Dodaj do ulubionych

przeglądałem stare fotografie Lublina

24.10.11, 21:30
kto z Was pamięta to miejsce, wie gdzie to jest, ja pamiętam.
Lublin_z_lat_70.
Bosman.
Obserwuj wątek
    • Gość: bosman "...widok znajomy ten..." IP: *.dynamic.mm.pl 24.10.11, 21:55
      lubelskie_korki sprzed lat
      • Gość: bosman "...widok znajomy ten..." IP: *.dynamic.mm.pl 24.10.11, 21:57
        też znajomy widok
        • wampir-wampir Re: "...widok znajomy ten..." 24.10.11, 22:14
          Hmm, zgłupiałem. Wydawało mi się że 1-go Maja to była boczna Placu Bychawskiego, ale trakcji trolejbusowej widocznej na tych zdjęciach nie ma tam na pewno. Bosmanku, gdzie to jest?
          • empi Re: "...widok znajomy ten..." 24.10.11, 22:19
            >ale trakcji trolejbusowej widocznej na tych zdjęciach nie ma tam na pewno
            ale była.
            pzdr.
            • wampir-wampir Re: "...widok znajomy ten..." 24.10.11, 22:40
              No tak, przeprowadziłem się do Lublina w połowie 87. Nie wiem jak wcześniej wyglądało miasto.
          • Gość: bleee... Re: "...widok znajomy ten..." IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 22:51
            ...jeździł trolejbus nr 15... od pętli przy Warszawskiej - do dworca PKP... bleee...
            • tajnos.agentos Re: "...widok znajomy ten..." 24.10.11, 23:24
              W latach '60... Później, po wybudowaniu pętli przy Zana troljebusy jeździły stamtąd i miały numery trzycyfrowe.
              • Gość: bleee... Re: "...widok znajomy ten..." IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 08:41
                ...to prawda... np. 150, 152... ale 15 jeździła ul. 1 Maja jeszcze w latach siedemdziesiątych... a 16 (później 152) miała tą samą trasę, tylko na Placu Bychawskim skręcała w ul. Kunickiego i jechała do pętli na Dziesiątej...bleee...
    • przemek-leniak ono jest do dziś przy wymiarze rejonowym ;-) 24.10.11, 23:41
      niewielkie zmiany tam zaszły
      • joannabarska Pierwszy trolejbus w Lublinie... 25.10.11, 05:58
        ...ruszył w latach 50. Linia biegła z dworca kolejowego do miejsca,gdzie dzis buduje sie (latami)Teatr ,potem linię przedłużono do koszar.

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
        • przemek-leniak a kiedy zrobiono linie na Majdanek? 25.10.11, 08:23
          wiecie co ja np nie pamiętałem że Wolska jest właściwie całkiem nową ulicą...
          choć przecie pomykałem pieszką na religię obok płotu za którym się jeszcze nie budowała
          i w rezultacie tej amnezji uznałem ją za starożytną (no tu to przesadzam)
          • Gość: bleee... Re: a kiedy zrobiono linie na Majdanek? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 08:43
            ...stała tam nieistniejąca już kamienica... u wylotu obecnej ulicy... bleee...
    • dociek Re: przeglądałem stare fotografie Lublina 25.10.11, 08:42
      Bosman, Ta budka z pierwszego zdjęcia, to nie było przypadkiem z boku Sądu Rejonowego przy przejściu na ulicę Hipoteczną z Krakowskiego?
      • Gość: bosman dokładnie tak doćku IP: *.centertel.pl 25.10.11, 08:59
        taka niby-smażalnia. Gratki.
        • dociek Re: dokładnie tak doćku 25.10.11, 13:06
          A kino letnie "Ryś" pamiętasz?
          • empi Re: dokładnie tak doćku 26.10.11, 15:47
            Ciekawostką techniczną tego kina w owym czasie było to, że projektor był z tyłu ekranu.
            pzdr.
    • empi Re: przeglądałem stare fotografie Lublina 25.10.11, 08:45
      Warto powspominać i ludzi. , oraz wywołać tym samym starych forumowiczówz tego tematu już zarchiwizowanego.
      pzdr.
      • przemek-leniak Re: przeglądałem stare fotografie Lublina 25.10.11, 09:03
        niektórych forumowiczów jakbym widywał od czasu - czasami...
        fajny watek Empi!
      • przemek-leniak zrobiłeś dziecko Empi? 25.10.11, 09:57
        ech niezły był z Ciebie zatem Jarowit...
        ależ czytanie historii!
        Forum Rulez!
        • empi Re: zrobiłeś dziecko Empi? 25.10.11, 10:39
          Strasznie się przestraszyłem i poczułem zawstydzony :). Koledzy mi też dokuczyli za to ;)
          pzdr.
          • przemek-leniak ależ zazdrośnicy ;-) 25.10.11, 11:23
            ale fakt faktem że facet się boi od najmłodszych lat takich sytuacji ;-)
            pzdr.
    • Gość: bosman jeszcze raz 1 Maja z innej... IP: *.centertel.pl 25.10.11, 09:01
      perspektywy. Kto pamięta "stary, dobry W-Z". To była klawa mordownia :-)
      www.tnn.pl/ikonopis.php?idz=5100
      • Gość: bleee... Re: jeszcze raz 1 Maja z innej... IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 09:05
        ...kamienica z barem W-Z spaliła się chyba latem 1975 r.... pożar wybuchł na najwyższej kondygnacji od strony 1 Maja... ktoś to pamięta?... bleee...
        • przemek-leniak majac 3 lata tam akurat nie pomykałem ;-) 25.10.11, 09:11
          ale wyzerkałem numer trajtka - 22...
          ależ było podobnie do bychawskiego - te komórki za kamienicą na Armii Cz.
          no ale klina to tu jeszcze nie widać było...
          chyba że wspomnianego klinika ;-)
          ładnie było...
          pzdr.
          • Gość: bleee... Re: majac 3 lata tam akurat nie pomykałem ;-) IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 09:36
            ...mimo brzydoty (wszak to dzielnica robotnicza - więc musiała być brzydka) cała ul. 1 Maja żyła... teraz to jest jedna wielka spelunka... można oberwać w biały dzień... nawet sklepy pozdychały... nawet kino (Robotnik) zlikwidowali... bleee...
        • Gość: bosman kamienica z W-Z -em IP: *.centertel.pl 25.10.11, 12:16
          wyburzona została w latach 80 przy budowie "nowego klina". I wszystko, co było na ul. Boczna Kościelnej od strony ówczesnej Armii Czerwonej - dzisiaj Fabrycznej.
          • Gość: bleee... Re: kamienica z W-Z -em IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 12:25
            ...a po drugiej stronie wyburzyli fabrykę... szkoda, bo gala to nie to samo... bleee...
      • efad4d Re: jeszcze raz 1 Maja z innej... 25.10.11, 16:24
        Gość portalu: bosman napisał(a):

> perspektywy. Kto pamięta "stary, dobry W-Z". To była klawa mordownia :-)

"klawo" - mowil moj dziadek , co oznaczalo pozniejsze "okay" ," gites" a dzisiejsze "zajeboza " np.
        ech wzruszyles mnie ;)
        • Gość: bosman klawo... IP: *.centertel.pl 26.10.11, 15:40
          brejdak, pryta(tanie wino) - typowe lubelskie "odzywki", nie znane w innych częściach Polski. Ale i np. forszmak - typowa lubelska gorąca zakąska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka