nabucco1954-54 05.01.12, 11:02 tym miejscu pisałem w kontekście basenu na Uniwersyteckiej. róg Grottgera i Nowotki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
folkatka Re: czarownico - pamietasz? 05.01.12, 16:01 Co to jest za budowla, KTÓREJ FRAGMENT WIDOCZNY JEST PO LEWEJ STRONIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman to jest budynek... IP: *.lublin.mm.pl 06.01.12, 23:04 na Radziszewskiego stykający się dzisiaj z Domem aktora. Przed jego oknami od strony podwórka był właśnie basen na Uniwersyteckiej. Po prawej widać KUL jeszcze nie zasłonięty przez hotel bo to lata `30. Ulica dzisiaj Radziszewskiego jak widzisz w budowie. Ul. Skłodowskiej już istniała a dojazd do tego budynku był przez ul. Uniwersytecką. Uniwersytecka w budowie. W głębi po lewej Dom Pod Zegarem a na wprost niego właśnie ten o który pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica.z.tubtina Re: czarownico - pamietasz? 06.01.12, 23:39 Pytasz mnie bosmanie, jakbys nie wiedzial, ze woda nie byla sprzymierzencem czarownic. Zwykle bywala ostatnim "sedzia" w procesach o czary. Ale co tam, skoro dzisiaj jestem juz nazywana nawet "milicjantka" to rozumiem, ze mam dodatkowa ochrone i co najwyzej pewien frustrat znowu na mnie chlusnie jakims wiaderkiem. A poniewaz niezwykłam sie przejmowac wszelkiej masci nieudacznikami i frustratami z wlasnej winy - zaryzykowalam i pokazalam ci dwa zdjecia basenu w Lublinie. Tego samego? Nie wiem. Tego przy Uniwersyteckiej? Tez nie wiem. I autor jest nieznany, a zdjecia pochodza z Narodowego Archiwum Cyfrowego. Moze dzieki ich opublikowaniu dowiemy sie takze cos o autorze? Moze ktos rozpozna zdjecia z rodzinnego albumu? Zdjecia basenu w Lublinie Pozdrawiam, plawiac sie we wlasnej wannie z babelkami ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman nie czarownico... IP: *.lublin.mm.pl 06.01.12, 23:50 widziałem te zdjęcia. To nie ten basen. Ten Twój to basen przy Lubomelskiej w pierwszym "etapie rozwoju. Potem był wybetonowany. Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica.z.tubtina Re: nie czarownico... 06.01.12, 23:58 No tak, to znakiem tego przedwojenny i wojenny Lublin mial dwa baseny otwarte i to w samym centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: nie czarownico... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 18:36 Basen chyba był też koło Lublinianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...bleee... Re: nie czarownico... IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 21:04 ..ten koło Lublinianki to właśnie ten na Lubomelskiej... wpadającej w Północną... na rogu była dzika łączka po zlikwidowanym stawie... a z drugiej strony basenu resztki rzeki Czechówki z dorodnymi pijawkami... chyba był też koło Lic. Staszica i na Bronowicach (?) lub w okolicy... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: nie czarownico... 07.01.12, 21:24 Tak, Staszic miał basen. Za moich czasów już go nie napełniano wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman na Bronowicach był basen... IP: *.lublin.mm.pl 08.01.12, 18:47 na ul. Łabędziej. Zbudowany w latach `70. Teraz w tym miejscu budują krytą pływalnię i jakieś inne sportowe "cuda". Inwestor prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś