Gość: Kadafi IP: 212.182.109.* 20.05.04, 07:35 no nareszcie jakieś dobre informacje. ciekawe czy będą to Jelcze M121M czy Solarisy U12.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stefan Re: Nowe autobusy MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 08:50 Ja tam jestem za MANami, Scaniami albo volvo!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁP Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 20.05.04, 20:20 > Ja tam jestem za MANami, Scaniami albo volvo!!!!!!! A ja Scani ani Volvo nie widzę w Lublinie ;) Jakoś nie pasują mi do naszego miasta ;) W Lublinie chętnie zobaczę Solarisa U12 (i ewentualnie U15, ale na 15metrowy autobus szanse są niewielkie, a U10 bym chciał na podmiankę za Kapeny;P) i MANa NL223. A jesli chodzi o przegubowe to proszę o MANa NG313 ;) I żadnych cudacznych produktów z KAPENY! Bo to będzie kolejna porażka.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 20.05.04, 09:17 to ja sie teraz pytam po kiego ch(h).. bylo likwidowac najpierw wszystkie sieciowki i bilety strefowe aby je teraz z powrotem wprowadzac ? zliwkidowano bilety 10 i 15 dniowe i teraz sie je chce przywraca, zliwkidowano strefowe i tez chca je przywrocic - wynika z tego prosty wniosek ze to mieszkancy Lublina mieli absolutna racej protestujac przeciwko bezsensownym decyzjom bylego prezesunia, tylko dlaczego odbylo sie to kosztem tychze mieszkancow ? bo za ewentualne straty MPK zaplaci budzet miasta czyli my wszyscy jako podatnicy ! teraz powinno sie pociagnac do odpowiedzialnosci miloszka za spowodowanie strat w spolce gminnej !! Odpowiedz Link Zgłoś
parapsycholog Re: Nowe autobusy MPK 20.05.04, 09:24 Kupia pewnie uzywane autobusy, które beda wycofywane z innego wiekszego miasta a u nas beda jak znalazl. Dlaczego taki Rzeszow ma wymieniony caly tabor praktycznie na nowy z duzym udzialem solarisow a u nas. Znowu pewnie jelcze sie pojawia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: Nowe autobusy MPK IP: *.bin-laden.cc 20.05.04, 11:09 parapsycholog napisał: > Kupia pewnie uzywane autobusy, które beda wycofywane z innego wiekszego miasta > a u nas beda jak znalazl. Dlaczego taki Rzeszow ma wymieniony caly tabor > praktycznie na nowy z duzym udzialem solarisow a u nas. Znowu pewnie jelcze sie > > pojawia... wystarczy spojrzeć na cenę przetagru i planowaną ilośc kupionych autobusów. za tą sumę by kupili więcej niż 10 używanych. na forum komunikacyjnym są podane przybliżone ceny autobusów: M121 - z silnikiem Mielca to 504 tys. zł netto. M121M i MB to wydatek około 545 tys. zł netto U12 - 820 000 zł \ U18 - 1 200 000 zł - ceny z Białegostoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: Nowe autobusy MPK IP: *.bin-laden.cc 20.05.04, 11:14 swoją drogą weź pod uwagę wielkość Rzeszowa i Lublina... może mają większy odsetek nowych autobusów ale licząc całkowitą ilośc autobusów (+ lubelskie trolejbusy) to MPK Rzeszów raczej napewno nie ma nawet 2/3 tej ilości co MPK Lublin, a wiadomo że łatwiej wymienić 200 niż 300 pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
parapsycholog Re: Nowe autobusy MPK 20.05.04, 22:35 no wlasnie zeby porownac to jakos mozna to uczynic tylko porownujac procentowy udzial nowych do wszystkich i chyba tam wypada on korzystniej. U nas trafienie na srednio nowy autobus jest mniejsze. poza tym ostatnie zakupy taboru mialy miejsce co najmniej ze 3 lata temu ( nie wspominach o tych malych iveco - kapena bo to smieszna inwestycja no moze na miare Koluszek). Wieksze miasta niz Lublin posiadajace dodatkowo na utrzymaniu siec tramwajowa nieporownywalnie drozsza od trajtkow wymieniaja tabor autobusowy (na marginesie rowniez w Rzeszowie autobusy dokupuje sie co roku, aczkolwiek rzeczywiscie nie posiadaja oni problemu trajtkow czy tramwajow). A u nas stan przegubowych ikarusow jest co najmniej fatalny. A tu mowi sie o zakupie srednich pojazdow. startegia jest taka, ze duze zastepuje sie malymi i do tego wypuszcza mniej na trase. Wiec jednak wydaje mi sie, ze tabor zostal zaniedbany, nie ma planowj polityki odnawiania zasobow, tworzenia kontraktow z producentami autobusow, by taniej kupowac lub serwisowac autobusy. Wiec te 10 autobusow wiosny nie uczyni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Min Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 20.05.04, 23:46 Do odpowiedzialności trzeba pociągnąć Pruszkowskiego, nie Miłosza. O tym, że wszystkie decyzje Miłosza były głupie, wiedzieli wszyscy mieszkańcy Lublina. Sądzę, że wiedział to też Pruszkowski, ale widocznie miał w tym jakiś cel. Właśnie dlatego powinien być pociągnięty do odpowiedzialności. Nawet gdy masz rację, to nie używaj wulgaryzmów (nawet pisanych skrótowo), bo nie wzmocnisz tym swojej argumentacji, a jedynie ujawnisz swoje chamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Nowe autobusy MPK 21.05.04, 01:27 > wynika z tego prosty wniosek ze to mieszkancy Lublina > mieli absolutna racej protestujac przeciwko bezsensownym decyzjom bylego > prezesunia No pewnie, że mieli, a co myślałeś. :) > tylko dlaczego odbylo sie to kosztem tychze mieszkancow ? bo za > ewentualne straty MPK zaplaci budzet miasta czyli my wszyscy jako podatnicy ! > teraz powinno sie pociagnac do odpowiedzialnosci miloszka za spowodowanie strat Miłoszka, który dostał ładniutką odprawę... Ale może nie tylko Miłoszka, ale i tego, który nie pozwalał go zwolnić, dopóki nie zobaczył tłumów przed swoim biurem, hmmm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Nowe autobusy MPK IP: *.client.comcast.net 21.05.04, 04:49 Ignorant, to geniusz... Odpowiedz Link Zgłoś
squi Re: Nowe autobusy MPK 20.05.04, 10:24 Mam nadzieję, że to nie będą M121M. Między innymi dlatego, że mają niewygodny układ wnętrza (siedzenia między drugimi a trzecimi drzwiami tworzą bardzo wąskie przejście, tylna część o wiele wyższa od przedniej, co spowodowało konieczność zrobienia stopni, przez które ktoś nieuważny może wyrżnąć), ryczące silniki, bo niewyciszone, wyblakające na zewnątrz słupki między szybami, ścierające się obicia siedzeń, poręcze poziome w przedniej części nie do dosięgnięcia, są pod sufitem, więc zwisa trochę chwytów, które w starszych modelach są jakieś skórzane brudne, wyświetlacze też słabe (jak i w Neoplanach, dopiero te bodajże w 120M/3 i 120MM/2 są wyraźne po zmroku), w rogach okien widziałem odlepiającą się miejscami okleinę, a w niektórych M121M w innych miastach podobno dachy pękały. To chyba tyle co mi przyszło do głowy :) Na pocieszenie mogę powiedzieć, że jechałem kiedyś nówką M121M na długiej trasie i się nie popsuł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: Nowe autobusy MPK IP: *.in.lublin.pl / 62.233.188.* 20.05.04, 19:59 tylna czesc podlogi jest wyzsza m.in. dlatego, ze naped jest tylny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁP Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 20.05.04, 20:11 > tylna czesc podlogi jest wyzsza m.in. dlatego, ze naped jest tylny, A widziałeś kiedyś w autobusie napęd przedni? :D Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest szafa jak w naszym Solarisie, lub Neoplanie #2249 - daje to 100% niskiej podłogi i dzięki temu przyspiesza wymianę pasażerów. M121 jest konstrukcją lekko skopaną pod względem umieszczenia silnika. W M125 jest to o niebo lepiej rozwiązane, chociaż też nie idealnie :) No i stodwuedzieskipiątki mają przyjemniejsze dla ucha silniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
jetbang Re: Nowe autobusy MPK 20.05.04, 20:10 niech wymieniają!!! popieram!!!! ale niech to nie będą jakieś stare złomy tylko nówki lepiej kupić 5 nowych niż 20 starych !!!! a i pytam otwarcie kiedy wezmą się za dymiace potwory tzw komunikacji prywatnej. jak taki rusza na skrzyzowaniu to aż przeciwmgielne trzeba włączać i syf w samochodzie czuć jeszcze przez kolejne 5 minut. moze inspektorzy ruchu drogowego by cuś na to poradzili. buuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁP Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 20.05.04, 20:13 > ale niech to nie będą jakieś stare złomy tylko nówki > lepiej kupić 5 nowych niż 20 starych !!!! > Dokładnie. Nówka pojeździ dłużej bez remontów i awarii, więc taki zakup zwróci się szybciej jak zakup tańszego, ale używanego > a i pytam otwarcie kiedy wezmą się za dymiace potwory tzw komunikacji > prywatnej. jak taki rusza na skrzyzowaniu to aż przeciwmgielne trzeba włączać i > Myslę, że po powstaniu ZTZ to się zmieni. Jeżeli będą chcieli ygrać przetarg na obsługę linii, to będą musieli spełnić wymagane warunki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: Nowe autobusy MPK IP: *.bin-laden.cc 20.05.04, 20:28 tylko z tym ZTZ czy jak mu tam to niektórzy będą mieli pecha... bo jak prrzetarg na daną linie wygra prywaciak co ma same M11 co sie ledwo wszystko trzyma i czuć spaliny w środku to ja dziękuje... a tak w MPK to średnio co drugi-trzeci raz (zależy od dnia) jest szansa na pojawienie się nowego autobusu... Odpowiedz Link Zgłoś
squi Re: Nowe autobusy MPK 20.05.04, 22:32 Ja się właśnie tego obawiam, że nie będzie wyboru i trzeba będzie jechać prywatnym złomem (choć są i spoko prywatne, jak chociażby te żółte dwa używane, które jeżdżą na linii 9 i 31, albo Volviaki, tylko że to mało). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas Re: Nowe autobusy MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 20:26 Jestem za Volvo 7000 albo Man NL223. Tylko błagam nie vectozłoma czy danozłoma jak kto woli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: Nowe autobusy MPK IP: *.bin-laden.cc 20.05.04, 20:54 do wyboru... Scania CN94UB - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=13774 Solaris Urbino 12 - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=39312 Volvo 7000 - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=34218 MAN NL223 - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=27203 Jelcz M125M Dana/Vecto - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=26765 Jelcz M121M - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=43633 ja jestem za Solniczkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁP Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 20.05.04, 22:45 > Jelcz M121M - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=43633 O, moja fotka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: Nowe autobusy MPK IP: *.bin-laden.cc 21.05.04, 01:21 Gość portalu: ŁP napisał(a): > > Jelcz M121M - ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=43633 > O, moja fotka :D no proszę :) to może wiesz czy 2186 jeszcze żyje? Swoją drogą fotka lux :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁP Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 21.05.04, 09:15 > to może wiesz czy 2186 jeszcze żyje? Chyba żyje, bo o żadnym jego poważnym wypadku nie słyszałem :) Może go zabrali na remont :) > Swoją drogą fotka lux :) Dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: Nowe autobusy MPK IP: *.bin-laden.cc 21.05.04, 11:29 ale możliwe żeby autobus remontować ze 2 lata? :) już nie pamiętam czasów gdy go ostatnio widziałem na mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁP Re: Nowe autobusy MPK IP: *.lublin.mm.pl 21.05.04, 14:25 > ale możliwe żeby autobus remontować ze 2 lata? :) A nie? Wczoraj jeden trajtek wyjechał po 11-miesięcznym remoncie ;P > już nie pamiętam czasów gdy go ostatnio widziałem na mieście... Może po prostu się przed Tobą chowa ;) W każdym razie napewno nie ejst skreslony ze stanu, a ja go chyba niedawno widziałem nawet.. ;) Jak go spotkam to mu strzelę fotkę ;) I jeszcze mała reklama.. www.mrozu.sej.pl/nfk/viewforum.php?f=49 - forum o lubelskiej komunikacji ;) Narazie w fazie rozwoju, ale zapraszam wszystkich zainteresowanych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
squi Re: Nowe autobusy MPK 21.05.04, 16:11 Oooooo forum :) Pomyślę, może się zarejestruję. Zawsze mam jakieś spostrzeżenia dotyczące komunikacji miejskiej. A jak się nie zarejestruję, to chociaż zajrzę czasem zobaczyć co tam piszą. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś