Dodaj do ulubionych

3 Maja - Święto

28.04.12, 15:39
Staram się przypominać - w skrócie - flaga na maszt.

Przy okazji wszystkiego dobrego moim sąsiadom Lubelakom.
Obserwuj wątek
    • wampir-wampir Re: 3 Maja - Święto 28.04.12, 16:11
      Tzw. patrioci tyle szumu robili o Święto Flagi, a zapomnieli o nim natychmiast po jego ustanowieniu? Flagi na maszt 2-go maja!
    • zubelz Re: 3 Maja - Święto 28.04.12, 16:26
      andrzej.sawa napisał:

> Staram się przypominać - w skrócie - flaga na maszt.
      >
      > Przy okazji wszystkiego dobrego moim sąsiadom Lubelakom.
      Mogłeś równie dobrze napisać Eskimosom.
    • Gość: bleee... Re: 3 Maja - Święto IP: *.ip.netia.com.pl 28.04.12, 17:08
      ...mam sąsiada patriotę "całorocznego"... wisi więc flaga - rzec by można - wyłopotana... brudna i postrzępiona... od czasu do czasu przechodzi straż miejska... nie widzi... bleee...
      • tajnos.agentos Re: 3 Maja - Święto 29.04.12, 22:17
        Nie mylić patriotów z "patryjotami" - tacy nie wywieszają polskich narodowych flag, tylko obnoszą się z banderami Polskiej Marynarki Handlowej - z pełnym szacunkiem dla tej marki, nie dla "patryjotów".:)))
        • Gość: bleee... Re: 3 Maja - Święto IP: 212.106.11.* 30.04.12, 16:39
          ...to nie bandera ...myślę, że coś mu rozum wyjadło - jeśli takowy posiadał... zapominał w latach minionych wywieszać flagę... i znalazł sposób... wisi cały rok w postaci poszarpanej i brudnej materii - jeszcze dwukolorowej miejscami, bo całość przybiera barwę nigdy nie pranej ściery... bleee...
          • tajnos.agentos Re: 3 Maja - Święto 30.04.12, 21:20
            Bo to nie jest prawdziwy polski patriota...:)))
            Propozycja dla prawdziwych Chrześcijan i patriotów:
            "1 maja 2012r o godz. 12:00 (lub innej porze w miarę możliwości) wszyscy Polacy którzy pragną dobra Polski zbierajmy się w kościołach, kaplicach czy kapliczkach przydrożnych lub innych miejscach publicznych i odmówmy razem Ciesz się, Królowo Anielska oraz różaniec (Tajemnice Bolesne) za naszą Ojczyznę i o pokój na świecie

Prosimy o przekazanie dalej tej informacji !!!
            Więcej na ten temat : www.millionrosesfortheworld.org/onecountrymain.html

“Zobowiązuję się odmawiać jeden różaniec codziennie, w każdym dniu w intencji danego narodu, aż przemodlę wszystkie narody świata”

Nasz cel: Od poniedziałku do soboty odmawiać różaniec za jeden kraj. W przeciągu 100 dni każdy z nas przemodli wszystkie kraje świata."

Więcej...
            • Gość: bleee... Re: 3 Maja - Święto IP: 212.106.11.* 30.04.12, 22:15
              ...no... nie wiem... bo wcześniej w oszklonej bramie umieszczony był obrazek z papieżem... aż zblakł całkowicie... taki malutki obrazek... chyba domu pilnował... myślę, że u sąsiada, z którego jest kawał drania (...), dominuje myślenie magiczne... symbole "zamiast"... :-)... bleee...
    • dociek 1 Maja - Święto 28.04.12, 17:23
      A święto flagi wymyślono po to, żeby ciecie nie mieli problemu z zawieszaniem, zdejmowaniem i ponownym wywieszaniem. Jak się flagę zawiesi na 1 Maja to 3 dni powisi... ;-p
      • Gość: bosonoga.contessa Re: 1 Maja - Święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 20:00
        Pozdrawiam Lublińczyków, a także moich sąsiadów ś w i ą t e c z n i e!! ...bez wskazania na kolejny dzien maja :)))
        Empi'ego pazdrawlaju z pierwomajskim prazdnikom, a potem z każdym następnym świetem:))))
        • empi Re: 1 Maja - Święto 28.04.12, 21:06
          Pawlikowska-Jasnorzewska Maria

