskusji, ale także okazją rozerwania się. Gdyby nie było z kogo się pośmiać, życie byłoby takie nudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: To nie ja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 11:26 tajnos.agentos napisał: > Spoko. Forum chyba jest miejscem nie tylko grobowo poważnych dyskusji, ale takż > e okazją rozerwania się. Gdyby nie było z kogo się pośmiać, życie byłoby takie > nudne... Dla mnie to wcale nie wygląda śmiesznie. Wy po prostu karmicie tę gadzinę, która normalnie zdechłaby z głodu i pragnienia awanturki. Choć, oczywiście, rozumiem, że ludzie mają różny temperament, a niektórzy taki, iż - zgodnie z zaleceniem majstra z kabaretu Dudek - uważają, że "chamstwu należy przeciwstawić się siłom, bezwzglendnościom i godnościom osobistom". Ja tych ciuli po prostu olewam. Dla mnie ich nie ma, nie żyją. Nie są nawet godni tego żebym fatygował się rzucić w nich ch...em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: regulamin oraz netykieta IP: *.lublin.mm.pl 01.03.11, 22:47 aronku, Białoruś czeka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: regulamin oraz netykieta IP: *.paradowski.pl 02.03.11, 06:25 to na was lewusy Białoruś czeka, aborcja tam dozwolona, nikt nie głoduje, tam wasz raj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: regulamin oraz netykieta IP: *.paradowski.pl 02.03.11, 06:28 ja tego nie rozumiem. Im większy lewus i wielbiciel UB i Łukaszenki tym bardziej trzyma się pazurami Katolickiej Polski i siedzi pod butem biskupa. Na przykład tacy towarzysze z SLD. Dlaczego nie wyjeżdżacie z Katolickiej Polski jak wam tu tak źle? Aborcja zakazana, cukier po 7 zł, uhonorowanie żołnierzy wyklętych itp. Dziesięciny nie płaciliście i biskup wam paszporty pozabierał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essex Re: regulamin oraz netykieta IP: *.xdsl.centertel.pl 02.03.11, 06:59 "Aborcja zakazana, cukier po 7 zł, uhonorowanie żołnierzy wyklętych > itp. Dziesięciny nie płaciliście " aborcja jest tak "zakazana"że nie trzeba wyjeżdżać by bez problemu ją przeprowadzić,cukier tylko po 3,5zł,podatku kościelnego jak w większości innych państw unii nie trzeba płacić,biskupi zazwyczaj ględzą o polityce,dbają o swoją kasę a nie dbają o moralność"poddanych"przez co nikt ich nie słucha...no raj po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbarska Ze strony P.Prezydenta plus moje zapytania IP: *.lublin.mm.pl 02.03.11, 12:16 Prezydent RP,Bronisław Komorowski,odznaczył wczoraj (posmiertnie) KRZYŻEM WIELKIM ORDERU ODRODZENIA POLSKI Józef BATORY- ps.„Argus” Leon Lech BEYNAR- ps. „Nowina”, ps. literacki „Paweł Jasienica” Franciszek BŁAŻEJ- ps.„Tadeusz” Mieczysław KAWALEC- ps.„Iza” Adam LAZAROWICZ- ps.„Klamra” Stanisław MARCHEWKA- ps.„Ryba” Jan TABORTOWSKI- ps.„Bruzda” KRZYŻEM KOMANDORSKIM Z GWIAZDĄ ORDERU ODRODZENIA POLSKI Adam BORYCZKA- ps.„Adam” Karol CHMIEL- ps.„Zygmunt” Wacław LIPIŃSKI- ps.„Aleksander” Wojciech LIS- ps.„Mściciel” Józef MACIOŁEK- ps.„Żuraw” Ksiądz Michał PILIPIEC- ps.„Ski” Tadeusz PLEŚNIAK- ps.„Gad” Antoni SANOJCA- ps.„Cis” KRZYŻEM KOMANDORSKIM ORDERU ODRODZENIA POLSKI Edward BZYMEK-STRZAŁKOWSKI - ps. „Bazyli” Alojzy KACZMARCZYK- ps.„Dąbrowa” Zacheusz NOWOWIEJSKI- ps.„Jeż” Andrzej RZEWUSKI- ps.„Hańcza” Kazimierz TUMIDAJSKI- ps.„Marcin” Piotr WOŹNIAK- ps.„Wir” Michał ZYGO- ps. „Szymon”. "Pawłowi Jasienicy" należy się odznaczenie za jego wspaniałe prace publicystyczne związane z historią Polski,co do innych zasług jego i pozostałych wymienionych tu osób nie bede sie wypowiadała, musze odpowiednio poszperac,ale mi na to szkoda czasu. Pragne jednak zauważyc, ze wczoraj w TVP1 dwukrotnie slyszałam,ze "komuna" zamordowała 250 tysiecy zolnierzy podziemia,natomiast w filmie TVP Info ,nakręconym w 2005 r.,a pokazanym po północy z 1 na 2 marca br., padla liczba 150 tys.: tyle osob mialo uczestniczyc w całym zbrojnym "podziemiu antykomuszym". Zginęlo więcej niz walczyło? Przypomina to historię piłsudczyków sprzed wojny,kiedy liczba jego podkomendnych rosła z roku na rok .Inna rzecz, ze w ZBOWiD było podobnie,widocznie lubimy choć tak się rozmnazac. I jeszcze cos: w relacjach telewizyjnych żadne nazwiska odznaczonych nie padły. Konspiracja czy nie ma czym sie chwalic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbarska Z Oneu-Wiem IP: *.lublin.mm.pl 02.03.11, 12:35 Szacuje się, że latem 1945 istniało ponad 100 oddziałów partyzanckich, liczebność pojedynczych oddziałów dochodziła niejednokrotnie do 200 osób. Dokonały one w latach 1945-1946 blisko 6,4 tys. "napadów terrorystycznych" i 11,4 tys. "napadów rabunkowych". Przeciwko oddziałom polskiego podziemia zbrojnego występowały siły Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego - 27,5 tys. funkcjonariuszy, MO - 62 tys. funkcjonariuszy, KBW - 32 tys. żołnierzy, także radzieckie wojska wewnętrzne i liczne agendy NKGB (dane liczbowe z jesieni 1945). W latach 1945-1946 na ziemiach polskich trwał stan o cechach wojny domowej. W wyniku akcji zbrojnych zginęło po obu stronach 10,5 tys. osób. Na śmierć skazano ok. 1000 osób. Liczba zakatowanych w więzieniach jest trudna do ustalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbarska Re: Z Onetu-Wiem IP: *.lublin.mm.pl 02.03.11, 12:53 www.przeglad-tygodnik.pl/ Inne spojrzenie, czytalam w wydaniu papierowym, w internecie nie ma tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Z Onetu-Wiem IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 14:21 Szkoda, że cała ta pseudopartyzantka z takim oddaniem i poświęceniem nie walczyła we wrześniu 1939!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Z Onetu-Wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 16:33 Od prawieków najbardziej brutalne i krwawe są wojny domowe. Wroga zewnętrznego można wyprzeć z kraju, a przede wszystkim jest dokąd go wypędzić. Wroga wewnętrznego nie ma dokąd wygonić, nie można też pozbawić go jego racji ani moralnego prawa do urządzenia ojczyzny według swoich wyobrażeń i pragnień. Jedyną w pełni skuteczną metodą jest więc wroga wewnętrznego zabić! Zabija się jednak swoich sąsiadów, znajomych, czasami nawet krewnych. Dlatego wojna domowa jest najbardziej bezsensowna i najstraszniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Z Oneu-Wiem IP: *.paradowski.pl 02.03.11, 19:09 nie było żadnej wojny domowej powtarzacie towarzyszko putinowskie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman oczywiście aaaaaronku IP: 31.60.246.* 04.03.11, 09:04 to bandyci spod znaku WiN i NSZ wyrzynało Polaków wbrew europejskim realiom, wbrew "sojusznikom" - angolom i jankesom którzy zaakceptowali bez mrugnięcia okiem podział Europy na strefy wpływów. Oddali nas, i nie tylko nas, Stalinowi za "beczkę masła". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: regulamin oraz netykieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 16:17 empi napisał: > Chodzi o zasadę. Od publikacji oficjalnych uchwał są biuletyny, własne strony w > ww. Forum powinno być miejscem do dyskusji. Forumowicz ten nie zamieścił ani je > dnego słowa komentarza, nie brał udziału w dyskusji. Nic nie stało na przeszkod > zie by okazał swoją aktywność. Z gratulacjami powstrzymaj się, nie jestem współ > pracownikiem gazeta.pl. To także powinieneś wiedzieć przy Twoich kwalifikacjach > intelektualnych. :) Taaaa, nie jesteś współpracownikiem Gazety. A dostęp do IP oraz narzędzia informatyczne do kasowania postów na forum GW to sobie kupiłeś na bazarze pod zamkiem, prawda? W rżnięciu głupa to Ty, empi, jesteś niedościgniony. A tak na marginesie: skoro na podstawie art. 34. 1 i 2 ustawy Prawo prasowe Gazeta ma obowiązek opublikować nieodpłatnie, komunikat urzędowy, obwieszczenie, uchwałę lub zarządzenie, pochodzące od organów administracji w województwie, to jaki to "grzech" zamieścić na forum treść uchwały podjętej przez Sejmik wojewódzki? Nieważne czy przekazanej przez marszałka czy przez internautę i czy z komentarzem czy bez. Co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: regulamin oraz netykieta 02.03.11, 17:13 Gazeta ma obowiązek ale nie na forum dyskusyjnym. Nie pień się sprawa nie warta. :) Przecież sam tu dyskutujesz i jeżeli uważasz za konieczne to dołącz linka do tej uchwały. Poczytaj jeszcze to... pzdr. PS. Art. 34. 1. Redaktor naczelny jest obowiązany opublikować nieodpłatnie, w miejscu i w czasie właściwym ze względu na tematykę i na charakter publikacji, komunikat urzędowy pochodzący od naczelnych i centralnych organów państwowych, w tym pochodzący od naczelnych i centralnych organów administracji państwowej, jeżeli został nadesłany przez rzecznika prasowego rządu ze wskazaniem, że publikacja jest obowiązkowa. 2. Obowiązek określony w ust. 1 dotyczy również wydanych na podstawie ustaw obwieszczeń, uchwał lub zarządzeń pochodzących od terenowych organów władzy i administracji państwowej stopnia wojewódzkiego, nadesłanych w formie zwięzłych komunikatów przez właściwego przewodniczącego wojewódzkiej rady narodowej lub wojewodę w celu ogłoszenia w dzienniku lub odpowiednim czasopiśmie na terenie jego działania. 3. Komunikaty, o których mowa w ust. 1 2, należy opublikować, w uzgodnionym terminie, bez dokonywania zmian, zamieszczania uwag i zaprzeczeń, a w razie braku uzgodnienia terminu - w najbliższym przygotowywanym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: regulamin oraz netykieta 02.03.11, 17:28 PS. Sejmik nie jest naczelnym organem ani centralnym administracji państwowej lecz samorządowej. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: regulamin oraz netykieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 23:18 A nie mówiłem, że jesteś niedościgły w rżnięciu głupa? Znam, dobry człowieku, prawo prasowe lepiej niż sobie to wyobrażasz i doprawdy nie musisz rzucać się do Googli albo swojej ulubionej Wikipedii aby cytować wyniki swojego odkrycia. Napisałem o sensie, o istocie zamysłu ustwodawcy aby prasa transmitowała do społeczeństwa to, co wymyśli i uchwali działająca w imieniu i za pieniądze ludzi władza. Dla realizacji tej intencji nie jest istotne czy będzie to władza warszawska czy gminna, nie jest - powtarzam - zbrodnią jeśli intencja ta zostanie zrealizowana w ten sposób, że treść uchwały sejmiku przytoczy internauta na forum. Kasowanie więc takich postów pod śmiesznym pretekstem braku komentarza, to (że sparafrazuję Talleyranda) gorzej niż głupota, to błąd! Niestety, Ty, empi, cierpisz na syndrom zwany organiczną niezdolnością przyznania się do błędu i będziesz do upadłego, do usmarkania się kombinował jak koń pod górę aby dowieść "najtwojszej" racji, aż poza wszelkie granice żałości ogarniającej czytelnika twoich argumentacyjnych piruetów. Żałosne jest także twoje nieustanne zarzekanie się, jak żaba błota, kolaboracji z GW i statusu współpracownika Gazety, jakby - co już pisałem - uprawnienia do podglądania cudzych IP oraz kasowania cudzych postów można było kupić w fast foodzie albo wygrać w pokera. Uświadom sobie, chłopie, że jeśli w kwestii tak oczywistej usiłujesz kręcić i kombinować, to kto uwierzy w twoją niewinność wówczas, gdy - na przykład - zostaniesz oskarżony o to, że byłeś TW "Kombinator"? :))) Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Hmm... IP: *.lublin.mm.pl 02.03.11, 23:30 Czytam "GW" od 1.numeru. To kolaboracja? Bazyl ma cholerną łatwośc pisania. Gdzie tego felietoniste (tak!) mozna znależc w wydaniu papierowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świergotek Re: Hmm... IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 01:44 > Bazyl ma cholerną łatwośc pisania Bazyl ma chorlerną łatwość wysławiania się, ale taką łatwość ma też co druga przekupka na bazarze, czyli nie jest to talent unikalny w rodzaju np. talentu typu "kopiuj - wklej" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman łatwość kłapania ryjem a łatwość pisania... IP: *.centertel.pl 03.03.11, 10:04 i to z sensem, to dwie różne rzeczy ptaszku-świergolaszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Hmm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 02:25 Obecnie, w wydaniu toaletowym, Szanowna Pani. W wolnych, obiektywnych i demokratycznych mediach zatrudniają tylko piszących tak, jak sobie tego życzą wolni, obiektywni i demokratycznu własciciele lub ich polityczni mocodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Bazylu - druhu forumowiczu IP: *.centertel.pl 03.03.11, 10:08 empiego trzeba się nauczyć i przyzwyczaić do niego jak do kurzajki na palcu wskazującym lub odcisku na nodze. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: regulamin oraz netykieta IP: *.pl 03.03.11, 07:53 Bazyl czy ty tylko udajesz czy naprawdę jesteś taki tępy?. Znawca prawa prasowego i intencji prawodawcy :). Pieniaczu pospolity dlaczego autor tego wpisu się nie odzywa? Kolaborujesz z gazetą sam jak najbardziej pisząc tu. Żałosny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Porąbanie kompletne IP: *.lublin.mm.pl 03.03.11, 11:10 lulek,idz lului Swierdzenie zes załosny, byłoby komplementem wobec Ciebie. Co to znaczy kolaboracja z "GW"? To pismo hitlerowskich okupantow? Porąbanie kompletne. Tak bardzo,ze az zal, iz jestesmy z tej samej gliny (cytat z Gierka). Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Porąbanie kompletne 03.03.11, 11:14 Żałosne jest także twoje nieustanne zarzekanie się, jak żaba błota, kolaboracji z GW i statusu współpracownika Gazety, jak napisał Bazyl o mnie;) Cieszę się z takiej wykładni terminu kolaboracja :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Porąbanie kompletne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 11:37 empi napisał: > Żałosne jest także twoje nieustanne zarzekanie się, jak żaba błota, kolabora > cji z GW i statusu współpracownika Gazety, jak napisał Bazyl o mnie;) > Cieszę się z takiej wykładni terminu kolaboracja :) I słusznie się cieszysz, bo nie oznaczało to nic złego, a jedynie żartobliwie (w konwencji felietonowej) współpracę. Niezręcznie jest w jednym zdaniu użyć dwukrotnie wyrazu o tym samym rdzeniu, a ponadto w przypadku zarzekania się, kolaboracja jest określeniem pikantniejszym. Czy mam dalej wykładać teorię i praktykę gatunków dziennikarskich? Gdybyś miał, dobry człowieku, trochę więcej pokory i więcej samokrytycyzmu, mógłbyś jeszcze wiele się nauczyć, bo - ogólnie rzecz biorąc - jesteś wystarczajaco inteligentny i wyuczalny. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Porąbanie kompletne 03.03.11, 11:43 Gdybyś miał, dobry człowieku, trochę więcej pokory i więcej samokrytycyzmu, mógłbyś jeszcze wiele się nauczyć, bo - ogólnie rzecz biorąc - jesteś wystarczajaco inteligentny i wyuczalny. nawzajem, nawzajem dobry człowieku :). Ważne, że się nie opluwamy. Dobrze, że nam obu na tym zależy:) pzdr. PS. Gdybym tamtego nie usunął raban byłby najpewniej jeszcze większy, jak już wielokrotnie na forum bywało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Porąbanie kompletne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 11:53 empi napisał: > PS. Gdybym tamtego nie usunął raban byłby najpewniej jeszcze większy, jak już w > ielokrotnie na forum bywało :) Być może, być może. Nie jestem jasnowidzem, więc nie zaprzeczam. Ale profilaktyczne kastrowanie, motywowane tym, że "mógłby zgwałcić", przypomina mi raczej dowcip o góralu skazanym za bimbrownictwo (bo miał aparaturę), niż otwarte forum gazety afirmującej wolność słowa i podmiotowość społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiergotek Re: Porąbanie kompletne IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 11:56 Kolaboracja = współpraca z komuchami :) pzpr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiergotek Re: Porąbanie kompletne IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 12:05 Towarzyszki i towarzysze, zgłaszam wniosek, aby tłusty czwartek ustanowić forumowym dniem komucha. W związku z powyższym pierszego pączka zjadamy w intencji, aby komuna nigdy nie wróciła, drugiego za niezdrową żądzę bogacenia się w warunkach wolnej konkurencji, a trzeciego za pana Prezesa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świergotek Re: Porąbanie kompletne IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 12:08 Byłoby to już drugie forumowe święto po Dniu Moderacji (19 lutego) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Porąbanie kompletne IP: *.lublin.mm.pl 03.03.11, 15:28 Zrob sobie, swiergotku ,Dzien Prysznica! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świergotek Re: Porąbanie kompletne IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 15:36 Proponuję, Barsko, abyśmy sobie zrobili dzień prysznica we dwoje :) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Porąbanie kompletne 04.03.11, 08:21 Biorąc pod uwag zamiłowanie do monotematycznych nicków, twój dzień przypada raczej 1 kwietnia... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Porąbanie kompletne 04.03.11, 08:30 Ptasiek jako Cuculus canorus ma typowe w jego sytuacji kłopoty z tożsamością. Zwyczajny podrzutek :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Porąbanie kompletne IP: *.lublin.mm.pl 04.03.11, 12:29 Fotografie, dokumenty i pamiętniki uzupełnione o komentarz historyczny przybliżający historię oddziałów partyzanckich AK podległych Zygmuntowi Szendzielarzowi "Łupaszce" znalazły się w wydanym przez Instytut Pamięci Narodowej albumie "Brygady 'Łupaszki' 1943-1952". Pięknie, na pewno nie kupię, ale wiem, kto do tego albumu dopłacił. My wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiergotek_polny [...] 04.03.11, 18:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi regulamin oraz netykieta 04.03.11, 18:15 treść postu nie wykazuje związku z tematem wątka:) Sorki, kończ zabawę. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świergotek Re: regulamin oraz netykieta IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.11, 18:59 Tak, jako moderator masz prawo wpisać post o kukułce, hienie, dupie Maryni, a potem wyjść z piaskownicy i ogłosić że "ja już się nie bawie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: regulamin oraz netykieta IP: 66.90.104.* 08.03.11, 19:54 chyba cie to nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś