Dodaj do ulubionych

List Pasterski Metropolity Lubelskiego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 04:41
Panie! Zmiłuj się nad Nim!
Obserwuj wątek
    • Gość: Josef 46 Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 07:15
      Pasterzu obudż się Naród ginie z biedy!Chrystus widział najbiedniejszych,a Ty
      pasterzu gdzie jesteś.Tak z prezydentem!I wiadomo dlaczego!
    • rilian odpitolcie się wreszcie od Józka 01.05.04, 07:37
      Ja zrozumieć nie mogę - czy wy czerpiecie jakąś wszeteczną uciechę z
      każdorazowego wyrażania maksymalnej dezaprobaty w stosunku do naszego Apa?
      Rozumiem, że wolelibyście mieć kryjącego potencjalnych pedofili Michalika, fana
      Radia Maryja - Wielgusa, tropiącego wszelkich masonów i nieprawomyślnych
      Frankowskiego?...
    • 4gwiazdki Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 01.05.04, 13:17
      Dziwny jakiś ten felieton.Tym bardziej dziwnie brzmi,że został napisany przez
      wielkiego przeciwnika Unii.
      Obawiam się,że nasi księża,wzorem swych zachodnich braci w kapłaństwie,wkrótce
      będą musieli zabrać się za solidną pracę!Myślę jednak,że nasze władze nie dadzą
      im zginąć i utworzą specjalne stanowiska pracy.A obrządek będą sprawować
      diakoni świeccy (a kasa będzie wpływała do kościelnego worka bez dna)
    • Gość: lett Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.lublin.mm.pl 02.05.04, 13:21
      rilian, co ty bredzisz, nie masz zielonego pojęcia o abp. Michaliku, a zapewne
      i o całym Kościele w Polsce. Właśnie dzięki takim biskupom jak MiIchalik i
      Wielgus polski Kościół ma szansę pozostać sobą i być wierny Chrystusowi i
      Papieżowi. Dzięki Bogu tacy jak nasz biskup Józef utracili wpływy w Episkopacie.
      Co zaś się tyczy samego listu abpa JŻ, to parę uwag nasuwa się samo.
      Sam fakt, że publikuje go GW jest wystarczająco znamienny. Treści tego listu
      muszą bardzo odpowiadać michnikowatym.
      JŻ zarzuca politykom hipokryzję, a czymże jest w jego wykonaniu nawoływanie do
      tego, by zwracać szczególną uwagę na świadectwo życia tych, którzy nie pragnęli
      za wszelką cenę kariery życiowej, lecz - wśród szykan i prześladowań - dawali
      wyraz ludzkiej uczciwości, wrażliwości sumienia.......... I właśnie nasz bp
      zwracał na takich uwagę? Takim właśnie jest Pruszkowski? Karierowicz i kłamca.
      Taką jest Helena Pietraszkiewicz, którą odznaczył medalem Lumen Mundi?
      Co robi w naszej diecezji Akcja Katolicka? Czy ona w ogóle istnieje? Czy
      uaktywnia się dopiero wtedy, gdy trzeba zorganizować poparcie takim jak Pruszk
      i Helka?
      Rzeczywiście trzeba pójść do wyborów, między innymi i po to, by nie wygrali Ci,
      których poprze JŻ, bo będą to tacy sami jak Pruszk i jego świta.
      JŻ ubolewa, że w parlamencie są ludzie nie dbający o Polskę, a jacy dzięki jego
      poparciu są w Radzie Miasta, na czele z Pruszk i Helką?
      • rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 02.05.04, 17:07
        Niezły bełkot, zwłaszcza artykułowany zza tchórzliwej zasłony anonimowości.

Jak mawiają: Tum podex carmen extulit horridulum.
    • jetbang Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 02.05.04, 13:35
      nie będę komentował bo znowu zdejmą wątek !!!
      • Gość: pekol Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 10:18
        nie zdejmuja dlatego ze komentujesz lecz ze wzgledu na twa madrosc...
    • Gość: lett Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.lublin.mm.pl 03.05.04, 00:38
      rilian, stać cię już tylko na wyzwiska. Tak robi wielu, gdy brakuje im
      argumentów. Staram się nikogo nie obrażać, nawet tych, którzy piszą całkowite
      głupoty i nie orientują się w temacie, jak np. 4gwiazdki, który uważa
      Życińskiego za przeciwnika UE. A przecież jest on jednym z gorliwszych
      zwolenników Unii w episkopacie. I nie tylko Unii. Który biskup jest aż takim
      megalomanem, by pisywać w tak antykościelnej gazecie jak GW? Tylko nasz Józef.
      Powtórzę za pierwszym komentatorem, Panie zmiłuj się nad nim, i także nad nami,
      i zabierz go od nas!
      • Gość: Ha Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 03.05.04, 03:28
        I mnie sie dostalo od riliana - mam isc do lekarza,poniewaz jestem
        przeciwniczka UE.A zamiast konkretnych argumentow uslyszalam , ze moje
        wypowiedzi to belkot , no a potem mini zyciorys pogladow riliana ala chinskie
        menu.
        • rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 07:36
          Po pierwsze zdecyduj się na "Marię" albo na "Ha".
      • rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 07:36
        Piłem do twojej anonimowości tchórzliwej. Zza "gościa" łatwiej wszystko
        napisać - a jeszcze łatwiej, gdy nikt nic o tobie nie wie.
      • 4gwiazdki Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 12:25
        Cieszę się,że Ty wypisujesz same mądrości i jesteś nieomylny.Abp.Życiński był
        przeciwnikiem UE.Po referendum kościół katolicki zmienił zupełnie pogląd na
        nasze wejście do UE (za wyjątkiem nielicznych hierararchów).Aktualnie lubelski
        arcypasterz idzie z postępem i ma nieco współczesne zapatrywania na nasze
        przyjęcie do Współnoty (co wcale nie oznacza,że bp.Życiński nie jest
        konserwatystą)..W każdym bądź razie kościół obawiał się (i nadal obawia),że gdy
        będziemy (już jeteśmy) w Unii,to prymat kościoła w państwie zostanie bardzo
        zachwiany,a księża będą musieli solidnie wziąść się do pracy,tak jak każdy
        obywatel Polski i UE.Tak jest w dotychczasowych krajach unijnych.Stąd właśnie
        sceptyczne podejście dezydentów polskiego kościoła do UE.Na potwierdzenie mego
        rozumowania,proponuję,abyś dokładnie przeczytał poniższy tekst,który bardzo
        dokładnie odzwierciedla pogląd kościoła na UE.Nie dziwię się,ponieważ w teksćie
        tym zawarte są wyłącznie wymagania kościoła katolickiego,nie licząc się
        zupełnie z innymi wyznaniami,ateistami itp.
        www.goscniedzielny.pl/artykul.php?id=1083167412&naglkat=w+tym+numerze
        PS.List podpisali kardynałowie,barcybiskupi i biskupi..... (w tym także abp
        Życiński)
        • Gość: Sargon Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: 212.182.32.* 05.05.04, 23:06
          Tak się jakoś składa, że znam paru księży obcokrajowców, obywateli EU. Otóż nie
          robią oni nic, a kasa (od państwa) sama płynie na konto. Najbardziej zaś
          przeraża ich pojawienie się w okolicy jakiegoś x. z Polski, bo ten jest na ogół
          10 razy bardziej pracowity od nich.
          • rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 05.05.04, 23:08
            No proszę, interesujące.
    • Gość: ane.luko Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 11:47
      lett, co ty bredzisz? Nie masz zielonego pojęcia o abp Życińskim a zapewne
      także o kościele w Polsce. To właśnie dzięki takim ludziom jak abp Życiński
      i "michnikowaci" kościół w Polsce ma szansę pozostać wierny Chrystusowi i
      papieżowi. Istotnie, beton klerykalny bierze ostatnio górę we władzach
      episkopatu, stąd pozycja abp Michalika. I co to znaczy, że kościół w Polsce ma
      szansę pozostać wierny sobie? Sobie czyli komu lub czemu? Treściom głoszonym w
      Radiu Maryja? Jak to i prohitlerowski antysemityzm w wykonaniu o.Rydzyka, prof
      Bendera, prałata Jankowskiego czy też obłąkanego dr Ratajczaka ma się do
      podstawowego nakazu chrześcijaństwa czyli miłości bliźniego? Ni mniej ni
      więcej, tylko lett chce by kościół w Polsce pozostał wierny faryzeuszom, czyli
      wielce uczonym w piśmie, ale mającym w pogardzie bliżniego swego. W tym
      przekonaniu utwierdza mnie określenie "GW" jako gazety antykościelnej. Trudno
      bowiem w Polsce o tytuł bardziej prochrześcijański, niż "GW"(celowo nie
      piszę "prokatolicki",bo coraz częściej katolicyzm w naszym polskim wydaniu jest
      zaprzeczeniem wartości chrześcijańskich). Można by dalej wypunktowywać miałkość
      wypowiedzi letta, ale stałoby to w sprzeczności z miłością bliźniego.Masz rację
      w jednym: należy iść do wyborów, ale właśnie dlatego, by za parę miesięcy nie
      nastały nam w Polsce rządy fuhrera Leppera ani inkwizytorów z LPR i Radia
      Maryja.
      • Gość: Mojżesz Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.lublin.mm.pl 03.05.04, 17:43
        Wreszcie coś nowego, epokowe odkrycie. Gazeta Wyborcza jest prochreścijańska,
        nawet najbardziej prochrześcijańska w Polsce. Myślę, że sam Michnik by się
        zdziwił. Z takim zaślepieniem i fanatyzmem, jaki zaprezentował(ła) ane.luko
        zaiste trudno dyskutować. Pozostaje tylko Michnika wyświęcić na biskupa i już
        będzie nowy kościół, ale będzie to chrześcijaństwo-inaczej.
        • Gość: ane.luko Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 19:27
          Czy Mojżesz potrafi mi wyjaśnić, w którym miejscu "GW" nie jest
          prochrześcijańska? W którym nawołuje do nienawiści, kultywuje uprzedzenia,
          ksenofobię itp? Nie trzeba być biskupem, żeby głosić wartości
          chrześcijańskie.Zaślepienie i fanatyzm właściwe są "Naszemu Dziennikowi", Radiu
          Maryja i LPR-owi i tym którzy krytykują abp Życińskiego za wczorajszy list
          pasterski nie "GW". To właśnie o Rydzyk czy prałat Jankowski próbują tworzyć
          nowy kościół i chrześcijaństwo-inaczej, bez miejsca dla miłości bliźniego,
          faryzejskie - a więc bardzo dalekie od Chrystusa.
          P.S. Nie mogłam wcześniej odpowiedzieć na święte oburzenie Mojżesza moimi
          herezjami, bo byłam w kościele na majówce. Cóż za obłuda, no nie?
          • rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 20:44
            Macte!
    • rilian kazanie metropolity 03.05.04, 20:55
      A ja dziś wysłuchałem kazania naszego Arcy w katedrze i też mi się podobało...
      A najbardziej mi się podobały "twarze" delegacji z samoobrony tłumaczących
      sobie słowa antypolskiego arcyliberalnego masona według swych własnych
      paradygmatów pomerdanych...
      • Gość: ane.luko Re: kazanie metropolity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 21:18
        To już zapewne rozumiesz,rilianie, dlaczego "ony" dłubały sobie w nosie i
        dlaczego spogladały na zegarki, które to problemy poruszasz na sąsiednim wątku.
        Bo przecież jak "ony" "rozumiom" tylko to co mówi fuhrer Lepper to tylko sobie
        wyobraź jak im się musiało nudzić gdy przyszło im słuchać naszego abpa. Gdzieś
        w tamtym wątku użyłeś też zwrotu "droga Samoobrono". Czy nie zawiesił Ci się
        chwilowo komputer jak to pisałeś?
        • rilian Re: kazanie metropolity 03.05.04, 21:27
          Pisałem na szczęście u szwagra. Na swoim nie piszę takich bluźnierstw przeciwko
          dobremu smakowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka