-
Czy na ciasto na pizzę lepiej użyć mąki pszennej 650 czy 450? Tylko takie znalazłam w sklepie, semoliny nie było. Gdzies czytałam, że dobra jest 550 i nie wiem w którą "stronę" pójść...
-
Ze względu na to, że nie cierpię jak wyrabiane ciasto lepi mi się do rąk, używam maszyny do chleba. Mąka - z napisem "najlepsza do pizzy". Wychodzi pyszna pizza, ale ciasto zawsze jest cieniutkie.
Jak zrobić pizzę na cieście grubszym? Czy chodzi tylko o to, by je po prostu grubiej wywałkować? Ponoć ciasta na pizzę nie powinno się wałkować, ale rozciągać nie potrafię, wałowanie musi zostać.
Czy jest jakaś szansa?
-
Krótko mówiąc - jaki jest najlepszy sposób na zamrożenie domowej pizzy. Nie chodzi mi o zamrażanie resztek oczywiście :). Ciasto surowe, podpieczone (?), a na to składniki? A może gotowa upieczona pizza do zamrażalnika?
Ma byc tak szybka i łatwa do przygotowania jak sklepowa, ale oczywiście zrobiona w domu z "prawdziwych" składników.
Dzięki.
-
I ladnie schodzila z blachy? Mamy specjalna blache do pizzy, podsypujemy spod ciasta maka (choc nie lubie) a i tak przywiera. Co robic by nie przywieralo? Pergaminem wykladac?
-
Przepisów jest mnóstwo, ale zawierają istotne różnice w wykonaniu: jedni podpiekają samo ciasto, później dopiero całość, inni od razu wstawiają gotowe pizzerinki do gorącego piekarnika. Jedni po uformowaniu i obłożeniu składnikami odstawiają do ponownego wyrośnięcia, inni od razu pakują do piekarnika.
Zgłupiałam.
Czy ktoś może podać mi sprawdzony przepis? Bardzo będę wdzięczna :)
-
szukam jakiegos sprawdzonego przepisu na pizze,taki ktory sami robiliscie i mozecie polecic.
-
Może, któras z Pań wie w czym tkwi przyczyna , iż z pizzy po wyjęciu z piekarnika wszystko "zlatuje" tzn. pieczarki, bekon, wszystko .... nie powinno tak być:) chyba w cieście nie tkwi problem, przepis mam nastepujacy: 25 g swieżych drożdzy, 1,5 szklanki ciepłej wody, 3,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 łyzeczki soli. Po wyrośnięciu ciasta nakładam sos pomidorowy, a następnie pieczarki , cebulke, salami ( to co kto lubi). Pizza piecze się ok 25 min. w temp. 180 stopni, wyglą...
-
zamierzam uraczyć małych gosci pizzą na zamówienie,przywożą gorącą,ale czasem zostaje na później.Jak mozna ją podgrzać,czy w nagrzanym piekarniku? Mam piekarnik na gaz.
-
Planowalem zrobic pizzę, ale chyba sam nie wiem na co mam dzis ochote i szukam jakiejs inspiracji... :/
Jakie sa wasze ulubione zestawy dodatkow na pizze?
I jeszcze pytanie czy moge polozyc na wierzch np. roszponke, czy raczej sie spali?
-
Sprawa ma się następująco.
Ekspertem kulinarnym nie jestem, ale całkiem dobrze wychodzi mi robienie pizzy (oczywiście z ciastem własnej produkcji itp). Z tym, że w swoim elektrycznym piekarniku.
Tymczasem chciałbym zrobić pizzę, ale nie u siebie, gdzie niestety piekarnik jest gazowy i w dodatku nie ma wskaźnika temperatury. Czy w ogóle są szanse powodzenia takiego eksperymentu? Do jakich temperatur może się taki gazowy piekarnik rozbujać? U siebie robię na maksie, czyli trochę ponad 250 sto...
-
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu receptury farszu do telepizzy :)
Wiem że są na tej pizzy kawałki piersi kurczaka z cebulą, koperkiem i białą substancją na mój gust majonezem w połączeniu ze śmietaną ...... podpowiedzcie jak zrobić taką pizzę w domu i jakie składniki jak przygotowane mogą wchodzić w jej skład ? :)
-
Czy ktoś pamięta przepis na pizzę, jaką robiło się w latach 90-tych? Była gruba, puszysta, bardziej taki placek drożdżowy niż tradycyjna pizza. Na pewno było tam mleko, wydaje mi się, że olej. Piekło się w blaszce do ciasta, prostokątnej. Wierzch to oczywiście cebula, pieczarki i żółty ser. Niektórzy dodawali kiełbasę. Mam ochotę na taką pizzę. Pomóżcie.
-
Robicie? Zamawiacie?
Ja narazie zastanawiam się czy typowo włoską czy nie, czy na grubym cieście czy na cienkim. A jak nie włoską, to jakie dodatki :)
-
hej:)
najlepszą pizzę, jaką jadłam, to taka pieczona na specjalnym kamieniu do pizzy;) Ciasto jest idealnie przypieczone, całość wychodzi idealnie!:) palce lizać:))
-
potrzebuje na kolację dla 20 osób upiec kilka pizz, nie bede miala czasu w ten sam dzien na ich przygotowanie. czy moge przygotowac je wczesniej, nalozyc na wyrosniete ciasto dodatki, ser, i po prostu zamrozic? poem takie mrozone na kamien rzucac czy najpierw rozmrazac?
czy lepiej cos innego na te kolacje wymyslic?;)
-
Co potrzebne jest do stworzenia Święta Bigosu? (prócz bigosu)
-
Czy ktoś z was wie, gdzie można kupić kamień do pieczenia pizzy,
który jest równocześnie przydatny do pieczenia chleba. Będę
wdzięczna za informację.
-
I co się dziwić. W zasadzie nie ma chyba nic prostszego niż zrobienie pizzy. Ciasto robi się bardzo szybko, na wierzch można położyć wszystko co nam tylko pod ręce wpadnie. A przecież szynkę, boczek, czy pomidory każdy ma już w lodówce przez cały czas.
A jeśli jesteśmy wegetarianami, to także nie będziemy mieli z tym kłopotu, by znaleźć oliwki, pomidory, cebulkę...
Dla każdego coś miłego! I smacznego. :)
Teraz zresztą nawet ciasta samemu nie trzeba robić, bo w marketach sprzedają już goto...
-
Zapraszam do wypróbowanie mojego przepisu na pizze po polsku - na grubym spodzie
Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 0,5 szklanki mleka
* 3 dag drożdży
* Vegeta, oregano, tymianek, bazylia, pieprz
* cukier
* 1 jajko
* 1/4 kostki masła
* dowolne dodatki
Przygotowanie:
W letnim mleku rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby zaczyn ruszył. Następnie łączymy 3 szklanki mąk...
-
Witam, może ktoś podzielić się sposobem jak piec żeby była jak najbardziej podobna smakiem do tej z pizzerii?Chodzi o spód który zawsze wychodzi mi jak podeszwa, mączna klucha prawie niejadalna.Może rozmrażać przed włożeniem do piekarnika?