Dodaj do ulubionych

Lublin negatywnym przykładem komunikacji

17.08.11, 07:54

Wywiad na temat transportu publicznego. Osoba indagowana: Jan Jakiel, ekspert w dziedzinie komunikacji miejskiej

Które miasta najlepiej sobie radzą z organizacją komunikacji miejskiej?

Najlepiej wypada Kraków, gdzie dziesięć lat temu przeprowadzono dobrze zaplanowaną reorganizację sieci komunikacyjnej. Dobrze egzekwuje się tam kary za zastawianie torów tramwajowych samochodami. Negatywnym przykładem jest Lublin, w którym transport publiczny kuleje, a rada miasta blokuje wprowadzenie opłat za parkowanie w centrum. Przez to brakuje pieniędzy na inwestycje.

www.rp.pl/artykul/17,702707-Transport-publiczny-i-podwyzki-cen-biletow.html
Obserwuj wątek
    • Gość: bosman powiedz folkatko... IP: *.centertel.pl 17.08.11, 10:42
      jaki wpływ mają opłaty parkingowe na sprawność i funkcjonalność komunikacji miejskiej?
      • bluerandy Re: powiedz folkatko... 17.08.11, 12:16
        opłaty parkingowe są przekazywane do budżetu miasta NA CELE związane z funkcjonowaniem komunikacji publicznej. Innymi słowy za te opłaty mógłbyś jezdzić nowymi solarisami zamiast starymi ikarusami. Nadto, ograniczenie ruchu samochodów w ścisłym centrum zwiększyłoby ilość pasazerów korzystających z usług Komunikacji miejskiej, a to znowu wpływa na wyższe zyski z tytułu wykonywania usług przewozowych
        • Gość: bosman pytania: IP: 31.61.25.* 17.08.11, 14:31
          kiedy ostatni raz widziałeś starego Ikarusa w Lublinie?
          co to znaczy ograniczenie ruchu w centrum? - dla uprzywilejowanych?
          kto będzie płacił za parkingi gdy będą? ograniczenia ruchu?
          dlaczego miasto ma mnie zmuszać do korzystania z MPK? Dlatego że kilku nawiedzeńców tak chce? A ja czniam - ja chcę szerokich dróg i parkingów, i kurka na kościele, i asfaltowych pozłacanych ścieżek rowerowych i ....? No i co?
          Ograniczenie ruchu???? - niech sobie najpierw Cyrkusz poradzi ze Starym Miastem i inercją SM.
          Nie licz na zwiększenie ilości ruchu pasażerskiego przy takiej polityce MPK jaka jest prowadzona. Np 6 jedzie z Kaliny nad Zalew 20 minut, stoi pół godziny.
          • Gość: aron Re: pytania: IP: *.paradowski.pl 17.08.11, 14:36
            niech przynajmniej jeden "ekspert" powie jaki konkretnie obszar chciałby zamknąć dla samochodów. Bo i tak przecież w Lublinie obszar zamkniety dla samochodów nie jest wiele mniejszy niż np. w Warszawie czy Wrocławiu.
        • Gość: gość23 Re: powiedz folkatko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 23:02
          Przejazdy z mojej dzielnicy np. do ogrodu botanicznego - nie mam bezpośredniego połączenia MPK z mojej dzielnicy. Czas przejazdu w sobotę lub niedzielę - 1 do 1,5 godziny w jedną stronę (w tym 20-40 minut czekania na przesiadkę). Koszt przejazdu (2 osoby dorosłe + 3 dzieci) = 2 x 2,40 zł + 3 x 1,20 zł = 8,40 razy 2 (bo z przesiadką) = 16,80 zł.
          Koszt taksówki od 16 do 20 zł. Czas przejazdu maks. 20 min.
          Samochód - spalanie w jeździe miejskiej ok. 10 l/100 km, benzyna, odległość ok. 10 km. Zużycie paliwa 1 l, koszt 5,40 zł.
          Proszę - powiedz, które rozwiązanie wybrać? Dlaczego, skoro mam samochód, mam katować rodzinę w MPK, płacić ponad 30 zł za spędzenie w autobusach i trolejbusach 2 do 3 godzin, skoro mogę dużo taniej dojechać własnym samochodem i owe 2 godziny spędzić w miłym miejscu na świeżym powietrzu? Dlaczego koszt przejazdu MPK dla mojej rodziny jest porównywalny do taksówki, która dowiezie nas szybciej i w bardziej komfortowych warunkach spod drzwi domu niż komunikacja publiczna?
          Aha, rozumiem, nie liczy się jednostka i jej potrzeby, ale zbiorowość - mam składać się kosztem mojego i mojej rodziny czasu i wygody oraz oczywiście kosztem moich pieniędzy na hipotetyczne inwestycje miasta w komunikację publiczną. Wiesz, wolę wpłacić te pieniądze na akcję pomocy głodującym dzieciom w Afryce. Cel szczytny, więc będę oszczędzał na niego zamiast wydawać pieniądze na MPK.
      • qqbek Re: powiedz folkatko... 17.08.11, 12:27
        Gość portalu: bosman napisał(a):

> jaki wpływ mają opłaty parkingowe na sprawność i funkcjonalność komunik
        > acji miejskiej?

Primo - jak napisano poniżej- część z tych opłat idzie na komunikację publiczną. Mało kto wie (stąd zdziwienie niektórych, że abonamenty parkingowe sprzedaje MPK).
        Secundo- zobacz, jak dzikie parkowanie, niekontrolowane przez Straż Miejską (bo im za daleko) wpływa na funkcjonowanie linii 150 pod dworcem PKP.
        Ostatnio parkowałem tam jakiś tydzień temu i poza moim, na cały, płatny w końcu parking, tylko jeden jeszcze samochód miał za szybą bilet parkingowy (też zielony, półgodzinny, taki jak i mój, więc pewnie też podskoczył, jak i ja, kupić komuś bilety:)
        • Gość: aron Re: powiedz folkatko... IP: *.paradowski.pl 17.08.11, 14:25
          u nas przede wszystkim głupotą jest monopolizacja rynku i "choroba trolejbusowa" czyli ładowanie kasy w bezsensowny środek komunikacji jakim jest trolejbus.

przydałyby się busy na liniach miejskich takie jakie są np. w Wilnie. No ale oczywiście urząd wie lepiej, że pasażer ma wisiec na rurce a nie siedzieć w busie
          • Gość: aron Re: powiedz folkatko... IP: *.paradowski.pl 17.08.11, 14:30
            w Lublinie w centrum parkowanie jest darmowe? ten facet nigdy nie był w Lublinie i się wymądrza. Typowy ekspert tuskomediów he he he.

No i to mityczne Hasselt w Belgii. Miasto to posiada obwodnicę pełne 360 stopni czyli coś czego nie ma żadne miasto w Polsce.
          • sothink Re: powiedz folkatko... 17.08.11, 17:16
            busy na liniach miejskich hehehe, chyba dawno durniejszego pomysłu nie słyszałem...
            każdy postuj busa 10m na przystanku w centrum, zanim ludzie wejdą i wyjdą, do tego trzebaby prawie 2x kierowców żeby obsłużyć potoki pasażerskie, ciekawe kto by za to zapłacił
            • Gość: aron Re: powiedz folkatko... IP: *.paradowski.pl 17.08.11, 20:56
              zapłaciłby pasażer który woli jechać na siedząco niż wisząc na rurce jak w tramwaju wrocławskim
        • Gość: bosman miej qbku pretensje... IP: *.centertel.pl 17.08.11, 14:33
          do policji i SM.
    • krakwak Re: Lublin negatywnym przykładem komunikacji 17.08.11, 10:43
      > Najlepiej wypada Kraków

Cóz mam powiedzieć...
      • Gość: bosman milcz... IP: *.centertel.pl 17.08.11, 11:05
        bo z gęby ci cuchnie
        • folkatka Bosmanie... 18.08.11, 06:41
          Odpowiadając na Twoje pytanie - nie znam sie na komunikacji etc.
          Artykuł ten zaprezentowałam tutaj, ponieważ pojawiła siew nim nazwa naszego miasta, i liczyłam na to, że pojawia sie jakies ciekawe głosy. No i sie nie omyliłam. Miłego dnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka