-
Znalazłam dziś przepis na oponki w GP:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91539747,91539747,0,2.html?v=2
Wygląda b. smakowicie, mam jednak kilka pytań:
- ile oponek wychodzi z takiego przepisu?
- czy ktoś obeznany z zaopatrzeniem sklepów w Niemczech mógłby polecić jakiś nadający się twaróg?
- czy zamiast spirytusu można dodać wódki?
- "wykrawać oponki" - czy polega to na tym, że np mniejszą średnicę wykrawam kieliszkiem, a większą szklanką i wtedy je siup na olej? Nie rozwali się tot...
-
Przepisów na oponkiserowe jest mnóstwo. Oczywiście poza proporcjmi
różnią się jeszcze jednym składnikiem.
W jednych przepisacj jest margaryna (bądź masło)
W innych jest śmietana i wówczas przepis nie zawiera margaryny.
Jak to się odzwierciedla w smaku tych oponek. Może ma to wpływ na
ich konsystencję( tzn bardziej pulchne, czy też bardziej twarde).
Ktoś wie?
-
witam wszystkich mam prozibę prosze o dobry przepis na oponki pozdrawiam
-
sadze ze powinnas napisac ile tej maki a nie ile wyjdzie jak bys nie
wiedziala sa i poczatkujacy co potrzebuja wiedziec ile czego
-
Niech ktos mi pomoze!!!! Jak zrobic oponki,takie jak robily nasze babcie.
Pyszne i kaloryczne.... Czekam na przepis!!!! Pozdrawiam.
-
Chciałabym zrobić tzw.oponki. Babcia robiła przepyszne. Oczywiście nie wiem
jak. Na pewno wiecie o co mi chodzi: o takie pączki z dziurą w środku, które
przypominją oponę. Do ciasta chyba dodaje się biały ser, żeby oponki były
dobre. Proszę o przepis.
-
Czy ktos zna dobry przepis na dobre oponki? w tamtym roku kompletnie nie
wyszly:(
-
Składniki:
1/2 kg twarogu
50 dkg mąki
1/2 kostki margaryny
3 jajka
cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
łyżeczka sody oczyszczonej
Na stolnicy posiekać nożem a potem zagnieść wszystkie składniki. Nastepnie
rozwałkować na średnią grubość ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką
kółka. A potem jeszcze w środku kółka wyciąć mniejsze kółeczko np. zakrętką
od butelki. Smażyć w rozgrzanym oleju w garnku jak pączki. Szybko przekładać
podczas smażenia na obydwie str...
-
Proszę Was podajcie dokładny przepis...
-
czy ktoś z Was posiada przepis na oponki? Moja babcia robiła mi je jak byłem
mały, mam straszną chęć na takie ciasteczka, wiem tylko, że do ciasta dodaje
się ser biały, całość smaży na oleju i jeszcze jedno wiem- są pysznościowe
więcej niestety nie wiem :-(
Pomożecie?
-
Czy znacie przepis na oponki??
-
wlasnie zagniotlam z mysla o niedzielnym sniadaniu i zaczelam sie
zastanawiac, czy dobrze zrobilam... drozdzowe moze spedzic noc w
lodowce - to wiem, ale co z tym? Wydaje mi sie, ze powinno byc o.k. -
w sumie to serek, maka, jajko... ale dodatek sody i odrobiny
spirytusu... bedzie dobrze?
-
-
Kiedys mialam taki przepis na oponki z serem, pieczone jak paczki, a inne
drozdzowe. Moze ktos wie o jakie chodzi i ma przepis - prosze :-))
-
Witajcie, dostałam wczoraj od koleżanki przepis na tzw. oponki: 3 serki
homogenizowane, 2 zółtka, mąka (na oko), soda, proszek do pieczenia, cukier.
wszystko zagnieść, rozwałkować, wycinać krążki z dziurką i do zrumienienia
smażyć na tłuszczu, posypywać pudrem...
Znacie to? Czy proporcje w miarę w porządku? Ile tej mąki?
I jeszcze jedno - znacie może jakieś inne pyszności - niezbyt czasochłonne a
pyszne? Pączków chyba nie dam rady...
Pozdrawiam (dziś na słodko)
Basia
-
tylko z dziurką czy to raczej oponki? Smażone są na głębokim tłuszcu? A jak
do tego się mają formy do donatów do piekarnika albo w formie gofrownicy?
Czy ktoś ma przepis na ciasto?
Z góry dziękuję za odpowiedż, bo rzadko bywam na necie i nie będę mogła
zareagować od razu.:)
-
No właśnie.
Szukam przepisu na takie mini pączki.
Wyglądem przypominają małe klopsiki, lub pulpeciki.
Są bez farszu.
Podobno do ciasta dodaje się serek homogenizowany.
Może ktoś zna przepis?
Dziękuję ślicznie :)
-
No właśnie dlaczego pączki angielskie(oponki)zawsze wychodzą mi takie
twardawe i płaskie??Fakt nie piekę ich często,ale jak już się zdecyduję to są
właśnie takie jak opisałam powyżej...poradzcie czemu tak się dzieje??