tomekjot 22.07.12, 13:16 Zapisy Manifestu Lipcowego to były tylko puste zapisy, nigdy nie zrealizowane w praktyce. Więc nie wiem po co to zachwalać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tracz Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 13:28 Jak złodziej całe życie kradł i uważał, że robił dobrze, to trudno się spodziewać, żeby na starość zmienił zdanie. Z komunistami jest dokładnie tak samo, z tym że oni oprócz kradzieży bezpośredniej specjalizowali sie także w oszustwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobo Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 14:01 ... i w zabójstwach. Czerwone pająki mają się świetnie! Dziękujemy ci nadredaktorze! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaski Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 14:06 a teraz co?! nie kradną!? To skąd się wzięły miliardowe fortuny!?to proste,albo mamy kupę geniuszy finansowych,albo kupę genialnych(czyt.bezczelnych )złodziei! A jeżeli chodzi o oszustów, to proszę przeczytać konstytucję,co tam jest napisane,a co i jak jest robione.Choćby prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej,w założeniu wystarczy polskie obywatelstwo,a jak jest w praktyce? prawo do bezp.nauki.i wiele innych zapisów,które są tylko ,,zapisami"! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 14:39 Hihihi ....bez filmow z czasow "komuny" co pokazywalaby telewizja? Dzisiejsze barachło? Zabojcze sa jednostronne oceny budowane przez IPN ,jad się sączy w młode umysły. "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 14:43 joannabarska napisała: > Hihihi ....bez filmow z czasow "komuny" co pokazywalaby telewizja? Dzisiejsze b > arachło? Zabojcze sa jednostronne oceny budowane przez IPN ,jad się sączy w mło > de umysły. > > > "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające > ." (JULIAN TUWIM) Więcej szacunku dla historii,a nie lewackie pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 15:24 andrzej.sawa napisał: > joannabarska napisała: > > > Hihihi ....bez filmow z czasow "komuny" co pokazywalaby telewizja? Dzisie > jsze b > > arachło? Zabojcze sa jednostronne oceny budowane przez IPN ,jad się sączy > w mło > > de umysły. > > > > > > "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzyteln > iające > > ." (JULIAN TUWIM) > > Więcej szacunku dla historii,a nie lewackie pierdoły. A tak konkretnie, to o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tracz Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.ennet.pl 22.07.12, 15:04 Hihihi... to samo co teraz pokazuje, czyli telenowele, których poziom nie odbiega wcale od poziomu "filmów z czasów komuny". Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 17:26 tracz,za komuny nie bylo durnowarych telenoweli,a wiele filmow i dzis nie trąci myszka,wprost przeciwnie...jestes chyba mlodym czlowiekiem... "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tracz Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.ennet.pl 22.07.12, 17:37 Być może. Dawno nie oglądałem, bo telewizja tych "arcydzieł" prawie nie pokazuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:13 Gość portalu: tracz napisał(a): > Być może. Dawno nie oglądałem, bo telewizja tych "arcydzieł" prawie nie pokazuj > e :) Te "arcydzieła" z czasów PRL, z których sobie kpisz, zdobyły na poważnych festiwalach filmowych, m.in. w Wenecji, Cannes, San Sebastian i Berlinie kilkadziesiąt prestiżowych nagród, jakich nie zdobył żaden polski film nakręcony w kraju po roku 1989. Również jeśli chodzi o liczbę widzów, to w pierwszej dwudziestce (1. Krzyżacy-32 mln ... 20. Dzieje grzechu-8 mln) polskich filmów nie ma ani jednego, który powstałby w III RP. Z tych ostatnicz najwyższe miejsce - 21. zajmuje Ogniem i mieczem z liczbą widzów 7 mln. Zanim znów zabierzesz głos, to spróbuj najpierw dowiedzieć się czegoś o przedmiocie swojego "wystąpienia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 22:11 Bo w nich grali aktorzy wykształceni przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 24.07.12, 21:12 Macie rację towarzyszko,było 07 zgłoś się Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 24.07.12, 21:26 andrzej.sawa napisał: > Macie rację towarzyszko,było 07 zgłoś się Czepcie się własnej baby, towarzyszu sawo... Macie? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa [...] 24.07.12, 21:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi kindersztuba 24.07.12, 21:48 brak Ci kindersztuby, nie ubliżaj, nie prowokuj, sam daj przykład tego czego od innych wymagasz. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: kindersztuba 24.07.12, 21:53 Aleś bystry empi, jak nie przymierzając, woda w klozecie! Nie zdążyłem przeczytać co mi odpisał a przyznam, że od pewnego czasu intryguje mnie, dlaczego ten osobnik jeży się gdy zwracam się do niego "towarzyszu" i kompletnie nie reaguje, gdy tytułuję go byłym ormowcem. Czyżby coś było na rzeczy???:P Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa [...] 24.07.12, 21:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi netykieta 24.07.12, 22:11 Kolejny raz zwracam Ci uwagę, forum nie jest miejscem wymiany tego typu uwag. Masz uwagi do mnie pisz na mój mail gazetowy. W mailu też wymagam kindersztuby, czego nie wykazałeś pisząc do mnie ostatnio :). Nie wymagaj od innych tego co sam spełnić nie potrafisz. Netykieta pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: netykieta 24.07.12, 23:16 empi napisał: > Kolejny raz zwracam Ci uwagę, forum nie jest miejscem wymiany tego typu uwag. > Masz uwagi do mnie pisz na mój mail gazetowy. W mailu też wymagam kindersztuby, > czego nie wykazałeś pisząc do mnie ostatnio :). Nie wymagaj od innych tego co > sam spełnić nie potrafisz. > Netykieta > pzdr. A ja Ci zwracam uwagę na selektywność Twojego kasowania.Gówno tajnos mnie obraża,ale Ty masz to w dupie i mnie kasujesz.A ja mam w dupie forum takiego admina.Szkoda,ale nie mam już ochoty z Tobą dyskutować.Niestety za często zachowujesz sie jak pracownik Mysiej - dla młodych przypomnienie - na Mysiej 2 była w W-wie prl-owska cenzura.Współczuję Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: netykieta 24.07.12, 23:24 andrzej.sawa napisał: > A ja Ci zwracam uwagę na selektywność Twojego kasowania.Gówno tajnos mnie obraż > a,ale Ty masz to w dupie i mnie kasujesz. Gówno andrzej.sawa obraża wszystkich, a także obraża się, gdy inni obrażają jego. Jak to gó.... A ja mam w dupie forum takiego admina. To po co tu włazisz? > Szkoda,ale nie mam już ochoty z Tobą dyskutować.Niestety za często zachowujesz > sie jak pracownik Mysiej - dla młodych przypomnienie - na Mysiej 2 była w W-wie > prl-owska cenzura.Współczuję Ci. Spadaj do Chełma, ormowcu.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróżbita Podpis do zdjęcia Nr 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.12, 23:49 Tymoteusz wśród ptaków :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy IP: 173.233.222.* 23.07.12, 22:57 "Dwaj prezesi miejskiego TBS "Nowy Dom" zarabiają rocznie 380 tysięcy złotych. Problem w tym, że od wielu miesięcy nie budują nowych mieszkań. - Skoro zajmują się tylko administrowaniem, to po co płacić im tak wysokie pensje - krytykuje radny PO Prezes Towarzystwa Budownictwa Społecznego "Nowy Dom" Jerzy Deska zarobił w ubiegłym roku 193 tys. zł (brutto), daje to 16 tys. miesięcznych poborów. Jego zastępca, a jednocześnie były prezydent Lublina i polityk PiS Andrzej Pruszkowski wziął niewiele mniej - 187 tys." Jak widac, obecnie istnieja nieco bardziej wyrafinowane metody kradziezy pieniedzy z panstwowej kasy (patrz cytat z GW powyzej)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenobi Re: Zapisy .... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 15:04 Tak samo nie zrealizowano postulatów ze strajków w Stoczni Gdańskiej; tak samo nie realizuje się 10 przykazań, tak samo prawo stanowione jest wykonywane z przymrużeniem oka, itp .itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poleszuk Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.lublin.mm.pl 22.07.12, 15:39 przecież nie pochwali PRL-u Grad, Bielecki,Tusk, Żuk, Szejnfeld czy Frasyniuk...itd; zarabiają po 100 tys. zł na miesiąc, mają kolesi którzy nie dadzą zginąć i pożyć dadzą; Biedni nie przyjdą na Plac bo są zupełnie ogłupieni przez tvn-y i gazety uczestniczące w propagandzie, pewnie się wstydzą swojej biedy, wyglądu... kler jak zawsze trzyma z bogatymi....wszystko w normie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 17:16 Fajny kabaret na tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 18:36 "Na placu Litewskim zgromadziło się około 80 osób. Po przemowach Kierońskiego i Czerniaka działacze SLD złożyli kwiaty przy Grobie Nieznanego Żołnierza." ...o ich wyglądzie, zasobności, zindokrynowanych strachem umysłach i tradycjach szkoda słów... a o popularności świadczy ilość zebranych... i to jest całe podsumowanie "sukcesów" PRL... i to jest prawda o PRL... w tym roku chyba nawet niegdysiejszej liderki zabrakło?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 18:58 Gość portalu: bleee... napisał(a): > ...o ich wyglądzie, zasobności, zindokrynowanych strachem umysłach i tradycjach > szkoda słów... a o popularności świadczy ilość zebranych... Ilość to węgla, analfabeto. Słowo człowiek jest rzeczownikiem policzalnym, więc jeśli mowa o ludziach, to zawsze o ich liczbie, a nie ilości. Czy to najjaśniesza III RP tak cię wyśmienicie wyedukowała? Poza tym, szydzenie z cudzego wyglądu to zwykłe chamstwo, a zresztą nie wiadomo czy sam wyglądasz lepiej czy może odwrotnie? Zamieść, cwaniaczku, swoją własną fotkę na forum, to zobaczymy czy w ogóle się różnisz od Quasimodo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 19:07 Ale poglądy polityczne prowadzące do gloryfikacji manifestu moskiewsko-stalinowskiego pkwn są obrzydliwe i są zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:15 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: netykieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:44 Ciołek, to jeden z polskich herbów, a o durniach wspomniałem w liczbie mnogiej, więc nie było to skierowane bezpośrednio do przedmówcy. Ale, oczywiście, rewolucyjna czekistowska czujność plus zaangażowanie po jedynie słusznej stronie plus dostęp do panelu administracyjnego - zrobiły swoje. Czy ten post również wytniesz? Pod jakim pretekstem, najwyższy sędzio, który jednoosobowo i jednoinstancyjnie orzekasz o naruszeniu prawa? Zaiste curiosum, bo peerelowski cenzor musiał podać paragraf, z jakiego ingerował i uzasadnić rzeczowo swoją decyzję. No, ale mamy przecież demokratyczną III RP ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: netykieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:50 Oczywiście, zarzucanie Barskiej nietrzeźwości przy pisaniu oraz określenie "komunistyczny beton", jakie zamnieszcza w swoim poście niejaki carrera4, to nie są inwektywy i najwyższy sędzia empi nie ma podstaw do interwencji. Jesteś żałosny, chłoptasiu, z tym swoim "obiektywizmem" i napuszeniem "głównego sprawiedliwego". Odpowiedz Link Zgłoś
bazzyll Re: netykieta 22.07.12, 20:23 empi napisał: > Proszę bez inwektyw! "Jak złodziej całe życie kradł i uważał, że robił dobrze, to trudno się spodziewać, żeby na starość zmienił zdanie. Z komunistami jest dokładnie tak samo" (tracz) "... i w zabójstwach. Czerwone pająki mają się świetnie!" (lobo) "Więcej szacunku dla historii,a nie lewackie pierdoły." (sawa) To wszystko, oczywiście, nie są inwektywy, ale niepohamowana uprzejmość i takt, nieprawdaż, empi? Kiedyż wreszcie doczekamy nowego wydania słownika j.polskiuego w twoim opracowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobo Czerwonym pająkom wolno! IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 19:29 Stara metoda komuchów - "a u was biją Murzynów!", czyli jak niewygodny temat, to o kinie polskim, co tam zbrodnie!? Kogo to obchodzi?! Było, minęło, trzeba w przyszłość patrzeć, by żyło się lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 19:17 ...o wyglądzie i biedzie piszą tu na forum zwolennicy PRL-u... kto mnie wyedukował - nie twoja sprawa... a jeśli chodzi o komunistów, mogę pisać o ilości, skoro oni ludzi traktowali jak bydło bezwolne... i znowu by chcieli... czy ja różnię się od Quasimodo?... nie bardzo - na szczęście... to piękna postać, czego ty nie jesteś w stanie pojąć... wyrazy współczucia... bleee... pl.wikipedia.org/wiki/Quasimodo_%28posta%C4%87_literacka%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala FJN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:26 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska Przewodnią Siłą Narodu ! By żyło się lepiej! Sojuszu platformersko-chłopski zwalcza zaplutych karłów reakcji, kułaków, moherów i reakcyjno-nienawistny ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
carrera4 Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 19:40 Joanno Barska, nie należy siadać do klawiatury w stanie wskazującym na spożycie. W kwestii uroczystości, myślałem, że taki komunistyczny beton już w przyrodzie nie występuje, a tu proszę. Ciekawe czy te stare komuchy pamiętają takie rocznice jak bombardowanie Lublina przez armię czerwoną 11.05.1944 r. (ponad 200 ofiar), czy stracenie ponad 300 osób na Zamku Lubelskim w latach 1944 - 1954 zastrzelonych za przeciwstawianie się komunistycznemu zniewoleniu. Takich przykładów są setki nie tylko na Lubelszczyźnie. To nie jest IPN-owska propaganda tylko fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:55 Gość portalu: bleee... napisał(a): Mowa była o wyglądzie, więc Quasimodo to bez wątpienia "piękan postać". A pisać sobie możesz, oczywiście, jak chcesz, nawet kiep przez samo h. Tylko nie stroj się przy okazji w piórka wyroczni. Ja tobie nawet nie współczuję, bo to i tak nic ci nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 20:13 ...spoko... bo sobie język odgryziesz... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:37 tomekjot napisał: > Zapisy Manifestu Lipcowego to były tylko puste zapisy, nigdy nie zrealizowane w > praktyce. Więc nie wiem po co to zachwalać Przede wszystkim Wybiórcza łże i manipuluje dając tytuł "SLD wychwala lata PRL". Z tego, co przeczytałem w tejże Wybiórczej wynika, że Czerniak przyznał, iż oceny PRL są kontrowersyjne, a następnie wymienił te dziedziny, w których w okresie PRL było akurat lepiej, jak choćby z poszukiwaniem pracy. Jeśli twierdzisz, że "Zapisy Manifestu Lipcowego to były tylko puste zapisy, nigdy nie zrealizowane", to może jednak w wolnej chwili przeczytaj ten manifest, a nie ględź a priori. Odbudowa kraju ze zniszczeń wojennych, reforma rolna i uwłaszczenie milionów bezrolnych chłopów, likwidacja analfabetyzmu, bezpłatana nauka i opieka zdrowotna zostały zrealizowane bez najmniejszych wątpliwości, więc co właściwie masz na myśłi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.paradowski.pl 22.07.12, 19:40 zauważcie że w porównaniu z czasami komuny przeciętna waga polskiej kobiety spadła o 10 kg. Wybierzcie się na miasto zobaczcie jak wyglądają kobiety które żyły w czasach komuny a jak te które urodziły się już w kapitaliźmie. Po prostu te urodzone w kapitaliźmie są wygłodzone, norma to 170 cm wzrostu i 50 kg wagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.12, 19:50 Gość portalu: aron napisał(a): > zauważcie że w porównaniu z czasami komuny przeciętna waga polskiej kobiety spa > dła o 10 kg. Wybierzcie się na miasto zobaczcie jak wyglądają kobiety które żył > y w czasach komuny a jak te które urodziły się już w kapitaliźmie. Po prostu te > urodzone w kapitaliźmie są wygłodzone, norma to 170 cm wzrostu i 50 kg wagi Na szczęście socjalizm wrócił przez sojusz platformersko-chłopski, zielonowyspiarskie kobiety będa wkrótce urodziwe jak w bantustanach RPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 20:05 Jak złodziej całe życie kradł i uważał, że robił dobrze, to trudno się spodziewać, żeby na starość zmienił zdanie. Z komunistami jest dokładnie tak samo (tracz) ... i w zabójstwach. Czerwone pająki mają się świetnie! (lobo) Więcej szacunku dla historii, a nie lewackie pierdoły. (sawa) To, oczywiście, również nie są inwektywy. Prawda, panie empi? Kiedy wreszcie ujrzymy nowy słownik j. polskiego w twoim opracowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobo Czerwone pająki czują się obrażone IP: *.ghnet.pl 22.07.12, 20:13 Bazyl, ty się ciesz i dziękuj organowi nadredaktora, że się kiedyś z komuchami dogadał przy kwadratowym stoliku w Magdalence, ale nie przeginaj, nie przeginaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Skoro było tak dobrze, to po co było tworzyć... IP: 89.167.0.* 22.07.12, 20:49 Skoro było tak dobrze, to po co było tworzyćSolidarność ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.lublin.hypnet.pl 22.07.12, 21:16 Co by nie mówić w PRL-u praca była (nawet obowiązkowa). Wczasy jednak też były, a sukcesy?... jak nie było tak i nie ma. Myślę, że trochę więcej pokory budowniczym III i IV RP by nie zaszkodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 21:35 ...a potem emeryturka... w 1996 za 50 lat pracy 700 zł... Gierek niejaki narzekał, że za 6000 nie może godnie żyć... i przywileje emerytalne powstałe w PRL... za które teraz płacimy... i praca "nawet obowiązkowa"... a zwłaszcza obowiązkowa - rzec by można... walka z bumelantami i kara śmierci za spekulację cukrem czy skórą... i cenzura, żeby się ludziska nie zdemoralizowali... i Popiełuszko, który prawie popełnił samobójstwo, bo taka była moda, wśród księży zwłaszcza... ... ... itd.... itp... i ta tęsknota za kultowymi przejawami władzy ludowej... i ta świadomość, że gdyby nie władza ludowa, to po 1944 r. nic by nie było, o Polsce nie mówiąc... a potem wczasy za godną pracę... a na wczasach na dzwonek jedzenie i sikanie... mój Boże... :-)))... tyle dobra zmarnowane... bleee... ps.: czekam na bluzgi stęsknionych za władzą... oczywiście, że ludową... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.lublin.hypnet.pl 22.07.12, 23:02 Trochę więcej szacunku. Ludzie żyjący w tamtych czasach nie mieli większego wyboru, to nie oni układali się w Jałcie, Teheranie itd. Ale starali się żyć jak mogli. Nie zawsze godnie i dostojnie, zazwyczaj szaro i siermiężnie ale to oni stworzyli Solidarność. A w czym jesteśmy od nich lepsi? Jakie to nadzwyczajne sukcesy mamy na swoim kącie? W jakiej to dziedzinie bijemy naszych dziadków i ojców abyśmy mieli prawo nimi pogardzać? W sporcie, literaturze, teatrze, kinie, sztuce, nauce? To dziwne, że np. cenimy Stanisława Staszica, ministra stanu Królestwa Polskiego (królem polski był rosyjski car), Aleksandra Wielopolskiego naczelnika rządu cywilnego Królestwa Polskiego itd. a tak łatwo potępiamy wszystko co wiąże się z czasami PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 23:18 ...kto ceni Wielopolskiego, ten ceni... ja nie cenię... nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi... pogarda dla ludzi?... nie... to pogarda dla władzy, która ludziom zgotowała ten los... chyba mylisz pojęcia... sądzisz, że gdyby była inna władza, nie mielibyśmy jako naród osiągnięć w żadnej dziedzinie?... zabawne podejście do życia narodu... możesz rozwinąć tak oryginalną myśl?... czy chodzi ci o to, że gdyby nie było ludowej władzy, to wszyscy umarliby z rozpaczy?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 09:04 Bliższa jest mi postawa chwalenia się swoimi osiągnięciami, niż krytykowanie dorobku innych. A prawda jest taka, że po tych 20 latach z okładem nasz lubelski dorobek jest cieniutki jak kawusia z peerelowskiego baru mlecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 09:27 ...może należałoby zrobić bilans (remanent...) zysków i strat z czasów PRL... a potem dopiero zobaczyć, od jakiego doła wystartowaliśmy... i z jakimi długami z okresu "żywiołowego rozwoju" i bratniej współpracy... można też przeprowadzić symulację rozwoju Polski po roku 1939, gdyby nie było interwencji Niemców i Rosjan... starczy ci wyobraźni?... a zwłaszcza szczerych, dobrych chęci... wiesz, jak łatwo było wyjechać za granicę w XIX wieku (oraz w okresie międzywojennym...)?... dopiero teraz, licząc od "wyzwolenie" sytuacja z wyjazdami zagranicznymi normuje się... w Korei Płn. mają jeszcze większe "osiągnięcia" dzięki izolacji... nie mamy osiągnięć? mam na ten temat - jako forumowy malkontent - inne zdanie... wystarczy wyjść na ulicę - mimo wszystko, wygląda ta ulica inaczej... i nawet ludziska manifestują, kiedy chcą, a nie kiedy muszą... i kiełbaski mogą też grillować, kiedy chcą... i niekoniecznie na kiju trzymanym nad ogniskiem... :-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
bazzyll Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 23.07.12, 09:45 Gość portalu: bleee... napisał(a): > ... wystarczy wyjść na ulicę - mimo wszystko, wygląda ta ulica inaczej... Nie mówiąc już o tym, że w tym zasmarkanym peerelu nie było wcale laptopów, iPodów i telefonów komórkowych, a w takim Sudanie na pustyni są! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 12:00 Gdyby nie było wojny to by było ... ale wojna była i dlatego start PRL był bez wątpienia gorszy niż start III RP. I żeby było jasne nie jestem apologetą PRL ale to nie jest tak, że wówczas było wszystko be a dzisiaj wszystko jest cacy. A kiełbaski można było grillować za PRL z tą różnica, że wówczas grill zastępował staropolski ruszt lub ognisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 12:06 trzeba zrobić referendum ws. powrotu do socjalizmu, wystąpienia z UE, NATO i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 12:32 zauważcie że korzystając z internetu, wysyłając maile, wchodząc na portale internetowe itp. nabijacie kabzę kapitalistom, bo oni mają płacone od ilości wyświetleń reklam. Dlatego ci którzy są przeciwko kapitalizmowi powinni odłączyć się od internetu który jest wynalazkiem amerykańskich kapitalistów a nie Fidela, Kima czy Łukaszenki że o Putinie nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 13:42 I pomyśleć, że łącza internetowe obywają się kablami światłowodowymi, które po raz pierwszy w Polsce zostały zaprojektowane i stworzone pod koniec lat 70. XX wieku przez pracowników naukowych Uniwersytetu Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie (sic!). Co do wspomnianej przez Ciebie Kuby Fidela to kiedyś zastanawiałem się gdzie ludziom żyje się lepiej; na komunistycznej Kubie czy w kapitalistycznym Haiti? I ciekawostka na temat Kuby www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/polityka-medycyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 13:44 oczywiście że lepiej żyje się na Kubie, niestety z niewiadomych powodów wszyscy lewicowcy świata trzymają się pazurami krajów w których panuje dziki kapitalizm, a na Kubę jeżdżą co najwyżej na wczasy. Tak samo u nas na forum. Ciągłe narzekania jaki to kapitalizm jest zły, ale jednak Dociek i tow. Barska wolą te 200 dolarów emerytury od kapitalisty niż 100 dolarów emerytury od Łukaszenki. Też tego prawdę mówiąc nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 23.07.12, 21:03 Gość portalu: aron napisał(a): > oczywiście że lepiej żyje się na Kubie, niestety z niewiadomych powodów wszyscy > lewicowcy świata trzymają się pazurami krajów w których panuje dziki kapitaliz > m, a na Kubę jeżdżą co najwyżej na wczasy. > > Tak samo u nas na forum. Ciągłe narzekania jaki to kapitalizm jest zły, ale jed > nak Dociek i tow. Barska wolą te 200 dolarów emerytury od kapitalisty niż 100 d > olarów emerytury od Łukaszenki. > > Też tego prawdę mówiąc nie rozumiem. Była taka kanalia,nazywała się marks,który żył za forsę wstrętnego kapitalisty engelsa. Tak samo jak bandyta lenin,który za pieniądze wroga - Niemców - zrobił kuku dynasti Romonowów. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 23.07.12, 21:48 buhahaha, odezwał się miłośnik Polski Solidarnej i beneficjent socjalów, bez których by zdechł z głodu. Normalnie to są jaja co ty piszesz. Pojedź do USA to cię tam już egzystencja sprowadzi na ziemie, będziesz na chodniku żebrał o centy, a o socjalu będziesz marzył codziennie. Niestety dla ciebie kapitalizm promuje ludzi mądrych, a głuptaki jak ty zdychają z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: 173.233.222.* 23.07.12, 23:15 "oczywiście że lepiej żyje się na Kubie, niestety z niewiadomych powodów wszyscy lewicowcy świata trzymają się pazurami krajów w których panuje dziki kapitalizm, a na Kubę jeżdżą co najwyżej na wczasy." A co z tym (mocno kapitalistycznym!) Haiti "aronie"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.paradowski.pl 24.07.12, 05:24 a co ma do tego Haiti? Na Kubie żyje się lepiej niż w Polsce, jednak polska lewica nie wiedzieć dlaczego woli 200 dolarów emerytury od Tuska niż 100 dolarów pensji od Fidela. Na Kubie każdy ma pracę i to nie na umowie śmieciowej tylko na etacie jak na Białorusi. Gdyby polscy lewicowcy wyemigrowali na Kubę czy na Białoruś, a do Polski przyjechali Polacy z Białorusi na pewno Polska byłaby lepszym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 08:34 " A co ma do tego Haiti?" Haiti jest sąsiadem (ok. 100km przez morze) Kuby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.play-internet.pl 24.07.12, 11:49 i Bahamy też są sąsiadem Kuby. I co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 13:49 Ano wynika z tego, że sam system polityczny nie gwarantuje pomyślności kraju i jego obywateli. Innymi słowy nie wystarczy obalić komuny, potrzeba jeszcze mądrych rozwiązań prawnych i gospodarczych. Np. taka Arabia Saudyjska jest nieporównywalnie większą dyktaturą od Białorusi, a dochód narodowy na głowę jest wyższy niż w wielu państwach demokratycznych. I z innej beczki. Przedwczoraj media podały dane statystyczne mówiące o tym, że obywatele USA są najbiedniejsi od 50 lat, a co piaty żyje poniżej granicy ubóstwa. W Europie też nie najweselej gdy tym czasem najbogatsi ukrywają (nie płacą podatków) w rajach podatkowych 17 bilionów euro, to jest więcej niż roczny PKB USA i Japonii razem wzięty. wyborcza.biz/biznes/51,100896,12174130.html?obxx=12174130&order=najstarsze&v=1 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 14:10 A czy dochód narodowy przekłada się wprost na jakość życia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.play-internet.pl 24.07.12, 15:36 tylko ze jakby wziąć kryteria ubóstwa z USA, to na Białorusi miałbyś 90% ubogich, a na Kubie 95%. W USA jest ubogi ten co nie ma terenówki, na Białorusi ten co nie ma samochodu, a na Kubie ten co nie ma roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 15:57 w USA ubogi nie ma nawet ubezpieczenia zdrowotnego, więc ciesz się że mieszkasz w Polsce, bo byś umarł na pierwszą lepszą grypę Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaski Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 22:34 sothink napisał: > w USA ubogi nie ma nawet ubezpieczenia zdrowotnego, więc ciesz się że mieszkasz > w Polsce, bo byś umarł na pierwszą lepszą grypę a w Polsce będzie miał ten ,,przywilej" że umrze w kolejce do specjalisty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 02:17 hrabiaski napisał: > a w Polsce będzie miał ten ,,przywilej" że umrze w kolejce do specjalisty! To by się zgadzało. Mojemu koledze zoperowano zaćmę w jednym oku, a operację na drugim oku wyznaczono za trzy lata. Przeżył tylko półtora roku, więc NFZ zaoszczędził deficytowe złotówki i mogli zoperować (jedno) oko kolejnemu nieszczęśnikowi. Zupełnie nie wiem dlaczego ludzie godzą się z tym draństwem i dają głosy tej szajce u państwowego żłobu? Czy znowu trzeba będzie strzelać z Aurory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 16:26 ...a w UE jako bezdomni określani są ci, którzy nie mają kanalizacji... :-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: 173.233.197.* 24.07.12, 17:57 "...a w UE jako bezdomni określani są ci, którzy nie mają kanalizacji... :-)... bleee..." Kolejne bajki i mity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 18:43 ...nie... niedawno był artykuł (wywiad?...) na temat badań poziomu życia mieszkańców państw UE... około miesiąca wstecz... nie pamiętam tylko, gdzie... być może w Wysokich Obcasach?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 21:11 A niech srają wyżej niż dupę mają. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 10:03 " Re: Każdy słyszy i widzi co chce...IP: *.paradowski.pl Gość: aron 10.07.12, 06:19 Odpowiedz a to bezrobocie to wina PiSu? Ciekawe za Jarosława praca szukała człowieka " buhahahahahahaahahahahahaha, jak tak tęsknisz za komuną to czemu nie wyemigrujesz głuptaku? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 20:19 Gość portalu: aron napisał(a): > Tak samo u nas na forum. Ciągłe narzekania jaki to kapitalizm jest zły, ale jed > nak Dociek i tow. Barska wolą te 200 dolarów emerytury od kapitalisty niż 100 d > olarów emerytury od Łukaszenki. > > Też tego prawdę mówiąc nie rozumiem. A ja nie rozumiem, jak można tak bredzić, jak Ty, czy również blee. Świadczy to o wielkiej niewiedzy. Niestety edukacja społeczeństwa i walka z analfabetyzmem podjęta przez PKWN została przez władze III RP (kapitalistycznej) zaniechana. Nie macie pojęcia o historii waszej Ojczyzny. Stereotypy, IPN-owski nienawistny, rewanżystowski bełkot. Blee, czy fakt kasowania na wyrost wszystkiego, co wiąże się z latami 1944 -1989 , w tym pomnika lubelskich partyzantów, nie jest przejawem współczesnej cenzury. Podobnie, dzisiejsze sejmowe wycofanie projektu ustawy o związkach partnerskich. To wszystko to właśnie jest cenzura, którą tak wypominasz czasom PRL. Aron, co Ty bredzisz o emeryturze, skoro nie wiadomo, kiedy władze wymyślą sposób, żeby mi jej nie przyznać i nie wypłacać , bo społeczna kasa idzie w inne, "ważniejsze" kieszenie. I prawdopodobieństwo otrzymania emerytury na Białorusi, choćby małej, wydaje się być większe niż w najświętszej III RP w niedługim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 20:49 " Blee, czy fakt kasowania na wyrost wszystkiego, co wiąże się z latami 1944 -1989 , w tym pomnika lubelskich partyzantów, nie jest przejawem współczesnej cenzury" ...co ty mi zarzucasz?... poczytaj najpierw, najlepiej przesylabizuj: forum.gazeta.pl/forum/w,62,137683951,,Czerniak_broni_pomnika_partyzantow_Pisze_do_wo_.html?v=2 ...a jeśli chodzi o mój stosunek do władzy ludowej - mam to przećwiczone - na własnej skórze... o innych aspektach mojej świadomości historycznej - na razie mówić nie będę... uważam cię - na podstawie twoich wypowiedzi (nawet jeśli mam inne zdanie...) - za osobę myślącą... nie wiem dlaczego nie dopuszczasz możliwości, by twój adwersarz mógł mieć inne zdanie... a z definicji - adwersarz ma inne zdanie... nie zauważyłeś, że nigdy nie nawołuję do zemsty i rewanżu?... czasem nawołuję do przyzwoitego zachowania... ja nie poddaję się stereotypom, ale ty mi je serwujesz... szkoda... :-/... pozdrawiam... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 21:20 Gość portalu: bleee... napisał(a): > " Blee, czy fakt kasowania na wyrost wszystkiego, co wiąże się z latami 1944 -1 > 989 , w tym pomnika lubelskich partyzantów, nie jest przejawem współczesnej cen > zury" > > ...co ty mi zarzucasz?... poczytaj najpierw, najlepiej przesylabizuj: > forum.gazeta.pl/forum/w,62,137683951,,Czerniak_broni_pomnika_partyzantow_Pisze_do_wo_.html?v=2 > ...a jeśli chodzi o mój stosunek do władzy ludowej - mam to przećwiczone - na w > łasnej skórze... o innych aspektach mojej świadomości historycznej - na razie m > ówić nie będę... uważam cię - na podstawie twoich wypowiedzi (nawet jeśli mam i > nne zdanie...) - za osobę myślącą... nie wiem dlaczego nie dopuszczasz możliwoś > ci, by twój adwersarz mógł mieć inne zdanie... a z definicji - adwersarz ma inn > e zdanie... nie zauważyłeś, że nigdy nie nawołuję do zemsty i rewanżu?... czase > m nawołuję do przyzwoitego zachowania... ja nie poddaję się stereotypom, ale ty > mi je serwujesz... szkoda... :-/... pozdrawiam... bleee... Wyjaśniam. Nawiązałem do tego fragmentu Twojej wypowiedzi:"... i cenzura, żeby się ludziska nie zdemoralizowali...". I tyle, bo na szybko. Należy jednak pamiętać, że historia i czasy PRL nie były "komunistycznym monolitem", podobnie jak historia III RP po 89 roku, która również podlega istotnym zmianom polityczno-społecznym i ideologicznym. I nie można przenosić okresu, tzw. "kultu jednostki" na późniejsze lata PRL, ale również i opisywać z tejże perspektywy okresu niedługo po wyzwoleniu Polski. O czym, przy sprawie pomnika "Lubelskich Partyzantów" nie chciano umyślnie pamiętać. Podobnie jak nie można kapitalistycznej współczesności III RP opisywać jako "eksplozji demokracji i samorządności" z okresu Komitetów Obywatelskich. Nieprawdaż? Natomiast, jak kiedyś "nie wypadało" widzieć swej rzeczywistości w totalnej krytyce PRL, bo wszak były niewątpliwe osiągnięcia, zwłaszcza odbudowa zniszczonego kraju, tak obecnie nie wypada nie pokazać jakim się jest antykomunistą, opozycjonista do PRL i wszystkiego co choćby było tylko "różowe". Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... babcia z wąsami? to hormony... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 21:49 ...problem twój (podobnie, jak i Bazyla...) polega na tym, że nie czytasz tego co piszę... czytasz to, co chcesz przeczytać... nie odróżniając tego, co na poważnie, od tego co z sarkazmem... a cenzura jest przykładem klasycznym... ale to co piszę w tej chwili nie oznacza też, że pochwalam cenzurę (wiesz, że trzeba było mieć pieczątkę cenzury, by móc wydrukować klepsydrę albo zaproszenie na ślub czy wesele?...)... pochwalam autocenzurę - ale nie polityczną, a indywidualną (żeby np. za mocno nie dowalać oponentowi... :-)...)... i na tym zakończę, bo jednak nie jestem wielbłądem... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.paradowski.pl 25.07.12, 05:31 ale Doćku PRL nie był komunistycznym monolitem głównie dzięki opozycji wspieranej przez KK. Gdyby nie KK, to zapewne PRL byłby reżimem ostrzejszym. Dlatego też mordowano księży. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 26.07.12, 10:24 gdyby nie KK to Polska byłaby potęgą gospodarczą, a tak ogłupienie społeczeństwa na wieku nastąpiło, do tego KK zawsze działał na szkodę interesów Polski,. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa [...] 26.07.12, 10:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi netykieta 26.07.12, 10:54 nie prowokuj, stosuj się do zasad kindersztuby :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.12, 22:39 ...no i kto by się spodziewał, że Bierut, Gomułka, Gierek, a nawet Jaruzelski do księżą... a pomagali im też pewnie jacyś zakonnicy?... no, no, no... nareszcie się wydało... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.paradowski.pl 27.07.12, 06:33 tak oczywiśćie Białoruś jest potęgą gospodarczą, bo nie ma tam KK. Znów ci sie włącza palikotowy neuron w resztce mózgu, a ponoć głosujesz na tuska który klęczy w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 27.07.12, 10:55 większość krajów katolickich jest biedniejsza od protestanckich/ateistycznych. Rożnicę widać nawet w obrębie jednego państwa, bogata północ Włoch i biedne katolickie południe. W USA nie dotuje się religii, natomiast dotuje się w Iranie. Także jak ci się nie podoba kapitalizm laicki to wyprowadź się do Teheranu, gdzie już powinieneś dawno być. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 27.07.12, 11:09 To północne Włochy są protestanckie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.play-internet.pl 27.07.12, 11:59 w Iranie jest zakaz modlenia się do obrazków, jakbyś nie wiedział Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 27.07.12, 15:03 we wszystkich religiach chrześcijańskich też nie wolno się modlić do obrazków więc co za różnica. w Iranie masz szariat a u nas nawet koncesji na multipleksie nie chcą dać wojującym katolikom. U nas w Polsce katolik jest postrzegany jako zacofany dureń, tam natomiast muzułmanin to zaszczyt. Także pakuj się do lepszego dla ciebie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 27.07.12, 15:56 Do obrazków nie,ale do ikony tak - mam nadzieję,że znasz różnicę między ikoną a obrazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... 24.07.12, 21:20 Jaki pkwn,o czym dziecko bredzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 01:34 Już kiedyś, doćku, cytowałem Ci tę mądrą maksymę: "Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cie do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem". Pozdrówka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 01:36 Ja, doćku, konsekwentnie omijam takich "mędrców" jak aron i sawa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Dociek to jednak kryptokatol IP: *.paradowski.pl 25.07.12, 05:24 więc skoro otrzymanie emerytury na Białorusi jest pewne, to po co Doćku tu siedzisz w tym dzikim kapitaliźmie? Biskup paszport ci zabrał bo dziesięciny nie zapłaciłeś? Boisz się że Łukaszenko cię wpakuje do więzienia jako NATOwskiego szpiona? Będzie ci brakowało procesji i pielgrzymek na Białorusi? Sprzeciwiasz się aborcji? Po co się tak męczyć w dzikim kapitaliźmie dla tych głupich 100 dolarów? Naprawdę Cię nie rozumiem. Taki raj za Bugiem, 100 km busem, a ten siedzi pod butem biskupa i głoduje. Chyba jednak Doćku jesteś kryptokatolem i PiSowcem. Prawdziwy lewicowiec już by dawno wyemigrował na Białoruś. Rozkład busa Lublin - Brześć av.brest.by/international.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 13:43 ...przyznasz (a może nie przyznasz...), że zniszczenia wojenne pogłębiane były przez bratnią pomoc, która dobrowolna nie była... przez pół wieku ta danina była płacona, a teraz jest spłacana... także stratami mentalnymi, które są najtrudniejsze do nadrobienia... że nie wspomnę o zapóźnieniu cywilizacyjnym, dzięki czemu mamy rozwój "szarpany"... i dziki kapitalizm, 150 lat później niż "ćwiczyli" go inni... jeśli chodzi o grilla za pomocą rusztu i ogniska, to w dobie kartek na mięso (pamiętasz, że takie kartki były?...) ceną uczestnictwa dla zwykłych ludzi była - oględnie mówiąc - spolegliwość wobec władzy... dzięki której to spolegliwości było co położyć na ruszt albo wbić na patyk... nie wszyscy chcieli tak się odżywiać i bawić... :-)... trudno też nie przyznać, że teraz łatwiej oddychać... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Gdyba babcia miała wąsy to by ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 20:57 spolegliwy ~wi taki, na którym można polegać, na którego można liczyć, godny zaufania; pewny (Słownik Języka Polskiego, PWN 2009) A nie mówiłem, że ćwierćanalfabeta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Bazylu, Bazylu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 22:53 ...jednak myśl twa ulotna bardziej, niż sądzić by można... ze spolegliwością za kiełbaskę to było tak, że dostawali ją ci (znaczy kiełbaskę... bez kartek...), na których władza mogła potem liczyć, czyli byli dla niej godni zaufania... jednym słowem - władza mogła na nich polegać... np. w kopalni Wujek (chodzi o tych, co strzelali do górników...)... albo przy "unieszkodliwianiu" księdza Popiełuszki... ci, którzy dostawali mniejszą kiełbaskę, byli dla władzy godni zaufania, bo np. donosili na sąsiadów i kolegów w pracy... np. do służby bezpieczeństwa... albo do milicji obywatelską zwanej... albo do któregoś szczebla komitetu partii jedynie właściwej... czyli byli dla władzy spolegliwi... :-)... jest nadzieja, że z czasem myśl twa mniej ulotną będzie, bo jak czegoś nie wiesz, to próbujesz zrozumieć i sięgasz po słownik... próbuj dalej i dużo czytaj... zacznij może od książek historycznych... :-)... a ja - zawsze chętnie wytłumaczę ci, jeśli czegoś nie będziesz rozumiał... z wyrazami sympatii i zachęty... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Bazylu, Bazylu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 12:00 Kombinujesz, misiu, jak koń pod górę. Użyłeś słowa spolegliwy (spolegliwość) w znaczeniu uległy (uległóść), jak zresztą większość Polaków, ponieważ mało kto wie, co to słowo naprawdę znaczy, a większości kojarzy się właśnie z uległością (ten cholerny fonem -leg-ły, leg-liwość). Ale nic to, teraz już wreszcie będziesz wiedział co to spolegliwość i to jest w końcu jakiś zysk (społeczny) z tej potyczki. Pozdrowienia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Bazylu, Bazylu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 12:20 ...co jest oczywistą oczywistością, to to, że ty wiesz, co ja mówię - nie szkodzi, dzięki temu główkujesz i się rozwijasz... i w jakiś sposób udaje ci się dojść do prawidłowej konkluzji... bo w sensie szerszym, niedosłownym, przytoczona przez ciebie definicja "taki, na którym można polegać, na którego można liczyć, godny zaufania; pewny" w odniesieniu do władzy ludowej i tych, którzy ją popierali, właśnie taką uległość "nie wprost" (a czasem wprost - jak najbardziej...) oznaczała... i nie ma tu żadnej sprzeczności... jak pomyślisz, przyznasz mi rację, chociaż nie starczy ci zapewne odwagi cywilnej, by to napisać... :-)... jeśli nie wiesz, czemu w twoich interpretacjach nie ma sprzeczności, wytłumaczę ci, jeśli zapytasz... pozdrawiam też... a Marek nie pozdrawia... :-)))... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Bazylu, Bazylu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 14:32 Nadal kombinujesz. Kotarbiński, który upowszechnił (niektórzy twierdzą, że wymyśłił) słowo spolegliwy, nie pozostawił cienia wątpliwości co do interpretacji; spolegliwy, to ten, na którym można polegać, oprzeć się, a spolegliwość to rodzaj opoki, podpory. Ty niedwuznacznie stwierdziłeś, że kiełbaski dostawali ci, którzy byli pokorni, grzeczni wobec reżimo, nie przeciwstawiali się mu. Kazdy, kto umie czytać, wyczyta to bez trudu w twojej wypowiedzi. Po co więc te kombinacje i reinterpretacje. Czyżbyć cierpiał na organiczną niezdolność przyznania się do błędu? Ja nie mam z tym problemu, wiele rzeczy nie wiem, czasami się mylę, ale "biorę to na klatę" (jak mawia młodzież), bo przecież "nikt nie jest doskonały" (jak stwierdził bohater filmowy). Zachęcam do podobnej postawy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Bazylu, Bazylu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 16:21 ...oj, Bazyku... czy ty rozumiesz to, co sam piszesz?...: a piszesz ni mniej, nie więcej, tak: "spolegliwy, to ten, na którym można polegać, oprzeć się, a spolegliwość to rodzaj opoki, podpory"... no to powiedz, na kim opierała się nasze władza ludowa, "rząd nasz i partia nasza"?... kto ją podpierał i kto był jej opoką?... myślisz, że gdyby nie ta opoka reprezentantów miast i wsi, przez niektórych nawet określana jako "zakute łby", a nawet "betonem" zwana... to nasza historia potoczyłaby się właśnie tak?... skup się bardziej na tym, co głosisz, mniej na moich cechach charakteru... ułatwię ci: przyznaję, żem głąb i matoł... a teraz czytaj i staraj się zrozumieć, co piszesz ty... i co odpowiadam ja... i posiłkuj się wspomnieniami... może ci zaskoczy... :-)... pozdrawiam - a jednak... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Bazylu, Bazylu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 16:23 ...nomen omen... miało być Bazylu, a nie Bazyku... :-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Bazylu, Bazylu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 02:10 blee ... napisał: > ceną uczestnictwa dla zwykłych ludzi była - oględnie mówiąc - spolegliwość wobec > władzy... dzięki której to spolegliwości było co położyć na ruszt albo wbić na patyk... nie > wszyscy chcieli tak się odżywiać i bawić Przeczytaj swoją wypowiedź jeszcze raz i zastanów się czy może ona dotyczyć pretorian, na których opiera się reżim czy też ... zwykłych (uległych, pokornych, subordynowanych) ludzi? Pretorian wynagradza się o wiele lepiej niż kiełbaską z rożna. W PRL były to darmowe działki pod budowę willi, wysokie stanowiska z ministerialno - dyrektorskiej "karuzeli" (notabene, dziś też takowa istnieje), talony na samochody itp. Kiełbasa była dla grzecznych, którzy nie podskakiwali. Poza tym, na moje wyczucie językowe, w spolegliwości chodzi o tych, na których można polegać, ale w sensie solidności, uczciwości, przyzwoitości. Czy to właśnie takich miałeś na myśli pisząc o nagradzaniu ich kiełbasą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re:SLD wychwala lata PRL. Była praca, wczasy i... IP: 173.233.222.* 23.07.12, 23:05 ... i nawet istnial w Lublinie przemysl. A przez ostatnie 20 lat w Lublinie zburzono/zniszczono wiekszosc przemyslu (poczawszy od nowoczesnej odlewni, a zakonczywszy na calkiej dobrze prosperujacej cukrowni)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: 173.233.222.* 23.07.12, 23:08 "Bliższa jest mi postawa chwalenia się swoimi osiągnięciami, niż krytykowanie dorobku innych. A prawda jest taka, że po tych 20 latach z okładem nasz lubelski dorobek jest cieniutki jak kawusia z peerelowskiego baru mlecznego." Nawet budowy lubelskiego teatru nie umiano dokonczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.paradowski.pl 24.07.12, 05:45 zobaczcie np. co przez 20 lat osiągnęła Białoruś pod rządami Łukaszenki. Każdy tam ma pracę, nie ma umów śmieciowych, ludzie żyją godnie. Podobnie Kuba. Niestety polscy lewicowcy wolą siedzieć pod butem biskupa zamiast wyemigrować na Białoruś czy Kubę. Widocznie wolą 200 dolarów emerytury od kapitalisty niż 100 dolarów emerytury od Łukaszenki czy Fidela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.paradowski.pl 24.07.12, 05:47 Tusk zadłużył kraj na 900 mld zł. Co by powiedzieć o komunie, to przynajmniej komuniści nie pożyczali dularów od kapitalistów. Było jak było, ale bez długów. Za komuny zadłużenie zagraniczne było 40 mld dularów ( 20 mld Gierek + 20 mld Jaruzelski) przy pensji 10 dularów. Obecnie jest 300 mld dularów przy pensji 500 dularów. Czyli 2 razy mniej niż za komuny w przeliczeniu na pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro winny Gierek IP: *.paradowski.pl 24.07.12, 05:49 winny upadku komuny był Gierek ( dlatego Jarosław go wychwalał) bo pożyczał dulary od kapitalistów. Przecież to było jasne, że upomną się o swoje. Dlaczego Gierek tego nie przewidział? Co robili wtedy UBecy ponoć tacy fachowcy? Pili wódę w resorcie? Gdyby Gierek pożyczał ruble od Breżniewa to komuna nadal by istniała, ludzie mieliby pracę, lekarza i bezpieczeńśtwo socjalne. A tak Gierek zniszczył PRL pożyczając dulary od kapitalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
bazzyll Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 23.07.12, 09:37 Gość portalu: bleee... napisał(a): > czy chodzi ci o to, że gdyby nie było ludowej władzy, to wszyscy umarliby z rozpaczy? Liczby samobójstw w II i III RP znacznie przewyższają analogiczne statystyki w czasach PRL. Ponadto, piśmienność dorosłych we współczesnej Polsce - 99%, w USA - 95%, w Grecji - 92%, w Portugalii - 87%, na Malcie (brytyjskiej) - 85%. (żródło: Ilustrowany Atlas Świata Reader's Digest). Gdyby nie komuna, prawdopodobnie byłbyś więc dziś półanalfabetą (jak w przedwojennej POlsce), a tak to jesteś dotknięty analfabetyzmem tylko w ćwierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 09:49 ...ale przyznasz, że bleee... jest inteligentnym analfabetą... chociaż nie wiem, czy myśl twa nie jest zbyt ulotna, byś zrozumieć mógł, co to bleee... sobie duka... :-)... bleee... ps.: ...a umieranie z rozpaczy, to jednak nie to samo, co samobójstwo... zrozumiałeś teraz, co bleee... napisało?... bleee... ps. ps.: wiesz, jak za PRL "robiono" dane statystyczne?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
bazzyll Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 23.07.12, 10:26 Gość portalu: bleee... napisał(a): > ps. ps.: wiesz, jak za PRL "robiono" dane statystyczne? Taaaa, komuniści fałszowali nawet wielkość opadów śniegu oraz procent tłuszczu w mleku krowim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 10:30 ...no właśnie... tak było z tłuszczem w mleku, a nawet ze śniegiem... a wiesz, jak to ze lnem było?... :-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 11:57 no już nie przesadzaj. W przedwojennej Polsce zanotowano spadek analfabetyzmu przez 20 lat z 80% w 1918 do 30% w 1939. Tak że to spadek po zaborcach był a nie po II RP. Ponadto II RP wykształciła znakomitych uczonych którzy o ile nie zabił ich Stalin czy Hitler solidnie pracowali jeszcze długie lata. Fakty są takie, że komunizm zapewnia darmową służbę zdrowia, wczasy, pracę, bezpieczeństwo socjalne itp. Natomiast kapitalizm to wszystko zabiera, w zamian dając używanego golfa z niemiec, laptopa, komórkę, kosmetyki itp. niepotrzebne błyskotki. Tak że wybór należy do Was. Jeżeli wolicie błyskotki to kapitalizm. A jeżeli wolicie pracę, wczasy, bezpieczeństwo socjalne, darmową służbę zdrowia to Białoruś zaprasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron kapitalizm ma zalety IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 12:04 Oczywiście podstawową zaletą kapitalizmu jest to że nikt nie trzyma w nim nikogo na siłę. Można wyemigrować na Białoruś, Kubę czy do Korei Pn. bez podawania przyczyn. Paszport każdy ma w domu, można wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 13:51 > Fakty są takie, że komunizm zapewnia darmową służbę zdrowia, wczasy, pracę, bezpieczeństwo socjalne itp. Natomiast kapitalizm to wszystko zabiera, ...nic nie ma za darmo - ani w socjalizmie, ani w kapitalizmie... to tylko inna forma płatności... podobno nawet kolejki są tak samo długie... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 14:06 w PRLu były krótsze kolejki do lekarzy, za to było mniej gabinetów prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 13:34 liczba samobójstw na Białorusi przewyższa liczbę samobójstw w Polsce. I co niby z tego ma wynikać? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 23:34 Nikt nie miał obowiązku należeć do kompartii.Zwykle było to co najmniej karierowiczostwo,a więc co najmniej moralnie naganne.Wielu to proponowano,ale ludzie uczciwi zwykle odmawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 23:23 ...nie sądzisz, że wyolbrzymiasz rolę dzieci komunistów?... one same to mogły tatusiowi dać w twarz... :-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: SLD wychwala lata PRL. "Była praca, wczasy i 22.07.12, 23:57 Gość portalu: dociek napisał(a): . Wart > o się zastanowić ile obywateli siedzi w więzieniach w Polsce około 0,25% społec > zeństwa a w USA 2% obywateli siedzi w więzieniach więc gdzie jest lepiej jakie > państwo jest państwem policyjnym. Gdy by u nas było takie prawo jak USA, to szybko pobili byśmy rekord. Ilu sędziów, prokuratorów,polityków by się tam znalazło?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 12:46 i dużo taniej wódy i nic po za tym. Stuknijcie się młotem w głowę Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.dynamic.mm.pl 23.07.12, 14:06 Nie szkoda wam czasu na klikanie tu,często bez sensu. Do ksiązek, do nauki ,cwiercinteligenci! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaski Re: Praca, wczasy i sykcesy..... 24.07.12, 23:02 Gość portalu: paula napisał(a): > i dużo taniej wódy i nic po za tym. Stuknijcie się młotem w głowę Pozdrawiam. no,taka tania to ona nie była! Jeżeli fachowiec(fizyczny) dobry fachowiec,zarabiał w latach 70-tych,12 zł/godz,a wódka z czerwoną kartką kosztowała 85zł,to była tania?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.dynamic.mm.pl 24.07.12, 23:18 Wodka z czerwona kartka byla tansza, moj drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaski Re: Praca, wczasy i sykcesy..... 26.07.12, 08:15 Tak,to ile tej ,,taniej " wódki wypiłeś? i czy w ogóle w tym czasie mogłeś być konsumentem tego,,dobra"Bo ja byłem żywo zainteresowany tym artykułem,i wiem doskonale,ile w latach siedemdziesiątych zarabiałem,ile płaciłem z a ,,rozmowna wodę" którą nazywaliśmy strażacką.Proszę sobie przypomnieć butelki,zamknięcia do nich,i skojarzyć ceny, zarobki i czas.Na początku budowy drugiej polski,wódka kosztowała 58zł,potem 63,następnie 85, to wszystko w ramach walki z alkoholizmem,a najprościej ,w peweksie za 1 dolara była flaszka z kłoskiem,i puszka piwa.dolar u cinkciarza 100zł.w monopolowym ta sama wódka kosztowała 103 zł Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Praca, wczasy i sykcesy..... 24.07.12, 23:35 Dobry fizyczny fachowiec, w latach '70 zarabiał od około 4 do 6 tysięcy złociszy miesięcznie nie licząc tak zwanych "obrywów" a wódkę z czerwoną kartką (tak zwana "strażacka" albo "cck" - cysta cerwona kabzlowana) zlikwidowano w pierwszej połowie lat '70. Na jej miejsce pojawiły się inne, z których najtańsza (zdaje się, że "Stołowa") kosztowała niecałą stówę. Gdy podrożała, pojawił się kawał: dlaczego Waryński na stówie jest taki smutny? Bo mu 2 złote do pół litra brakuje.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 02:29 Właśnie miałem zamiar zacytować ten żart o Waryńskim, ale widzę, że byłeś szybszy. Dodam więc tylko, że banknot stuzłotowy z Waryńskim wprowadzono po raz pierwszy do obiegu 15 stycznia 1975 r. Kawał musiał więc powstać po tej dacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.paradowski.pl 25.07.12, 05:26 to już przestaje dziwić dlaczego komuna upadła przy takich cenach wódy no i bimbrownictwo kwitło. A może Gierek sobie umyślił, że poprzez drogą wódkę pospłaca kredyty he he he Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Praca, wczasy i sykcesy..... 25.07.12, 08:50 Czy gierek myślał?Myślał o władzy,a pieniędzy w prl-u nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.12, 08:57 andrzej.sawa napisał: > Czy gierek myślał?Myślał o władzy,a pieniędzy w prl-u nie było. Co ciekawego wybudowano na Lubelszczyźnie "po Gierku" ? Na czym robili by interesy syndykowie i inni partyjni i związkowi "znajomi" gdyby nie odziedziczone po tych czasach obiekty ? (Oczywiście poza rozdziałem dofinansowań z UE ?) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Praca, wczasy i sykcesy..... 25.07.12, 10:04 Gość portalu: gość napisał(a): > Co ciekawego wybudowano na Lubelszczyźnie "po Gierku" ? Kościoły. Nawet znajomi, których parę dni temu gościłem zauważyli, że tu jest wyjątkowo dużo nowych kościołów.:) > Na czym robili by interesy syndykowie i inni partyjni i związkowi "znajomi" gdy > by nie odziedziczone po tych czasach obiekty ? > (Oczywiście poza rozdziałem dofinansowań z UE ?) Oj, bida by była i dopiero by pomstowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.play-internet.pl 25.07.12, 11:36 a za co budowano za Gierka ? Ano za dulary pożyczone od kapitalistów. Które potem trzeba było oddać. Gdyby nie Solidaruchy to by nie chcieli nawet więcej pożyczać, a tak pożyczyli po 1989 700 miliardów Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaski Re: Praca, wczasy i sykcesy..... 26.07.12, 08:37 z cenami się zgadzam,a zarobki? różnie to było,inne zarobki były na śląsku,inne w Warszawie,a jeszcze inne w Białymstoku,a ceny były urzędowe,czyli wszędzie jednakowe,tym samym siła nabywcza pensji była różna,w zależności od regionu.Tak czy inaczej,wóda była droga,a komuniści z braku innych dóbr zmniejszali w ten sposób nadmiar pieniędzy na rynku,i ,,łatali"wiecznie dziurawy budżet(teraz podnosi się podatek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Praca, wczasy i sykcesy..... IP: *.paradowski.pl 27.07.12, 06:34 dokładnie. Za komuny średnia pensja w woj. katowickim była 4 razy większa niż w woj. lubelskim. Odpowiedz Link Zgłoś