1 Maj

Ścieżki objęły trawnik szeregami ramion,
          aż z rąk im lecą fiołki,
          wiosen ametysty.
          Zakochani przechodzą, bez przedwcześnie łamiąc,
          i recytują lekcję
          Słówek wiekuistych.
          pzdr.
      • andrzej.sawa Re: 1 Maja - Święto 29.04.12, 12:38
        Ja nie wieszam 1Maja.
        • Gość: :))) Re: 1 Maja - Święto IP: *.home.aster.pl 29.04.12, 13:33
          a dlaczego?
          • andrzej.sawa Re: 1 Maja - Święto 29.04.12, 17:19
            Jeżeli nie będzie święta pracodawcy,to nie ma sensu święto pracobiorców.
            • empi Re: 1 Maja - Święto 29.04.12, 17:25
              to nie jest święto biorców ani dawców, błąd logiczny. To jest Święto Pracy ;)
              pzdr.
              • andrzej.sawa Re: 1 Maja - Święto 29.04.12, 19:40
                Formalnie masz rację,ale poczytaj hasła - chyba wszystkie dotyczą pracobiorców.
        • dociek Re: 1 Maja - Święto 29.04.12, 13:46
          Też jestem ciekaw wyjaśnienia tej publicznej deklaracji.
          • Gość: :))) Re: 1 Maja - Święto IP: *.home.aster.pl 29.04.12, 19:33
            obawiam się, że się nie doczekasz:)))
        • tajnos.agentos Re: 1 Maja - Święto 29.04.12, 22:19
          andrzej.sawa napisał:

> Ja nie wieszam 1Maja.

Ale na ulicznych nawalankach z okazji jakichś tam pierdół z krzyżem albo bez machasz nią ochoczo, rozumiem?:)))
    • tajnos.agentos Re: 3 Maja - Święto 29.04.12, 22:14
      andrzej.sawa napisał:

> Staram się przypominać - w skrócie - flaga na maszt.

A kto ty jesteś, że przypominasz i pouczasz? Chcesz - wieszaj, nie chcesz - nie wieszaj, od reszty świata się odpindol. Ja na ten przykład nic nie będę wywieszał, bo ja jestem patriotą szczerym i rzeczywistym, nie na pokaz.:P

> Przy okazji wszystkiego dobrego moim sąsiadom Lubelakom.

Nawzajem.
      • zubelz Re: 3 Maja - Święto 29.04.12, 22:24
        Ale jaja. Tajnos napisał "wzajemnie "i to jeszcze Sawie?
        • tajnos.agentos Re: 3 Maja - Święto 29.04.12, 22:34
          A co, nie można? Ja uprzejmy jestem...:)))
        • andrzej.sawa Re: 3 Maja - Święto 30.04.12, 15:57
          A może trochę merytorycznie - potrafisz?
          • Gość: :))) Re: 3 Maja - Święto IP: *.home.aster.pl 30.04.12, 17:01
            sawo, a co ty rozumiesz pod hasłem "merytorycznie"?
            • andrzej.sawa Re: 3 Maja - Święto 30.04.12, 17:26
              Zacznij myśleć,a nie pytaj.
              • Gość: :))) Re: 3 Maja - Święto IP: *.home.aster.pl 30.04.12, 17:40
                rozuuu...zapomniałes jeszcze zabytać "a zęby gó...arzu umyłes?"
                Stara szkoła sawciu, co? tatko tez cię bijał jak nie wiedział co ci odpowiedziec?:)))
                • andrzej.sawa Re: 3 Maja - Święto 30.04.12, 17:47
                  Jednak myśl,o ile potrafisz.
                  • tajnos.agentos Re: 3 Maja - Święto 30.04.12, 21:01
                    andrzej.sawa napisał:

> Jednak myśl,o ile potrafisz.

A może merytorycznie i bez bluzgów? Potrafisz?
                    • Gość: :))) Re: 3 Maja - Święto IP: *.home.aster.pl 30.04.12, 21:37
                      jeszcze tego słowa na M nie wygooglował:)))
                      • Gość: m1337 Re: 3 Maja - Święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 14:44
                        Ale liga LZS-Pokrzywka.
    • kainel.kemezrp Ustawa Rządowa 01.05.12, 15:43
      Uznając, iż los nas wszystkich od ugruntowania i wydoskonalenia konstytucyi narodowej jedynie zawisł, długiem doświadczeniem poznawszy zadawnione rządu naszego wady, a chcąc korzystać z pory, w jakiej się Europa znajduje, i z tej dogorywającej chwili, która nas samym sobie wróciła; wolni od hańbiących obcej przemocy nakazów, ceniąc drożej nad życie, nad szczęśliwość osobistą, egzystencyę polityczną, niepodległość zewnętrzną i wolność wewnętrzną narodu, którego los w ręce nasze jest powierzonym; chcąc oraz na błogosławieństwo, na wdzięczność współczesnych i przyszłych pokoleń zasłużyć; mimo przeszkód, które w nas namiętności sprawować mogą, dla dobra powszechnego, dla ugruntowania wolności, dla ocalenia ojczyzny naszej i jej granic, z największą stałością ducha niniejszą konstytucyę uchwalamy; i tę całkowicie za świętą, za niewzruszoną deklarujemy, dopókiby naród w czasie prawem przepisanym, wyraźną wolą swoją nie uznał potrzeby odmienienia w niej jakiego artykułu. Do której to konstytucyi dalsze ustawy sejmu teraźniejszego we wszystkiem stosować się mają.
    • Gość: Ursus 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.nplay.net.pl 01.05.12, 19:11
      To Ona sama, całkowicie "niedemokratycznie" wybrała sobie naród nad którym w sposób szczególny roztacza swoje panowanie. A Jan Kazimierz to panowanie oficjalnie potwierdził. Tak więc jest królową, niezależnie od tego jak wielu i jak głośno będzie krzyczeć: Non serviam!
      ...I co czuje, i co żyje,
      Niech z nami sławi Maryję!...

Czego zarówno sobie i Wam wszystkim życzę!
      Pozdrawiam.
      • Gość: :))) Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.home.aster.pl 01.05.12, 19:32
        Gość portalu: Ursus napisał(a):

> To Ona sama, całkowicie "niedemokratycznie" wybrała sobie naród nad którym w sp
        > osób szczególny roztacza swoje panowanie. A Jan Kazimierz to panowanie oficjaln
        > ie potwierdził.

Nie rozumiem.
        Na jakiej podstawie? Widzimisie?
        • Gość: Ursus Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.nplay.net.pl 01.05.12, 20:14
          "...Nie rozumiem.
          Na jakiej podstawie? Widzimisie?..."
          W zasadzie tak można to określić...:)
          14 sierpnia 1608 r. mieszkający w Neapolu włoski misjonarz, 71-letni ojciec Juliusz Mancinelli z zakonu jezuitów, miał objawienie Matki Bożej. Maryja poleciła mu, aby nazwał ją Królową Polski: A czemu mnie Królową Polski nie zowiesz? Ja to królestwo wielce umiłowałam i wielkie rzeczy dlań zamierzam, ponieważ osobliwą miłością ku Mnie pałają jego synowie. Następnie przebywającemu w Krakowie w katedrze na Wawelu, 8 maja 1610 Matka Boża objawiła mu się powtórnie, mówiąc: Jestem Królową Polski. Jestem matką tego narodu, który jest mi bardzo drogi.
          pl.wikipedia.org/wiki/Naj%C5%9Bwi%C4%99tsza_Maryja_Panna_Kr%C3%B3lowa_Polski
          Pozdrawiam
          Ps. Wezwanie "Królowo Polski" zostało na stałe wpisane do litanii loretańskiej w 1908 r
          W 300. rocznicę królewskich ślubów, nową ich wersję opracował przebywający wówczas w miejscu internowania Prymas Polski kard. Stefan Wyszyński.
          Jasnogórskie Śluby Narodu - po uwolnieniu Prymasa - złożył uroczyście na Jasnej Górze Episkopat Polski 26 sierpnia 1956 r. w uroczystość Matki Boskiej Częstochowskiej w obecności miliona wiernych. 10 lat później, 3 maja 1966 r. tam właśnie odbyły się centralne uroczystości milenijne chrztu Polski. Dokonano wówczas aktu zawierzenia Matce Bożej i powierzenia narodu polskiego Jej opiece na kolejne 1000 lat.
          • tajnos.agentos Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 01.05.12, 20:21

> bliwą miłością ku Mnie pałają jego synowie. Następnie przebywającemu w Krakowie
            > w katedrze na Wawelu, 8 maja 1610 Matka Boża objawiła mu się powtórnie, mówiąc
            > : Jestem Królową Polski. Jestem matką tego narodu, który jest mi
            > bardzo drogi.[/i]

A jednemu mojemu znajomemu objawił się prorok Mahomet, który powiedział, że tę ziemię Allach przeznaczył dla prawowitych wyznawców jedynie słusznej wiary muzułmańskiej, jako że już nieraz od wczesnego Średniowiecza muzułmańska noga tu stawała a wiadomo że ziemia, na której stanęła noga muzułmańska należy się "z urzędu".

Nie pozdrawiam, bo nie warto.
            • Gość: bleee... Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: 212.106.11.* 01.05.12, 20:36
              ...cóż... między tymi świętami nie ma sprzeczności... :-)))... bleee...
            • Gość: bleee... Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: 212.106.11.* 01.05.12, 21:57
              ...a niektórzy 3 maja mają nawet u-rodziny (przechlapane...)... :-)... bleee...
          • Gość: :))) Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.home.aster.pl 01.05.12, 21:36

> Ps. Wezwanie "Królowo Polski" zostało na stałe wpisane do litanii loretańskiej
            > w 1908 r
            > W 300. rocznicę królewskich ślubów, nową ich wersję opracował przebywający wówc
            > zas w miejscu internowania Prymas Polski kard. Stefan Wyszyński.
            > Jasnogórskie Śluby Narodu - po uwolnieniu Prymasa - złożył uroczyście na Jasnej
            > Górze Episkopat Polski 26 sierpnia 1956 r. w uroczystość Matki Boskiej Częstoc
            > howskiej w obecności miliona wiernych. 10 lat później, 3 maja 1966 r. tam właśn
            > ie odbyły się centralne uroczystości milenijne chrztu Polski. Dokonano wówczas
            > aktu zawierzenia Matce Bożej i powierzenia narodu polskiego Jej opiece na kolej
            > ne 1000 lat.

Nie to, że się czepiam, ale Matka Boska kiepsko się sprawuje na swoim stanowisku.
            Od 300 lat, kiedy to została szefową narodu polskiego, tenże naród zaczęły nawiedzać
            same klęski. Nie wiem jakie miała do tego kompetencje, ale jak widać niewystarczające.
            Może teraz niech pokocha kogo innego Ursusie. Jak sądzisz?:)))
            • dociek Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 01.05.12, 21:56
              Bo z babami to nic nie ma pewnego.... Są jakieś inne.
            • empi Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 07:57
              Nie to, że się czepiam, ale Matka Boska kiepsko się sprawuje na swoim stanowisku.
              Od 300 lat, kiedy to została szefową narodu polskiego, tenże naród zaczęły nawiedzać
              same klęski.

a może weszcie ktoś "z góry" nam się wreszcie przyjżał i zaczął sprawiedliwie nagradzać? :)
              pzdr.
              • andrzej.sawa Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 09:17
                A może czepiacz marzy o tym,że Matka Boska jak Zeus Gromowładny dowali z góry. leniom i partaczom naszej Ojczyzny?
                • kainel.kemezrp Zeus? Perun chyba... 02.05.12, 09:30
                  Maj jest czasem burz...

...
                  co do zaś rozlicznych Maryj
                  i Magdalen jasnych link
                  Ta jest modlitwa ma - i ten interes,
                  Żeby raz ludzkość weszła do okresu,
                  Który jej z dawna należy się logicznie,
                  Gdzie już żadnego nie ma interesu
                  I gdzie już nic nie robi się praktycznie.
          • dociek Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 12:19

> "...Nie rozumiem.
            > Na jakiej podstawie? Widzimisie?..."
            > W zasadzie tak można to określić...:)
            > 14 sierpnia 1608 r. mieszkający w Neapolu włoski misjonarz, 71-letni ojciec
            > Juliusz Mancinelli z zakonu jezuitów, miał objawienie Matki Bożej. Maryja polec
            > iła mu, aby nazwał ją Królową Polski: A czemu mnie Królową Polski nie zowiesz?
            > Ja to królestwo wielce umiłowałam i wielkie rzeczy dlań zamierzam, ponieważ oso
            > bliwą miłością ku Mnie pałają jego synowie. Następnie przebywającemu w Krakowie
            > w katedrze na Wawelu, 8 maja 1610 Matka Boża objawiła mu się powtórnie, mówiąc
            > : Jestem Królową Polski. Jestem matką tego narodu, który jest mi
            > bardzo drogi.

> pl.wikipedia.org/wiki/Naj%C5%9Bwi%C4%99tsza_Maryja_Panna_Kr%C3%B3lowa_Polski
            > Pozdrawiam

Naukowcy kanadyjscy stwierdzili, że dopiero myślenie analityczne, typowe dla wyższego etapu rozwoju cywilizacji pozwala na zanegowanie oraz na krytyczną ocenę wiary i religii, jako pozostałości niższego etapu w rozwoju człowieka - okresu pokory, niewiedzy i bojaźni. Na tym drugim etapie, w trakcie rozwoju osobniczego, znajdują się przez pewien okres dzieci we współczesnych cywilizowanych rodzinach. Ale nie wszyscy są cywilizowani i jako tacy pozostają do końca życia w środowisku "dziecięcych" bajek i mitów typu: dziewica porodziła (partenogeneza?), królowa Polski, itd.
            • andrzej.sawa Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 12:34
              Poważni ludzie,a nie jacyś naukowcy - u nas też byli marcowi docenci - twierdzą,że z definicji nie może być dowodu tzw. naukowego /materialistycznego/ na istnienie lub nieistnienie Boga.

Jedynym człowiekiem,który swoim zdaniem udowodnił nieistnienie Boga,był towarzysz Gagarin - Byłem w Kosmosie,Boga nie widziałem,a więc go nie ma.
              • Gość: :))) Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.home.aster.pl 02.05.12, 13:15
                andrzej.sawa napisał:

> Poważni ludzie,a nie jacyś naukowcy - u nas też byli marcowi docenci - twierdzą
                > ,że z definicji nie może być dowodu tzw. naukowego /materialistycznego/ na istn
                > ienie lub nieistnienie Boga.

jesteś sawo agnostykiem?
                • andrzej.sawa Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 14:05
                  A co ma piernik do wiatraka?
                  • Gość: :))) Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.home.aster.pl 02.05.12, 14:17
                    andrzej.sawa napisał:

> A co ma piernik do wiatraka?

sawciu, brakuje ci kindersztuby.
                    Pytaniem na pytanie nie odpowiada się, to niegrzeczne:)))
                    To co, jestes agnostykiem?
                • dociek Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 14:14
                  I zastanawia mnie, jak to możliwe by nurty prawicowe katolicko-narodowe, które w swojej ideologii mają głoszenie wyższości katolickiego narodu polskiego ponad innymi, co w nawiedzonej i upojnej skrajności zamienia się w populistyczną, prostacką nietolerancję wszelkiego rodzaju, a zwłaszcza religijną, narodowościową i rasową - uznaje Żydówkę za Królową Polski i nadzwyczaj hołubi jej obraz, na którym widać bez wątpliwości, że nie jest kobietą rasy białej.
                  • Gość: Ursus Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.nplay.net.pl 02.05.12, 15:22
                    Myśl, myśl, myśl (jak mawiał Kubuś Puchatek:))...
                    a) nurty prawicowe katolicko-narodowe, które w swojej ideologii mają głoszenie wyższości katolickiego narodu polskiego ponad innymi, co w nawiedzonej i upojnej skrajności zamienia się w populistyczną, prostacką nietolerancję wszelkiego rodzaju, a zwłaszcza religijną, narodowościową i rasową
                    b) uznaje Żydówkę za Królową Polski i nadzwyczaj hołubi jej obraz
                    c) I zastanawia mnie, jak to możliwe
                    No właśnie niemożliwe...:)
                    No bo jeżeli b) uznać za wniosek (jak najbardziej zasadny), to teza a) musi być fałszywa...
                    d) jej obraz, na którym widać bez wątpliwości, że nie jest kobietą rasy białej
                    Nic dodać, nic ująć... U innych poszukujesz demonów rasizmu mieszkających w Twojej własnej głowie.
                    Pozdrawiam.
                    Ps. A propos d)
                    1. Nieśmiało dodam, że wśród ludów afrykańskich popularna jest figura czarnego Chrystusa. I nikt nie robi z tego "aj-waj"
                    2. Matka Boska w Guadalupe miała rysy indiańskie, więc również nie była "...kobietą rasy białej..."
                    • _aaa_ Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 16:14
                      Pięknie Ursusie. A co o tym wszystkim mówią źródła historyczne?:)
                  • andrzej.sawa Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 02.05.12, 22:05
                    Najbardziej prostackie są obecnie grupy poprawno-politycznych typków,które coraz większy obszar działania ludzi starają się objąć kodeksem karnym.Już niedługo nawet w Polsce nie będzie się można uśmiechnąć do dziewczyny,bo to będzie kryminalne molestowanie.Nawet talibowie są bardziej tolerancyjni.Istny Rok 1984.
                    • Gość: :))) Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski IP: *.home.aster.pl 02.05.12, 23:22
                      sawo, apropos czego jest twoja refleksja?
                      • andrzej.sawa Re: 3 Maja - NMP Królowej Polski 03.05.12, 00:38
                        Post ursusa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka