Dodaj do ulubionych

Rektor umcs odchodzi. "nie moje metody" komentarze

12.04.12, 19:07
I wcale nie chodzi tu o to, że tak wiele się działo złego za ostatniej kadencji. I nie sądzę też, że ma tu udział jakiekolwiek poczucie odpowiedzialności, za, jak to jeden ze znanych mi osobiście pracowników określił, cyt.: "robienie bezczelnych wałków". Ale chodziło o wybór pomiędzy bardzo realną, "zasłużoną" przegraną, a samodzielną rezygnacją. Poprzednik, W. Kamiński przegrał wybory po jednej kadencji i był podczas nich obciążany właśnie przez następcę odpowiedzialnością za wszelakie zło. Ewenementem wówczas było, że rektor już po jednej kadencji wyleciał z siodła, co wobec dotychczasowej tradycji dwu-kadencyjności stało się świadectwem - było, nie było porażki. Zatem, by uniknąć spektakularnej, porażki ("utraty twarzy") można było jedynie chyłkiem się wycofać... co też zostało dokonane, z bardzo specyficznym i rzekłbym, nieprzeciętnie subiektywnym komentarzem. Cóż, na tym to polega, że fotel JM jest rotacyjny, a ostatnio coraz bardziej. Pytanie, czy to z przyczyny "obrotowego" fotela, czy przez człowieka na nim zasiadającego?
Obserwuj wątek
    • Gość: maxxx Re: Rektor umcs odchodzi. "nie moje metody"? IP: 173.233.223.* 12.04.12, 19:26
      Artykulik "GW" napisany zostal w sposob plotkarski, bardziej przypominajacy w stylu pisanine "Faktu". Zalosne to, a nawet wyjatkowo zalosne!!!

P.S. Zaznaczam, iz od dawna nie pracuje na UMCS-ie i wynikiem wyborow
      zainteresowany nie jestem...
      • Gość: ktn Wybory na polskich uczelniach niewiele mają wspóln IP: *.static.vip-net.pl 12.04.12, 20:01
        Wybory na polskich uczelniach niewiele mają wspólnego z demokratycznymi wyborami, i przypominają pierwsze wybory prezydenta. Wciskanie kitu o demokracji i uczciwych wyborach na lubelskich i nie tylko lubelskich uczelniach jest poprostu śmieszne. Demokracja to maja prawo głosowania wszyscy , pracownicy, studenci i wówczas jest demokracja a wybór rektora na podstawie jego osiągnięc a nie kliki kombinatorów . Obecne wybory na uczelni to intrygi oszukaństwo , mobbing presja szczególnie na studentów o głosy i handel stanowiskami etatami dla rodzinek i spłacanie długów,
        • slavkovski Re: Wybory na polskich uczelniach niewiele mają w 12.04.12, 20:18
          Ura bura. W Lublynie była jedna uczelnia, która miała wybory powszechne! Został rektorem ten, który zebrał minimum wymaganych głosów od 100% uprawnionych pracowników wszystkich szczebli. Tylko jeden się spełnił wymagania. Mogę się nie zgadzać, ale szanuję.
        • Gość: ehh Re: Wybory na polskich uczelniach niewiele mają w IP: *.vl751.loki.lubman.net.pl 13.04.12, 12:32
          daremny twój trud - tutaj nikt nie zrozumie, że właśnie wybór rektora przez tzw. społeczność i spośród tej społeczności to największe przekleństwo polskich uczelni - nie da się skutecznie zarządzać taką instytucją wiedząc, że każda niezbędna reforma doprowadzi do zaniku poparcia i wyboru na kolejną kadencje populisty, który zniszczy wszystko co się zrobiło
    • kainel.kemezrp a tak swoją drogą 12.04.12, 22:10
      jest ein kandydat
      czy w tej sytuacji istnieje możliwość by nie został rektorem?
      a jeśli takowej nie ma to po co są wybory?
      ...
      druga sprawa to że Michałowski na stanowisku rektora będzie ciekawy
      do tej pory tańczył jak mu Hołda zagrała
      nie tylko zresztą ona
      hmm no fanem Michałowskiego nie jestem ale fakt faktem że właściwie to cóż
      jakie znaczenie ma kto jest rektorem jakiejś szkoły w Zadupinie?
      • 00ra Re: a tak swoją drogą 12.04.12, 22:18
        Gościu z zadupina to ty pochodzisz o czym świadczą twoje bezsensowne wypociny na tym forum proponuje tobie żebyś się nie osmieszal i już wiecej nie zabierał głosu jeśli masz tak głupio się wypowiadac
        • kainel.kemezrp pochodzę i owszem 12.04.12, 22:26
          "tobie" to ukrainizm kiciusiu
          po polsku tżeba użyć "Ci"
          to tak propos "głupio się wypowiadać"
          • kainel.kemezrp ładne buty 12.04.12, 22:27
            trzeba by się poprawić ;-)
            ale tam Zadupin wszystko tłomaczy
            • 00ra Re: ładne buty 12.04.12, 23:03
              kainel.kemezrp napisał:

> trzeba by się poprawić ;-)
              > ale tam Zadupin wszystko tłomaczy

E miodek z zadupina skończy wasc i wstydu oszczędź
              • kainel.kemezrp a 13.04.12, 10:18
                ni ch...a
                • Gość: bosman twardy argument... IP: *.centertel.pl 13.04.12, 11:40
                  bez dwóch zdań!
                  • kainel.kemezrp sie wie 13.04.12, 11:56
                    ;-)
                    • Gość: bosman no i merytoryczny... IP: *.centertel.pl 13.04.12, 12:05
                      ze wszech miar :-)
        • 00ra Re: a tak swoją drogą 12.04.12, 22:41
          Narescie pan były rektor Dąbrowski zmadrzal i coś sensownego i pożytecznego dla uczelni i siebie zrobił a tak na marginesie to może zawdzięczać swoją porażkę oraz nichlubne opinie o sobie tym wszystkim nierobom i nieudacznikom pokroju pan solowiej największy kombinator,nierob i wiechrzyciel , urbanek pozorant i nic niewiedzacy, witek wszystko olewajacy, górski człowiek z wyższymi aspiracjami Ala za to z niskimi wiadomościami słowem mówiąc niedowartoscowany, jedynie pani bylicka z wyższym wilki lecz przestraszone niedecyzyjna takimi ludźmi się otaczał i bezgranicznie im wierzył i ufał a oni w imię swoich niskich pobudek jakimi są ciepłe posadki i wysokie gaze tak mu się odplacili lecz głupota musi kosztować i taki koszt pan rektor wcześniej czy puzniej musiał by ponieść mam tylko cicha nadzieje ze nowy rektor wywali te całe szpagatowe towazystwo na zbity pysk i zatrudni naprawdę wartosciwych i odpowiedzialnych fachowców
          • Gość: ehh Re: a tak swoją drogą IP: *.vl751.loki.lubman.net.pl 13.04.12, 12:38
            a ja mam nadzieję, że nie zatrudni takich "Specjalistów" jak ty, jeśli jesteś pracownikiem uczelni, to ja już rozumiem dlaczego miała ona takie problemy - naucz się pisać poprawnie w języku polskim, z zastosowaniem obowiązujących w nim reguł ortografii i gramatyki, albo zamilknij, bo czytanie tekstów o takim poziomie intelektualnym, przesyconych pomówieniami, zawiścią i pretensjami o to, że trzeba ruszyć d... i pracować - jest po prostu przykre
          • Gość: strongmen z gracją Re: a tak swoją drogą IP: 212.182.82.* 13.04.12, 20:24
            Widzę ze posiadasz kompetencje i predyspozycje do oceny "zapewne" swoich przełożonych byłych lub obecnych (kazali pracować?). Zapewne jest tak, że nie wszyscy mają predyspozycje do zajmowanych stanowisk ale jest tak żeby oceniać kogoś należy tego kogoś znać ... i jak już krytyka to konstruktywna - krytykować każdy potrafi tyle że większość krytykujących swoją krytyką zapewne leczy kompleksy.... to takie nasze :-) rzekłbym owiane tradycją i napewno nie ma w tej krytyce krzty zawiści, zazdrości i i nnych małych pobudek. Warto by było sprawdzić kompetencje wszystkich również i Twoje...
          • Gość: miłościwy Re: a tak swoją drogą IP: *.centertel.pl 14.04.12, 09:58
            00ra - współczuję Ci - naprawdę krytykowani przez Ciebie musieli zrobić Ci straszną krzywdę.
            Czytając Twoje komentarze to - urbanka, sołowieja, witkę, górskiego, kołcz, mańka, kasperek, pachuta - całą to zgraję nieudaczników można porównać wręcz do hitlerowców na Majdanku.... zaprawdę straszne. Napisz przykłady rzezi lub rażącej niekompetencji tych ludzi wszyscy będziemy wiedzieć z kim mamy do czynienia.
            Dam Ci radę aby Twoją urażoną dumę i ambicję ukoić proponuję Ci podać to bandę nieudaczników / przekrętasów do CBA, CBŚ, prokuratury niech dobiorą im się do dup  - gwarantuję poprawę Twojego nastroju. A tak na marginesie – oceniać pracę tej bandy będą nowe władze – i zapewne nie wszyscy otrzymają ocenę pozytywną. Ale grunt że każda porażka twoich oprawców będzie sygnałem do Twojej radości 
            Pamiętaj że każdy następny kto dostanie od nowej władzy będzie co najmniej taki sam jak nie bardziej konsekwentny w likwidacji nieróbstwa a to nie dobrze wróży takim osobom jak Ty ;-)
            Wg starej zasady po złym Panie jeszcze gorszy nastanie 
            Bo nowe władze nie pozwolą sobie na kultywowanie dziadostwa – będą chciały zapisać się pozytywnie w kartach UMCS a żeby to zrobić to uwierz sielanki nie będzie trzeba będzie niestety zapierdzielać  ale co Ty o tym możesz wiedzieć – prawda ?
            I jeszcze jedno, mówić można wiele ale lepiej pokazać co się zrobiło…..

"herbata nie jest słodka od cukru... ino od mieszania" ;-)
    • bluerandy Reszka stracił resztki mózgu 12.04.12, 22:21
      Do czego to dochodzi, ze red. Reszka wyjaśnia okolicznosci i powody rezygnacji z ubiegania się o reekelcję przez prof. Dąbrowskiego.

Chamstwo i szczyt bezczelności - tylko tak można podsumować działania red. Reszki i red. Hołdy. WSTYD!!!! Pisanie o opozycji wobec Rektora jakoby ta miała powstać w następstwie "głośnego konfliktu dotyczącego dziekana wydziału prawa i administracji" to w ogóle jakieś przegięcie.

Ustalmy fakty - Pieniążek osiągnął wiek emerytalny wobec czego Rektor wygasił mandat Dziekana Wydziału Prawa i Administracji UMCS. Pieniążek nie podporządkował się decyzji Rektora i odwołał się - za pośrednictwem Rady Wydziału - do ministra nauki i szkolnictwa wyższego oraz osobiscie do sądu. Minister nieformalnie przyznał rację Rektorowi, a uczynił to poprzez nieangażowanie się w rozwiazanie sporu o co wnioskował docent Pieniażek. Wojewódzki Sąd Administracyjny do którego Pieniążek złożył pozew w ogóle nie rozpatrzył sprawy - okazało się, że Pieniążek winien był złożyć pozew ale do innego sądu - nie administracyjnego. Wybitny prawnik, nieprawdaż? Jednak dalej wyborcza trzyma stronę dziekana prawa, mimo, ze niemal wszyscy oprócz kolegów po fachu, przyznali rację Rektorowi UMCS.

Jeżeli redaktor Reszka chce uczynić zadość rzetelnosci dziennikarskiej, niech w artykule o okolicznosciach i powodach rezygnacji prof. Dąbrowskiego z kandydowania umieści swoje chamskie, kłamliwe i nieprawdziwe artykuły na temat UMCS, a wszystko stanie się jasne.

• carrera4 Re: Reszka stracił resztki mózgu 12.04.12, 22:55
        1. Jeśli ktoś "puszcza brzydkie bąki", to zapewne "czerwona pajęczyna" z Wydziału Prawa i Administracji w zemście za działania prof. Dąbrowskiego skierowane wobec prof. Pieniążka.
        2. Można różne rzeczy zarzucić prof. Dąbrowskiemu, ale za oddłużenie uczelni - wielki szacun.
        3. Prof. Michałowski to porządny i poczciwy człowiek i mam nadzieję, że sobie poradzi na tym stanowisku.
        4. Wspomniany w artykule prof. Rychlik to najbardziej niezwykła i fascynująca postać, jaką spotkałem na studiach. Gość, który ma ogromną wiedzę, na wykładzie nie korzysta z notatek (z wyjątkiem dyktowanych zadań), a całą treść wykładu zapisuje na tablicy!
        • Gość: Rozważna K Re: Reszka stracił resztki mózgu IP: *.umcs.lublin.pl 13.04.12, 10:06
          Paweł Reszka i red. Hołda atakowali Rektora Dąbrowskiego w sposób obsesyjny i opętańczy przez całe cztery lata.
          Wszystkie artykuły dotyczące Rektora i UMCS nigdy nie zawierały obiektywnych informacji oraz stanowiły przeciwieństwo jakiejkolwiek rzetelności i uczciwości dziennikarskiej. Ba, czytając je odnosiłam zawsze wrażenie, że pisane są one na zamówienie, z wyraźną intencją bezwzględnego atakowania osoby Rektora.
          Pan Rektor Andrzej Dąbrowski ma wizję modernizacji Uniwersytetu, którą z determinacją realizuje. Na wielkie uznanie zasługuje Jego odwaga w podejmowaniu trudnych decyzji, takich jak reorganizacja, zwolnienia, efektywna praca. To wszystko zostanie docenione, ale trochę później, tymczasem nastanie czas populistów.
          I jeszcze dwie uwagi:
          - sprawa Dziekana Wydziału Prawa ośmieszyła samych profesorów prawa, którzy skierowali wniosek do niewłaściwego sądu.
          - udział „Gazety Wyborczej” w wybieraniu Rektora UMCS jest stronniczy, to nadmierne zaangażowanie gazety budzi już niesmak (nawet obrzydzenie).
          • Gość: do Re: Reszka stracił resztki mózgu IP: *.static.vip-net.pl 13.04.12, 11:22
            Prawidłowa diagnoza. nic dodać , nic ująć. Gazeta uprawia politykę i niszczy ludzi, którzy jej się nie podporządkowują. Jest to robione od wielu lat. To obrzydliwe.
            • Gość: bosman Piszesz: IP: *.centertel.pl 13.04.12, 11:38
              "Prawidłowa diagnoza. nic dodać , nic ująć. Gazeta uprawia politykę i niszczy ludzi, którzy jej się nie podporządkowują. Jest to robione od wielu lat. To obrzydliwe" - doprawdy? Gdyby nie Gazeta pies z kulawą nogą nie wiedział by o machlojach i niezgodnych z prawem machinacjach Pana Rektora.
              A ty kto? - beneficjent "sukcesów" przegranego?
              • Gość: do Re: Piszesz: IP: *.static.vip-net.pl 13.04.12, 12:30
                Panie bosmanie, nie atakuj ludzi , walcz z podgądami , z którymi się nie zgadzasz. Ja już niczego od nikogo nie potrzebuję , mam utrzymanie ze swojej działalności gospodarczej i odpowiednio podeszły wiek aby problem pieniędzy i synekur mnie interesował.
                Ludzi oceniam po ich czynach i efektach pracy. Dlatego wysoko cenię to co rektor Dąbrowski zrobił w tej kadencji dla mojej uczelni, którą ukończyłem 30 lat temu.
                A propos Gazety Wyborczej to ona opisuję prawdę ale swoją prawdę , okrojoną zmanipulowaną i wybiórczą. W efekcie szkodzi Lublinowi.
                Tak było ,jest i będzie, Amen.
              • Gość: ehh Re: Piszesz: IP: *.vl751.loki.lubman.net.pl 13.04.12, 12:44
                a ty kto ? jeden z przekręciarzy, który stracił przez to pracę ?
                prezentujesz jakże wysoki poziom wyborczej: "nie wiedział by o machlojach i niezgodnych z prawem machinacjach Pana Rektora" - weź może jakiś przykład podaj (najlepiej prawdziwy, a nie urojony) - no słucham, wymień te machloje i niezgodne z prawem machinacje...
          • dociek Re: Reszka stracił resztki mózgu 13.04.12, 21:21
            Gość portalu: Rozważna K napisał(a):

> Paweł Reszka i red. Hołda atakowali Rektora Dąbrowskiego w sposób obsesyjny i o
            > pętańczy przez całe cztery lata.
            > Wszystkie artykuły dotyczące Rektora i UMCS nigdy nie zawierały obiektywnych in
            > formacji oraz stanowiły przeciwieństwo jakiejkolwiek rzetelności i uczciwości
            > dziennikarskiej. Ba, czytając je odnosiłam zawsze wrażenie, że pisane są o
            > ne na zamówienie, z wyraźną intencją bezwzględnego atakowania osoby Rektora.
            > Pan Rektor Andrzej Dąbrowski ma wizję modernizacji Uniwersytetu, którą z det
            > erminacją realizuje. Na wielkie uznanie zasługuje Jego odwaga w podejmowaniu t
            > rudnych decyzji, takich jak reorganizacja, zwolnienia, efektywna praca. To w
            > szystko zostanie docenione, ale trochę później, tymczasem nastanie czas populi
            > stów.
            > I jeszcze dwie uwagi:
            > - sprawa Dziekana Wydziału Prawa ośmieszyła samych profesorów prawa, którzy sk
            > ierowali wniosek do niewłaściwego sądu.
            > - udział „Gazety Wyborczej” w wybieraniu Rektora UMCS jest stronni
            > czy, to nadmierne zaangażowanie gazety budzi już niesmak (nawet obrzydzenie).

Piszesz na tym forum, używając niewątpliwie służbowego komputera z adresu uczelni (domena UMCS), o czym wiem od znajomych z uniwersytetu. I od nich również wiem, że jest to istotne naruszenie zarządzeń obecnego rektora, obowiązujących jej pracowników. No chyba, że masz przyznane przez niego szczególne uprawnienia....
            • Gość: ehh Re: Reszka stracił resztki mózgu IP: *.vl751.loki.lubman.net.pl 13.04.12, 23:29
              panie dociek jesteś pan mało dociekliwy
              Lubman świadczy również usługi komercyjne, nie mówiąc o tym, że każdy student w akademikach umcs (będzie tych studentów chyba ze 3000) też ma internet w domenie umcs, nie mówiąc już o tym, że owi zmyśleni koledzy z uczelni gdyby udzielili ci takich informacji, to nie tylko złamaliby tajemnicę służbową za co grozi dyscyplinarne rozstanie się z pracodawcą, ale naruszyliby także ustawę o ochronie danych osobowych.
              Ale zauważyłem na forach, że jesteś specjalistą od pomówień, czepialstwa i błyszczenia "inteligencją" w tematach, o których masz szczątkową wiedzę - taka to już wschodnia mentalność....
    • Gość: ehh Re: Rektor umcs odchodzi. "nie moje metody" komen IP: *.vl751.loki.lubman.net.pl 13.04.12, 12:28
      kolejny anonimowy bohater....
      Jakie to "bezczelne wałki" masz na myśli - może jakiś konkretny przykład zamiast farmazonów ?
      Obecny Rektor na pewno ideałem nie jest, ale minimum obiektywizmu wypadałoby zachować i warto by było zauważyć, że z uczelni, która miała problem z terminową wypłatą wynagrodzeń z powodu braku płynności finansowej i która co roku miała od 4 do 12 mln deficytu, UMCS stał się uczelnią, która ma dodatni wynik finansowy.
      A to że populizm jak w każdym środowisku (również uczelnianym) jest popularny, nie oznacza "oceny" dotychczasowego rektora - przez 4 lata ludzie musieli nauczyć się pracować a nie udawać, że pracują - a to boli; od 4 lat panowie profesorowie prawa nie biorą już po 200 tysięcy co roku za same godziny ponadwymiarowe i to z publicznych pieniędzy - a to boli; od 4 lat profesor filologii angielskiej nie jest już kimś lepszym od profesora filologii polskiej - a to boli....
      Chciała "społeczność" mieć za rektora populistę kierowanego przez związki zawodowe ? to będzie miała - zobaczymy jak to i "społeczności" i uniwersytetowi odbije się czkawką, jak uczelnią rządzić będą dr hab. bez perspektyw na profesurę, kilku udających, że pracują pracowników naukowo-technicznych i kilku przerosłych adiunktów ze stażem na tym stanowisku rzędu 20-25 lat (podczas, gdy po 12 bez habilitacji powinni być zwolnieni) - oby nie było jak w tym chińskim przekleństwie "obyś żył w ciekawych czasach"...
    • 00ra Rektor umcs odchodzi. "nie moje metody" komentarze 14.04.12, 21:40
      Do milosciwy

Nie potrzebne mi twoje współczucie w przciwienstwie do ciebie wiem o czym pisze

• Gość: miłościwy Re: Rektor umcs odchodzi. "nie moje metody" komen IP: *.centertel.pl 14.04.12, 22:51
        do 00ra - właśnie właściwie to nikt oprócz Ciebie nie wie oczym piszesz, odnoszę wrażenie że sama nie wiesz o czym piszesz. Jesteś bardzo dobra w opluwaniu, plotkowaniu ciekawe jakbyś wypadła w konfrontacji ze swoimi oprawcami. Poza tym skoro wiesz o przekrętach i nie zgłaszasz tego do prokuratury to może być użyte przeciwko Tobie :-)
        Dlaczego nie wykażesz się postawą obywatelską i nie powiesz nam o wałkach obecnego kierownictwa - jakbyś to zrobiła to wszyscy przyczynilibyśmy się do ich udupienia i nie musiałby tego robić nowy Rektor. Czekam na Twój konkretny wywód.
        Powiem Ci jeszcze, że to iż korzystasz z internetu nie czyni Cię anonimową - bo zwyczajnie pomawiasz jak na razie "być może" niewinnych ludzi. Piszę być może bo tego czy rzeczywiście lodów nakręcili to nie wiem ale chętnie bym się dowiedział jak by tak było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka