Dodaj do ulubionych

Atmosferka

08.04.11, 18:01
Pętla, którą Platforma Obywatelska i cały polski establishment owinęli wokół śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, ciągle zaciska się wokół nas. Trzeba ją zrzucić jak najprędzej - postuluje Anna Fotyga, minister spraw zagranicznych w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. jej tekst opublikowany w :Naszym Dzienniku" nosi tytuł "Odwaga - nasza broń w trudnych czasach".
Pani minister wymienia w nim przykłady uległości rządu Tuska wobec moskali, zasług rządu PiS i śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego i ataków na niego, by spuentować tekst w następujący sposób:
"W życiu ludzi, narodów i państw tylko jedno jest bezcenne - honor. Tak zaciskano pętlę wokół człowieka, który naszego honoru bronił aż do zatrzaśnięcia drzwi Tu-154M w ostatnim locie do Smoleńska - śp. prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Po jego śmierci wydarzenia potoczyły się jak kula śnieżna. Niemal na drugi dzień przyspieszono budowę Gazociągu Północnego, Rosja w oficjalnych pismach nie ustąpiła ani na milimetr w sprawach Katynia, Donald Tusk oddał jej całe śledztwo smoleńskie, podpisano umowę gazową, Bronisław Komorowski przejął władzę, zanim odnaleziono ciało prezydenta, a szef jego kancelarii nie czekał na stwierdzenie zgonu swojego poprzednika. (...) Donald Tusk i Bronisław Komorowski po 10 kwietnia 2010 roku wpisali się we wszystkie rosyjskie scenariusze, nie obronili żadnego polskiego. Nie sądzę, żeby im na tym zależało." Oj,zalezało,pani nister,zalezało. Prosze smialo stawiac te kropke nad "i" skoro tak się buduje atmosferę przed rocznicą katastrofy smoleńskiej.

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
Obserwuj wątek
    • Gość: rozebrać Towarzyszko barska IP: *.dynamic.mm.pl 08.04.11, 18:33
      Towarzyszka napisze z raz własnymi zdaniami. Wiem że ciężko mówić to co się myśli skoro się jest komuchem i wielbicielem morderców z PZPR ale nawet na starość warto spróbować
      • Gość: bosman j(ołopie)2 IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 15:43
        normalny biały człowiek nie jest w stanie powiedzieć "własnymi zdaniami", a w zasadzie przetłumaczyć na język zrozumiały, takich pierdół jakie wydala ta brzydka, ograniczona baba. Baba która z psycholem jedzie do Ameryki, gdzie zostaje totalnie olana a przedstawia to czego nie osiągnęła za sukces.
    • dociek Re: Atmosferka 08.04.11, 18:49
      A w dupie mam to wszystko! Zarówno pseudo-polityków, którzy pierniczą bezdenne głupoty, dziennikarzy, którzy te głupoty rozpowszechniają i pospólstwo, które temu przytakuje i tym się podnieca. Rzygać mi się już chce na wszelkie teksty, wiadomości, komentarze, filmy o katastrofie lotniczej w Smoleńsku, a zwłaszcza o gigantycznej szopce wywołanej w jej następstwie przez heroldów "bohaterskiego zgonu 96 pod Katyniem".
      • dociek Re: Atmosferka 08.04.11, 18:54
        Na cmentarzach winna panować cisza i zaduma.
        • Gość: JB Re: Atmosferka IP: *.lublin.mm.pl 08.04.11, 22:00
          Myślę, że pomnik mu się należy. Lech Kaczyński był wielkim mężem stanu i powinien mieć pomnik w Warszawie - mówił w "Faktach po Faktach" w TVN24 były szef kancelarii Lecha Kaczyńskiego Maciej Łopiński. Według niego mógłby on stanąć w pobliżu Pałacu Prezydenckiego.
          Mimo wielu uroczystości upamiętniających ofiary katastrofy smoleńskiej w jej rocznicę, według Macieja Łopińskiego w miejscu "tak ważnym jak Warszawa jest za mało tego upamiętnienia".
          Pytany, czy nie myśli, że żądania ludzi domagających się pomnika Lecha Kaczyńskiego przed Pałacem, co ma być ceną za zaprzestania comięsiecznych manifestacji, nie jest "dociskaniem", odpowiedział: Nie można ludziom odmawiać prawa do ekspresji w państwie demokratycznym. Nawet na ulicy.- Bo czy domaganie się upamiętnienia ofiar jest czymś niestosownym? - pytał.===A ja pytam,o jaki pomnik chodzi. Tylko upamiętniający LK? Dlaczego? Wawel to mało?

• joannabarska Głos biskupa Pieronka 08.04.11, 22:15
            Co to znaczy, że w katastrofie smoleńskiej zginęli politycy? - pyta w rozmowie z "Polską The Times" biskup Tadeusz Pieronek. - Zginęło również wiele osób, które z polityką nie miały nic wspólnego. Należało tę tragedię oddzielić od życia politycznego! - twierdzi hierarcha.
            Pieronek patrzy na wydarzenia ostatniego roku "z zażenowaniem, a z drugiej strony z wielkim bólem". - Katastrofę mocno upolityczniono - ubolewa. Jego zdaniem, kontekst polityczny tragedii wywołał podziały między Polakami. - Do spraw z jednej strony wielkich, ale z drugiej bardzo ludzkich przyłożono miarę polityczną. Ta tragedia jest spoza tego świata, tymczasem wykorzystuje się ją do bieżących sporów - uważa biskup Pieronek.
            Duchowny wątpi, by data 10 kwietnia stała się elementem dziedzictwa narodowego. - Ta data stanie się jakiegoś rodzaju punktem odniesienia. Ale na pewno nie można tego dnia porównywać z innymi ważnymi datami, jak na przykład 30 sierpnia 1980 roku - przekonuje biskup.
            • joannabarska Z "Wprost" o leczeniu Polakow 08.04.11, 22:25
              Brytyjski historyk prof. Norman Davies ocenił, że Polacy powinni się wyleczyć z odruchowej podejrzliwości wobec Rosjan, bo Rosji, nie mającej Europie wiele do zaoferowania, zależy na dobrych stosunkach z UE i Polską. Moskwa nie chce więc historycznych sporów.
              Brytyjski historyk, autor wielu prac dotyczących m.in. historii Polski, jest przekonany, że Rosja chce lepszych stosunków z Polską z powodów, które nazywa obiektywnymi. - Rosja nie ma wiele do sprzedania Europie z wyjątkiem ropy i gazu, a Kreml nie chce niepewności i destabilizacji powodowanych ciągłymi historycznymi sporami z Polską o sprawy dawno przesądzone - ocenił Davies. Rządowi polskiemu zaleca zaś "cierpliwą dyplomację". - Bezwarunkowy odruch protestów przeciwko Rosji, wiara w to, że po Rosji można się spodziewać wyłącznie najgorszego, nie przynosi pozytywnych wyników - podkreślił.
              Nawiązując do katastrofy smoleńskiej, oksfordzki profesor przyznaje, że rosyjskie dochodzenie w sprawie katastrofy, nie jest "w pełni zadowalające", ale dodał: - Czego można się było spodziewać? Gdyby samolot rozbił się w Szwajcarii, to można by oczekiwać, że śledztwo byłoby łatwiejsze. Mając na uwadze dobrze znane braki i słabości Rosji, nie było to śledztwo najgorsze. Trzeba poczekać na polskie ustalenia, ale Polacy muszą się wyleczyć od nieustannej podejrzliwości wobec Rosji.
              • Gość: aron Re: Z "Wprost" o leczeniu Polakow IP: *.paradowski.pl 09.04.11, 05:22
                A czy Walijczycy nie są podejrzliwi w stosunku do Anglików? To oczywiste że naród morderców będzie zawsze podejrzany.
                • Gość: JB Re: Z "Wprost" o leczeniu Polakow IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 11:18
                  Nie ma, towarzyszku aronku ,zadnego narodu mordercow. Co za brednie? Wez proszki!
                  • accipiter_gentilis Re: Z "Wprost" o leczeniu Polakow 09.04.11, 11:21
                    No właśnie, przecież komuchy nie sa narodem :)
      • accipiter_gentilis Do Docieka 09.04.11, 11:29
        > A w dupie mam to wszystko!

Jak widać, są rózne formy masochizmu. Gdyby mi przeszkadzały teksty dziennikarzy i komentarze do nich, to bym ich nie czytał. Poszedłbym sobie na spacer (zresztą przed chwilą byłem na takim krótkim spacerku). Kiedyś doszedłem do wniosku, że mam już dosyć oglądania telewizji, więc pozbyłem się telewizora. Dałem ogłoszenie, że oddam, zgłosił się jakiś facet i teraz niech on się męczy. Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy mają "to wszystko" w dupie, wyłazi im to bokiem, wycieka przez uszy czy którędy tam jeszcze, a mimo to oglądają, czytają, śledzą i jeszcze komentują, że mają dość. Nie widzę innego wytłumaczenia niż skłonność do psychicznego masochizmu.
        • dociek Do Aaccipiter_gentilis'a 09.04.11, 12:20
          Nie czytam, nie słucham, nie oglądam, nie obchodzi mnie. Ale jestem atakowany z każdej strony. Otacza mnie "atmosferka". Przy okazji, P.Joanno nie interesują mnie przekopiowywane, cudze komentarze, a może bardziej coś od siebie? Choć jedno slowo?

Dawno temu pojawił się dowcip o Leninie, którego w okresie zmasowanej papieżomanii w Polsce zastąpił jako "bohater" JP II.
          Wychodzę na ulicę Lenina, a na murach - plakaty z Leninem, idę dalej przez plac Lenina, mijam z lewa i prawa pomniki Lenina. Kupuję gazetę i na pierwszej stronie Lenin, wyrzucam ją do kosza i zaglądam do księgarni, a tam książki i albumy o Leninie. Myślę sobie, pójdę do kina, ale film o Leninie. Wracam do domu, włączam radio - mówią o Leninie. Wyłączam, włączam TV, a tam na każdym kanale Lenin. Robię się głodny, a mam w lodówce konserwę z tuszonką... Sięgam po nią... Boję się otworzyć!

To jest własnie ta "atmosferka". Lenina, w tym przypadku należy zastąpić... wiadomo czym.
          • accipiter_gentilis Re: Do Aaccipiter_gentilis'a 09.04.11, 12:35
            > Nie czytam, nie słucham, nie oglądam, nie obchodzi mnie. Ale jestem atakowan
            > y z każdej strony.

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałeś: "Rzygać mi się już chce na wszelkie teksty, wiadomości, komentarze, filmy o katastrofie lotniczej w Smoleńsku"

Jak rozumiem, tymi tekstami, wiadomościami, komentarzami i filmami nie zaatakowały Cię media, tylko konserwa z tuszonką?

Może naprawdę idź do tego kina: www.cinema-city.pl/index.php?module=movie&action=repertoire&cid=1084

Kup sobie jakąś książkę w księgarni: www.empik.com/

A na zakończenie kup sobie jakąś gazetę: www.kp.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=146

Nie znajdziesz tam ani słowa o Smoleńsku :)
            • wampir-wampir Re: Do Aaccipiter_gentilis'a 09.04.11, 12:42
              Wczoraj poszedłem po fajki do zwykłego kiosku i cała lada wyłożona była pozycją "Maria i Lech Kaczyńscy", a Ty proponujesz Plazę i Empik. Tam to dopiero musi być wysyp tego typu wydawnictw.
              • accipiter_gentilis Re: Do Aaccipiter_gentilis'a 09.04.11, 12:44
                A ja wczoraj przechodziłem koło kościoła i było słychać, jak ksiądz odprawiał mszę. Zgroza.
                • wampir-wampir Re: Do Aaccipiter_gentilis'a 09.04.11, 12:48
                  accipiter_gentilis napisał:

> A ja wczoraj przechodziłem koło kościoła i było słychać, jak ksiądz odprawiał m
                  > szę. Zgroza.

Jeśli za Marię i Lecha Kaczyńskich to faktycznie.
                  • accipiter_gentilis Re: Do Aaccipiter_gentilis'a 09.04.11, 12:51
                    Inny przykład zgrozy: www.adwokatura.krakow.pl/index.php5?id=1147
          • Gość: JB Panie "Dociek" IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 12:45
            Wklejam,bo mam teraz sporo wolnego czasu, więc to i owo znajduje mysląc,ze zainteresuję innych.Od kilku lat udzielam się (?) na tym forum,tyle razy wypowiadalam sie na różne tematy, więc moje poglądy są znane. Nie zmieniam ich co tydzien, a zbytniej łopatologii nie lubię.
            • accipiter_gentilis Re: Panie "Dociek" 09.04.11, 12:49
              Wy, Barsko, macie na tym forum tylko dwa poglądy:
              1. I love PRL & PZPR
              2. I hate Kaczor & PiS.
              Innych poglądów nie stwierdzono :)
              • wampir-wampir Re: Panie "Dociek" 09.04.11, 12:53
                I love & I hate to są uczucia, a nie poglądy :-)))
                • Gość: JB C.d. IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 12:58
                  Tragicznie zmarły prezydent Lech Kaczyński otrzymał miano honorowego obywatela Radomia. Wniosek w tej sprawie przegłosowali radni z koalicji PiS-PSL. Radni PO byli przeciw, lewica nie wzięła udziału w głosowaniu.Podczas posiedzenia Rady Miasta poseł PiS Marek Suski odczytał list prezesa partii Jarosława Kaczyńskiego. Wtedy radni opozycji ostentacyjnie wyszli z sali.
                  • Gość: accipiter Re: C.d. IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 13:12
                    Tuż po katastrofie czołowi politycy PO otrzymali SMS-a z instrukcją na temat tego, jak mają się wypowiadać na temat katastrofy. Brzmiał on tak: „Katastrofę spowodowali piloci, którzy zeszli we mgle poniżej 100 metrów. Do ustalenia pozostaje, kto ich do tego skłonił".
                    • Gość: JB Re: C.d. IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 13:23
                      Głupi żart.
                      • Gość: accipiter Re: C.d. IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 14:06
                        : ))))
                        • Gość: aron Sikorski wyraził zgodę na wymianę tablicy IP: *.paradowski.pl 09.04.11, 16:52
                          niezalezna.pl/8810-msz-wiedzialo-o-tablicy
                          • Gość: aron Re: Sikorski wyraził zgodę na wymianę tablicy IP: *.paradowski.pl 09.04.11, 17:01
                            PiSowskie Państwo Podziemne powinno wytoczyć proces Sikorskiemu o zdradę.
                            • sothink Re: Sikorski wyraził zgodę na wymianę tablicy 09.04.11, 17:36
                              dokładnie, PiS powinien zejść do podziemia, najlepiej zająć jakaś kopalnie na głębokości 300m i stamtąd się nie wychylać.
                              ps. cmoknąłeś już pierścień Putina za ropę do wszechbusów?
                          • Gość: JB Popatrz inaczej IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 19:58
                            Tablice wmurowano bez zgody gospodarza - Rosji. Emocje emocjami,ale staram sie zrozumiec i Rosjan. Wspolczesnych Rosjan. A portal "niezalezna" to dla mnie jedno wielkie PiS.
          • Gość: aron Re: Do Aaccipiter_gentilis'a IP: *.paradowski.pl 09.04.11, 17:05
            wykup sobie Doćku wycieczkę na Białoruś i wróc po beatyfikacji. Albo poproś o azyl.
            • Gość: JB Re: Do Aaccipiter_gentilis'a IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 17:23
              Towarzyszku aronku, nie zbiera się Wam na wymioty po tych białoruskich flakach codziennie?
              • Gość: accipiter Zastraszanie wdów? IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 17:59
                W trakcie odczytywania nazwisk 96 ofiar katastrofy w miejscu, gdzie rozbił się Tu-154M zamiast Władysława Stasiaka wyczytano Barbarę Stasiak. Fatalna pomyłka została popełniona podczas odczytywania nazwisk ofiar katastrofy smoleńskiej. Zamiast Władysława Stasiaka wyczytano imię i nazwisko jego żony i oddano salwę honorową.niezalezna.pl/8815-usmiercili-wdowe-po-stasiaku

• wampir-wampir Re: Zastraszanie wdów? 09.04.11, 18:24
                  Podobno pomyłki w tej kwestii wróżą długie i szczęśliwe życie.
                  • Gość: JB Re: Zastraszanie wdów? IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 18:49
                    Większych pomyłek nie znacie?
                    • Gość: accipiter Re: Zastraszanie wdów? IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 19:03
                      Sczerze mówiąt, Mietku, nie wiem, jakie literówki trzeba zrobić w słowie "Władysław", żeby powstało "Barbara". Może wy wiecie, Mietku..., przepraszam, Barsko (palec mi się omksnął he he) :)
                      • wampir-wampir Re: Zastraszanie wdów? 09.04.11, 19:07
                        To nie literówka tylko podświadomość. Wyczytujący nazwiska duchem był przy Barbarze. A swoją drogą duchy istnieją, a wampiry podobno nie. Chyba nicka zmienię ;-)))

www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110407/KOSZALIN/995049010
                        • Gość: accipiter Re: Zastraszanie wdów? IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 20:08
                          A co powiesz o tym słynnym duchu z You Tube? Jak to wyjaśnisz?

PS
                          jeżeli jeszcze nie widziałeś, to włącz głośniki.
                          • Gość: accipiter Link IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 20:14
                            Sorry, zapomniałem o linku: www.youtube.com/watch?v=QfZItov1BUo
                            • wampir-wampir Re: Link 09.04.11, 20:26
                              Gdybyś nie napisał o głośnikach, to może bym się przestraszył :-)))
                              • Gość: accipiter Re: Link IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 20:30
                                Ja się przestraszam za każdym razem nawet bez głośników :)
                                • wampir-wampir Re: Link 09.04.11, 20:36
                                  Ja się nie przestraszam, gdy jestem przygotowany :-)))
                                  • Gość: accipiter Re: Link IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 20:37
                                    Twardziel :)
                      • tajnos.agentos Re: Zastraszanie wdów? 09.04.11, 19:13
                        www.demoty.pl/10-kwietnia-23080
                        • bosonoga.contessa a gdzie Empi? 09.04.11, 21:03
                          Dobry wieczor:))
                          A tutaj ciagle tak samo, tylko Empiego nie widzę:))
                          • wampir-wampir Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:13
                            Pewnie usycha z tęsknoty, bo jest przez Ciebie zaniedbywany ;-)))
                            • bosonoga.contessa Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:16
                              Wampirze!! Co Ty wypisujesz?
                              ...może jest odwrotnie?
                              • wampir-wampir Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:18
                                W sensie, że Ty usychasz? A dlaczego? Przecież foruma nie zamknęli ;-)))
                                • bosonoga.contessa Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:20
                                  wampir-wampir napisał:

> W sensie, że Ty usychasz? A dlaczego? Przecież foruma nie zamknęli ;-)))

:)))))nie usycham, oj nie, nie!!
                                  • wampir-wampir Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:23
                                    bosonoga.contessa napisała:

> :)))))nie usycham, oj nie, nie!!

Czyli rozkwitasz? Hmm, wiosna :-)))
                                    • bosonoga.contessa Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:25
                                      wampir-wampir napisał:

> bosonoga.contessa napisała:
                                      >
                                      > > :)))))nie usycham, oj nie, nie!!
                                      >
                                      > Czyli rozkwitasz? Hmm, wiosna :-)))
                                      >
                                      O tak:))
                                      • wampir-wampir Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:27
                                        bosonoga.contessa napisała:

> O tak:))

Zważywszy, że Empi wpisał się właśnie w wątku Ptaśka o marszu na Wawę, wcale mnie to nie dziwi :-)))
                              • accipiter_gentilis Re: a gdzie Empi? 09.04.11, 21:18
                                Już się zaczyna...
                                • Gość: JB Przeciw polskiej racji stanu! IP: *.lublin.mm.pl 09.04.11, 22:02
                                  Baner ze zdjęciem pochlapanej krwią czaszki z ekshumacji polskich oficerów pomordowanych w Katyniu oraz biało-czerwonej szachownicy z samolotu zawisł na budynku gdańskiej "Solidarności". Są też napisy: zbrodnia Katyń 1940, oraz kłamstwa Smoleńsk 2010.
                                  - Tylko taki mocny i szokujący przekaz ma sens i może pobudzić do refleksji. Mimo upływu kilkudziesięciu lat słowo kłamstwo dotyczy wciąż mordu w Katyniu, ale też i niestety katastrofy smoleńskiej, szczególnie różnych manipulacji i fałszywych informacji związanych z wyjaśnieniem przyczyn tragedii sprzed roku - powiedział współautor projektu transparentu, Robert Kwiatek.
                                  Głównym inicjatorem powstania baneru jest środowisko byłych i obecnych kibiców Lechii Gdańsk.
                                  fakty.interia.pl/raport/lech-kaczynski-nie-zyje/news/szokujacy-baner-pochlapana-krwia-czaszka-i-samolot,1622488
                                  • Gość: accipiter Przez rok kłamał, dzisiaj się przyznał IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.11, 13:51
                                    "Premier Donald Tusk uważa, że Rosjanie "mieli najwyraźniej prikaz", by jego delegacja dotarła wcześniej na miejsce katastrofy prezydenckiego TU-154M, niż delegacja z prezesem PiS Jarosławem Kaczyńskim."

Do tej pory wersja obowiązująca była taka, że żadnego wyprzedzenia Kaczyńskiego przez Tuska nie było.
                                    • Gość: JB Re: Przez rok kłamał, dzisiaj się przyznał IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 15:34
                                      Za mało czytasz,accipiter.
    • joannabarska Nie było mu dane... 10.04.11, 14:14
      Mogłem być w tym samolocie. Gdyby nie choroba starszej córki, robiłbym wszystko, aby w tym samolocie być - wspominał w TVN 24 10 kwietnia poseł Joachim Brudziński Szczęsciarz?
      • Gość: bosman raczej pechowiec... IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 16:07
        teraz byłby "ikoną"(debilizmu)
        • zubelz Re: raczej pechowiec... 10.04.11, 16:26
          Wiele ludzi straciło tam życie a teraz wielu "żałuje" że nie byli w tym samolocie. Stracili okazję aby zginąć "bohaterską śmiercią" u boku ukochanego prezydenta wszystkich wolaków. Typowa obłuda jak ta cała partia.
          • Gość: accipiter Re: raczej pechowiec... IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.11, 16:28
            > Wiele ludzi

Zubełku, pisze się "wielu" ludzi :)
      • Gość: Bazyl Re: Nie było mu dane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 21:28
        joannabarska napisała:
        > Gdyby nie choroba starszej córki, robiłbym wszystko, aby w tym samolocie być - wspominał
        > w TVN 24 10 kwietnia poseł Joachim Brudziński

A to pech!
        • Gość: JB Wiec wyborczy w rocznicę smierci brata IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 22:29
          Organizować wielki wiec wyborczy w rocznicę tragicznej smierci brata bliżniaka mówi wszystko o Jarosławie Kaczynskim.
          • Gość: JB Co mowi biskup Pieronek IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 23:38
            wyborcza.pl/1,75248,9402202,Zaloba_jak_zdarta_plyta.html
            • Gość: JB Passent ma całkowitą rację IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 23:42
              Prezes Kaczyński powinien się wstydzić, że przeznaczył rocznicę śmierci swojego brata, bratowej i 94 innych osób, na wiec partyjny, że zgromadzenie pamięci przekształcił w wiec wyborczy, że zamiast portretów zmarłych, niesiono obraźliwe transparenty i napisy. Dotychczas starałem się swój krytycyzm wobec prezes miarkować, szczególnie w okresie żałoby, ale teraz czas powiedzieć, że mamy do czynienia z łobuzerką. Prezes degraduje polską politykę. Powtarzanie o „zdradzonych o świcie” jest oskarżeniem władz państwowych o zdradę główną, o spisek z Rosją przeciwko Polsce i polskiemu prezydentowi. Hasła manifestantów, w rodzaju „Tusk pod sąd” dobrze oddają intencje zgromadzenia w Sali Kongresowej i przed Pałacem Prezydenckim. Mówienie o tych, którzy „chcieli zabić pamięć” jest insynuacją – oficjalne obchody rocznicy były zorganizowane z rozmachem, nie mówiąc o odsłanianych tablicach etc. To raczej prezes manipuluje pamięcią o zmarłych przeciwko żyjącym. Przed pałacem prezes dużo mówił o szacunku, o tym, że kto nie szanuje siebie (czytaj: Polski) tego nie szanują inni (czytaj: Rosja, Niemcy). Tymczasem to prezes nie szanuje tych, z którymi nie jest mu po drodze - od prezydenta do premiera, od Kluzik-Rostkowskiej do Putina, i do Ziobry, którego wysłał na naukę angielskiego. Jego tęsknota do „elity czystej” wywołuje jak najgorsze skojarzenia, nawet jeżeli przez „czystość” JK rozumie brak powiązań z „tamtymi czasami”. Pomijam już, że to jest głupota, ponieważ wielu wspaniałych członków obecnej elity świetnie pamięta tamte czasy, nie narodziło się wczoraj. A wśród młodej „elity”, tej z lat 90., nie brak ludzi, którzy chwały nie przynoszą. Gadanie o tym, że „ten dom musi być nasz!” jest bez sensu – zawsze będą niezadowoleni. Tyle, że prezes wykorzystuje zakończenie żałoby do propagandy partyjnej. Ten dom „jego” już był, nic dziwnego, że tęskni do powrotu IV RP, która następnym razem „musi się udać”. Mimo post-żałobnej atmosfery, prezes nie omieszkał ująć się za wykluczonymi, za biedotą, której niedobra władza sięga do kieszeni. Nie zabrakło też insynuacji w rodzaju „domyślamy się” dlaczego zdarzył się Smoleńsk. W rok po katastrofie, prezes pokazał, że znów jest sobą, że teraz dopiero się zacznie. Przed Pałacem Prezydenckim urządził wiec partyjny, mityng wyborczy, który – miejmy nadzieję – więcej osób zraził niż pozyskał. Źle się stało, że tego samego dnia wybuchła afera z tablicą pamiątkową w Smoleńsku. Polska wdowa (-wy), na własną rękę, zainstalowała tablicę, w której zbrodnie katyńską uznaje za ludobójstwo, choć jest to kwestia sporna, takie autorytety jak znawca Rosji, b. doradca prezydenta Reagana, prof. Richard Pipes i prof. Andrzej Paczkowski, są innego zdania. Innego zdania jest też Rosja, w której pani Kurtyka zainstalowała sporną tablicę bez zgody gospodarzy. (Ciekawe, czy w rewanżu Rosjanie zaczną instalować swoje tablice w Polsce.) Rosjanie kilkakrotnie poruszali sprawę tablicy, polskie władze znalazły się w trudnej sytuacji - zdjąć tablicę, to „ulec Ruskim, zakłamywać wraz z nimi Katyń”, nie ruszać tablicy – to narazić stosunki z Rosją i pozwolić się upokorzyć. Stąd już krok do gadaniny prezesa, że ci, którzy „chyłkiem’ zawiesili tablicę na Krakowskim i ci, którzy „chyłkiem” usunęli polska tablicę w Smoleńsku, to jedna sitwa. Miedwiediew nie mógł złożyć kwiatów przed tablicą z ludobójstwem, a Komorowski – przeciwnie, nie mógł ich złożyć przed tablicą rosyjską. Rosjanie bezwzględnie wykorzystali sytuację. PiS ma to, co chciał – zagrożenie stosunków z Rosją. Tak to jest, kiedy politykę zagraniczną zaczynają prowadzić wdowy, a nasze władze na to pozwalają.( Z blogu)
              • Gość: JB A to J.Senyszyn IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 23:48
                Historia nie do końca science fiction. Jeśli bowiem pozwolimy, może się zdarzyć naprawdę, choć pewnie nie w tak drastycznej postaci. 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem rozbił się prezydencki samolot. Wszyscy pasażerowie i załoga zginęli. Prezydent Lech Kaczyński z Małżonką został pochowany na Wawelu. W wielu miejscach są tablice upamiętniające ofiary. Imieniem Lecha Kaczyńskiego nazwano place, parki, szkoły. Pomimo to Jarosławowi Kaczyńskiemu wciąż mało. Warunkiem zakończenia PiSowskiej żałoby ogłosił postawienie w Warszawie pomnika Lecha Kaczyńskiego i Jego Małżonki, najlepiej oczywiście przy Karkowskim Przedmieściu. PiSprezes za nic ma to, że 2/3 Polaków sprzeciwia się takiemu pomysłowi. Walczy o władzę także po to, by zrealizować ideę wiecznej żałoby po swoim bracie. Wyobraziłam sobie, że gdyby Jarosław Kaczyński dziś wygrał wybory, jego pierwszym posunięciem (po posunięciu premiera Tuska i najchętniej także prezydenta Komorowskiego) mogłoby być wydanie Dekretu o stanie żałobnym. Na wzór dekretu o stanie wojennym.
                senyszyn.blog.onet.pl/ - JEST c.d.
                • Gość: JB Poczytajcie też Lisa IP: *.lublin.mm.pl 10.04.11, 23:54
                  www.wprost.pl/ar/239446/Dosc-Ani-kroku-dalej/
                  • Gość: JB Re: Poczytajcie też Lisa IP: *.lublin.mm.pl 11.04.11, 12:01
                    Widze,ze dałam za duza porcję do przetrawienia...
                    • Gość: JB Głos z Rosji IP: *.lublin.mm.pl 11.04.11, 13:45
                      Usunięta w nocy w piątku na sobotę tablica ze Smoleńska to "bomba z opóźnionym zapłonem" - powiedział przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Dumy Państwowej Rosji Konstantin Kosaczow. Kosaczow, którego w poniedziałek cytuje agencja RIA-Nowosti, wyjaśnił, że tablica została zamontowana "bez porozumienia z rosyjskimi władzami" i "była napisana w języku polskim". - Obecna sytuacja wywołuje ubolewanie - oświadczył parlamentarzysta, wyrażając nadzieję, że "nie wpłynie ona na rozwój dwustronnego dialogu, w tym na wysokim szczeblu". -
                      • Gość: JB Głos z Rosji (2) IP: *.lublin.mm.pl 11.04.11, 14:18
                        - Jeśli z lotniska korzysta się zgodnie z przepisami i jeśli przestrzega się warunków pogodowych, to żadnych niespodzianek być nie może - tak rosyjska telewizja NTV skomentowała fakt, że Dmitrij Miedwiediew przyleciał do Smoleńska samolotem, Bronisław Komorowski natomiast przybył na miejsce samochodem z Moskwy. - Polacy mają przesąd, że Smoleńsk jest zakazanym miastem, do którego lepiej jeździć samochodem - ocenia telewizja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka