Dodaj do ulubionych

Lubelski dominikanin znowu ostro o polskim Kośc...

19.03.12, 13:44
Gratuluje oo Wiśniewskiemu odwagi i mądrości. To jeden mądry głos pośród wielu parafialnych księży, którzy wypowiadają się na tematy o których nie maja pojęcia i podburzają bojownicze staruszki do ataku. Wogóle lubelscy dominikanie są genialni
Obserwuj wątek
    • lityk-antypo Re: Lubelski dominikanin znowu ostro o polskim Ko 19.03.12, 14:28
      Niestety, to również nie taki jak onegdaj ks. S. z płd-wsch. lubelszczyzny. Tamten wiele nie bzdetolożył tylko pomagał (nie gdy poprosili tylko gdy widział, że trzeba pomóc) np. okulary używane, które ponoć rodzina przysyłała mu z USA, razem z moją mamą dobierali dla potrzebujących. A ponadto zioła, dyskusje o nacieraniu (to był masaż), itp, itd. A ten klepie komunały, które u zwykłych frajerów były by naganne a rezultat jednaki.
      • Gość: maxxx Re:Lubelski dominikanin znowu ostro... i slusznie! IP: 173.233.223.* 19.03.12, 15:24
        Kosciol rzymsko-katolicki w Polsce wciaz tkwi mentalnie gleboko gdzies w okolicy XIX wieku i swoich wiernych traktuje nie jak stado "owieczek", a raczej stado pospolitych "baranow"...
        A do tego wciaz pretenduje do wywierania silnego wplywu na polityke/politykow!

P.S. Odwiedzalem koscioly katolickie w USA i w Kanadzie - to zazwyczaj jest spora roznica poziomu na niekorzysc Polski...
        • dociek Re:Lubelski dominikanin znowu ostro... i slusznie 19.03.12, 17:57
          Jedna jaskółka, wiosny nie czyni, czyli niestety, nie zamieni wielkiego stada baranów w aniołów. Prędzej zostanie przez nie "wybeczana".
    • andrzej.filipowicz Otępienie czyli ostrego stępienie 19.03.12, 20:58
      Czy to oznacza, że ojciec Ludwik Wiśniewski odmówi przyjęcia tytułu nadanego mu przez lokalnych polityków?
    • dyzlav Dobrze zaczął, a źle skończył 27.10.12, 11:11
      O co chodzi z tym sprzeciwem? Od tysiąca lat pasożytujecie tu na ludziach. Skąd pan ma pieniądze, panie Wiśniewski? Kto panu płaci, i w jaki sposób pan zarabia? Przecież to jest oszustwo od początku do końca.

Proponuję zamienić wszystkie kościoły w noclegownie dla ubogich, a życie religijne i wasze oferty programowe prowadzić i przedstawiać tylko tam, gdzie ludzie sami do was przyjdą.

Znam ci ja wasze dominikańskie tricki. Jesteście tacy sami jak reszta: werbować, werbować, werbować! To szaleństwo, którym dotknięta jest większość chrześcijańskich kapłanów. Macie po prostu zryte berety.
      • dyzlav Re: Dobrze zaczął, a źle skończył 27.10.12, 11:33
        P.S. Ojciec Andrzej ciągle wisi mi pizzę za przegrany zakład. Nie zapomniałem.
    • kainel.kemezrp tak prawdę mówiąc to 27.10.12, 12:13
      wolę jednak tych co sie powołują na ewangelię niż tych co sie powołują na Baumana
      kościół jest w rozkładzie i Wiśniewski tez ma w tym swój niemały udział
      hmm lubelscy dominikanie en mass sa jednak kapłanami niewiary i hipokryzji
      owszem bajki po dawnemu opowiadają ale z ewangelia to niewiele ma wspólnego
      chrześcijan poznaje się po czynach a nie po słowach
      patrząc na czyny lubelskich dominikanów wiem ze nie są od Jeszuy
      co najwyżej od Kiszczaka
      pzdr.
      • rilian Re: Wiśniewski i jego poprzednicy ;-) 28.10.12, 07:40
        po kilku miesiącach wznoszących, faza depresyjno-paranoiczna zaczyna brać przewagę. za kilka tygodniu znów zacznie się obrażanie forumowiczów i dawnych "przyjaciół"... oczywiście, w imię prawdy i ad maiorem...
        • Gość: psychiatra leniaka Re: Wiśniewski i jego poprzednicy ;-) IP: *.futuroexito.pl 28.10.12, 08:40
          za rzadko tu bywasz, by wiedzieć, że trwa to bez zmian - no, może tylko osoby atakowane czasami się zmieniają. Ale skoro to już nie dotyczyło Ciebie, poczułeś się uspokojony, prawda?

PS. Czekam na atak na najnowszego "przyjaciela" bosmana, oj będzie się wtedy działo, oj będzie ;-)))
          • Gość: bosman eeeeetam... IP: *.centertel.pl 28.10.12, 08:52
            zaatakuje to zaatakuje, może mnie nie zagryzie a ja odgryzał się nie będę :-). Leniak jaki jest każdy widzi a ja na jego niektóre wybryki przestałem reagować, nie znaczy że je akceptuję, wręcz przeciwnie :-)
            • kainel.kemezrp cały problem polskiego kościoła polega na tym 28.10.12, 12:35
              że wszelkie realne problemy są zamiatane pod dywan
              dotyczy to pedofilii księży, homoseksualnych klik w diecezjach, działalności stricte biznesowej etc. etc.
              jak już kiedyś pisałem w grupie katolików zawodowych wyłoniły sie dwie dominujące grupy
              z których żadna nie jest skupiona na wierze
              jedna to grupa Rydzyka - zasadniczo biznesowa
              a druga to grupa liberałów - również zasadniczo biznesowa
              obie grupy nic wspólnego z otwartością nie mają - obie są zamordystyczne i pełna nienawiści
              tak samo jak zamknięto usta przedstawicielowi liberałów Bonieckiemu
              tak samo przecie zamknięto wcześniej usta lubelskiemu emerytowi i to było dzieło Wiśniewskiego
              awantura podczas mszy, sad kapturowy i zwykłe chamskie donosicielstwo to jest to z czego zasłynął był w lublinie Wiśniewski
              teraz zaś mówi językiem Gomółki i Cyrankiewicza co widać dobrze w zestawieniu jego i tamtych przemów
              Wiśniewskiemu jest miło przy postkomunistach którzy go tytułami i wyróżnieniami zasypują
              - to kapłan władzy a nie wiary
              tak go oceniam
              i mniejsza mi co tam sobie na mnie z tego powodu rilian powiesi
              sobie daje świadectwo rilian a nie mnie
              widać tak go dominikanie ukształtowali
              na swój obraz i podobieństwo
              cóż ja się do Palikotów Michników i Baumanów modlić tak czy siak nie bedę
              a do tego komu kolana liże rilian nic nie mam
              to jego brocha
              ...
              pzdr.
              • rilian Re: cały problem polskiego kościoła polega na tym 28.10.12, 13:14
                voila. chory umysł.
                • kainel.kemezrp trafniej cię podsumuje 28.10.12, 13:26
                  viola wychowanek lubelskich dominikanów ;-)
    • kainel.kemezrp Tymczasem biskup Rzymu 28.10.12, 15:29
      mówi o konieczności powrotu do praktyk religijnych i ewangelizacji link
      ...
      cóż mnie od kościoła odstręcza zarówno postawa Wisniewskiego jak i Rydzyka
      z tym że Wisniewskiego zdecydowanie bardziej
      dzieje się tak dlatego że nigdy nie byłem blisko frakcji rydzykowej
      mając nadzieję że oszołomstwo nie zajmuje całego kościoła mogłem w nim znaleźć wciąż jakąś dla siebie przestrzeń
      od momentu jednak awantury jaka wywołał Wiśniewski właśnie i represji jakie ściągnął na księdza emeryta zobaczyłem że oszołomstwo wpycha się wszędzie i całą przestrzeń kościoła zawłaszcza
      od momentu kiedy Życiński zaczął represjonować wspomnianego emeryta nie byłem w kościele aż do czasu kiedy wstąpiłem do dominikanów właśnie pomodlić się za duszę Życińskiego który jak wiadomo zakończył działalność ziemską
      niestety Wiśniewski nadal działa i nadal swym oszołomstwem mnie do splugawionej takim działaniem instytucji zniechęca
      ...
      modlić się mogę i w domu i w ogrodzie
      ale w kościele w którym szaleje Wiśniewski nie widzę na to miejsca po prostu
      tak przecie trwa ciagły wiec komunistów o dobrej nowinie tam nikt nie wspomina
      świadectwo daje się konformizmowi i hipokryzji a nie nauce Jeszuy
      mnie to odrzuca
      pzdr.
      • Gość: bosman ja katabasów... IP: *.centertel.pl 29.10.12, 13:51
        nie lubię en block . Lataja mi ich frakcje, koterie, kliki, kolektywy, bractwa i jak by tam tego nie nazwać. Dla mnie to jedna wielka pazerna, nie mająca nic wspólnego z kościołem mafia. Organizacja stricte biznesowa dbająca wyłącznie o własny interes nie przebierając w środkach.
        Chrystus zmarł 2000 lat temu a do dzisiaj kilkaset tysięcy cwaniaków na całym świecie robi na tym kasę.
        • kainel.kemezrp no istotnie łotrów nie brak 29.10.12, 13:54
          nigdy...
          jak to w życiu
          mnie również kliki i koterie nie sa bliskie
          natomiast wiara i myśl która w nauczaniu Jeszuy jest i owszem jest mi bliska
          • dociek Re: no istotnie łotrów nie brak 29.10.12, 14:30
            James Madison [1751-1836, prawnik, polityk, prezydent USA, jeden z "Ojców Założycieli Stanów Zjednoczonych"]: "Od niemal piętnastu stuleci możemy obserwować chrześcijaństwo w roli oficjalnej religii. I jakie są jego owoce? Wszędzie z grubsza i z niewielką jeno przesadą to tylko arogancja i indolencja kleru, ignorancja i służalczość laikatu, u jednych i drugich zaś zabobony, bigoteria i skłonność do prześladowań."

I tak, co było już zauważalne dawniej, dziś osiągnęło wręcz gigantyczne rozmiary.
            • Gość: bosman I tak od zawsze IP: *.centertel.pl 29.10.12, 14:41
              "Kościół katolicki bowiem, to nie tylko wiara i dziedzictwo kulturalne, lecz również zwarta organizacja kleru, dążąca do własnych celów politycznych, potęgi materialnej, a nade wszystko do władzy" - Paweł Jasienica "Polska Piastów".
            • Gość: bosman Boy napisał tak: IP: *.centertel.pl 29.10.12, 14:47
              "Gdziekolwiek wyłoni się paląca kwestia, w której ludzie głowią się i radzą, co czynić, aby na świecie było trochę lżej i trochę jaśniej, natychmiast wysuwa się złowroga czarna ręka i rozlega się grzmiący głos: „Nie pozwalamy! Nie wolno wam nic zmienić, nic poprawić. Wszystko musi zostać po dawnemu; niczego tknąć nie pozwolimy z gmachu ciemnoty i ucisku. Ktokolwiek chciałby ulżyć doli człowieka na ziemi, sprzeciwia się prawu Boga, sprzeciwia się woli bożej”.(...) Nie mogę uwierzyć, aby wola boża miała być zawsze i wszędzie układna wobec bogaczy, a bezlitosna dla biedaków; aby osłaniała swym płaszczem kłamstwo, okrucieństwo i chciwość".
              Autor: Tadeusz Boy-Żeleński, Nasi okupanci

Czy coś się zmieniło przez te kilkadziesiąt lat? Tak, na gorsze.
              • angrusz1 Re: Boy napisał tak: 29.10.12, 20:14
                Bosman zacytował Boya i napisał :

"Gdziekolwiek wyłoni się paląca kwestia, w której ludzie głowią się i radzą, co czynić, aby na świecie było trochę lżej i trochę jaśniej, natychmiast wysuwa się złowroga czarna ręka i rozlega się grzmiący głos: „Nie pozwalamy! Nie wolno wam nic zmienić, nic poprawić. Wszystko musi zostać po dawnemu; niczego tknąć nie pozwolimy z gmachu ciemnoty i ucisku. Ktokolwiek chciałby ulżyć doli człowieka na ziemi, sprzeciwia się prawu Boga, sprzeciwia się woli bożej”.(...) Nie mogę uwierzyć, aby wola boża miała być zawsze i wszędzie układna wobec bogaczy, a bezlitosna dla biedaków; aby osłaniała swym płaszczem kłamstwo, okrucieństwo i chciwość".
                Autor: Tadeusz Boy-Żeleński, Nasi okupanci

Czy coś się zmieniło przez te kilkadziesiąt lat? Tak, na gorsze. "

W religii katolickiej podstawą jest Dekalog . I wg religii katolickiej nie wolno w nim nic zmieniać . To chyba oczywiste dla katolika . Boy widocznie nie był katolikiem , skoro chciał zmieniać - zmieniać Dekalog .
                Bo nie każde ulżenie człowiekowi jest zgodne z religią katolicką . A od oceny , czy jest to zgodne jest papież . To on ocenia a wg tej oceny postępują - także i oceniając - biskupi i księża . To jest oczywiste i niepodważalne dla katolika .
                Ale ktoś , kto nie jest katolikiem , nie jest związany z Dekalogiem i może sobie proponować wszystko, co uznaje za dobre dla człowieka .
                Lata praktyki dowodzą , że nie wszystko jest dobre dla człowieka , co zostało zaproponowane przez tego czy innego człowieka np przez Marksa czy Lenina .
                • Gość: bosman a w którym miejscu Boy... IP: 79.162.105.* 29.10.12, 23:01
                  pisał o Dekalogu? - jakoś nie mogę znaleźć. Może pamiętasz kiedy kler uznał naukę Kopernika za prawdziwą?
                  Żeby ten twój ukochany kler katoliku przestrzegał chociaż dekalogu. O normalnej ludzkiej uczciwości nie wspomnę...
            • kainel.kemezrp i miał rację 30.10.12, 08:32
              ten stan widać zarówno gdy patrzymy na Rydzyka
              jak i kiedy patrzymy na Wisniewskiego
              obaj sa podobni aroganccy i otoczeni zgraja służalców i dupowłazów
              i ten obraz jest tym co od kościoła odrzuca wręcz
              bo to jest czczenie księdza a nie Boga
              o ewangelii zaś w ogóle mowy tu nie ma
              przykre ale owszem prawdziwe
              pzdr.
    • angrusz1 O ile wiem 29.10.12, 20:08
      to Kościół nie popiera żadnej partii i takie jest zalecenie dla księży .
      Jeżeli jakiś ksiądz popiera - publicznie popiera z ambony jakąś partię , to grzeszy .
      Ale to nie oznacza, że ksiądz nie może mówić - i to z ambony - na temat taki, który ma wydźwięk , znaczenie polityczne .
      Bo to niemożliwe . Choćby np temat in vitro .
      Przecież JP 2 też mówił o sprawach , które miały znaczenie polityczne .
      Dobrze więc i w tej ocenie Kościoła zachować umiar i umieć odróżniać dobro od zła .
      A nazywanie zła po imieniu też może mieć znaczenie polityczne .
      • Gość: bosman kpisz czy... IP: 79.162.105.* 29.10.12, 23:02
        o drogę pytasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka