asyaba 10.01.07, 18:29 Bardzo jestem ciekawy jakie macie zdanie na temat pracy warszawskiej straży miejskiej.Czy waszym zdaniem potrzebne jest istnienie takiej służby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafajawna Re: Straż Miejska. 10.01.07, 18:36 Potrzebna moze i jest ale nie powinna dublować policji w swej służbie.Podać mogę przyklad.Straż miejska powinna zająć się sprawami lokalnymi.np.patrolowanie okolic targowisk,osiedli mieszkaniowych,parków pod względem porządku.Krew mnie zalewa gdy widzę kilka radiowozów (straży miejskiej) jeżdżących Górczewską w tę i nazad w poszukiwaniu pijących piwo.Ale skierować się na piechotę i skontrolować okolice bazarku przy Olbrachta to juz nie łaska.generalnie Powinni bardzie pieszo wykonywać swoje obowiązki a wsparcie mechaniczne dostawać w ramach interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert76 Re: Straż Miejska. IP: *.orange.pl 11.01.07, 00:42 Zgadzam się z szafajawna, że to bezsensowne dublowanie się z policją. Rozwiązać to w pi*du, przemalować samochody na granatowo, a tych co się nadają przenieść do policji. Odpowiedz Link Zgłoś
boruta_wwa Re: Straż Miejska. 11.01.07, 00:57 szafajawna napisał: > ... Krew mnie zalewa gdy widzę kilka radiowozów (straży miejskiej) jeżdżących > Górczewską w tę i nazad w poszukiwaniu pijących piwo dokładnie!!! moim zdaniem, ich głównym zajęciem jest szukanie pijących piwo, tak jest w całym mieście niestety, z tym że moi osiedlowi dresiarze piją w najlepsze bez żadnej krępacji a gdy ja z żoną wyjdę na piwko do parku to czujemy się jak zwierzyna łowna :( b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Straż Miejska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 07:35 Dokładnie tak samo jest na Pradze Południe.Osobnicy w mundurach straży żeby się wykazać legitymują tych których sie nie boją.Bo przecież z chuliganem mogą mieć problemy. Utrzymywanie tej służby to wyrzucone w błoto pieniądze podatnika,lepiej przeznaczyć tą kasę na dofinansowanie policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Straż Miejska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:24 W takie formie, w jakiej istnieje w Warszawie straż miejska jest zupełnie niepotrzebna, lepiej te pieniądze zainwestować w policję. Straż miejska nie wykonuję zadań jej wyznaczonych, przynajmniej takie są moje obserwacje. Handel uliczny kwitnie w najlepsze, samochody parkują jak chcą, parkingowi i żule zaczepiają ludzie wszędzie itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły gość Re: Straż Miejska. IP: *.aster.pl 11.01.07, 11:30 Mieszkam na Gocławiu w szkole 312 przy ul.Umińskiego przebywa od 7.00 do 15.00 strażnik mam okazje obserwacji jego pracy w terenie.Przedstawiciel owy zależnie od pogody przesiaduje w szkole popijajac ciepłe napoje miło zagadując ochrone szkolną(niewiem moze tak musi być),kiedy jest słoneczniej stara sie pokazać w terenie ale tak aby miał w zasięgu wzroku szkołe(bo to on czuwa nad jej bezpieczeństwem).50m dalej na długości ul.Umińskiego jest zakaz zatrzymywania notorycznie łamany jest ten zakaz strażnik tam nie idzie i się tym nie zajmie (bo to chyba zatrudne bo po co?Moim zdaniem powinno się zabrać wszystkie samochody strażnikom(czesty widok lublin straży miejskiej w nim dwóch strażników przemieżajacych nasza Stolicę a taki lublin pali od12 do 17l na 100km)czy to niejest strata pieniedzy?a wysłać patrole piesze i to na zgóry wyznaczonych odcinkacch,my sami mozemy podnieśc ich wydajność kiedy ktoś zobaczy jak się taki SM obija poprosić go o nr.słuzbowy i wysyłać emile do komendanta SM Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: Straż Miejska. 11.01.07, 12:37 Straż Miejska w obecnej formie jest parodią i kopią czasów okupacyjnych,prl- u.Sledzenie ludzi w parku czy przypadkiem nie piją piwa to jest jakieś przegięcie.W niby cywilizowanym kraju jesteśmy a daliśmy sie znowu zaszczuć przez kolejną WAADZE.W normalnym kraju taka straż jest potrzebna i jest od ogarniania samochodow żle parkujących.U nas to najbardziej palący problem,którym straż jednak niechce się zająć.Bo po co,lepiej skosić na pare stówek panow co po pracy chcą strzelić sobie kulturalnie piwko na ławeczce w parku.Niedługo w parkach będzie tylko policja i straż miejska,w zasadzie prawie już tak jest...Zupełnie inaczej niż w Europie gdzie ludzie gromadami przesiadują na kocykach pijąc wino,zagryzająć serem...Od razy chce się wyjechać.Mam do zrobienia jeszcze kilka rzeczy w naszym kraju i jak je zrobię i się nic nie zmieni w tym temacie,pakuje rodzinę i wyjedziemy tam gdzie cywilizacja i kultura.W państwie ZOMO nie będziemy mieszkać! pozdro dla prawdziwych Warszawiaków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (L)egionista Re: Straż Miejska. IP: 195.47.201.* 11.01.07, 14:58 Jak najbardziej sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienius Re: Straż Miejska. IP: 217.153.125.* 12.01.07, 14:48 to nic nie da ja próbowałem to czas stracony, zawze starżnik ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: Straż Miejska. IP: *.chello.pl 11.01.07, 13:57 Wypad ze strażą miejską, wyrzucone pieniądze w błotko.Funkcjonariusze często ścigają handlarzy pietruszką i napinają mięśnie przy robieniu fotek źle zaparkowanego samochodowi.Jedyne co pocieszające to rzadziej chodzą po starym mieście niż za poprzedniej władzi.Można dłużej postać bez kwitka ;) Poza tym ich użyteczność ogranicza się do ścigania młodziaków ewentualnie emerytowanych żuli i wystawiania wniosków do kolegium.Ekip tzw.mocnych nie ruszają ,wieczorem też wcześnie chodzą spać. Dobry pomysł -dorzucić etatów do Policji.A straż zlikwidować dla mnie to zawsze była straż wiejska-a nie miejska. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: Straż Miejska. 11.01.07, 14:02 To jest takie ORMO, które powinno się zlikwidować. Podobno biorą tam takich, którzy nawet na krawężnika się nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Straż Miejska. 11.01.07, 14:47 Są absolutnie zbędni. Odważni wobec małolatów, emerytów z pieskiem. Gdy trzeba zadrzeć z osiłkiem to przekracza ich możliwości. Powinno się straż zlikwidować, a etaty przekazać policji. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_33 Re: Straż Miejska. 11.01.07, 14:58 Wczoraj przed Szpitalem Wojskowym na ul. Szaserów naliczyłem ok. 15 samochodów zaparkowanych na zieleni miejskiej czytaj na trawnikach. Wystarczylo podejść sfocić cyfrzakiem auta z tablicami rejestracyjnymi. Walnąć manadat po 200 zł. 15 x 20 = 3.000 zł Byłoby i na straż miejską i coś do kasy dzielnicy. Ale trzeba wysiąść z Daewoo pomalowego w biało-czarną szachownicę, przejść po 500 m w jedną i drugą stronę. Godzina roboty i 3.000 na czysto ! Pomnożyć przez 24 godziny na dobę. Pomnożyć przez 30 dni, Ponożyć przez 12 miesięcy. Jak to mówią "pieniądze leżą na ulicy, trzeba się tylko po nie schylić" Odpowiedz Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: Straż Miejska. 11.01.07, 15:31 A gdzie niby mają parkować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanatyk Parkować mają w wyznaczonym miejscu. IP: *.chello.pl 11.01.07, 16:58 Gdy widzę jak jakiś burak zaparkował na trawniku, to rysuję mu kluczykiem tu i ówdzie :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Parkować mają w wyznaczonym miejscu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:54 fanatyk ,ty już jesteś namierzony ,już możesz sr.. po gaciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienius Re: Straż Miejska. IP: 217.153.125.* 12.01.07, 14:43 w miejscu do tego dozwolonym, nikt nie każe ci jeździć samochodem, weż wzgląd na matki z dziećmi i osoby niepełnosprawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARiMR Re: Straż Miejska. IP: 195.47.201.* 11.01.07, 14:56 Uważam że wogóle nie są potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Straż Miejska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 15:10 Straz miejska to ten element co sie nie dostal do policji,sfrustrowani i majacy o sobie Bog wie jakie mniemanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krecik Straż Miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 15:23 rozbuchana za czasów Kaczyńskiego formacja, pewnie mieli pełnić role pretorian miłościwie nam panującego gdy nierządził Warszawą. Zlikwidować tą wyspecjalizowana w łapaniu pijących na wagarach uczniów jednostkę, a całkowicie bezradna wobec pospolitych przestępstw. Odpowiedz Link Zgłoś
szafajawna Nasze drechy osiedlowe kładą balon na SM..... 11.01.07, 18:45 ....na jelonki jeśli już wjadą to nie wychodzą z samochodów i wzrokowo przeszukują okolice sklepów,nie zapuszczając się na klatki schodowe , do parków. Odpowiedz Link Zgłoś
miccyg Re: Straż Miejska. 11.01.07, 20:57 to są grzbiety, które nic nie robią tylko się szwendają i przyczepiają tylko do tych którzy są "mniejsi" (np.: babcia na rogu ulicy handlująca czosnkiem) i nic im nie zrobią bo już do łepków pijących piwo to już się boją podejść, nie wspomnę już kiedy proszę o interwencję (np.: dewastacja parku, pijaczki pod sklepem) to zawsze zadają więcej pytań niż to potrzebne i jak zwykle nikt nie przyjeżdża... :-( Odpowiedz Link Zgłoś