Dodaj do ulubionych

Sposoby na kaca

15.03.11, 13:13
... papierosowego. Znacie? Przeholowałem z fajkami, pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • tajnos.agentos Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:16
      "Na kaca najlepsza praca".
      • swiergotek_drzewny Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:25
        Jak mawiał klasyk, na kaca najlepsze jest powietrze z pompki od materaca :)
        • Gość: ef Re: Sposoby na kaca IP: *.lublin.hypnet.pl 15.03.11, 13:31
          na kaca spuscic klozetem pajaca
          • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:34
            Tjaaa, wy sobie tu żarty urządzacie, a ja się męcze. I jak tu nie wierzyć, że jedynym przyjacielem człowieka jest zwierz... Z drugiej strony domowe czworonogi też nie znają recepty na tą przykrą przypadłość :P
            • pogarda Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:38
              Woda, woda i jeszcze raz woda! Najlepiej niegazowana, zrodlana lub mineralna.
              Oczyszcza i wyplukuje z organizmu wszelkie toksyny.
              Zadnej kawy, herbaty czy energy drinks!
              I sugeruje dzisiaj ograniczyc palenie do minimum ;)
              pzdr
            • swiergotek_drzewny Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:38
              Do godziny 02.00 pozostało ci jeszcze około 12 godzin. Jeżeli przez ten czas bedziesz wypijał jedno piwo co godzinę, to wkrótce zapomnisz o swoim cierpieniu, niestety jutro rano znów sobie o nim przypomnisz :)
              • tajnos.agentos Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:44
                Nie słuchaj go, przy piwku to dopiero się pali...
                www.metacafe.com/watch/752806/funny/
                • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:47
                  tajnos.agentos napisał:

> Nie słuchaj go, przy piwku to dopiero się pali...
                  > www.metacafe.com/watch/752806/funny/

No to to wiem. Ech, trza się chyba pomęczyć do jutra...
            • empi Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:46
              a dobrze Ci tak, że Ci niedobrze tak :). Ja od dziesięciu lat nie palę :)
              pzdr
        • Gość: cardillon Re: Sposoby na kaca IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 13:36
          Na kaca papierosowego: sok pomidorowy, słoik dżemu z borówki brusznicy i sen.
          Na kaca po alkoholu:controloc, lody, duzo slodkich płynów.
          ...a najlepiej to pic maslankę, i palić w kominku:))))), bo po maslance to najwyżej pobiegac można:PPP
          • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:41
            A czekolada? Nie lubię wprawdzie słodyczy, ale obiło mi się o uszy, że pomaga.
          • Gość: bosman Sposoby na kaca IP: *.centertel.pl 15.03.11, 13:54
            na nikotynowego - skutecznego nie znam. Na alkoholowego: kubek gorącego rosołu a w nim roztrzepane 1-2 żółtka. W razie braku rosołu może być kostka rosołowa wołowa lub cielęca.
            • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 13:57
              To nikotynowy. Jak widać - niestety.
              • Gość: folkatka Re: Sposoby na kaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 14:53
                Na kaca od alkoholu sposobów jest tyle, ile osób którym zdarza sie go nadużyć. Mój to sok pomarańczowy i cos tłustego do zjedzenia.
                Na kaca nikotynowego sposobu nie znam... Poza przerwa w paleniu...
                • Gość: bosman poza rosołem z żółtkiem... IP: *.centertel.pl 15.03.11, 14:56
                  doskonale mi robi ogórkowa lub szczawiowa lub żurek :-)
                  • wampir-wampir Re: poza rosołem z żółtkiem... 15.03.11, 15:00
                    Jeśli o alkoholowego chodzi, to jestem tradycjonalistą. Klin i coś kwaśniego. Przeważnie żurek.
                  • Gość: cardillon Re: poza rosołem z żółtkiem... IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 15:02
                    Rosjanie z lubościa jedzą w takim przypadku soliankę. Też dobra:))
                    • wampir-wampir Re: poza rosołem z żółtkiem... 15.03.11, 15:03
                      Soliankę? A ki to czort? :-)))
                    • Gość: bosman solianka cardillonie to własnie... IP: *.centertel.pl 15.03.11, 15:14
                      ogórkowa w wydaniu rosyjskim. Ciut ciut inaczej robiona ale mniam mniam!
                      • Gość: folkatka Re: solianka cardillonie to własnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 15:53
                        Nie powiedziałabym ze ogórkowa. Raczej wieolwarzywna, tłusta, pożywna, pełna drobno pokrojonych mięs wszelakich i warzyw, z oliwkami łacznie. Podaje sie ja bardzo gorącą. Danie o proweniencji rosyjskiej.
                        Moja ulubiona zupa.
                        • wampir-wampir Re: solianka cardillonie to własnie... 15.03.11, 15:59
                          Eee, na to się nie załapię. Właściwie poza żurkiem, barszczem, pomidorową i zalewajką unikam zup, szczególnie tych wielowarzywnych, ale co kto lubi :-)))
                          • Gość: cardillon Re: solianka cardillonie to własnie... IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 16:21
                            Najbardziej lubie zupę rybną:))))) na dobrej 30% śmietance. Pycha!
                          • pogarda Re: solianka cardillonie to własnie... 15.03.11, 16:29
                            Ech wampir... Ty to wiesz jak ludziom dzien zepsuc...
                            Wspomniales zurek i zaczalem sie slinic. Tutaj nie ma ani zurku, ani na czym go ugotowac.
                            Chyba bede musial zadzwonic do matki i spytac o przepis bo mi takiego smaku narobiles ze mi przyslowiowo "jezyk do d@py ucieka"....
                            kupie polska kielbase w sklepie i uwarze cos zurkopodobnego...
                            pzdr
                            • wampir-wampir Re: solianka cardillonie to własnie... 15.03.11, 16:39
                              pogarda napisał:

> Ech wampir... Ty to wiesz jak ludziom dzien zepsuc...
                              > Wspomniales zurek i zaczalem sie slinic. Tutaj nie ma ani zurku, ani na czym go
                              > ugotowac.

Kochany, podstawą żurku jest żur, czyli kwas z mąki żytniej. Jeśli w jakiejś angolskiej piekarni ją dostaniesz, to sobie ukiś i gotuj wedle ogólnienetowo dostępnych przepisów. W Polsce gotowy żur można kupić w każdym sklepie.Tak, wiem, że się znęcam, ale sam pytałeś :P
                            • Gość: bosman a kapuste kiszona angolw "ją"? IP: *.centertel.pl 16.03.11, 15:34
                              jeśli tak to kup kapuchy i żeberek surowych lub wędzonych, zakop żeberka w kapuście na 2 dni a potem to wszystko ugotuj, dodaj warzywek i masz kwaśnicę jak brylant. Aha - dodaj kartofli ugotowanych w kostkę, tylko nie gotuj w tej zupie bo kartofle w kwaśnym nie ugotują się. Smacznego :-)
                        • Gość: bosman takiej jak piszesz folkatko... IP: *.centertel.pl 16.03.11, 15:30
                          nie jadłem. A ta która jadłem była właśnie kwaskowata i z ogórcami kwaszonymi. Była tez bdb.
                          • Gość: folkatka Re: takiej jak piszesz folkatko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 17:55
                            Solianka ma bardzo wiele odmian.
                            • Gość: wilburn Re: takiej jak piszesz folkatko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 01:44
                              Rodowód soljanki jest taki, że była ona przeznaczona na poranne trzeźwienie i kaca po całonocnym "tanciewalnym wieczierie", jakie urządzano w Rosji, głównie w karnawale, a więc zimą. Stąd m.in. wynikała potrzeba spozycia rankiem czegoś ostrego, gorącego i pożywnego. Wyglądało to w ten sposób, ze poszczególni uczestnicy przynosili z domów rozmaite produkty - kawałki mięs i wędlin, wędzonki, warzywa, przecier pomidorowy no i obowiązkowo kiszone "ogórcy", które stanowiły "sedno" soljanki. I kiedy państwo ruszali w tany, a w przerwach do bufetu, służba rozpoczynała przygotowanie soljanki, która warzyła się długo i dokładnie aby wszystkie składniki "przegryzły się" i na rano zaupa była gotowa. Podawano ją bardzo gorącą, wprost z dymiącego kotła dodając do talerza tzw, kleksa czyli solidną łychę gęstej kwaśnej śmietany.
                              Smaczengo.

PS
                              Soljanka, choć bardzo smaczna, nie jest zbyt zdrową zupą, gdyż różne gatunki mięs, przed wrzuceniem ich do kotła zesmażano i dodawano do wywaru wraz z wytopionym tłuszczem. Również tłusta była śmietana, zbierana z nieodwirowywanego mleka, a ponadto zagęszczano zupę mąką lub rozgotowanymi całkowicie ziemniakami.
    • _aaa_ Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 16:27
      Wizyta w barze tlenowym. Ale moda na nie mineła i chyba wszystkie w Lublinie zamkneli.
      Pozostaje zatem zaprzyjaźniony anestezjolog

ps. własnie wróciłam ze spaceru. Na co drugim słupie stołecznym wisi ogłoszenie: "detox i esperal. dyskretnie. tel...":)))
      • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 15.03.11, 16:43
        No cóż, czas leczy i takie rany. Z fajkowego kaca pozostał już tylko ból głowy. Łyknąłem ibuprom, za chwilę będzie po wszystkim. Warszawiacy na detoxie... hmm, widać "wyścig szczurów" nie czyni wolnym :-)))
        • Gość: malpa Re: Sposoby na kaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 10:18
          po zatruciu fajką nie zmniejszaj gwałtownie dawki - bo organizm zwariuje
          nooo, zapal paierosa i wypij całą wodę z Zalewu
          nie życzę ci czkawki , tylko pozdrawiam w męce
          • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 16.03.11, 11:40
            Dziękuję Małpa. Szczęśliwie przeszło. Na przyszłość będę uważał, a może znowu rzucę? Kto wie...
            • Gość: cardillon Re: Sposoby na kaca IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 13:20
              O!! Jeszcze kwaśnica jest doskonała!
              ...w ostateczności kiszona kapusta:))))
              • wampir-wampir Re: Sposoby na kaca 16.03.11, 15:14
                Niezły jest też sok z kiszonych ogórków :-)))
                • Gość: cardillon Re: Sposoby na kaca IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 15:24
                  no i zobaczcie Państwo, ile to wspaniałych potraw można zjeść, dzięki dolegliwościom kacowym:PPP
                • Gość: bosman niektórych - znam takich... IP: *.centertel.pl 16.03.11, 15:37
                  sok z ogórków kiszonych przeczyszcza łagodnie bez przerywania snu. Sok z kiszonej, tylko bez octu(!) kapusty jest tez wyśmienity na "zespół dnia drugiego". Na zespół dnia trzeciego - tylko klinik. Potem mówią że nie umarł z przepicia tylko kliny go rozsadziły.
                  • Gość: folkatka Re: niektórych - znam takich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 17:56
                    Na Ukrainie mozna kupic płyn na kaca w saszetkach z wizerunkiem ogórka w słoiku.
                    Smakuje jak rosół z kostki.
                    • Gość: bosman ogórek o smaku rosołu z kostki??? IP: *.centertel.pl 17.03.11, 10:34
                      brrrrrrr...... aż mną wstrząsnęło :-(
    • Gość: ryża małpa Re: Sposoby na kaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 15:54
      ibuprom i cola. Albo węgiel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka