Forum   kefir

kefir

(112 wyniki)
  • Zostało mi sporo kefiru po cieście - przepis wyglądał kusząco, ale wyszedł paskudny zakalec ze smaczną skórką (posypałam ciasto cukrem trzcinowym). Na pewno nie powtórzę tego ciasta, a takie było założenie. Co zrobić z reszty kefiru? Na pewno nie na surowo, bo nie potrafię przełknąć kefiru z butelki, więc musi być podgotowany/podpieczony. Wszystkie okołomleczne produkty mogę jeść/pić poza zsiadłym mlekiem i kefirem właśnie... Może znacie jakiś przepis na ciasto z kefirem? Najlepiej takie w...
  • Ma ktos doswiadczenia w tej dziedzinie? :) Kupilam jakis czas temu kultury kefirowe w proszku i mam za soba pierwsza probe. Z opisu produkcja wyglada troche inaczej niz jogurtu: m.in. instrukcja przewiduje pozniejsze mieszanie lub przecedzanie. Ja wykorzystalam jogurtownice i faktycznie smak wyszedl bardzo dobry. Zastanawia mnie jednak to, ze na dnie sloiczkow jest mala wartswa serwatki. Niby mozna wymieszac lub przecedzic / o czym pisza /, ale troche mnie to zastanawaia. Inna sprawa, ze ja ...
  • poszukuję produktów jak w temacie, w których składzie nie znajduje się melko w proszku ważne, aby był to produkt dostępny w wielkopolsce :)
  • czy w podawanym na fotoforum przepisie 500mlmaslanki na 500g maki mozna zastapic maslanke kefirem? mialam sie zabrac, ale do sklepu taaaaak mi sie nie chce,a kefir mam. ktos probowal?
  • Witam, przeczytałam kilka watków o robieniu domowego jogurtu - że niby prosta sprawa itp Ponieważ w domu spożywamy tylko kozinę a jogurty drogie i nie do dostania więc zadziałałam: 0,5 mleka uht koziego 1 duża łyżka klasycznego jogurtu naturalnego krowiego podgrzane do 40 C i zostawione na 12 h wyszło pyszne ale to nie jogurt a kefir, zdecydowanie w związku z tym mam pytanie jak namnażają się 'bifidusy'? chciałabym gęściejszy (żeby zrobić ser) ale może powinnam je czymś dokar...
  • Witam, mam bardzo duzo kefiru. Do czego go wykorzystac? Moze pomozecie i podacie jakies przepisy? Moze jakies ciasto? Dziekuje za wszelkie sugestie
  • Temat kefiru przewijał się przez wiele wątków, lecz sądzę, że i tak za mało. Kefir jest jedym z najlepszych mlecznych napojów fermentowanych, który podobno bardzo dobrze oddziałuje na zdrowie, m.in. poprzez wspomaganie odporności i wpływ na miroflorę jelita grubego. Prawdziwy kefir zawiera ponad 30 gatunków mikroorganizmów żyjących w symbiozie, które tworzą tzw. ziarna czy też grzybki kefirowe. Produkt sprzedawany w sklepach nie jest prawdziwym kefirem- zawiera on co najwyżej kilka bakterii k...
  • Jestem uzalezniona, jak w pracy nie wypije jednego lub drugiego to czuje sie wrecz chora. stąd moje pytanie - jak mam wybierac - to lepiej maslanka czy kefir??? - moim faworytem aktualnie jest kefir z koperkiem i ogorkiem, ale ciezko dostepny, bo jak wszyscy wiemy - w polsce w/w skladniki sa malo popularne i drogie :-) odpada mi jedynie z tego dylematu jogurt owocowy.
  • Tak sie zastanawiam, bo uwielbiam kefiek, a jogurty tylko lubie. :-)
  • Kefir(28)

    Jak kefir jest Waszym zdaniem dobry, bo ja juz duzo probowalam ale zaden mi nie smakuje. Czy macie to samo co ja?
  • Lekarz przepisał mi na infekcję dróg moczowych antybiotyk AMOTAKS a do tego lakcid. Niestety nie zapytałam czy ten lakcid to przed, po czy równocześnie z antybiotykiem? Może ktoś zechciałby mi doradzić? Wiem,że przy antybiotyku trzeba "uzupełniać" dobre bakterie ale nie wiem czy przy pomocy jogurtu czy kefiru. A może to bez znaczenia byle tylko pić? A góry dziękuję za pomoc. F.
  • Czy to fermentuje samo, czy może trzeba mieć jakieś dodatki?
  • Czy ktos z Was robil kefir domowy z kefirowych granulek? www.kefir.net/intro.htm Mozna robic na mleku lub na wodzie.
  • Witam wszystkich, dobrze, że znalazłam to forum, może uzupełnię jakoś moją ubogą dietę. Obecnie jestem na diecie bezmlecznej (karmię a moje dziecko jest alergikiem) jednak jakimś cudem mogę pić kefir i córeczka nie ma reakcji alergicznej. Mam prośbę jakie potrawy mogę przygotować z użyciem kefiru, jednak bez inncyh produktów mlecznych (mleko, masło, śmietana, sery). Będę wdzięczna za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • kefir(8)

    Który z dostępnych na rynku kefirów jest gęsty i ma łagodny smak?
  • gdyz nie uzyskalam na nie odpowiedzi.. czy kefir , ktory zawier 4,7 weglowodanow jest dozwolony w 1 fazi leczenia? wiem,ze powinnam byc na diecie bezglutenowej i bezweglowodanowej,ale czy taka ilosc weglowodanow w kefirze naprawde jest pozywka dla grzyba?
  • Dzisiaj mam juz za soba 7 dni diety, którą polubiłam nawet. Chciałam sobie w nagrodę zrobic kefir z takigo mleka ze wsi. No i wczoraj nabyłam takie mleko, postawiłam na kwaśne, dzisiaj jest juz kefir:) Czy mogę go sobie śmiało zjeść na śniadanie?? Od razu tez zaznaczam, że wczoraj cały czas zbierałam śmietanę z tego stojącego mleka (i dużo jej wyszło:), więc mleko jest mniej tłuste przez to. Czytałam jednak gdzieś, że na pierwszym etapie diety nie wolno żadnych rzeczy z mleka :...
  • Staram sie kupowac i probowac wszelkie kefiry produkowane w Polsce. Bo bardzo je lubie i pije od kilkunastu lat z mala przerwa kiedy mieszkalem w Sydney, a tam niestety w ogole go nie bylo (ewentualnie w polskim sklepie). Jak do tej pory numerem jeden jest kefir z Wloszczowej (buteleczka 400ml z zielona nakretka). Czy moglibyscie polecic jakies fajne? Choc zapewne ciezko mi bedzie je zdobyc bo mieszkam w poludniowej Polsce i te z polnocy nie docieraja w moje rejony. Ale moze sie g...
  • Niestety, tu w UK nieuswiadczysz, a ja uwielbiam. Czy sa jakies domowe sposoby zrobienia takowegoz? m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?