amoremio 18.11.04, 21:57 Zloty Rog, bo stacja myta dla wozow z krol.huty do Batorego - wiedziales? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yasmin_ch Re: Zloty Rog 19.11.04, 01:59 ja nie obecnie nawet sklep ktory sie tam znajduje ma inna nazwe Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Zloty Rog 19.11.04, 03:47 No tak, ale Zloty Rog, tzn. Zoll-Station, to bylo wlasciwie naprzeciw, cza patrzec innym okiem: od razu b.dziwny, jakby wojskowy, budynek podpada i wszystko wydaje sie zaraz jasne. Dzisiej w tym domu sa mieszkania, kiedys, chyba jeszcze niedawno byl tam na parterze jakby sklep z meblami czy jakis sklad/magazyn. A budynek jest pomalowany na szpetny brudnozielony kolor. Ojciec mi niedawno opowiadal, ze jako bajtel chodzil tam do... kina. Nie wiem, czy tez jeszcze po 1945, ale podobno jeszcze dlugo nazywano ten objekt "Flimmerkasztla". Ciekawe, co. A sama historia powstania tez niezla. Czyste piractwo drogowe. I "kopalnia zlota". No bo nie bylo wtedy jeszcze dworca w Chorzowie-Miescie (dokladniej: Krol.Hucie), wogole linii kolejowej 'dobijajacej' do linii katowickiej. Tak ze ciezko obladowane wozy mogly i musialy tylko ta droga do Hajduk/Bismarckhütte/Batorego. Odpowiedz Link Zgłoś
drozdp Re: Zloty Rog 20.11.04, 17:56 Myto było na końcu Wolności na mostku nad Rawą. Obiekt na rogu Wolności i Hajduckiej to dawna tzw "Tanzbuda" - czyli taka ówczesna dyskoteka. Obiekty te w końcu XIX wieku byłu bardzo popularne w całych Niemczech, więc i na Górnym Śląsku. W momencie pojawienia sie kina (zreszta początkowo niemego) właściciele wstawili projektor i tanzbuda pracowała na siebie przez 6 dni w tygodniu, a w sobotę była zabawa taneczna. Tak też zrobiła moja Babcia, któta była w latach 20 właścicielką kina i restauracji w Lipinach. Jak zagłębić sie w podwórka na ul. Wolności to można znaleźć jeszcze dwie takie sale, jedna z piekna galerią na wysokości 1-go pietra, chyba , że ktoś to rozebrał w ostatnio. Nie wiem dlaczego, ale w latach 50 pozamieniano je masowo na magazyny meblowe... Odpowiedz Link Zgłoś
do-las Re: Zloty Rog 21.11.04, 07:50 Szlaban postawiono w roku 1849.Pobierano opłaty za przejazd furmanką jednokonną 2 fenigi (za dwukonną 5 fenigów).Rampa myta znajdowała się przy skrzyżowaniu obecnych ulic Wolności oraz Strzelców Bytomskich i Hajduckiej.Ogólny koszt budowy tej szosy,zwanej Świętochłowicką bądź Akcyjną (Actienchassee),wyniósł 8892 talarów. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Zloty Rog 21.11.04, 21:51 To, co -jednak mialem racje, ze myto pobierano na "Zlotym Rogu" ? Byc moze nieporozumienie: koniec Kaiser-Wilhelm-Straße/Adolf-Hitler-Straße/ul.Wolnosci byl wlasnie....na Zlotym Rogu, bo tzw. przedluzona Wolnosc wtedy jeszcze nie istniala. -------------------------------------------- Ale z innej beczki, bo nagle sie dziwie, ze nie wiem (albo skleroza): 1. jak nazywal sie nasz glowny boulevard po 1921 roku - juz Wolnosci ? 2. jaka nazwe mial przed cesarzem Wilusiem, tzn. tak 1800-1880 ? bo ulica jako skromna droga juz istniala i musiala sie jakos nazywac) Odpowiedz Link Zgłoś
do-las Re: Zloty Rog 22.11.04, 22:20 Do 1874 roku była to szosa Świętochłowicka.Uchwałą Rady Miasta powstała ulica Cesarska(Kaiserstrasse)Utrzymywała się ona do czasu przejęcia Królewskiej Huty przez Polskę w 1922 r. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Zloty Rog 25.11.04, 16:08 Takwokolicy 1900 ulica nazywala sie nie Kaiser-, ino Kaiser-Wilhelm- abo sie myla? Odpowiedz Link Zgłoś
drozdp Re: Zloty Rog 25.11.04, 19:11 Nie wiem kiedy oficjalnie zmieniono nazwę na Wolności, ale na zdjęciu mojej Babci z 1924 roku jako adres zakładu fotograficznego podana jest ulica Kaiser Str. co oznacza, że nazwa była w użyciu przez wiele lat. Zresztą tak jak nigdy u mnie w domu, już w bliższych nam czasach, na ulicę Hajducką nie mówiło się Belojanisa... Mam też prośbę - jeżeli cytujecie wiadomości za jakąś książką to w miarę możliwości podajcie jej nazwę... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Zloty Rog 25.11.04, 19:55 Jeszcze w latach 60-70 tych używano u nas nazw : Kajzerka/Kaiserstrasse,Hajducko czy w "głębokim" Chorzowie Szkolno/Schulstrasse. Mam pytanie i prośbę,w latach 60-tych wyszła Kronika Chorzowa,z pewnością jedna z wielu,jednak tą z początku lat 60-tych odkupiłbym chętnie,jeśli byłoby możliwe. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
drozdp Re: Zloty Rog 26.11.04, 12:15 Chyba beądzie w Urzędzie Miasta. Wybieram tam się w innych sprawach, ale jak znajdę, zrobię ksero, zeskanuje, i zrobie z tego pdf. Ale to potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Zloty Rog 26.11.04, 12:53 drozdp napisał: > Chyba beądzie w Urzędzie Miasta. > Wybieram tam się w innych sprawach, ale jak znajdę, zrobię ksero, zeskanuje, i > zrobie z tego pdf. > Ale to potrwa. Podziynk, jo je tam na bildzie. Odpowiedz Link Zgłoś
do-las Re: Zloty Rog 28.11.04, 11:28 Wiadomości pochodzą z książek DAWNA ULICA WOLNOŚCI-wydana przez Muzeum w Chorzowie CHORZÓW A.D.2000 - autorstwa pana Romana Liczby pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś