Gość: Reakcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 04:41 Panie! Zmiłuj się nad Nim! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Josef 46 Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 07:15 Pasterzu obudż się Naród ginie z biedy!Chrystus widział najbiedniejszych,a Ty pasterzu gdzie jesteś.Tak z prezydentem!I wiadomo dlaczego! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian odpitolcie się wreszcie od Józka 01.05.04, 07:37 Ja zrozumieć nie mogę - czy wy czerpiecie jakąś wszeteczną uciechę z każdorazowego wyrażania maksymalnej dezaprobaty w stosunku do naszego Apa? Rozumiem, że wolelibyście mieć kryjącego potencjalnych pedofili Michalika, fana Radia Maryja - Wielgusa, tropiącego wszelkich masonów i nieprawomyślnych Frankowskiego?... Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 01.05.04, 13:17 Dziwny jakiś ten felieton.Tym bardziej dziwnie brzmi,że został napisany przez wielkiego przeciwnika Unii. Obawiam się,że nasi księża,wzorem swych zachodnich braci w kapłaństwie,wkrótce będą musieli zabrać się za solidną pracę!Myślę jednak,że nasze władze nie dadzą im zginąć i utworzą specjalne stanowiska pracy.A obrządek będą sprawować diakoni świeccy (a kasa będzie wpływała do kościelnego worka bez dna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lett Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.lublin.mm.pl 02.05.04, 13:21 rilian, co ty bredzisz, nie masz zielonego pojęcia o abp. Michaliku, a zapewne i o całym Kościele w Polsce. Właśnie dzięki takim biskupom jak MiIchalik i Wielgus polski Kościół ma szansę pozostać sobą i być wierny Chrystusowi i Papieżowi. Dzięki Bogu tacy jak nasz biskup Józef utracili wpływy w Episkopacie. Co zaś się tyczy samego listu abpa JŻ, to parę uwag nasuwa się samo. Sam fakt, że publikuje go GW jest wystarczająco znamienny. Treści tego listu muszą bardzo odpowiadać michnikowatym. JŻ zarzuca politykom hipokryzję, a czymże jest w jego wykonaniu nawoływanie do tego, by zwracać szczególną uwagę na świadectwo życia tych, którzy nie pragnęli za wszelką cenę kariery życiowej, lecz - wśród szykan i prześladowań - dawali wyraz ludzkiej uczciwości, wrażliwości sumienia.......... I właśnie nasz bp zwracał na takich uwagę? Takim właśnie jest Pruszkowski? Karierowicz i kłamca. Taką jest Helena Pietraszkiewicz, którą odznaczył medalem Lumen Mundi? Co robi w naszej diecezji Akcja Katolicka? Czy ona w ogóle istnieje? Czy uaktywnia się dopiero wtedy, gdy trzeba zorganizować poparcie takim jak Pruszk i Helka? Rzeczywiście trzeba pójść do wyborów, między innymi i po to, by nie wygrali Ci, których poprze JŻ, bo będą to tacy sami jak Pruszk i jego świta. JŻ ubolewa, że w parlamencie są ludzie nie dbający o Polskę, a jacy dzięki jego poparciu są w Radzie Miasta, na czele z Pruszk i Helką? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 02.05.04, 17:07 Niezły bełkot, zwłaszcza artykułowany zza tchórzliwej zasłony anonimowości. Jak mawiają: Tum podex carmen extulit horridulum. Odpowiedz Link Zgłoś
jetbang Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 02.05.04, 13:35 nie będę komentował bo znowu zdejmą wątek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekol Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 10:18 nie zdejmuja dlatego ze komentujesz lecz ze wzgledu na twa madrosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lett Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.lublin.mm.pl 03.05.04, 00:38 rilian, stać cię już tylko na wyzwiska. Tak robi wielu, gdy brakuje im argumentów. Staram się nikogo nie obrażać, nawet tych, którzy piszą całkowite głupoty i nie orientują się w temacie, jak np. 4gwiazdki, który uważa Życińskiego za przeciwnika UE. A przecież jest on jednym z gorliwszych zwolenników Unii w episkopacie. I nie tylko Unii. Który biskup jest aż takim megalomanem, by pisywać w tak antykościelnej gazecie jak GW? Tylko nasz Józef. Powtórzę za pierwszym komentatorem, Panie zmiłuj się nad nim, i także nad nami, i zabierz go od nas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ha Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 03.05.04, 03:28 I mnie sie dostalo od riliana - mam isc do lekarza,poniewaz jestem przeciwniczka UE.A zamiast konkretnych argumentow uslyszalam , ze moje wypowiedzi to belkot , no a potem mini zyciorys pogladow riliana ala chinskie menu. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 07:36 Po pierwsze zdecyduj się na "Marię" albo na "Ha". Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 07:36 Piłem do twojej anonimowości tchórzliwej. Zza "gościa" łatwiej wszystko napisać - a jeszcze łatwiej, gdy nikt nic o tobie nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 03.05.04, 12:25 Cieszę się,że Ty wypisujesz same mądrości i jesteś nieomylny.Abp.Życiński był przeciwnikiem UE.Po referendum kościół katolicki zmienił zupełnie pogląd na nasze wejście do UE (za wyjątkiem nielicznych hierararchów).Aktualnie lubelski arcypasterz idzie z postępem i ma nieco współczesne zapatrywania na nasze przyjęcie do Współnoty (co wcale nie oznacza,że bp.Życiński nie jest konserwatystą)..W każdym bądź razie kościół obawiał się (i nadal obawia),że gdy będziemy (już jeteśmy) w Unii,to prymat kościoła w państwie zostanie bardzo zachwiany,a księża będą musieli solidnie wziąść się do pracy,tak jak każdy obywatel Polski i UE.Tak jest w dotychczasowych krajach unijnych.Stąd właśnie sceptyczne podejście dezydentów polskiego kościoła do UE.Na potwierdzenie mego rozumowania,proponuję,abyś dokładnie przeczytał poniższy tekst,który bardzo dokładnie odzwierciedla pogląd kościoła na UE.Nie dziwię się,ponieważ w teksćie tym zawarte są wyłącznie wymagania kościoła katolickiego,nie licząc się zupełnie z innymi wyznaniami,ateistami itp. www.goscniedzielny.pl/artykul.php?id=1083167412&naglkat=w+tym+numerze PS.List podpisali kardynałowie,barcybiskupi i biskupi..... (w tym także abp Życiński) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sargon Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: 212.182.32.* 05.05.04, 23:06 Tak się jakoś składa, że znam paru księży obcokrajowców, obywateli EU. Otóż nie robią oni nic, a kasa (od państwa) sama płynie na konto. Najbardziej zaś przeraża ich pojawienie się w okolicy jakiegoś x. z Polski, bo ten jest na ogół 10 razy bardziej pracowity od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego 05.05.04, 23:08 No proszę, interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ane.luko Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 11:47 lett, co ty bredzisz? Nie masz zielonego pojęcia o abp Życińskim a zapewne także o kościele w Polsce. To właśnie dzięki takim ludziom jak abp Życiński i "michnikowaci" kościół w Polsce ma szansę pozostać wierny Chrystusowi i papieżowi. Istotnie, beton klerykalny bierze ostatnio górę we władzach episkopatu, stąd pozycja abp Michalika. I co to znaczy, że kościół w Polsce ma szansę pozostać wierny sobie? Sobie czyli komu lub czemu? Treściom głoszonym w Radiu Maryja? Jak to i prohitlerowski antysemityzm w wykonaniu o.Rydzyka, prof Bendera, prałata Jankowskiego czy też obłąkanego dr Ratajczaka ma się do podstawowego nakazu chrześcijaństwa czyli miłości bliźniego? Ni mniej ni więcej, tylko lett chce by kościół w Polsce pozostał wierny faryzeuszom, czyli wielce uczonym w piśmie, ale mającym w pogardzie bliżniego swego. W tym przekonaniu utwierdza mnie określenie "GW" jako gazety antykościelnej. Trudno bowiem w Polsce o tytuł bardziej prochrześcijański, niż "GW"(celowo nie piszę "prokatolicki",bo coraz częściej katolicyzm w naszym polskim wydaniu jest zaprzeczeniem wartości chrześcijańskich). Można by dalej wypunktowywać miałkość wypowiedzi letta, ale stałoby to w sprzeczności z miłością bliźniego.Masz rację w jednym: należy iść do wyborów, ale właśnie dlatego, by za parę miesięcy nie nastały nam w Polsce rządy fuhrera Leppera ani inkwizytorów z LPR i Radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mojżesz Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.lublin.mm.pl 03.05.04, 17:43 Wreszcie coś nowego, epokowe odkrycie. Gazeta Wyborcza jest prochreścijańska, nawet najbardziej prochrześcijańska w Polsce. Myślę, że sam Michnik by się zdziwił. Z takim zaślepieniem i fanatyzmem, jaki zaprezentował(ła) ane.luko zaiste trudno dyskutować. Pozostaje tylko Michnika wyświęcić na biskupa i już będzie nowy kościół, ale będzie to chrześcijaństwo-inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ane.luko Re: List Pasterski Metropolity Lubelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 19:27 Czy Mojżesz potrafi mi wyjaśnić, w którym miejscu "GW" nie jest prochrześcijańska? W którym nawołuje do nienawiści, kultywuje uprzedzenia, ksenofobię itp? Nie trzeba być biskupem, żeby głosić wartości chrześcijańskie.Zaślepienie i fanatyzm właściwe są "Naszemu Dziennikowi", Radiu Maryja i LPR-owi i tym którzy krytykują abp Życińskiego za wczorajszy list pasterski nie "GW". To właśnie o Rydzyk czy prałat Jankowski próbują tworzyć nowy kościół i chrześcijaństwo-inaczej, bez miejsca dla miłości bliźniego, faryzejskie - a więc bardzo dalekie od Chrystusa. P.S. Nie mogłam wcześniej odpowiedzieć na święte oburzenie Mojżesza moimi herezjami, bo byłam w kościele na majówce. Cóż za obłuda, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian kazanie metropolity 03.05.04, 20:55 A ja dziś wysłuchałem kazania naszego Arcy w katedrze i też mi się podobało... A najbardziej mi się podobały "twarze" delegacji z samoobrony tłumaczących sobie słowa antypolskiego arcyliberalnego masona według swych własnych paradygmatów pomerdanych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ane.luko Re: kazanie metropolity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 21:18 To już zapewne rozumiesz,rilianie, dlaczego "ony" dłubały sobie w nosie i dlaczego spogladały na zegarki, które to problemy poruszasz na sąsiednim wątku. Bo przecież jak "ony" "rozumiom" tylko to co mówi fuhrer Lepper to tylko sobie wyobraź jak im się musiało nudzić gdy przyszło im słuchać naszego abpa. Gdzieś w tamtym wątku użyłeś też zwrotu "droga Samoobrono". Czy nie zawiesił Ci się chwilowo komputer jak to pisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: kazanie metropolity 03.05.04, 21:27 Pisałem na szczęście u szwagra. Na swoim nie piszę takich bluźnierstw przeciwko dobremu smakowi. Odpowiedz Link Zgłoś