Dodaj do ulubionych

Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro...

07.03.13, 12:43
I bardzo dobrze, niech srają. Chcecie mieć zieleń, drzewa i krzewy i w ogóle raj na ziemi to teraz zeskrobujcie to gó.... Miasto powinno być miastem a nie zarośniętym krzaczorami CZYMŚ!!! Miasto wojewódzkie- a tymczasem po Głębokiej pop......lają LISY. Jak ktoś chce obcować z przyrodą, proszę bardzo do lasu!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: leśny Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 13:00
      Chyba ci cyborgu trybów nie naoliwili w tej puszce na górze kadłuba. Jeśli chcesz mieszkać na asfalcie i w kamiennej dżungli to możesz przenieść się do centrum Warszawy.
      • Gość: tak tak Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 13:35
        A ja w lecie w centrum Lublina na bocznej ulicy widziałam przebiegającego jeża. Jak z obrazka...
        Uznałam to za sukces miasta a nie za klęskę.
        Natomiast drących się gawronów nie chciałabym mieć za oknem. To prawdziwy koszmar. Może przepędzić je nad zalew?
        • Gość: bleee... Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 13:48
          ...piękna zabawa... rozwojowa... jeśli w parku gawrony przeszkadzają, to gdzie nie będą przeszkadzać?... zamawiający usługę sokolnika nie przewidział konsekwencji swoich nieprzytomnych fantazji?... chyba należy oddać gawronom prawo pobytu w Ogrodzie Saskim, zapłacić za usługę z własnej kieszeni i zakończyć sprawę... bleee...
          • Gość: andrzej.filipowicz Beneficjenci "sokolnika" IP: 89.167.0.* 07.03.13, 17:11
            Gość portalu: bleee... napisał(a):

> ...piękna zabawa... rozwojowa... jeśli w parku gawrony przeszkadzają, to gdzie
            > nie będą przeszkadzać?... zamawiający usługę sokolnika nie przewidział konsekwe
            > ncji swoich nieprzytomnych fantazji?... chyba należy oddać gawronom prawo pobyt
            > u w Ogrodzie Saskim, zapłacić za usługę z własnej kieszeni i zakończyć sprawę..
            > . bleee...

Myślę, że w kosztach powinien partycypować również nabywca parceli po Kinie Kosmos, bo jest jednym z największych beneficjentów działalności "sokolnika"...
    • dociek Gawrony na LSM. Radę Miasta i Prezydenta na bruk. 07.03.13, 16:34
      www.kurierlubelski.pl/artykul/777265,na-osiedlu-mickiewicza-w-lublinie-zamieszkaly-ptaki-z,1,4,id,t,sm,sg.html#galeria-material
      "- Problem pojawił się po tym, kiedy przepędzono je z Ogrodu Saskiego - mówi Monika Majewska. - Wtedy przeniosły się na LSM. Co wieczór można zaobserwować tysiące ptaków siedzących na drzewach. Niestety, chodniki wyglądają tak, jak wyglądają.
      Ptaki przylatują na osiedle Mickiewicza po godzinie 17. Odlatują wraz z nadejściem świtu.

- Oprócz tego, że strasznie brudzą, bardzo też hałasują - dodaje pan Marcin. - Mam nowe plastikowe okna, ale krzyk gawronów i tak budzi mnie co rano.

O problemie wiedzą już urzędnicy. - Zdajemy sobie sprawę, że ptaki, które wyprowadziły się z Ogrodu Saskiego, zanim znajdą nowe miejsce do gniazdowania, mogą być przez jakiś czas uciążliwe dla mieszkańców różnych części Lublina - przyznaje Anna Machocka z biura prasowego w Kancelarii Prezydenta Miasta. - Nie planujemy jednak wypędzania ptaków z całego miasta, a jedynie - zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców - z Ogrodu Saskiego
      ."

Wobec takiej postawy Ratusza, wzywam mieszkańców LSM, a przypadkowo również i Lublina, czyli uprawnionych do wybierania miejskiego samorządu, do odstąpienia od głosowania przy okazji najbliższych wyborów samorządowych na obecne władze z Ratusza odpowiedzialne za sranie na swoich wyborców .
    • dziki_truten Prosta rada 07.03.13, 17:12
      Na portalu aukcyjnym są elektroniczne urządzenia do odstraszanie tego badziewia. Można je zainstalować np. na oknie. Kilkanaście takich urządzeń zainstalowanych przez mieszkańców wypłoszy gadostwo.
    • krystiam Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 17:38
      No i dobra wasze gów...a gorsze obesrają was bo i tak jesteście zasrani.MMMM
      I dobra tak powinno być brawo dla ptaszków.HEEEEEEEEEE
    • mario-z Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 17:47
      wyciąć drzewa i po "ptokach".
      • Gość: Zx Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.dynamic.lte.plus.pl 07.03.13, 18:02
        W sumie można też wy...... samochody. Na jedno wyjdzie.
        • Gość: ja Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.dynamic.mm.pl 07.03.13, 18:40
          Ale mieszkańców też trzeba by wy.... bo na nich ptaki też "robią", więc wyciągając wniosek logiczny z wypowiedzi należy wysiedlić LSM na rzecz hałasujących, żerujących, roznoszących choroby i co najważniejsze, sra... na wszystko ptaków.

Albo należałoby pozbyć się za dużej ilości ptaków, tak jak to się robi z innymi szkodnikami.
    • 2kasik [...] 07.03.13, 18:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • empi netykieta 07.03.13, 18:40
        Nie krzycz. Wyłącz Caps Lock.
        pzdr.
    • Gość: bosman jak zwykle - to co wymyśli... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.13, 18:34
      urzędnicza klasa próżniacza jest ze szkodą dla obywatela. Ciekawe po chu....a było wyganiać sraszki z parku skoro co najmniej do lata park nieczynny. Czyim "śwagrem" jest sokolnik?
    • zuzaeb Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 18:35
      Nie tylko na LSM jest teraz ten problem, na Sowińskiego i Weteranów jest to samo. Oprócz niesamowitego hałasu musimy się męczyć ze skrobaniem aut oraz uczulać dzieci, które bawią się na placu, bo te kupska są wszędzie!!!!!
      • qqbek Róży Popiełuszki... 07.03.13, 18:42
        ...też obsrana aż po Puławską.
        Czego to urzędnik nie wymyśli, żeby mu gawron pod oknem nie krakał :P

Z drugiej strony kretyn pierwszej kategorii z faceta, który skrobaczką zdejmował ptasie gówna z maski samochodu. Może go sobie "GWL" wymyśliła, bo ludzi tak głupich to już chyba nie robią...

...o pardon - druga opcja - samochód zniszczyć musiał sobie ktoś odpowiedzialny w redakcji za ortografię i gramatykę publikowanych materiałów;)
      • Gość: andrzej.filipowicz Nie zapominaj o nakryciach głowy dla dzieci IP: 89.167.0.* 07.03.13, 19:01
        zuzaeb napisała:

> Nie tylko na LSM jest teraz ten problem, na Sowińskiego i Weteranów jest to sam
        > o. Oprócz niesamowitego hałasu musimy się męczyć ze skrobaniem aut oraz uczulać
        > dzieci, które bawią się na placu, bo te kupska są wszędzie!!!!!

Wnerwiony byle czym gawron potrafi zaatakować czego osobiście doświadczyłem na Czechowie po wyrzucenia do kontenera toby suchej frakcji. Siedział gdzieś w pobliżu i chyba ze strachu rzucił się na moją głowę jak jaki sęp albo... prokurator ;)
        • Gość: bosman no nie do wiary! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.13, 11:13
          nawet sraszki sekują filipka. Ty filipku musisz mieć coś w sobie :-)
    • ad2009 Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 19:59
      No to co? Piłujemy drzewa? Takie drzewo to nawet gdy stoi i nie napada na samochód to potrafi mu nieźle zaszkodzić!
    • grubel Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 20:41
      Chciałbym zrozumieć logikę tego wszystkiego ale to trudne. Najpierw za pieniądze mieszkańców tego miasta wypędzono gawrony z Saskiego. Teraz za pieniądze części mieszkańców tego samego miasta będzie wypędzanie tych samych gawronów z ich osiedla. Biorąc pod uwagę, że w mieście rządzi PO a Gąbka ma korzenie SLD-owskie to nasuwa się pytanie z kim spokrewniony jest sokolnik!? I jaki wypasiony samochód kupi sobie w tym roku?
      • Gość: bleee... Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 10:07
        ...dziwne pytania zadajesz... bleee...

www.youtube.com/watch?v=cnYdd2xMys8
    • grubel Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 20:48
      I jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje. Czy cała akcja będzie prowadzona aż gawrony padną z wyczerpania w połowie drogi pomiędzy LSM-em a Saskim? Sokolnikowi inwestycja się zwróci po 1000-kroć.
    • fryta1977 Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 07.03.13, 21:49
      A wystarczyło wzorem innych miast Europy (i nie tylko) postarać się by na niektórych budynkach zainstalowano budki lęgowe dla pustułek. Same się szybko wprowadzą i je zasiedlą, o ile będą miały odpowiednie miejsca lęgowe. Tanie, proste, naturalne i co ważne skuteczne - zarówno w kwestii kawek i gawronów jak i panoszących się gołębi. O tym, że pomysł działa może świadczyć to, że w czasach gdy na rektoracie UMCS gniazdowały pustułki gołębi przy pomniku Marysi prawie nie było, teraz już nie jest tak dobrze.
    • hektor51 Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zeskro... 08.03.13, 04:49
      Tylko ekolodzy się cieszą. Cały czas o to chodzi - ptaki są najwazniejsze.
      • Gość: bogess Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 10:52
        Zanim zabierzesz głos dowiedz się co oznacza termin ekologia.
        • hektor51 Re: Gawrony opanowały LSM. Ludzie codziennie zesk 08.03.13, 15:39
          Zaskoczę Cię, ale wiem.Ale może Ty nie wiesz. Wg "Słownika języka polskiego" ośrodek ekologiczny to: "obszar zapewniający optymalne warunki życia przedstawicielom jakiejś grupy systematycznej organizmów". Gawrony zostały przegonione z jednego takiego ekologicznego obszaru (Park Saski) do drugiego (LSM). Ekolodzy powinni być zadowoleni, ze ptaki mają cały czas zapewnione optymalne warunki życia i rozwoju swojej grupy systematycznej organizmów, czego nie można (niestety) powiedzieć o ludziach...
    • elbertson jakie to Polskie - zamiast wspólnie znalezc 08.03.13, 09:53
      rozwiazanie problemu zachowujecie sie jak te gawrony - sracie jeden na drugiego. Polskie piekło w soczewce.
      • Gość: bleee... Re: jakie to Polskie - zamiast wspólnie znalezc IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 10:14
        ...no to spróbujmy uporać się z problemem... wspólnie... na początek pytanie, które chyba zawiera odpowiedź... dlaczego, po z góra chyba wieku zamieszkiwania OS przez gawrony, w XXI wieku mieszkać tam już nie mogą... te gawrony... odpowiadając, pamiętać należy, że (...mam taką nadzieję...) gawrony były wtedy, gdy nas nie było... i (...mam taką nadzieję...) gawrony będą, gdy nas już nie będzie... bleee...
        • Gość: elbertson samorzad osiedla powinien zebrac podpisy , IP: *.ennet.pl 08.03.13, 10:29
          wezwac senepid , inspekcje wet i z petycja pojsc do Prezydenta . Co nie napisane to nie istnieje i kazdy udaje ze nie ma problemu
          • Gość: bleee... Re: samorzad osiedla powinien zebrac podpisy , IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 11:10
            ...petycja?... źle mi się kojarzy... oczekiwać należałoby raczej próby rozwiązania przez ratusz problemu, który tenże ratusz wywołał... a który (...ratusz...) - podobno - wsłuchuje się w potrzeby mieszkańców... dla mnie sam pomysł pozbycia się ptactwa z parku miejskiego jest tyleż oryginalny, co chory... bo komu przeszkadzają ptaki i drobne zwierzęta w parku miejskim?... i jeśli nie w parku, to gdzie?... wyrżnięto w pień większość drzew i krzewów w centrum miasta... wkrótce zapewne dokona żywota roślinność na placu Litewskim (...w imię czego?...)... "przerzedzono" OS... zagospodarowuje się coraz intensywniej okolice zalewu... ratusz lansuje modę na wieczną rozrywkę i rekreację... a w przypadku OS chodzi chyba jednak (...niestety...) o "wygodę" beneficjentów powstających na obrzeżu apartamentowców... tubtin miastem inspiracji... przekonuję się coraz częściej, że jest to haniebna inspiracja... i to wcale nie z powodu wpisów na lubelskich forach... wpisów dokonywanych nie przez decydentów... wpisów dokonywanych przez zwykłych ludzi, w sposób dotkliwy doświadczanych przez ratuszowe władze.... nowe hasło proponuję: "tubtin - miastem aberracji"... bleee...
            • Gość: elbertson Ratusz sam z siebie palcem nie ruszy , co nie IP: *.ennet.pl 08.03.13, 11:17
              napisane dla urzędnika -NIE ISTNIEJE .Nie myśl że - ,,urzędnicy po długiej i uważnej lekturze " internetowych wpisów podejmą jakieś działania , tak to tylko w Teatrze Andersena możliwe.
              • Gość: bleee... Re: Ratusz sam z siebie palcem nie ruszy , co nie IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 11:29
                ...Teatr Andersena też wycięty... a w ratuszu - arena cyrkowa... napisane - też nie istnieje... ja czekam na odpowiedź ponad dwa lata... a że pismo kłopotliwe, to ignorowane przez "urzędnika", jakim jest pan prezydent (...bo skoro obowiązuje go kpa, to chyba jest urzędnikiem?...)... wiara w petycje to była za cara dobra... a i to na wyrost... bo petycję mylono niejednokrotnie z "aktem wiernopoddańczym"... problem jest natury mentalnej... władz miasta problem, wyrażający się hasłem: "i co nam zrobicie" mieszkańcy Ciemnogrodu"?... a podstawą tegoż problemu ratuszowego jest przekonanie - właśnie - o ciemnocie mieszkańców, którym wystarczy od czasu do czasu dać kawałek rozbitego lusterka i parę koralików... bleee...
            • Gość: bosman aberracji??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.13, 11:18
              chyba rozpasania i arogancji urzędniczej klasy próżniaczej z Wielkim Umielcem na czele.
              • qqbek Heh. 08.03.13, 11:34
                Populacja gawronów mieszkać gdzieś musi.
                Pokaż mi w Lublinie "aleję" z prawdziwego zdarzenia (wśród ulic).
                Ostatnie topole przy Al. Racławickich pod topór poszły z 10 lat temu.
                Na al. Kraśnickiej uchowało się kilka drzew wzdłuż jednostki i "dziki" teren naprzeciw (przed stacją paliw pewnego skandynawskiego koncernu) - który już jest sprzedany i co do którego wydano już zezwolenie na wycinkę wszystkiego co ram rośnie.
                Piłsudskiego? - zdaje się mają "przecinać" pod koniec tego roku.
                Gomułki? Lenina? Tysiąclecia? - one od początku były "alejami" tylko z nazwy.

Już o niedawnej wycince na Walecznych nie chce mi się nawet pisać.

Wpierw tną bez opamiętania, a potem się dziwią, że ptaszydła nie mają gdzie gniazdować.

Dziesiąta była początkowo dzielnicą projektowaną w myśl koncepcji miasta-ogrodu... na Słowackiego, Pułaskiego i przy Dunikowskiego nie została nawet połowa z drzew, które rosły tam jeszcze 10 czy naście lat temu. Stary "sznyt" ma jeszcze początek Świętochowskiego i Kraszewskiego - bo tam kasztanowce rosną a one są "pod specjalnym nadzorem".
                Ale przy takiej Orzechowskiego chyba już ani jedno drzewo nie rośnie (poza drzewkami na posesjach). Co nie remontowali Kunickiego, to znikały przy niej drzewa (przy Mickiewicza/Zemborzyckiej, przy Oboźnej/Dywizjonu 303).
                Miasto-ogród... tylko, kufa, ogrodnik się spił i wymachuje piłą mechaniczną.
              • Gość: bleee... Re: aberracji??? IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 11:38
                ...jak by ich nie nazwać - tych onych... jak by nie określić ich urzędniczych zachowań, efektem jest patologia i traktowanie mieszkańców jak małpy na uwięzi... a ja nie lubię bananów... bleee...
            • Gość: andrzej.filipowicz I nepotyzmy IP: 89.167.0.* 08.03.13, 14:55
              Gość portalu: bleee... napisał(a):

> ...petycja?... źle mi się kojarzy... oczekiwać należałoby raczej próby rozwiąza
              > nia przez ratusz problemu, który tenże ratusz wywołał... a który (...ratusz...)
              > - podobno - wsłuchuje się w potrzeby mieszkańców... dla mnie sam pomysł pozbyc
              > ia się ptactwa z parku miejskiego jest tyleż oryginalny, co chory... bo komu pr
              > zeszkadzają ptaki i drobne zwierzęta w parku miejskim?... i jeśli nie w parku,
              > to gdzie?... wyrżnięto w pień większość drzew i krzewów w centrum miasta... wkr
              > ótce zapewne dokona żywota roślinność na placu Litewskim (...w imię czego?...).
              > .. "przerzedzono" OS... zagospodarowuje się coraz intensywniej okolice zalewu..
              > . ratusz lansuje modę na wieczną rozrywkę i rekreację... a w przypadku OS chodz
              > i chyba jednak (...niestety...) o "wygodę" beneficjentów powstających na obrzeż
              > u apartamentowców... tubtin miastem inspiracji... przekonuję się coraz częściej
              > , że jest to haniebna inspiracja... i to wcale nie z powodu wpisów na lubelskic
              > h forach... wpisów dokonywanych nie przez decydentów... wpisów dokonywanych prz
              > ez zwykłych ludzi, w sposób dotkliwy doświadczanych przez ratuszowe władze....
              > nowe hasło proponuję: "tubtin - miastem aberracji"... bleee...

Wcale bym się nie zdziwił gdyby wszystkie trzy sokoły, które płoszą gawrony miały pod skrzydłami legitymacje partyjne PO...
              • Gość: bosman tak filipku pieprzysz, jakby... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.13, 18:16
                pisdzielce nie mieli swoich koteryjek, nie kręcili lodów i innych wszawych interesików ...
      • Gość: andrzej.filipowicz Miejsca i role pomyliłeś? IP: 89.167.0.* 08.03.13, 14:46
        elbertson napisał:

> rozwiazanie problemu zachowujecie sie jak te gawrony - sracie jeden na drugiego
        > . Polskie piekło w soczewce.

Co jeszcze każesz nam robić za swoich wybrańców, którzy wynagradzani są z publicznych środków?
        Jeszcze trochę i zapragniesz byśmy ich wyręczali w czynnościach, których przy ich udziale media nie pokazują ale jako ludzie co najmniej raz dziennie wykonywać muszą.

Jak żeś taki lokalny patriota, to zapraszam do teściowej na odśnieżanie, bo w marcu śnieg miał czelność spaść na naszą polską ziemię...

Ps. Idę o zakład, że gdyby analogiczna sytuacja jak w Lublinie miała miejsce w jakim Würzburgu, to burmistrz własnymi rękoma przywróciłby poprzedni stan albo szybko do nas przyjechał na... "zmywak" .
        • Gość: elbertson potrzebujecie opiekunów a nie samorządu IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.13, 16:41
          pokomunistyczna choroba sieroca
          • Gość: bleee... Re: potrzebujecie opiekunów a nie samorządu IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 17:45
            ...być może ty odczucia masz takie uzurpując sobie prawo przemawiania do tłumów ex katedra... w mojej ocenie - nie są nam petycje potrzebne, tylko prezydent, który nie stroi się w piórka szeryfa z dzikiego zachodu... złego szeryfa... a jeśli ty nie jesteś sierotą po komunizmie, to co zrobiłeś godnego pochwały dla miasta... oprócz poszturchiwania forumowiczów... napisałeś chociaż petycję?... bleee...
            • Gość: elbertson jak ktoś tu wspomniał o Niemcach IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.13, 18:22
              że tam takie rzeczy są nie do pomyślenia to wynika to nie wynika to z faktu że mają silnych wodzów ale że mają silne samorządy , poczucie wspólnoty a ich reprezentanci są rozliczani z tego co robią a nie z tego co obiecują. Polacy czekają aż ktoś im w jakiś cudowny sposób da , najlepiej za szybko , za darmo i bez wysiłku , lublinianie kochają obiecanki o tunelach , wiaduktach i Centach Kultury i dlatego ich liderzy nie zajmują sie krzywymi chodnikami , wszechobecnym brudem , czy tą hucpą ze srającymi gawronami czy też zasranym przez psy miastem. Straż Miejska prowadzi Wielką Akcje ,,sprzątaj po swoim psie " - efekt - ? ŻADNEGO MANDATU , jeden za brak smyczy i enigmatyczne określenie - duża ilść słownych pouczeń , gdyby czuli oddech samorządu szef SM po czymś takim żegnałby sie z pracą a funkcjonariusze przez rok nie zobaczyli grosza premii. Mieszkam na Czechowie i mnie szczęsliwie problem gawronów nie dotyczy ale bulwersuje mnie bezradność mieszkańców LSM i urzędnicze olewactwo. Macie na LSM zarząd , jakieś samorządy w blokach , ciśnijcie pismami Lekarza Weterynarii niech coś z tym robią , przeciez emeryci nie będą latac po ulicy z trąbkami do płoszenia ptaków.
              • Gość: bleee... Re: jak ktoś tu wspomniał o Niemcach IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 21:03
                ...ja mieszkam w centrum (...zwanym kiedyś ścisłym centrum...) i problem gawronów mnie nie dotyczy... dotyczą mnie inne problemy... a z moich pism (...nielicznych, ale o tematyce istotnej...) ratusz ma chyba niezły ubaw... podobnie jak kolejne ekipy kolejnych opcji politycznych... i nic za darmo nie chcę... nie chcę też, żeby brano ode mnie za darmo... nie poczuwam się do nieustannej odpowiedzialności za samorząd... co - konkretnie - ja mogę zrobić?... odwołać się przez okno... bo to nie jest problem samorządu... to problem kultury prawnej w Polsce... i nie uciekniemy tu od przyczyn historycznych... mamy kilkudziesięcioletnią przerwę w rozwoju cywilizacyjnym i "szarpaną" historię... i nie mamy komfortu Europy Zachodniej... nie mam kompleksów i nie będę pisać petycji (...bo na petycje moda...)... ale też nie użyję siekiery... co ja mogę - twoim zdaniem?... ja tu żyję "z dziada pradziada"... kolejne ekipy zachowują się jak w kraju podbitym... co może "łup wojenny", czyli mieszkańcy?... masz jakąś radę - poza pisaniem petycji?... bleee...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka