Dodaj do ulubionych

Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze w...

02.08.12, 17:55
No to z polskimi lotniskami naprawdę jest źle skoro ten blaszak jest jednym z najlepszych. To jest zwykła przeróbka pięknego projektu. Ale za to koncepcja z szynobusem jest świetna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Baranowski Chyba nie widzieli tego blaszka z bliska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.12, 20:18
      Chyba nie widzieli tego blaszka z bliska, oceniali koncepcje i wizualizacje i komuś się mogła spodobać szczególnie ta wcześniejsza wersja. Dla mnie te terminal to lipa. Chociaż bardzo się cieszę że powstaje, i trzymam kciuki żeby jakoś się rozkręcił.
      • Gość: WebMan Podgląd kontrolowany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.12, 08:42
        Gość portalu: Adam Baranowski napisał(a):
        > Chyba nie widzieli tego blaszka z bliska, oceniali koncepcje i wizualizacje i k
        > omuś się mogła spodobać szczególnie ta wcześniejsza wersja. Dla mnie te termina
        > l to lipa. Chociaż bardzo się cieszę że powstaje, i trzymam kciuki żeby jakoś s
        > ię rozkręcił.

Jak mieli tego terminala widzieć jak kamery ciagle powyłączane, a teren budowy opleciony jest znakami ruchu i wjazdu wszelkich pojazdów? Z lotu za przeproszeniem ptaka odstraszonego czy wytrzebionego do cna susła mieliby tego faktycznego terminala zobaczyć?
        Tak na marginesie zastanawiające jest czy podgląd z kamer kontrolowany jest na czas publikacji w mediach filmów, zdjęć i planów czy tylko w PLL pieniędzy na zapłatę za hosting kamer nie mają, bo zbierają na premiędla prezesów i członków rady nadzorczej?
    • hektorspyke Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze w... 02.08.12, 20:38
      witam,
      na wizualizacjach owszem świetne, ale widziałem z bliska, faktycznie wygląda jak blaszak z białej blachy falistej, która za kilka miesięcy będzie brudna. Skopano tak świetny projekt.
      • Gość: WebMan Nie obrażaj MIŚ-a IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.12, 08:46
        hektorspyke napisał:
        > witam,
        > na wizualizacjach owszem świetne, ale widziałem z bliska, faktycznie wygląda ja
        > k blaszak z białej blachy falistej, która za kilka miesięcy będzie brudna. Skop
        > ano tak świetny projekt.

To tak jakbyŚ MIŚ-a krytykował za to, że słomy był zrobiony, a nie choćby i z rdzewnej stali...
      • Gość: gosciu Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 06:18
        Polskie budownictwo. Inaczej w projekcie a inaczej w wykonawstwie.
    • Gość: maxx Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: 173.233.221.* 02.08.12, 21:11
      "Ale za to koncepcja z szynobusem jest świetna."

Tyle, ze prawdopodobnie malo uzyteczna!
    • zubelz Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze w... 02.08.12, 22:28
      ""Sama koncepcja usytuowania lotniska zakłada równolegle położenie terminalu w stosunku do pasa startowego.
      No proszę Szczyt techniki na miarę xxI wieku I to im się udało!!! Zawsze mogli się pomylić i postawić prostopadle do pasa startowego. (Tylko dać tym "projektantom " nagrodę. Banda kretynów przyznaje sobie zaszczyty a i za tym wysokie premie a Ty durny Polaku płacz i płać i chwal waadzę jaka ona jest zdolna.Po raz enty napiszę, że to "lotnisko" w tym miejscu jest potrzebne tylko i tylko wyłącznie urzędasom zajmującym tam stołki.

Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,12241133,Lotnisko__Jeszcze_go_nie_ma__a_jest_najlepsze_w_Polsce.html#ixzz22QDtkaRf
      • Gość: gosciu Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 06:20
        Akurat w Świdniku budynek dworca kolejowego wybudowano tak, że oszklona ściana poczekalni jest skierowana nie na perony tylko w przeciwnym kierunku. Siedzący w poczekalni pasażerowie nie widzą peronu.
        Pewnie kalka odwróciła się.
    • zubelz Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze w... 02.08.12, 22:41
      Był taki jeden co kazał wybudować tunel wzdłuż Wisły(Wcześniej śmiali się z Wąchocka) że most budowali wzdłuż rzeki.A tu taki CUD. Udało się postawić "terminal" Równolegle do pasa . Medal im dać!!!.
      • Gość: leonss Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.icpnet.pl 03.08.12, 00:28
        Architektura MIZERNA ale Najwazniejsze że będzie lotnisko upragnione .POWODZENIA zPYRLANDII,której pasażerom marzy się polaczena Lublin -
        Poznań 1 raz - lub 2 x w tgodniu
        • Gość: maxx Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze! IP: 173.233.198.* 03.08.12, 16:48
          "A zPYRLANDII,której pasażerom marzy się polaczena Lublin -
          > Poznań 1 raz - lub 2 x w tgodniu"

Trzeba byc wielkim fantasta, by w obecnej sytuacji na polskim
          rynku lotniczym marzyc o tego typu (patrz powyzej) polaczeniach!
        • Gość: gosciu Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 06:21
          Przecież faktury można wysyłać pocztą albo przez firmę kurierską.
      • Gość: Peter68-do zubelz Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 11:51
        Ty jesteś z Wąchocka. Przez takich jak Ty Lublin jest deprecjonowany. Zapomniałeś że Unia E. okroiła nasz piękny terminal, zastępując pierwotny projekt, wtórnym przypominającym blaszak, a nie terminal. Jak zabrać kasę to można Lublinowi, a nie Wrocławowi. Bo zawsze wschód tak był i jest i będzie traktowany. Nic dodać ni ująć. Szkoda słów.
    • Gość: Modlin40destynacji Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 00:36
      a juz myślałem, ze najlepsze w Ilosci połaczen .. a tu sie wizualizacjami jarją:D
    • Gość: leszeke Profesjonalny serwis ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.12, 08:27
      I ani słowa np. o Haij Airport Terminal w Jeddah, Arabia Saudyjska ? To jest dopiero "odlotowa" konstrukcja ...
      I nie doszukałem się żadnej ilustracji lotniska w Lublinie - na podstawie czego uznano go za perełkę ?
      Oczywiście bardzo się cieszę, że lotnisko w Lublinie będzie, ale jednocześnie bardzo żałuję, że tak okrutnie okrojono projekt ...
      • Gość: WebMan Bańka mydlana IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.12, 08:56
        Gość portalu: leszeke napisał(a):
        > I ani słowa np. o Haij Airport Terminal w Jeddah, Arabia Saudyjska ? To jest do
        > piero "odlotowa" konstrukcja ...
        > I nie doszukałem się żadnej ilustracji lotniska w Lublinie - na podstawie czego
        > uznano go za perełkę ?
        > Oczywiście bardzo się cieszę, że lotnisko w Lublinie będzie, ale jednocześnie b
        > ardzo żałuję, że tak okrutnie okrojono projekt ...

Środków na kontynuację i zakończenie budowy brak więc trzeba czymś przekonać zródła finansowania do dalszego podwyższania kapitału akcyjnego spółki, a przy okazji premii dla zarządu i rady nadzorczej. Po zapowiedziach touroperatora o lotach do piramid przyszła pora na specjalistów od image, a w krótce do akcji wkroczą celebryci, politycy i... duchowni.

Co zaś samego krojenia projektu lotniska od lat 14 w budowie się tyczy, to kroili go gabarytowo, a doklejali kosztowo...
        • Gość: leszeke Re: Bańka mydlana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.12, 09:47
          W przypadku takiego obiektu jak lotnisko liczy się przede wszystkim funkcjonalność. Nie znam nikogo ( a mam wielu "latających" znajomych, kto chociaż raz przy wyborze lotniska kierował by się jego estetyką ...
          A co tu mówic o funkcjonalności, jeśli nie będzie tak podstawowego wyposażenia jak rękawy ??? Czy będą wystarczajace, tanie/darmowe parkingi ?
          Za to będzie kaplica ???
          • Gość: Prześmiewca Re: Bańka mydlana, dokładnie IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.12, 13:23
            Szanowny "leszeke" musisz wiedzieć że lubelskie lotnisko w pierwszej fazie funkcjonowania będzie skazane na tanich przewoźników. Nikt z tanich przewoźników nie poprosi o podstawienie rękawa,
            jest to dodatkowo płatna usługa. Nie wiem czy w najbliższym pięcioleciu wyląduje na lotnisku w Lublinie samolot z potrzebą zastosowania rękawa. Sam rękaw to wydatek rzędu sześciu milionów.
            W tym wypadku decyzja władz spółki jest prawidłowa.
    • Gość: bosman oj ludziska, ludziska... IP: 79.162.97.* 03.08.12, 12:54
      a wy znów biadolicie...
      • Gość: maxx Re: oj ludziska, ludziska... IP: 173.233.198.* 03.08.12, 16:51
        Pozostaje tylko jedno jedyne pytanie - kto w przyszlosci bedzie doplacal do tego "biznesu"?
        • andrzej.sawa Re: oj ludziska, ludziska... 03.08.12, 17:27
          Zawsze podatnicy,czyli my.
        • Gość: andrzej.filipowicz Oj ufoludki, ufoludki IP: 89.167.0.* 03.08.12, 21:35
          Gość portalu: maxx napisał(a):
          > Pozostaje tylko jedno jedyne pytanie - kto w przyszlosci bedzie doplacal do teg
          > o "biznesu"?

W przyszłości będzie dopłacał ten sam, który od 14 lat utrzymuje ten "biznes" czyli my podatnicy.

Z drugiej strony rzecz biorąc, to pierwszy raz od 14 lat dokładnie będzie wiadomo komu rachunek za plajtę wystawić ;)
          • Gość: karol Re: Oj ufoludki, ufoludki IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 04.08.12, 07:58
            Lotnisko jescze nie funkcjonuje, żaden samolot nie odleciał, a jęczydła już wieszczą katastrofę...
            Malkontenctwo po lubelsku
            • andrzej.filipowicz Och Karol 2012! 04.08.12, 11:16
              Gość portalu: karol napisał(a):
              > Lotnisko jescze nie funkcjonuje, żaden samolot nie odleciał, a jęczydła już wie
              > szczą katastrofę...
              > Malkontenctwo po lubelsku

Czy Tobie ktoś broni klakierstwa?

Właśnie o to chodzi, że po 14 latach od powołania spółki celowej do budowy i zarządzania portem lotniczym mamy ciągły festiwal propagandy sukcesu i namiastkę inwestycji, która pochłonie kilkakrotnie większe środki niż pochłonąć miała, a koszty utrzymania będą takie, że nigdy nie będzie samofinansującym się podmiotem publicznym.

Co zaś się katastrofy tego przedsięwzięcia tyczy, to pomimo tego, że sam od ponad 20 lat czekam na lokalny port lotniczy i cargo, to musiałbym się zapewne z Tobą na miejsce pracy zamienić by nie widzieć tego, co każdy przedsiębiorca zobaczyć w tym przedsięwzięciu może.

Och Karol, pogadamy za rok, w 15 rocznicę powstania PLL.
              • Gość: karol Re: Och Karol 2012! IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 04.08.12, 13:27
                Różnimy się zasadniczo. Mnie cieszy każdy, najmniejszy sukces w kraju. O lotnisku mówi sie od lat. Jak już jest, to teraz a po co, a na co, a za drogo, a za tanio, bo za mało linii itd. itp.
                A wiesz co? A ja mam to gdzieś. Jestem dumny, że wreszcie mamy to lotnisko. Gdyby w innym państwie ktoś ogłosił, że "słuchajcie komisja ogłosiła, że wasze lotnisko jest najładniesze w kraju", to mieszkańcy chodzili z dumnie podniesioną głową, a u nas - wystarczy poczytać posty...
                Pan panie Filipowicz, nie może zrozumieć, że są w kraju ludzie, którzy są szczęśliwi i dumni, jak kraj się zmienia. To nie są klakierzy. To tacy, którzy po prostu potrafią się cieszyć nawet z małych rzeczy.
                • andrzej.sawa Re: Och Karol 2012! 04.08.12, 14:24
                  Masz rację,warto czasem /przynajmniej/ pomyśleć pozytywnie.A skutki jakiejś inwestycji są często widoczne po latach.
                • Gość: andrzej.filipowicz Ja to się cieszę byle czym... IP: 89.167.0.* 04.08.12, 15:27
                  Gość portalu: karol napisał(a):
                  > Różnimy się zasadniczo. Mnie cieszy każdy, najmniejszy sukces w kraju. O lotnis
                  > ku mówi sie od lat. Jak już jest, to teraz a po co, a na co, a za drogo, a za t
                  > anio, bo za mało linii itd. itp.

Różnimy się tylko w detalach, bo cieszy mnie, że Pana byle co cieszy, bo mnie również cieszą nawet najmniejsze sukcesy - z tą różnicą, że nie cieszę się z czegoś czego jeszcze nie ma, a doświadczenie pokazuje, że wcale być nie musi...

> A wiesz co? A ja mam to gdzieś. Jestem dumny, że wreszcie mamy to lotnisko. Gdy
                  > by w innym państwie ktoś ogłosił, że "słuchajcie komisja ogłosiła, że wasze lot
                  > nisko jest najładniesze w kraju", to mieszkańcy chodzili z dumnie podniesioną g
                  > łową, a u nas - wystarczy poczytać posty...

Mnie też cieszy wszystko co powstało ale pod warunkiem, że nie na ludzkiej krzywdzie i w kosztach, za które 2 x więcej by można zrobić i 5 razy lepiej...
                  Nie jedna już inwestycja była stawiana na piedestały, po której tylko niespłaceni podwykonawcy i długi w banka zostały...

> Pan panie Filipowicz, nie może zrozumieć, że są w kraju ludzie, którzy są szczę
                  > śliwi i dumni, jak kraj się zmienia. To nie są klakierzy. To tacy, którzy po pr
                  > ostu potrafią się cieszyć nawet z małych rzeczy.

Pan panie Karolu nie może zrozumieć, że są w tym kraju ludzie, którzy do niego powrócili
                  z miejsc, które będziemy doganiali jeszcze przez kilkadziesiąt lat i oczekują normalnych zmian?

Podtrzymuję swoja propozycję do kontynuacji tematu za rok, a w 15 rocznicę od utworzenia za publiczne pieniądze spółki celowej bo budowy i zarządzania lokalnym portem lotniczym.
                  Mam gorącą nadzieję, że będzemy mogli wtedy podyskutować o działajacym porcie lotniczym, a nie czymś w budowie od lat 14.
                  • Gość: karol Re: Ja to się cieszę byle czym... IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 04.08.12, 15:47
                    Różnimy się tylko w detalach, bo cieszy mnie, że Pana byle co cieszy, bo mnie r
                    > ównież cieszą nawet najmniejsze sukcesy - z tą różnicą, że nie cieszę się z cze
                    > goś czego jeszcze nie ma, a doświadczenie pokazuje, że wcale być nie musi...
                    >

Jeżeli się pan nie cieszy z czegoś, czego jeszcze nie ma, to tym bardziej nie powinien się pan martwić tym, czego jeszcze nie ma...

Mnie też cieszy wszystko co powstało ale pod warunkiem, że nie na ludzkiej krzy
                    > wdzie i w kosztach, za które 2 x więcej by można zrobić i 5 razy lepiej...
                    > Nie jedna już inwestycja była stawiana na piedestały, po której tylko niespłace
                    > ni podwykonawcy i długi w banka zostały...

Tanio to już nam Chińczycy autostradę budowali...

Pan panie Karolu nie może zrozumieć, że są w tym kraju ludzie, którzy do niego
                    > powrócili
                    > z miejsc, które będziemy doganiali jeszcze przez kilkadziesiąt lat i oczekują n
                    > ormalnych zmian

Normalnych zmian w ciągu tak niewielkiego czasu od upadku komuny?
                    Pan raczy żartować.
                    My do dzisiaj nie potrafimy uporać się z problemem psich gówien i dopiero być może kolejne pokolenie Polaków z tym się upora.

Wie pan, ważne jest żeby być optymistą. Ci żyją dłużej. Piętnować tych, którzy plują na Polskę, gwiżdżą na Powązkach albo używaja nicka polskatodzikikraj. I cieszyć się na prawdę cieszyć się z każdego dnia widząc jak nasza Polska się zmienia. Wie pan, jak wtedy łatwiej sie żyje?:))
                    • Gość: leszeke Re: Ja to się cieszę byle czym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.12, 16:12
                      Panie Karolu, pewnie "cieszenie się" ze wszystkiego może być dobrym sposobem na życie.
                      Ale wg mnie o wiele lepszym sposobem jest planowanie i "myślenie przed" niż żałowanie "po".
                      Np.: Dużo mniejsze kraje od nas, typu Słowacja czy Chorwacja dużo lepiej od nas radzą sobie z problemami komunikacyjnymi. I wcale nie miały więcej czasu "po upadku komunizmu". A "u nas" jak już zaczęto budować autostrady - to wybrano najgorszy z możliwych warian poboru opłat, czyli bramki co 25 (!) - 50 km ... Po prostu super ...
                      Jak się "modernizuje" drogi - to tak że pojawia się coraz wiecej szykan: rond, a właściwie rondek, świateł, wysepek, ...
                      Wracając do lotniska: super, że wreszcie będzie, ale dlaczego tylko pół, bez rękawów, z kontrolą lotów w kontenerze, z niewiadomo jakimi parkingami, itd ??? Nikt tego potem przez długie lata nie poprawi ... Tym bardziej, że "profesjonalny" serwis uznał to za perełkę architektury ...
                      • Gość: leonss Re: Ja to się cieszę byle czym... IP: *.icpnet.pl 04.08.12, 21:05
                        internauto Karol w dużym procencie z panem się zgadzam jako mieszkaniec P-_Ń.jeszcze nie wybudowali a skrecza moje podatki kto to utrzyma itd ,.Lotnisko w budowie a Ty płaczku płaczesz ,byle by w Lublinie nie było lotniska,stadionu [,pływalni50 metrowej ]czy ,plywalni olimpijskiej z akwaparkiem .Panowie jeżeli chcecie aby Lublin był miastem wczołowej dziesiątce to muszą być takie obiekty jakie wymieniłem.Szkoda że PAŻP nie chce zbudować wieży startowej lotów tak jak np Rzeszów tylko kontenery.-jedyna nadzieja że system bezpieczenstwa będzie za 10 miesięcy oby .
                        • rynth Re: Ja to się cieszę byle czym... 05.08.12, 15:15
                          Nie chodzi o to, że ludzie się nie cieszą. Bo ja osobiście sie cieszę, że będzie lotnisko (chociaż wolałbym za te pieniądze ekspresówke do warszawy) ale o to, że ten projekt został strasznie okrojony z pięknego projektu, który był NAPRAWDĘ podziwiany przez portale designerskie, a nie przez jakis studencki serwis zrobiono blaszak typu TESCO. W kwestie ekonomiczne sie nie mieszam bo nie znam tematu.
                          • Gość: leonss Re: Ja to się cieszę byle czym... IP: *.icpnet.pl 05.08.12, 16:57
                            inter [rynth] zgadzam się z panem okroili terminal na czyje Polecenie chciałbym znać decydentów niezależnych????????
                • Gość: bosman karolu - filipek wieczny malkontent IP: *.centertel.pl 05.08.12, 20:25
                  sądzi się z całym światem. Jemy gdyby nawet gdyby wypłacali tantiemy od każdego pasażera to będzie marudził.
                  - Dlaczego z policjantem nie dyskutuje się?
                  - bo nie!
                  • andrzej.filipowicz Chciałbś 07.08.12, 23:32
                    Gość portalu: bosman napisał(a):
                    > sądzi się z całym światem. Jemy gdyby nawet gdyby wypłacali tantiemy od każdego
                    > pasażera to będzie marudził.
                    > - Dlaczego z policjantem nie dyskutuje się?
                    > - bo nie!

Po pierwsze, to nie z całym światem, a prokuraturą ogarniętą totalną prokrastynacją.
                    Po drugie, to jestem realistą, a nie malkontentem.
                    Po trzecie , to właśnie dzisiaj się okazało, że te lotnicze zapowiedzi są niczym lokaty w Amber Gold, bo ceny za Egipt będą wyższe niż te z Modlina czy też Okęcia...

Reszta pewnie wylezie na procesach sądowych przeciwko PLL, z którymi mam tyle wspólnego, że wiem, iż czekają na wokandę...
    • sajan212 Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze w... 07.08.12, 13:30
      Przecież o gustach się nie dyskutuje. Powinniśmy się cieszyć, że pojawiają się pozytywne opinie o naszym lotnisku. W każdym razie ja się cieszę :P Tak jak z opisanych tu - tnij.org/rpc0 inwestycji, które niedługo rozpoczną się Lubelszczyźnie, a których, dzięki lotnisku (które mi osobiście się podoba) będzie jeszcze więcej.
      • Gość: leszeke Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 13:44
        sajan212 napisał:
        > Przecież o gustach się nie dyskutuje. Powinniśmy się cieszyć, że pojawiają się pozytywne opinie o naszym lotnisku. W każdym
        razie ja się cieszę :P Tak jak z opisanych tu - tnij.org/rpc0 inwestycji,
        które niedługo rozpoczną się Lubelszczyźnie, a których, dzięki lotnisku (które mi osobiście się podoba) będzie jeszcze więcej.
        Jeszcze raz: niezależnie od estetyki, kóra oczywiście zalezy od indywidualnych preferencji, wg mnie takie "optymistyczne" oceny tylko beda prezszkadzac i opóźnią wprowadzanie normalnych na innych lotniskach funkcjonalnych rozwiązań ...
        A co do Puław - to kiedy dostaną normalne połączenie z S17 ?
        • andrzej.sawa Re: Lotnisko. Jeszcze go nie ma, a jest najlepsze 07.08.12, 13:58
          Piszesz o Puławach,a problem jest szerszy - w wielu innych miejscach nie określono konkretnych /w miarę/ terminów.Owszem,nie ma pieniędzy /być może/,ale tylu urzędników,a konkretów zero.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka