Dodaj do ulubionych

Brama bez wyjścia

11.05.04, 22:05
cóż, jakie to typowe dla tego zaściankowego Lublina... odgrzewanie starych
rzeczy jak nieświerzych kotletów
a wielmożny Pan Stelmach jedyny "słuszny" architekt podrzuca coraz to nowe
superpomysły. Ludzie co tu przechowywać? było minęło...
żenada ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Stach Re: Brama bez wyjścia IP: 62.233.188.* 12.05.04, 00:52
      Brama Dwóch Unii jest PASKUDNA, nikt oprócz p. Stelmacha (projektanta) nie wie
      co ten twór przedstawia. Tylko nazwa wskazuje przeznaczenie czy symbolikę tego
      rusztowania . Kąt ustawienia "bramy" też wydaje się zagadką (po przejściu przez
      to coś ukazuje się odrapana i brudna kamienica, reklama Lotto i Ruch-u).

Nie dziwię się o. Dominikanom, że nie chcą u siebie "suszarki do bielizny" jako
      dzieła sztuki lubelskiego artysty - lubelskiej pamiątki po wstąpieniu Polski do
      UE. Wydaje się, że uczen I klasy Liceum Plastycznego mógłby wykonać taki lub
      dużo lepszy projekt oczywiście za dużo mniejsze pieniadze.
      • Gość: Nuntaro w obronie licealistów i wskazaniem adresata IP: *.it / 62.233.189.* 12.05.04, 18:44
        Mam nadzieję, że przdmówca nieopatrznie pozwolił sobie na porównanie możliwości twórzczych autora tego czegoś i osób o wyraźnie większym od przeciętnego zmyśle estetycznym...
        A owe "dzieło" proponuję wysłać panu Kwaśniewskiemu, żeby wiedzial co stracił. Może doskonale spełniać rolę atrapy przed którą goszczący u "Olka" redaktorzy wyjmowaliby ukryte magnetofony :)))
        • Gość: Stach Re: w obronie licealistów i wskazaniem adresata IP: 62.233.188.* 13.05.04, 01:43
          Sory, ale wbrew pozorom nazwisko p. Bolesława Stelmacha jest znane w światku
          architektów chociażby z tego powodu:

Lublinianie górą!

Bolesław Stelmach, architekt z Lublina wygrał konkurs na przebudowę centrum
          Warszawy. Koncepcja architektoniczna zaproponowana przez naszego rodaka okazała
          się najlepsza
          w konkursie. Pokonał tym samym 70 pracowni architektonicznych
          z kraju i zagranicy.

Ścisłe centrum stolicy, którym zajmowali się architekci obejmuje kwartał
          Foksal, czyli teren położony między ulicami Foksal, Nowy Świat, Aleje
          Jerozolimskie i Skarpą Warszawską. Przed wojną było to reprezentacyjne miejsce
          stolicy, sąsiadujące z Traktem Królewskim. Obecnie trudno się tutaj doszukiwać
          starej świetności. Porozrzucane pawilony, bloki mieszkalne nie nadają temu
          miejscu właściwej rangi. Dlatego też Zarząd Dzielnicy Śródmieście wraz z
          warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich postanowił zmienić
          ten wizerunek i rozpisano konkurs na koncepcję zagospodarowania przestrzennego.
          Konkursowe jury najwyżej oceniło pracę lubelskiego architekta. Jak podkreślał
          Marek Szeniawski, sekretarz sądu konkursowego, koncepcja Bolesława Stelmacha
          była zdecydowanie najlepsza, gdyż proponowała m.in. rozwiązania dostosowane do
          skali Alei Jerozolimskich.
          Inni członkowie jury przyznawali,
          że projekt lubelskiego architekta jest bardzo śmiały, np. B. Stelmach nie
          zawahał się w swoich planach zburzyć wieżowca popularnie określanego
          Ericssonem, czy też rozebrać kilku powojennych kamieniczek. Koncepcja
          przewiduje m.in. powstanie 40 tys. mkw. powierzchni, głównie biurowej i
          usługowej, umieszczonej
          w biurowcach i pasażach ciągnących się wzdłuż Alei Jerozolimskich. Według B.
          Stelmacha, w kwartale Foksal nowe inwestycje sięgnęłyby kwoty co najmniej 160
          mln dolarów.
          Sukces B. Stelamach to sukces całego zespołu współpracującego
          z lubelskim architektem. Reprezentują go: Marek Zarzeczny, Zbigniew Wypych,
          Grzegorz Gurgacz Sławomir Kłos, Piotr Majcherski, Paweł Szuryga i Jan Drozd.
          Dodajmy, że w ubiegłym roku biuro Stelmach i partnerzy wygrało konkurs na
          koncepcję rozbudowy Sejmu.

(e)Dziennik Wschodni
          16. Lipca 2002 19:54

• dociek Re: w obronie licealistów i wskazaniem adresata 13.05.04, 10:21
            A może ustawić tę bramkę jako dopełnienie przestrzeni przed wejściem do jednego
            z hipermarketów? Taka "mała architektura" zawszeć doda uroku i tajemniczości
            kolejnej promocyjnej wyprzedaży szmeli. Warszawa jest daleko, zaś tu, w
            Lublinie - Bolek S., "nadworny architekt" prezydenta Insekta, wykazał przecież
            swe wielkie zdolności artystyczne, m.in. projektując wielce oryginalne,
            nowatorskie obiekty obu hipermarketów E.Leclerc'a. Zatem, takie skromne dziełko
            z wyobraźni, jak ta furtka do Unii, to przy nich zwyczajna błahostka.
            • Gość: Stach Re: w obronie licealistów i wskazaniem adresata IP: 62.233.188.* 14.05.04, 00:25
              I tu ... przyznam Tobie rację
    • Gość: moniczka42 Re: Brama bez wyjścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 07:02
      co do bramy- glosu nie zabiorę- ale żenadą jest pisać o nieświeżych kotletach
      przez RZ.LUUUUUUUUUUDZIEEEEEEEEEEEEEEEEE
    • Gość: zaskoczona Re: Brama bez wyjścia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 08:10
      A więc to to jest ta słynna Brama?? A ja byłam pewna, że to ochrona dla dzwonu
      przed deszczem... I żałowałam, że nie widziałam tej wspaniałej i symbolicznej
      Bramy Dwóch Unii. o jezu, o jezu, o jezu... szkoda słów
      • Gość: WojtekG Re: Brama bez wyjścia IP: 212.244.77.* 12.05.04, 08:32
        Na złom z tym szjsem!
      • ryza_malpa1 Re: Brama bez wyjścia 12.05.04, 09:03
        Gość portalu: zaskoczona napisał(a):

> A więc to to jest ta słynna Brama?? A ja byłam pewna, że to ochrona dla
        dzwonu
        > przed deszczem...

Tez myślałam,z e to jakies rusztowanie ochronne....i nie mogłam doeczekac sie
        bramy , moze niekoniecznie w formie bramy ale czegos bardziej wyrazistego :)
        Szkoda....
        • Gość: andronicus Popieram przeora Hieronima IP: 193.23.63.* 12.05.04, 10:25
          Brama jest szkaradna,a Klasztor Dominikanów nie jest złomowiskiem. A swoją
          drogą OODominikanie to najlepsza "firma" w naszym Mieście! Ojcze Hieronimie tak
          trzymać!
          • Gość: anb Re: Popieram przeora Hieronima IP: *.it / 62.233.189.* 12.05.04, 15:19
            popieram przeora Klasztoru Dominikanów. A pozatym jw - cxo z kosztami za to
            cudo??? czy autorowi nie wstyd???
    • Gość: Biały Re: Brama bez wyjścia IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 12.05.04, 17:25
      serio , kiedy się mówiło o Bramieee Dwóch Unii.... byłem przekonany że będzie
      to coś na miarę czasu , znaczenia wydarzenia , a tu eh szkoda gadać przeciez to
      gorsze od złomu , to nawet furtki nie przypomina, Ciekawi mnie kto to
      zatwierdził i jakie pieniądze kosztowało to coś , projekt i wykonanie,
      zdecydowanie jestem przeciw temu by zaśmiecać klasztor
    • Gość: henio Re: Brama bez wyjścia IP: *.lublin.mm.pl 12.05.04, 20:10
      zgodnie z dyrektywą unijną każde opakowanie musi posiadać instrukcę utylizacji,
      jeżeli "toto" nie posiadało to chyba nie jesteśmy w ue
    • Gość: W. Naja Re: Brama bez wyjścia IP: *.el-kfa.net 12.05.04, 20:47
      Na śmietnik historii.
      • Gość: Stach Re: Brama bez wyjścia IP: 62.233.188.* 14.05.04, 00:45
        I niech tak zostanie:
        miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,2072911.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka