Dodaj do ulubionych

Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpiecz...

05.08.12, 21:09
Pisałem tu na forum chyba z rok temu, że policjant prowadzący postępowanie w/s cybernetycznych ataków poza wrodzioną technofobią nie dysponował dostępem do sieci internet, bo ten jest tylko w kancelarii... tajnej komendy.

W zleżności od potrzeb i okoliczności mam do wyboru mobilny internet w laptopie, telefonie i w okularach, a jak trzeba, to w wiaderku noszę...

Temu "mojemy" śledczemu prezentowałem w oparciu o własny Inrternet co to jest transmisja AV oparta o 0 i 1 oraz jak taką transmijsę wyszukać i odbierać...

Jeden z przyjaciól spoza RP uświadomił mi, że policja, prokuratura i inne służby są offline, bo boją sie ataków, a te na zwykłych śmiertelników przeprowadzona olewają, ba sami się chronią w najlepszy mozliwy sposób...

To miedzy innymi ich praca offline w XXI wieku powoduje, że na zawadomienia o otrzymywanych przez hostów i providerów groźbach i szantarzach przeprowadzenia cybernetycznych ataków odpowidają odmową uzasadnioną "brakiem znamion czynu zabronionego"....

Pora na po dsumowanie, które zamknę tym zdaniem, że gdybyśmy tylko chcieli być tacy jak oni, to czy byliby off czy on, to i tak byśmy im nie jedno przestępstwo z ich komputerów wyciągnęli.
Obserwuj wątek
    • microb66 Raczej bez pomyślunku w organizacji pracy ... 05.08.12, 22:43
      Odnoszę wrażenie, że pani Syk coś chyba się majaczy z tym bezpieczeństwem. Wystarczy, że oprócz komputerów do pracy nad zeznaniami i śledztwami zainstaluje się stacje robocze, wyłącznie do przeglądania Internetu w sprawach ogólnych, bez możliwości podłączenia nośników zewnętrznych. Na marginesie czy tajne komputery maja blokowane USB, czy wystarczy modem komorkowy?
    • rockville Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpiecz... 06.08.12, 02:30
      Kupicie im komputry i zobabaczycie , ze zostana rozkradzione w ciagu miesiaca !!!
    • mirrorsun Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpiecz... 06.08.12, 06:26
      dobrych kilka lat temu zostałem brzydko oszukany, wysyłając kasę, nie otrzymując towaru ( ponad 3 tys. pln). pomimo PRÓŚB o ustalenie IP kompa sprzedającego, prokuratura sprawę umorzyła, sąd poparł prokuraturę.
      nie przeprowadzono NICZEGO co zidentyfikowałoby bandytę. teraz wiem, dlaczego. no, bo jeśli prokurator w imię swojej bezmózgowej tajemnicy, musiał by pójść do sekretariatu i przeszukać neta w poszukiwaniu innych również oszukanych ( a było ich sporo ), to mu się nie chciało. on nie wiedział nawet co to jest IP. dziś nawet nie jestem pewien, czy wie co to jest internet.
      • Gość: prokurator Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie IP: *.xdsl.centertel.pl 06.08.12, 07:02
        Ktoś wie co to są te telewizorki z klawiaturami?
    • zb.bukowski Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpiecz... 06.08.12, 08:04
      Mam internet w komórce i jak trzeba poszperać, to go odpalam. Wiem, że koledzy dzwonią do dzieci i proszą o sprawdzenie czegoś na domowym komputerze. Sposoby są różne. Jak ktoś długo w tym siedzi, to się ich nauczył i nie ma na co narzekać - opowiada nam doświadczony prokurator.

Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,12257209,Prokurator_bez_internetu__Wszystko_dla_bezpieczenstwa.html#ixzz22k2N4G1D
      A co na to powie pani rzecznik Syk-Jankowska? Bo ja powiem, że to co ona mówi to jest pieprzenie w bambus. Każdego prokuratora stać na modem i netbooka, a generalnie prokuraturę stać na taki poziom zabezpieczenia służbowych komputerów najbardziej wyrafinowaną technologią, żeby ryzyko włamań ograniczyć do minimum. Ponadto jest to osobista odpowiedzialność prokuratora, żeby mieć świadomość co może umieścić w sieci i czego szukać, a co powinien maksymalnie pilnować.
      • Gość: poglądacz Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie IP: *.nplay.net.pl 06.08.12, 10:04
        rodzinny interes w prokuraturze , ale wazelina moim zdaniem powinni dzwonić do o. Rydzyka lub Jarosława Kaczyńskiego oni udzielą pewnej informacji- podglądacze budują fundament dochodzenia na podstawie internetu droga na skróty - czyli na tym co powiedział sąsiad - więcej rzetelności ,faktów a nie hipotez bogowie sprawiedliwości
        • Gość: karol Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 06.08.12, 10:16
          "Prokurator nawet nie sprawdzi podejrzanego w Google na służbowym komputerze"

To zdanie wyborczej powala.

Nie wiedziałem, że prokurator sprawdza podejrzanego w wyszukiwarce....
          • mirrorsun Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie 06.08.12, 11:14
            to nie wyborcza powala, gdyby prokuratorzy sięgaliby do neta, wielu bandytów zastałoby ujętych. ale po co ??? powala mnie na kolana twierdzenie,że to wina wyborczej. to wina braku mózgu i żadne przepisy i ustawy tego nie zmienią.
            • Gość: karol Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 06.08.12, 14:00
              Przepraszam, a co takiego znajdzie prokurator w necie?
              Już nie przesadzajcie z tym. Przecież przy przestępstwach komputerowych jak i wielu innych i tak opiera się na opinii biegłych.

gdyby prokuratorzy sięgaliby do neta, wielu bandytów za
              > stałoby ujętych. ale po co ???

Taaa ,a na pudelku czy inncy głupich portalach na pewno coś trafi...
              • mirrorsun Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie 06.08.12, 14:17
                co ma w necie, tego nie wiem, zapewne kurz.
                co może mieć np. : seqrity.pl/zlapali-rosjanina-dosowal-amazon-com-i-ebay
                chyba tylko polski prokurator nie wie co to internet, ale swoją droga portale jak nk są inwigilowane permanentnie.
                • Gość: karol Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 06.08.12, 14:38
                  A co ten link ma do pracy prokuratora?
                  • mirrorsun Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie 06.08.12, 18:46
                    ja napisałem co może np. mieć, skoro polski prokurator neta nie używa, to internetowego przestępcę na ulicy znajdzie ???
                    zresztą, jeśli uważasz, że internet prokuratorowi potrzebny nie jest, to wyrazy współczucia.
          • Gość: andrzej.filipowicz Whois? IP: 89.167.0.* 06.08.12, 21:22
            Gość portalu: karol napisał(a):
            > "Prokurator nawet nie sprawdzi podejrzanego w Google na służbowym komputerze"
            >
            > To zdanie wyborczej powala.
            >
            > Nie wiedziałem, że prokurator sprawdza podejrzanego w wyszukiwarce....

Pozwól Karolu, że zapytam publicznie czy zbierałeś kiedyś na kartoflisku stonkę - tę zrzucaną przez imperjalistów?
    • Gość: leszeke I śmieszno i straszno ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.12, 09:56
      jak mawiaja Rosjanie ...
      Moze i było by to częściowo śmieszne, gdyby nie było tak poważne i uciążliwe ...
      Na co więc idą te ogromne wydatki jeśłi nie są w stanie zbudować działającej infrastruktury ?
      Od lat ???
      • Gość: andrzej.filipowicz I drogo czyli bogato... IP: 89.167.0.* 06.08.12, 11:27
        Gość portalu: leszeke napisał(a):
        > jak mawiaja Rosjanie ...
        > Moze i było by to częściowo śmieszne, gdyby nie było tak poważne i uciążliwe ..
        > .
        > Na co więc idą te ogromne wydatki jeśłi nie są w stanie zbudować działającej in
        > frastruktury ?
        > Od lat ???

Zapewne POdobnie jak w przypadku informatyzacji MSWiA gro pieniedzy poszło na... łapówki.Tekst linka
        Tak w ogóle, to brak dostępu do sieci internet w miejscu pracy zwalnia ich od wszczynania postępowań z tzw. "doniesień prasowych", bo online nie czytają ;)
        • Gość: bleee... i drogo i błogo... IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 12:12
          ...a może prokuratura nie jest od wykrywania przestępstw?... :-)... bleee...
          • Gość: andrzej.filipowicz I standardowo... IP: 89.167.0.* 06.08.12, 20:58
            Gość portalu: bleee... napisał(a):
            > ...a może prokuratura nie jest od wykrywania przestępstw?... :-)... bleee...

Słuszna ze wszech miar konkluzja, bo nasza lubelska słynie w świecie z odmów, umarzania albo co najwyżej z bezpodstawnego oskarżania...
        • mirrorsun Re: I drogo czyli bogato... 06.08.12, 12:31
          twierdzisz, że prokuratorzy online nie czytają. stawiam tezę, że niczego nie czytają. do tej czynności, którą posiadła większość ludzkości, niezbędny jest mózg. słowa hołota prokuratorska, prokuratorzy bandyci itp. sypią się z mediów masowo. to nie ja i miliony normalnych polaków zapracowaliśmy na te opinie. to sami tzw. prokuratorzy. najgorsze jest to, że na prokuratora, który świadomie kłamie w swoich suwerennych decyzjach nie ma mocnych i nie ma prawa.
          nie ma prawa, które wzięłoby toto za buzię i wrzuciło pod celę.
    • chemik49 Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpiecz... 06.08.12, 12:31
      Oto nasze państwo w całej okazałości! To jest wielkie oskarżenie administracji, która to wszystko nadzoruje, z odpowiednim ministrem i premierem! Brak ludzi z wyobraźnią i inicjatywą, jesteśmy opóźnieni mentalnie o jakieś 20 lat.
      • zubelz Re: Prokurator bez internetu? Wszystko dla bezpie 06.08.12, 19:33
        Panowie i Panie. Bzdury piszecie. To tyle lat "nasz" prawie dożywotni VC. Pawlak wprowadza "komputeryzację" do "naszych" urzędów,że jeżeli ten VC. premier nie umrze ze starości na tym stanowisku to TAK BĘDZIE. I przestańmy się łudzić ,że coś się zmieni.
        • Gość: andrzej.filipowicz Immunitety IP: 89.167.0.* 06.08.12, 21:17
          zubelz napisał:
          > Panowie i Panie. Bzdury piszecie. To tyle lat "nasz" prawie dożywotni VC. Pawla
          > k wprowadza "komputeryzację" do "naszych" urzędów,że jeżeli ten VC. premier nie
          > umrze ze starości na tym stanowisku to TAK BĘDZIE. I przestańmy się łud
          > zić ,że coś się zmieni.

Ja tam wierzę, że któregoś dnia pojawi się jak nie kilkaset, to kilka nowych Anet K...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka