Dodaj do ulubionych

Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. Sondaż

16.01.13, 16:39
Jak zdechlakowi kadzidło.

Miasto zamierza wykładać 24 miliony rocznie na utrzymanie stadionu dla IV-ligowego "Moturu".

A może by w końcu bajzel na Podzamczu uporządkować?

A może jakiś nowy basen przy którejś ze szkół wybudować (a nawet ze 20 za te same pieniądze)?

A może Park Ludowy uporządkować?

Nie, miast tego będziemy mieli "kwiatek do kożucha".

19 milionów z 24 stadion pokryje wpływami z własnej działalności?
Chyba tylko jeśli fotoradar pod wejście na nowy stadion przesuną, postawią na Krochmalnej znak (i to nie "40" jak poprzednio, ale "20" lub góra "30") i wpływy z "fotopstryczka" zasilą kasę stadionu.

Ach - czy w 24 milionach kosztów rocznej eksploatacji uwzględniono "niezbędne naprawy i remonty" po wizytach "kolegów" naszych miejscowych kiboli? Bo jeśli nie, to szacunki mogą się okazać zbyt optymistyczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: maXX Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny? NIE IP: 173.233.221.* 16.01.13, 17:28
      W Lublinie mozna wybudowac przynajmniej kilka bardziej potrzebnych obiektow, ale "gumo-filcowi" osobnicy, ktorzy rzadza w Lublinie wola wspomagac bandziorow (popularnie zwanych tez "kibolami")!!!
      • Gość: karol w. Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny? NI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 17:59
        Absolutnie nie jest potrzebny stadion. To skrajna arogancja Żuka i kolesi z PO, którzy już wietrzą interesy na budowie i stołki dla siebie po jego wybudowaniu. Arogancka PO nie rozmawia z ludźmi, nie słucha co im jest potrzebne. Najważniejszą sprawą dla miasta jest budowa połączenia Czechów- LSM prze Al. Smorawińskiego-Poniatowskiego-=Sowińskiego-Głęboką. Popatrzcie, co tam się dzieje rano i po południu, tysiące aut stoi w korkach, ludzie tracą pieniądze na paliwie, tracą czas, ekologia - lepiej nie mówić ile spalin idzie w powietrze. Ale to Żuka nie obchodzi, bo on chce przed wyborami znów pokazać się na bilbordach, że dotrzymał słowa. A tych paru krzaków gardłujących za stadionem nie pomyśli,m że później 24 mln zł kosztów utrzymania tego niepotrzebnego obiektu będą musieli zapłacić w podwyżkach cen wody, biletów miejskich, w czynszach. Bo Żuk tego palanty za was nie zapłaci. On to będzie miał później w dupie.
    • bette Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. Sondaż 16.01.13, 17:30
      Nowoczesny stadion to prestiż dla każdego miasta. I gdy nie chcemy być sto lat za innymi to miasto powinno zbudować stadion miejski z prawdziwego zdarzenia. Mniejsze miasta je mają. To nie może mieć żadnego związku z tym, że Motor nie jest w ekstraklasie. Ale być może będzie - to zależy od lublinian. Nie wiem komu tak zależy na tym, aby sport uprawiać na zagonowych boiskach przy al. Zygmuntowskich, które mają ponad pół wieku.
      Czy mieszkańcom nie zależy, aby nie być "pipidówką" i dlatego większość głosuje, że im stadion niepotrzebny.
      Po drugie stadion będzie służył (tak jak na całym świecie) nie tylko sportowi, ale innym imprezom, jak np. dużym koncertom. Jak się orientuję takiego miejsca w Lublinie nie ma.
      Po trzecie jak wiem miasto zadbało o wiele miejsc komercyjnych na stadionie, aby zminimalizować jakiekolwiek straty.
      Po czwarte stadion współfinansuje Unia - więc władze miasto byłyby nie mądre, aby z tego nie skorzystać.
      Po piąte nie wiem co to jest ale w Lublinie ludzie są zawsze wszystkiemu przeciwni co robi zarząd miasta. Wychodzi z tego, że lublinianie najlepiej woleliby klepisko i wszędzie szałasy -
      zamiast być dumnym z tego, że miasto pięknieje i rozwija się.
      To z daleka widać, że macie po raz pierwszy prawdziwego prezydenta. A że prezydent Żuk jest bardzo dobrym gospodarzem miasta - może widać z perspektywy mieszkańca innego miasta.
      W każdym bądź razie życzę Lublinowi prężnego rozwoju, pięknego stadionu i innych inwestycji, a lublinianom by docenili to co mają i co będą mieli.
      Pozdrawiam z Wrocławia
      Tadeusz Bednarski
      • Gość: bleee... Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. So IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 22:35
        ...bredzisz - Kusociński był mistrzem nie dlatego, że pyłki mu spod nóg zamiatano... sport obecnie zaprzecza idei sportu... to wielki festyn, a nie sport... i wielki biznes... ale to nie jest mój biznes... więc niech płacą ci, którzy na nim zarobią... ja (...i nie tylko ja...) inaczej dbam o prestiż... nie są mi potrzebne kolejne wydmuszki... bleee...
    • bette Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. Sondaż 16.01.13, 17:32
      Nowoczesny stadion to prestiż dla każdego miasta. I gdy nie chcemy być sto lat za innymi to miasto powinno zbudować stadion miejski z prawdziwego zdarzenia. Mniejsze miasta je mają. To nie może mieć żadnego związku z tym, że Motor nie jest w ekstraklasie. Ale być może będzie - to zależy od lublinian. Nie wiem komu tak zależy na tym, aby sport uprawiać na zagonowych boiskach przy al. Zygmuntowskich, które mają ponad pół wieku.
      Czy mieszkańcom nie zależy, aby nie być "pipidówką" i dlatego większość głosuje, że im stadion niepotrzebny.
      Po drugie stadion będzie służył (tak jak na całym świecie) nie tylko sportowi, ale innym imprezom, jak np. dużym koncertom. Jak się orientuję takiego miejsca w Lublinie nie ma.
      Po trzecie jak wiem miasto zadbało o wiele miejsc komercyjnych na stadionie, aby zminimalizować jakiekolwiek straty.
      Po czwarte stadion współfinansuje Unia - więc władze miasto byłyby nie mądre, aby z tego nie skorzystać.
      Po piąte nie wiem co to jest ale w Lublinie ludzie są zawsze wszystkiemu przeciwni co robi zarząd miasta. Wychodzi z tego, że lublinianie najlepiej woleliby klepisko i wszędzie szałasy -
      zamiast być dumnym z tego, że miasto pięknieje i rozwija się.
      To z daleka widać, że macie po raz pierwszy prawdziwego prezydenta. A że prezydent Żuk jest bardzo dobrym gospodarzem miasta - może widać z perspektywy mieszkańca innego miasta.
      W każdym bądź razie życzę Lublinowi prężnego rozwoju, pięknego stadionu i innych inwestycji, a lublinianom by docenili to co mają i co będą mieli.
      Pozdrawiam z Wrocławia
      Tadeusz Bednarski
      • Gość: andrzej.filipowicz In we stycje IP: 89.167.0.* 16.01.13, 19:15
        bette napisał:
        > Nowoczesny stadion to prestiż dla każdego miasta. I gdy nie chcemy być sto lat
        > za innymi to miasto powinno zbudować stadion miejski z prawdziwego zdarzenia. M
        > niejsze miasta je mają. To nie może mieć żadnego związku z tym, że Motor nie je
        > st w ekstraklasie. Ale być może będzie - to zależy od lublinian. Nie wiem komu
        > tak zależy na tym, aby sport uprawiać na zagonowych boiskach przy al. Zygmuntow
        > skich, które mają ponad pół wieku.

To tak jak kupno telewizora do nowego mieszkania, a dopiero później lodówki, pralki, odkurzacza i kuchenki do gotowania wody i przyrządzania posiłków.

> Czy mieszkańcom nie zależy, aby nie być "pipidówką" i dlatego większość głosuj
        > e, że im stadion niepotrzebny.

Widocznie uważają, że są inne ważniejsze potrzeby.

> Po drugie stadion będzie służył (tak jak na całym świecie) nie tylko sportowi,
        > ale innym imprezom, jak np. dużym koncertom. Jak się orientuję takiego miejsca
        > w Lublinie nie ma.

Przy 4 miejskich stadionach ani jeden nie obsługuje koncertów czy innych imprez artystycznych, bo poza tym, że trzeba mieć co pokazać, to i jeszcze widownia jest potrzebna.

> Po trzecie jak wiem miasto zadbało o wiele miejsc komercyjnych na stadionie, a
        > by zminimalizować jakiekolwiek straty.

Cóż z miejsc jak chętnych do wynajmu brak.

> Po czwarte stadion współfinansuje Unia - więc władze miasto byłyby nie mądre,
        > aby z tego nie skorzystać.

To jest jeden z kluczowych argumentów używanych do usprawiedliwienia tej "inwestycji", który to argument NIK widziała tak:

"Wniosek o dofinansowanie Projektu nie został odrzucony na etapie dokonywania oceny
        formalnej i Zarząd WL zawarł umowę o dofinansowanie, mimo że Beneficjent nie złożył
        kompletnej dokumentacji aplikacyjnej określonej w pre-umowie, brak było bowiem pozwolenia na budowę. Tym samym projekt nie był przez Beneficjenta przygotowany
        w stopniu kwalifikującym go do zawarcia umowy o dofinansowanie. Miasto Lublin nie
        posiadało pozwolenia na budowę stadionu miejskiego w Lublinie wraz z zagospodarowaniem
        przylegającego terenu, zarówno w dniu składania wniosku, jak i w dniu zawarcia umowy
        o dofinansowanie (nawet do dnia zakończenia kontroli).
        Dowolność postępowania przy ocenie formalnej wniosku o dofinansowanie złożonego przez
        Miasto Lublin, w ocenie NIK, stanowi mechanizm korupcjogenny (nieprawidłowość
        powodująca lub zwiększająca ryzyko wystąpienia korupcji).

> Po piąte nie wiem co to jest ale w Lublinie ludzie są zawsze wszystkiemu przeci
        > wni co robi zarząd miasta. Wychodzi z tego, że lublinianie najlepiej woleliby k
        > lepisko i wszędzie szałasy -
        > zamiast być dumnym z tego, że miasto pięknieje i rozwija się.

Mieszkańcy wcale nie kryją, że chcą i potrzebują normalnych dróg z normalnymi nawierzchniami, że o przebudowie newralgicznych skrzyżowań nie wspomnę.

> To z daleka widać, że macie po raz pierwszy prawdziwego prezydenta. A że prezyd
        > ent Żuk jest bardzo dobrym gospodarzem miasta - może widać z perspektywy mieszk
        > ańca innego miasta.

Zapytaj przy okazji tego prezydenta czy gdyby mieszkał i żył w tym mieście, płacił w nim podatki i ponosił opłaty komunalne, to czy by pozwolił na budowę stadionu w terenach zalewowych?

> W każdym bądź razie życzę Lublinowi prężnego rozwoju, pięknego stadionu i inny
        > ch inwestycji, a lublinianom by docenili to co mają i co będą mieli.

Dziękuję w imieniu własnym ale podaj przykład jednego miasta w świecie gdzie budowa stadionu przyczyniła się do rozwoju, że o prężnym rozwoju nie wspomnę, ba jak pokazuje przykład m. innymi Hiszpanii, to budowa stadionów dofinansowywanych przez PE nakręciła tylko kryzys, a nie koniunkturę.

> Pozdrawiam z Wrocławia
        > Tadeusz Bednarski

Wzajemnie z Lublina,
        Andrzej Filipowicz
        • Gość: maXX Re: In-we-stycje IP: 173.233.221.* 16.01.13, 22:23
          "Dziękuję w imieniu własnym ale podaj przykład jednego miasta w świecie gdzie budowa stadionu przyczyniła się do rozwoju, że o prężnym rozwoju nie wspomnę, ba jak pokazuje przykład m. innymi Hiszpanii, to budowa stadionów dofinansowywanych przez PE nakręciła tylko kryzys, a nie koniunkturę."

To samo mozna napisac o pewnych stadionach w Grecji i w Portugalii...
          • Gość: andrzej.filipowicz Pre in-we-stycje IP: 89.167.0.* 17.01.13, 10:00
            Gość portalu: maXX napisał(a):

> "Dziękuję w imieniu własnym ale podaj przykład jednego miasta w świecie gdzie b
            > udowa stadionu przyczyniła się do rozwoju, że o prężnym rozwoju nie wspomnę, ba
            > jak pokazuje przykład m. innymi Hiszpanii, to budowa stadionów dofinansowywany
            > ch przez PE nakręciła tylko kryzys, a nie koniunkturę."
            >
            > To samo mozna napisac o pewnych stadionach w Grecji i w Portugalii...

Słuszna uwaga - tych pominąłem, bo gotowi są oddać swoje stadiony za darmo, a nawet dopłacić za rozbiórkę, bo ta będzie i tak tańsza niż koszty ich utrzymania...
      • Gość: maXX Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny??? IP: 173.233.221.* 16.01.13, 22:10
        "Nowoczesny stadion to prestiż dla każdego miasta."

A szczegolnie jezeli przez wieksza czesc roku stoi pusty
        i trzeba do niego (czasem sporo) doplacac!!!
    • sbazyli Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. Sondaż 16.01.13, 17:32
      Nie rozumiem o co ten spor,takie duze miasto bez stadionu,pewnie mamy kilka,ale czy na miare 21wieku,ja uwazam ze budowac i to nowoczesny,gdyby to moja decyzja mial powstac,nakazal bym budowe z wysuwaną murawa(sa juz takie na swiecie)a w naszym klimacie bylo by wysmienicie.Nie musi byc ogromny wystarczy na 20tys.ale z nowoczesnymi rozwiazaniami.Lublin stale wlecze sie na koncu do postepu, nowoczesnosci , za to jak na kolana przed klerem to jestesmy pierwsi.Jestem za nowoczesnoscia.
      • Gość: bosman własnie ci którzy sa na kolanach przed klerem... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.01.13, 17:58
        zaparli się na ten stadion.
        Najważniejsze jest ponad dwukrotne zwiększenie "sky boksów" - chłe chłe chłe chłe chłe - żeby gumofilcowi mieli gdzie gaz walić?
        I to: "Mamy obowiązek inwestowania w infrastrukturę drogową miasta, jak i w poprawianie jakości życia w mieście. Taką inwestycją jest budowa stadionu" - większej bzdury daaaawno nie czytałem. W jaki sposób budowa tego grajdoła poprawi infrastrukturę drogowa i "jakość życia w mieście" ? Może jakieś szczegóły Pani Rzecznik?
        Resume: ten stadion potrzebny jest Lublinowi jak zającowi na fiucie dzwonek.
        PS: widzę tylko jeden powód: cyrkusz będzie miał w co wpuszczać swoje nieuzasadnione koszty, stadion będzie zawsze doskonałą wymówką.
        • Gość: ref Re: własnie ci którzy sa na kolanach przed klerem IP: 212.182.83.* 16.01.13, 18:39
          czytanie ze zrozumieniem chyba jest bolesne. Ona mowi ze obok infrastruktury drogowej, inwestuja tez w inne rzeczy. Stadion przyciagnie tam komercyjnych inwestorow, ktorzy obok beda chcieli zarobic. Od jakiegos czasu mowia tez o zmianie zagospodarowania terenu, przenoszeniu dworca autobusowego. Jakby nie patrzec zmiana jakosciowa ma byc. Drogi do stadionu tez trzeba doprowadzic. Ktore miasto buduje nowoczesny obiekt na tamik cmentarzysku jak to cos przy zygmuntowskich? To by był dopiero poroniony pomysl
          • tajnos.agentos "Miasto - to nie są budynki... 16.01.13, 19:25
            ...Miasto - to są ludzie!" Żeby inwestorzy się zainteresowali stadionem, stadion musi żyć. Żeby stadion żył, musi odbywać się na nim jak najwięcej imprez -przede wszystkim sportowych. Powiedzmy, że na stadion wyprowadzimy ze Starego Miasta wszystkie koncerty, a który z lubelskich klubów sportowych prezentuje poziom wystarczający, by przyciągnąć jakąś liczącą się widownię, liczyć na telewizyjne transmisje choćby tylko w Polsce? A może, wzorem warszawskiego Stadionu 10-Lecia ktoś, po wielu latach dokładania do molocha liczy na utworzenie tam nowej "barachołki" - nie chodzi mi o znaną audycję radiową? ;)
            • Gość: xxx Re: "Miasto - to nie są budynki... IP: *.nplay.net.pl 17.01.13, 00:58
              To ze niektorzy nie ruszaja dupy sprzed telewizora czy komputera, nie znaczy ze wszyscy tak robia. Ludzie ktorzy twierdza ze w Lublinie nie ma widowni na duze imprezy sportowe, koncerty i wydazenia sa chyba albo slepi albo naiwni. Nie wszyscy w tym miescie wiada tkie smutne zywoty, poza tym taki obiekt sciagal by mnostwo ludzi z calego wojewodztwa i nie tylko. Szkoda mi was na prawde :-)
              • Gość: andrzej.filipowicz Ten nowy będzie wyjątkiem IP: 89.167.0.* 17.01.13, 11:20
                Gość portalu: xxx napisał(a):
                > To ze niektorzy nie ruszaja dupy sprzed telewizora czy komputera, nie znaczy ze
                > wszyscy tak robia. Ludzie ktorzy twierdza ze w Lublinie nie ma widowni na duze
                > imprezy sportowe, koncerty i wydazenia sa chyba albo slepi albo naiwni. Nie ws
                > zyscy w tym miescie wiada tkie smutne zywoty, poza tym taki obiekt sciagal by m
                > nostwo ludzi z calego wojewodztwa i nie tylko. Szkoda mi was na prawde :-)

A jedyną przyczyną tego, że do tej pory koncerty nawet te przez miasto czy województwo w 100% finansowane na stadionach się nie odbywały było to, że brakowało na nich zadaszenia i złotych... klamek.

Ten konkretny obiekt może ściągnąć co najwyżej na Lublin kolejną falę powodziową, bo natura nie lubi jak ktoś ją bezmyślnie prowokuje...
      • Gość: wzw Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. So IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 19:21
        Zważywszy, że na tym stadionie ma grać już niedługo 3 ligowa drużyna to oczywiście bardzo racjonalnym jest budowa dla tej drużyny stadionu za 150 mln złotych - oczywiście te 150 mln to kwota początkowa skończy się zapewne na 300 albo 400 jak to miało miejsce w innych miastach. Ale ważne że jak z wiosek przyjadą grać z motorem to z podziwem będą patrzeć cóż za stadion ta drużyna posiada.
      • Gość: antyidiota Nowoczesność - jak to pięknie brzmi :) IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.13, 22:33
        Szkoda tylko, że tacy nowocześni nie są już w stanie w jakikolwiek sposób uzasadnić budowy stadionu (oprócz oczywiście nowoczesności) który to zapewne rocznie kosztowałaby grubą kasę na którą by nie zarobił :). No ale byłoby nowocześnie bo byłby stadion nowoczesny na który zapewne 3/4 nowoczesnych by nawet nie poszło (no może w dzień otwarcia by się udalo co by porobić nowoczesne zdjęcia i w sposób nowoczesny umieścić je na facebooku, żeby nie zarzucić że się jest nienowoczesnym:)). Zatem najważniejsze to być tzw. nowoczesnym nawet jak to nie ma żadnego uzasadnienia :).

PS. A co by było jakby na tej nowoczesności jakaś msza się odbyła?:) czy wówczas byłaby to nowoczesność czy już zacofanie :D
        • andrzej.sawa Re: Nowoczesność - jak to pięknie brzmi :) 16.01.13, 22:36
          Gość portalu: antyidiota napisał(a):

> Szkoda tylko, że tacy nowocześni nie są już w stanie w jakikolwiek sposób uzasa
          > dnić budowy stadionu (oprócz oczywiście nowoczesności) który to zapewne rocznie
          > kosztowałaby grubą kasę na którą by nie zarobił :). No ale byłoby nowocześnie
          > bo byłby stadion nowoczesny na który zapewne 3/4 nowoczesnych by nawet nie posz
          > ło (no może w dzień otwarcia by się udalo co by porobić nowoczesne zdjęcia i w
          > sposób nowoczesny umieścić je na facebooku, żeby nie zarzucić że się jest nieno
          > woczesnym:)). Zatem najważniejsze to być tzw. nowoczesnym nawet jak to nie ma ż
          > adnego uzasadnienia :).
          >
          > PS. A co by było jakby na tej nowoczesności jakaś msza się odbyła?:) czy wówcza
          > s byłaby to nowoczesność czy już zacofanie :D

A może zaproponuj co potrzebne jest w Lublinie?A może to dla ciebie za trudne?
          • tajnos.agentos Re: Nowoczesność - jak to pięknie brzmi :) 16.01.13, 22:44
            andrzej.sawa napisał:

> A może zaproponuj co potrzebne jest w Lublinie?A może to dla ciebie za trudne?

Porządny burdel - jak we Wiednu!
            www.sfora.pl/Tu-powstanie-najwiekszy-dom-publiczny-swiata-W-Europie-a49155
          • Gość: antyidiota Andrzejku drogi andrzejku IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.13, 10:14
            Co jest potrzebne Lublinowi? Po pierwsze zapewne ludzie nim zarządzający będący przeciwieństwem twej osoby, czyli podejmujący racjonalne decyzje. Ja się pytam jak ten stadion ma na siebie zarobić jak mi powiesz jak to zmienię zdanie. Oczywiście najlepiej jest budować byle co i byle gdzie. Ważne aby było bo takie człeki z kompleksami się podniecą i powiedzą, że "łu nas to stadiun ełropejski jyst":).
            • andrzej.sawa Re: Andrzejku drogi andrzejku 17.01.13, 13:13
              Gość portalu: antyidiota napisał(a):

> Co jest potrzebne Lublinowi? Po pierwsze zapewne ludzie nim zarządzający będący
              > przeciwieństwem twej osoby, czyli podejmujący racjonalne decyzje. Ja się pytam
              > jak ten stadion ma na siebie zarobić jak mi powiesz jak to zmienię zdanie. Ocz
              > ywiście najlepiej jest budować byle co i byle gdzie. Ważne aby było bo takie cz
              > łeki z kompleksami się podniecą i powiedzą, że "łu nas to stadiun ełropejski jy
              > st":).

Zadałem konkretne pytanie - co potrzebne miastu /i nie tylko/?A ty na to blee,blee.
              • tajnos.agentos Re: Andrzejku drogi andrzejku 17.01.13, 18:48
                andrzej.sawa napisał:

> Zadałem konkretne pytanie - co potrzebne miastu /i nie tylko/?A ty na to blee,b
                > lee.

Porządny burdel. To wstyd na całą Europę, że Tirówki muszą pracować na leśnym parkingu w Konopnicy w takich warunkach.
      • Gość: bleee... Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. So IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 22:37
        ...a ja jestem przeciw głupocie i blichtrowi... bleee...
    • andrzej.sawa Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. Sondaż 16.01.13, 19:53
      A co jest nam potrzebne?Czasem warto pytać,choć nie ma sensu nadmiernie pyszczyć.

A może za rzadko pytamy,bo dajemy sobie wmówić,że coś jest potrzebne.
      • Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.lte.plus.pl 17.01.13, 23:37
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • hrabiaski Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. Sondaż 16.01.13, 20:02
      Już wszystko w Lublinie mamy,przychodnie,żłobki,super drogi,czas na ekstrawagancje!A taką ekstrawagancja jest bez wątpienia stadion! To tak jak by bezdomny kupił sobie np.lodówkę na którą zaciągnął kredyt w banku komercyjnym!Tak samo potrzebny Lublinowi nowy stadion,jak bezdomnemu lodówka!Pierwsza potrzeba,to mieszkanie,potem lodówka!Ale widzę że nie każdy to może zrozumieć!inne miasta mają?i co z tego?Inne miasta mają klasowe drużyny,z tradycjami!A Lublin? Tak właśnie jak ten bezdomny z lodówką,inni mają,ja też muszę mieć! ale gdzie tu sens?!
      • Gość: D Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. So IP: 195.150.224.* 17.01.13, 01:04
        Tyle, że żłobek nie przyciągnie inwestorów, a stadion tak, potem inwestorzy przyciągną pieniądze, a potem z tych pieniędzy można budować żłobki. Wybudowanie żłobka to wyrzucenie pieniędzy w błoto, pieniądze muszą pracować, a jaka to inwestycja w żłobek
        • Gość: xxx Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. So IP: *.nplay.net.pl 17.01.13, 01:10
          Tego ze zarowno sam stdion jak i jego budowa to mnostwo nowych miejsc pracy to tez zaden nie widzi... bo i po co ma widziec jak najwygodniej na zasilku przed telewizorem
    • on1950 analfabeci sportowi nie moga decydować o sporcie 16.01.13, 20:59
      1. NIE MOŻNA wyremontować stadionu na zygmuntowskich. Oznaczałoby to de facto wywóz ziemi i identyczną budowę jak na Krochmalnej.
      2.Utrzymanie zygmuntowskich to topienie kolejnych milonów.
      3.Tak jak stadion nierentowne jest csk, szkoły, teatry itd itd
      4. Nikt nie zainwestuje w druzyne grającą na gruzowisku. Nikt nie przyciągnie ludzi.

Stadion powinien być mniejszy (średnia w podobnych miastach to 7 tys w ekstraklasie). Budowany na miejskim gruncie (utopiona kasa na wykup gruntu)
      Budowa 10-tysięcznika nie powinna kosztować więcej niż 90 milonów czyli 20-kilku dopłaty z miasta.
      Utrzymanie obiektu za 24 miliony to bajki bez jakiegokolwiek pokrycia w kosztorysie.

Zajmowanie się jakąś X-rzędną fundacją która chce zaistnieć to pomyłka. Rozmawiać trzeba było kilka lat temu nie dziś.
      • Gość: leonss Re: analfabeci sportowi nie moga decydować o spor IP: *.icpnet.pl 16.01.13, 21:54
        Na tym forum widzę dwa normalne wpisy internautów szczególnie on 1950 i pana z Wrocławia Tadeusza Bednarskiego z ktorym sie indyfikuje mieszkaniec z Poznania .Panowie jak chcecie być postrzegani jako jedyne miasto 400 tys z dzielnicą Świdnk bez stadionu ,gdzie Kielce mniejsze mają stadion o poj /15.5 tys widzów 2.Białystok 290 tys mieszkanców mają Opere za 260 mil i stadion w budowie o pojemności 22.4 tys widzów .Wiekszośc tych internautów chyba przypatkowo mieszka w tym mieście dla niektórych szczyt możliwości miasteczko wielkości np Bychawa czy Bełżec -prostota głupota ignorancja to smutne że w rodzinnych stronach pozostali tacy ludzie .O budowie stadionu powinni wypowiadać się ludzie sportu a szczegolnie pilkarze od B klasy w góre .
        • andrzej.sawa Re: analfabeci sportowi nie moga decydować o spor 16.01.13, 22:01
          Mam propozycję,która rozwiąże problem z Tobą - połaź po Świdniku i wrzeszcz,że to dzielnica Lublina.Znajdą się tacy co Ci przyłożą,może skutecznie.
        • Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.01.13, 22:14
          • Gość: leonss Re: już leonssiu wiem! IP: *.icpnet.pl 16.01.13, 22:32
            Szczekanie kundli w sprawie budowy stadionu nie pomoze typu bosmana i innych Karguli ,.Panowie Żuk ,Kalinowski i inni decydenci z ratusza róbcie swoje z firmą Budimexu.Niech te obszcymurki krytykanci wyłożą kase 85 mil złotych .Pozdrawiam normalnych internautów z Lublina i całej Polski.Czy Ci ludzie co krytykują bywaja na stadionach Polski ??????może 1x na5 lat .
            • Gość: bleee... Re: już leonssiu wiem! IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 22:45
              ...i oto właśnie chodzi - w większości nie bywamy na stadionach... i przy obecnych klimatach parasportowych, raczej bywać nie będziemy... i dlatego ten stadion jest nam niepotrzebny...:)))... bleee...
              • Gość: xxx Re: już leonssiu wiem! IP: *.nplay.net.pl 17.01.13, 01:07

W teatrach tez nie bywacie, ale na budowe CSK nikt nie narzeka bo to wielka kulturwa jest i nie wypada krytykowac takich inwestycji... pieprzony zascianek nic wiecej, jak by wam Zuk zaproponowal nowy chlew albo obore to byscia ze szczescia po gnojusie tazali.
            • Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.lte.plus.pl 17.01.13, 23:41
        • tajnos.agentos Ja nie chcę stadionu! 16.01.13, 22:25
          Ja chcę kosmodrom, giełdę co najmniej taką, jak na Wall Street oraz "Krzemową Dolinę".:PPP
          • Gość: bosman ponadto nie ma w Lublinie... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.01.13, 22:28
            ani jednego burdelu, same "agencje"...
            • andrzej.sawa [...] 16.01.13, 22:32
              • tajnos.agentos Re: ponadto nie ma w Lublinie... 16.01.13, 22:42
                andrzej.sawa napisał:

> Żal ci,że nie jesteś burdel mamą?

Towarzyszu ormowcu! To wy dawno już zabroniliście w Polsce nierządu głupią komunistyczną ustawą, więc teraz nie dziwcie się, że przedsiębiorcy dwoją się i troją, żeby to głupie prawo ominąć.
              • Gość: bosman nie sawo, ale gdy... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 17.01.13, 23:44
                już zbuduję burdel to dam ci zajęcie przy utylizacji zużytych prezerwatyw. Do tego pasujesz jak ulał. Jak będziesz chciał to dorobisz jakocw....
            • Gość: bleee... Re: ponadto nie ma w Lublinie... IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 22:46
              ...i jeden kibel... też mamy... :)))... bleee...
              • Gość: leonss Re: ponadto nie ma w Lublinie... IP: *.icpnet.pl 16.01.13, 23:27
                Olaf Wojak czy ty się nie spotkałeś z koniem może puknoł cię w czółko 24 razy i tobie wyszły te 24 mil zotych utrzymanie , a może miałeś info od prof,Gorzelak z wawy lub Palikota który nie pała do p.Żuka i ustawia że Baryłkowski powinien być prezydentem Lublina zamiast Żuka.Scyzoryk się otwier jak Olsfy Wojaki [Gorzelaki chodowle srusi w Lubelskim ]piszą takie bzdury
                • andrzej.sawa Re: ponadto nie ma w Lublinie... 16.01.13, 23:39
                  Gość portalu: leonss napisał(a):

> Olaf Wojak czy ty się nie spotkałeś z koniem może puknoł cię w czółko 24 razy i
                  > tobie wyszły te 24 mil zotych utrzymanie , a może miałeś info od prof,Gorzel
                  > ak z wawy lub Palikota który nie pała do p.Żuka i ustawia że Baryłkowski powini
                  > en być prezydentem Lublina zamiast Żuka.Scyzoryk się otwier jak Olsfy Wojaki [G
                  > orzelaki chodowle srusi w Lubelskim ]piszą takie bzdury

Jasiu,pisz po polsku.
        • Gość: antyidiota leosie a takie pytanko IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.13, 22:36
          Czy zapewnisz, że ci ludzie sportu zapewnią kasę na utrzymanie stadionu? Bo wiesz wybudować za publiczną kasę to jest łatwo ale później utrzymać to już gorzej (w sumie znowu wówczas miasto musi dotować). Jeśli wskażesz mi w jaki sposób stadion zarobi sam na siebie to zmieniam zdanie (tylko wiesz tak konkretnie a nie tak po politycznemu pierdu pierdu bez konkretów:))
        • hrabiaski Re: analfabeci sportowi nie moga decydować o spor 17.01.13, 08:59
          A ja uważam że ekonomiści!
      • qqbek "Analfabeta" sportowy odpowiada. 16.01.13, 23:37
        on1950 napisał:

> 1. NIE MOŻNA wyremontować stadionu na zygmuntowskich. Oznaczałoby to de facto w
        > ywóz ziemi i identyczną budowę jak na Krochmalnej.
        > 2.Utrzymanie zygmuntowskich to topienie kolejnych milonów.
        > 3.Tak jak stadion nierentowne jest csk, szkoły, teatry itd itd
        > 4. Nikt nie zainwestuje w druzyne grającą na gruzowisku. Nikt nie przyciągnie l
        > udzi.

Ad. 1
        A kto mówi o remoncie?
        W normalnych krajach stadiony budują kluby za pieniądze pozyskane od sponsorów i z biletów wejściowych.
        Skoro RKS nie jest w stanie, bez finansowej "kroplówki" z miasta utrzymać się pewnie nawet w III lidze (pardon, teraz to się II-gą ligą nazywa), to coś nie tak jest z RKS-em, a nie ze stadionem na Zygmuntowskich (który rzadko widuje komplet, a jeśli już to częściej na imprezach żużlowych).

Ad 2.
        Zaorać. Jak RKS będzie stać, to niech sobie wybuduje kolejny. Do kopania balona w okręgówce (do którego bez wątpienia "Motór" aspiruje) nie potrzeba stadionu na naście tysięcy miejsc z lożami dla VIP-ów.
        Kielce mają nie tylko stadion, ale też i tor wyścigowy.
        Lublin ma stary stadion, a stary tor kartingowy właśnie sprzedał deweloperowi, żeby pan Dariusz Malon mógł mieć sąsiadów zamiast drifterów. Ergo - skoro stadion jest, a toru nie ma, bo dotychczasowy sprzedano, pilniejszą potrzebą jest budowa toru.
        Kolejny argument "za" - jakoś nie słyszałem, żeby w Polsce pobili się ludzie kibicujący dwóm różnym zawodnikom na torze.

Ad 3
        Nie porównuj proszę placówek kultury i oświaty z miejscem odbywania igrzysk przez plemienne wspólnoty kiboli. Nie uchodzi.

Ad 4
        Nikt nie zainwestuje w drużynę grającą miernie w III lidze.
        No chyba, że jak prezydent Żuk rządzi się nie swoimi, lecz cudzymi pieniędzmi.

> Stadion powinien być mniejszy (średnia w podobnych miastach to 7 tys w ekstrakl
        > asie). Budowany na miejskim gruncie (utopiona kasa na wykup gruntu)

Być może, ale gigantomania naszych władz nie pozwala im na budowę stadionu normalnych rozmiarów. Im się śni drugi Everton albo Anfield Road (żeby nie było - te obydwa stadiony znam akurat dobrze).

> Budowa 10-tysięcznika nie powinna kosztować więcej niż 90 milonów czyli 20-kilk
        > u dopłaty z miasta.

Ale będzie kosztować więcej (+ nieprzewidziane koszta).

> Utrzymanie obiektu za 24 miliony to bajki bez jakiegokolwiek pokrycia w kosztor
        > ysie.

Nie, Szanowny Panie, to oficjalne dane Urzędu Miasta... przynajmniej dopóki nie schowali kosztorysu przed mieszkańcami (czyt. nie wycofali go do rewizji).

> Zajmowanie się jakąś X-rzędną fundacją która chce zaistnieć to pomyłka. Rozmawi
        > ać trzeba było kilka lat temu nie dziś.

A czy ja od lat nie mówię, że stadion jest nam niepotrzebny?
        Czy od lat nie piszę, że Tor kartingowy nie powinien być wyburzony przez li tylko fanaberię jednego z mieszkańców tzw. "Słonecznego Wrotkowa", który obudził się kiedyś, wstał lewą nogą z łóżka i zauważył, że w sąsiedztwie jego wybudowanego przed rokiem bloku jest wybudowany 30 lat wcześniej tor wyścigowy?

Jednego jeszcze nie napisałem wcześniej - ten "analfabeta", jak mnie określasz, był kiedyś czynnym sportowcem (co prawda nie piłkarzem), co prawda nie RKS a WKS (RKS to moim skromnym zdaniem klub dla przyjezdnych z podlubelskich wsi), ale akurat zupełnym "analfabetą" w sprawach sportu to nie jest.
      • Gość: Syniosz Re: analfabeci sportowi nie moga decydować o spor IP: *.ryd.szczecin.tdci.pl 17.01.13, 00:46
        Szalony człowieku-sport w dobie kryzysu gdy nie ma zakładów pracy?Ludzie nie potrzebują takich inwestycji.Stracona kasa.Zapłacą za to kolejne pokolenia ,tyle czy ktoś Ich o to pyta????????
        • andrzej.sawa Re: analfabeci sportowi nie moga decydować o spor 17.01.13, 00:59
          Gość portalu: Syniosz napisał(a):

> Szalony człowieku-sport w dobie kryzysu gdy nie ma zakładów pracy?Ludzie nie po
          > trzebują takich inwestycji.Stracona kasa.Zapłacą za to kolejne pokolenia ,tyle
          > czy ktoś Ich o to pyta????????

Z którego plenum kompartii ten cytat?
          • Gość: bosman pytanie godne takiego... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 17.01.13, 23:51
            przefarbowanego ćwoka jak ty. Partia którą tak pogardzasz akurat finansowała sport. Nawet były wyniki. No ale przecież to była komuna, nieprawdaż kmiocie? I wszystko było do dupy. Głównie ty.
    • Gość: antyidiota Głupie pytanie. Oczywiście że jest potrzebny IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.13, 22:27
      tak jak wrzód na d.pie
      • Gość: leonss Re: Głupie pytanie. Oczywiście że jest potrzebny IP: *.icpnet.pl 16.01.13, 22:39
        Jeżeli stadion jest nie potrzebny to dlaczego Lublin ma az 11 obiektów kultury do której nie każdy Lublinian chce dokładać info.z Panopramy Lubelskiej .Krytykanci budowy stadionu oby wam wrzody nie popękały tak jak w czasie budowy lotniska lubelskiego gdzie naliczyłem [opluwaczy ]10 z Podkarpacia i kilku z Mazowsza .Pozdrowienia dla sportowców i kibiców tego regionu.
        • Gość: antyidiota Ja p....ole :) IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.13, 10:06
          Leonsiu powalasz swoją inteligencją. Po pierwsze co ma piernik do wiatraka? Co z tego, że jest 11 obiektów kultury (abstrahując czy wszystkie są akurat potrzebne)? Idąc takim tokiem rozumowania należy zawsze i wszystko budować :). W każdym razie przekonałeś mnie, że oprócz widzi misia nie posiadasz żadnych argumentów co potwierdza także porównania lotniska do stadionu :). Tragedia leonssiu:). Jeszcze raz się pytam jak ten stadion ma na siebie zarobić? Czy jesteś w stanie na to pytanie odpowiedzieć czy niet?
    • Gość: leonss Re: Czy nowy stadion jest Lublinowi potrzebny. So IP: *.icpnet.pl 17.01.13, 00:02
      internauto nr 1 to 90 procent klubów w Polsce dotuje miasto czytaj prase z innych regionów taki Olsztyn,Kielce Białystok Gliwice maja dotacje z miasta i nie opowiadaj bajek że sponsor buduje obiekty i utrzymuje drużyne .Oglondałeś Panorame Lubelską młoda [gąska ]dziewczyna wypowiada się z Olafem?????Wojakiem bez skarpet co jest potrzebne pierwsze w Lublinie .Myślę że na zlecenie radnego Gąbki niezrzeszony ,który walczy aby stadionu nie było.
      • Gość: andrzej.filipowicz Prestiż i samofinansowanie IP: 89.167.0.* 17.01.13, 11:11
        Gość portalu: leonss napisał(a):
        > internauto nr 1 to 90 procent klubów w Polsce dotuje miasto czytaj prase z inny
        > ch regionów taki Olsztyn,Kielce Białystok Gliwice maja dotacje z miasta i nie
        > opowiadaj bajek że sponsor buduje obiekty i utrzymuje drużyne .Oglondałeś Pano
        > rame Lubelską młoda [gąska ]dziewczyna wypowiada się z Olafem?????Wojakiem bez
        > skarpet co jest potrzebne pierwsze w Lublinie .Myślę że na zlecenie radnego Gą
        > bki niezrzeszony ,który walczy aby stadionu nie było.

Gdyby stadion miał dawać prestiż i się co najmniej samofinansować, to nie kto inny jak Inter Groclin Auto S.A. by nie tylko stadionu ale również "złotej" drużyny się nie pozbywał, którą sprzedał w 2008 roku za 20 milionów złotych.

I nie jest ważne czy przyczyną sprzedaży tej złotej drużyny był zarzuty o udział w handlu wynikami meczów, bo Lublin również przejął klub wcześniej zamieszany w futbolową aferę korupcyjną.

Tak poza tym, to polecam Ci lekturę artykułu "Piłka nożna najbardziej skorumpowaną dyscypliną" albo ten jeszcze bardziej wymowny w treści materiał "Ile futbolu zostało w futbolu"...
    • jan.ostrzyca Potem trzeba wybudować kosmodrom dla Lublina! 17.01.13, 06:50
      W mieście brakuje miejsc w przedszkolach i żłobkach, brakuje mieszkań komunalnych, stan ulic i zieleni jest zły. Do tego drużyna piłkarska to grupa nieudaczników zamiatających ogony ligowe a ich kibicie nieliczna (na szczęście) przewrażliwiona łobuzerka.

To wszystko przemawia ZA budową stadionu za 140 mlz zł.

Może potem stadion przerobimy na kosmodrom, z którego wystartują pierwsze lubelskie loty w kosmos? Taką mam koncepcję...
    • dzemski Czemu nie jest lekkoatletyczny? 17.01.13, 08:40
      Dlaczego miasto buduje stadion tylko piłkarski, a nie piłkarsko-lekkoatletyczny? Budowa tego drugiego dała by szanse na większą liczbe imprez sportowych i wieksze możliwości zarabiania, a także częstsze zapełnianie sie stadionu widzami/kibicami. Budowa czystego stadionu piłkarskiego to totalny bezsens.
      • Gość: antyidiota Re: Czemu nie jest lekkoatletyczny? IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.13, 10:17
        Bo lekkoatletyczny musi być drugi. Będą wówczas dwa stadiony i będziemy nowocześniejsi :D. Dodatkowo potrzebny jest obiekt dla drużyny w hokeja na lodzie i do polo :)
        • Gość: leonss Re: Czemu nie jest lekkoatletyczny? IP: *.icpnet.pl 17.01.13, 13:01
          internauto [antyidioto]kto to jest OLAF Wojdak i pani Beata Hołuj????
          • Gość: antyidiota Re: Czemu nie jest lekkoatletyczny? IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 08:03
            Tak ogólnie to w chwili obecnej to koło ch..a mi to lata :)
    • ggargi 1 pytanie: Po co? 17.01.13, 10:18
      Argument że duże miasta mają nowoczesne stadiony jest idiotyczny … trzeba zadać sobie pytanie po co taki stadion:
      1. Bo lokalna drużyna piłkarska, rugby, FA ma tak dużo kibiców że nie mieszczą się na aktualnym stadionie ? - no proszę bez jaj …
      2. bo do Lublina na koncerty przyjeżdżałyby największe gwiazdy rockowe ale nie maja gdzie grać - jeszcze po ostatnim stwierdzeniu nie przestałem się śmiać …
      3. bo wielkie firmy chciałyby mieć siedzibę w Lublinie i nawet na stadionie ???? - taaa tak jak na narodowym
      4. No bo nie ma budowli na miarę im. Lecha Kaczyńskiego w Lublinie - no teraz to już pojechałem po bandzie
      5. Mamy za dużo pieniędzy w kasie miejskiej i trzeba je na cokolwiek wydać ? - to chyba jedyny racjonalny powód.

Zobaczcie na Łęczna miała klub z ekstraklasy, na mecze przyjeżdżali kibice z całego regionu a stadion wypełniał się w całości (7200 miejsc) na 2-3 spotkania - wiem bo chodziłem na Łęczną 3 sezony …
      Zadaję proste pytanie: Po co Lublinowi stadion, nowy stadion?
      No chyba że miasto chce wyburzyć ten na Zygmuntowskich i sprzedać działkę za grube miliony !!!!
      • Gość: maXX Re: 1 pytanie: Po co? IP: 173.233.220.* 17.01.13, 17:01
        "Zadaję proste pytanie: Po co Lublinowi stadion, nowy stadion?
        No chyba że miasto chce wyburzyć ten na Zygmuntowskich i sprzedać działkę za grube miliony !!!!"

Calkiem mozliwe, ze kombinuja w powyzszy sposob!
        • andrzej.sawa Re: 1 pytanie: Po co? 17.01.13, 18:41
          Gość portalu: maXX napisał(a):

> "Zadaję proste pytanie: Po co Lublinowi stadion, nowy stadion?
          > No chyba że miasto chce wyburzyć ten na Zygmuntowskich i sprzedać działkę za gr
          > ube miliony !!!!"
          >
          > Calkiem mozliwe, ze kombinuja w powyzszy sposob!

Chyba tam jest droższa ziemia,jeżeli to nie głupie.
    • Gość: aneta taa IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 10:57
      na miejscu stoczni budujmy biedronki, a na klepisku po cukrowniach stadiony, reszta do zalesienia... Taka jest strategia dla Polski, bo po co przemysł i miejsca pracy? To mamy za granicą, zwłaszcza za tą zachodnią...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka