Dodaj do ulubionych

Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali się...

21.04.13, 21:55
Ja też miałam kilka tygodni temu „przyjemność” pobytu na tym SORze. Spędziłam tam 4 godziny.
Zostałam tam skierowana od lekarza rodzinnego. Nic zagrażajacego życiu ot uczulenie na antybiotyk. Usiadłam obok starszej Pani, która przyszła z chorym sercem 2 godziny wcześniej.
Grzecznie czekam. Pierwszeństwo mają przecież przywiezieni przez karetkę.
Mija 3 godziny, zaczynają być proszeni pacjenci z poczekalni, którzy przyszli po mnie.
Dopiero po interwencji, dostałam zastrzyk oduczulający, a tej starszej pani pobrano krew na badania. Czy ktoś tam nad tym panuje? Recepcjonistki w ogóle nie są zainteresowane pacjentami w poczekalni.
Obserwuj wątek
    • Gość: polo Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.13, 08:03
      Potwierdzam Pani słowa, Panie rejestratorki są tak zmęczone swoją pracą i wogóle nie zainteresowane pacjentami, nie ma żadnej kolejności przyjmowania pacjentów, żadnego nadzoru. Koszmar. Ja w ten weekend też nie zostałam przyjęta wysłano mnie do przychodni na Nałęczowskiej. Pan Dyrektor twierdzi co będzie jak pijak umrze. To ja zadam inne pytanie, A kto mu się kazał nachlać jak bydle? A może dla tego oddziału trzeba utworzyć osobną izbę przyjęć. Dlaczego normalni pacjenci mają się patrzeć na ten chlew. Takiego syfu na Kraśnickiej nie widziałam od wielu lat a miałam przyjemność tam często bywać z chorymi dziadkami.
      • Gość: gość Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 08:16
        Kraśnicka czy PSK4 - jeden worek udziergany z głupoty i braku wyobraźni jakiegoś urzędnika z ministerstwa zdrowia. Wujka (78lat) przywiozła do Lublina karetka na sygnale, a w PSK4 spędziliśmy 6 godzin zanim został przyjęty na oddział... Dzieki Bogu starsi ludzie są wykonani z bardziej wytrzymałego materiału, bo za 10 lat, jak mój rocznik trafi w takie miejsce, to każą od razu położyć się w czarnym worku i podciągnąć suwaczek na wysokość klatki piersiowej:(
        • Gość: gość Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 11:38
          To jest faktyczny brak wyobrazni jakiegoś urzędnika!
      • Gość: Egon Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.13, 07:35
        Ja tu widzę dwa problemy.
        Pierwszy to taki, że pijacy są w głównej mierze przywożeni przez pogotowie, więc są traktowani jak stan zagrożenia życia
        Drugi - tłumy ludzi walących z błahostkami na SOR, zamiast do POZ czy Nocnej i Świątecznej przychodni.
        Na marginesie - tam, gdzie pracuję jest jeszcze trzecia grupa - przywożone przez policję zdrowe byki do zbadania stanu zdrowia przed osadzeniem.
      • wojna71 Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s 23.04.13, 07:58
        Spytaj się policji , dlaczego szpitale muszą się użerać z menelami. Naprawdę.
      • Gość: aaa Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: 195.184.82.* 25.05.13, 12:35
        Ile razy trzeba powtarzać, że SOR to nie gabinet lekarza w rejonie i nie obowiązuje to żadna kolejka. Recepcjonistka wypytuje o dolegliwości i pierwsi są załatwiani pacjenci, którzy mają bardziej zagrażające życiu i zdrowiu choroby.
      • Gość: rrrrr Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.13, 14:04
        A kto wezwał karetke do tego "bydlęcia"? OBYWATELE !!! Wzywajmy karetkido wszystkich pijaków, to czekać w SOR bedziemy 2 dni.
        • tajnos.agentos Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s 16.10.13, 14:25
          Gość portalu: rrrrr napisał(a):

> A kto wezwał karetke do tego "bydlęcia"? OBYWATELE !!! Wzywajmy karetkido wszys
          > tkich pijaków, to czekać w SOR bedziemy 2 dni.

Jeśli kiedyś zasłabniesz na ulicy albo dostaniesz ataku padaczki, to ja na pewno nie wezwę do ciebie pogotowia - bo do takiego pijanego bydlęcia obywatele pogotowia ratunkowego nie wzywają.
          • wojna71 Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s 16.10.13, 21:26
            tajnos.agentos napisał:

> Gość portalu: rrrrr napisał(a):
            >
            > > A kto wezwał karetke do tego "bydlęcia"? OBYWATELE !!! Wzywajmy karetkido
            > wszys
            > > tkich pijaków, to czekać w SOR bedziemy 2 dni.
            >
            > Jeśli kiedyś zasłabniesz na ulicy albo dostaniesz ataku padaczki, to ja na pewn
            > o nie wezwę do ciebie pogotowia - bo do takiego pijanego bydlęcia obywatele pog
            > otowia ratunkowego nie wzywają.

Człowiek z atakiem padaczki nie śmierdzi jak pijak. Pijany jesteś z własnej nieprzymuszonej woli.
            • tajnos.agentos Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s 17.10.13, 02:10
              wojna71 napisał:

> Człowiek z atakiem padaczki nie śmierdzi jak pijak. Pijany jesteś z własnej nie
              > przymuszonej woli.

Praworządny obywatel nie wącha leżących meneli, bo to jest obrzydliwe.
    • Gość: leszeke Izba wytrzeźwień ? IP: *.vlan421.dengo.lubman.net.pl 22.04.13, 08:31
      Może jednak powrócić do rozwiązania które kiedyś funkcjonowało - i nadal funkcjonuje w wielu miastach - czyli klasycznej izby wytrzeźwień ?
      To zbyt niehumanitarne w kulturalnym tubtinie ?
      • morhile nie ma juz IW 23.04.13, 08:21
        Niestety nie funkcjonują już od jakiegoś czasu, większość tych izb zamknięto, teraz SOR musi przyjąć i zdiagnozować z powodu alkoholu najpierw, gdyż alkohol wszystko utrudnia, do tego w przypadku poważnego stanu ekspresowo go pogarsza, stąd priorytet dla "menela".
    • pan_bombardier "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpali... 22.04.13, 12:37
      Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że żyjemy w dzikim kraju, który należy jak najszybciej zaorać!
      • Gość: p Re: "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpa IP: *.lublin.mm.pl 23.04.13, 03:27
        Może nie cały kraj, ale ten szpital - na pewno. Pamiętacie zgon na porodówce sprzed kilku miesięcy? Niedawno tak opiekowano się na tamtejszej nefrologii moim byłym sąsiadem - starszym panem, który już zmarł - że nabawił się w trakcie dwutygodniowej hospitalizacji odleżyn. To bandycka instytucja!
        • Gość: kzwti Re: "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpa IP: *.zeork.com.pl 23.04.13, 07:21
          Ale macie problem... w Świetokrzyskim jest to samo... krąży nawet takie przysłowie, zanim wezwiesz karetkę rypnij ze trzy głębsze, żeby było od ciebie wódę czuć. Wszystkie badania pełna opieka na SOR-ze pewna. Na 100%. Byłem ostatnio na ostrym z atakiem kolki nerkowej. Drugi raz żony nie poproszę żeby mnie zawiozła, tylko walnę ze dwie sety i wezwę pogotowie odpowiednio bełkotliwym głosem. Widziałem co się dzieje, wiem coś o tym.
          Po prostu Państwo na każdym kroku dba o "przyszłość narodu". Zapomogi z MOPS-ów, darmowe zupki, rentki itd. Tam można pomoc dawać, bo i statystyki pomocowe są odpowiednio zapełnione, a każda wydana złotówka i tak wróci do budżetu w postaci "przelanej" akcyzy. Biznes jest biznes. Trzeba dbać o tych co budżet ratują... Tomografia, krewka, USG, rentgen od ręki za 5 minut. A, że ktoś niereformowalnie trzeźwy się zwija z bólu półtorej godziny w poczekalni i dopiero jak się porzyga z bólu, ktoś zareaguje to nic... normalka.
          • Gość: Janina Re: "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpa IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 08:01
            Wypisz,wymaluj to jak OIOM w Szczecinie. Pijacy mają pierwszeństwo.
          • Gość: scyzorrrr Re: "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpa IP: *.play-internet.pl 23.04.13, 08:27
            A na miejscu satrej Izby pseudo pomoc z MOPRu dla alkoholików. Mieli sie tam nawracać i co? Spytajcie Policjantów jak teraz wygląda sytuacja bez Izby, ja nie mogłem uwierzyć.
      • Gość: Zibi Re: "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpa IP: *.3s.pl 23.04.13, 07:18
        Bardzo "konstruktywna" opinia, rolnicy będą mieli zajęcie
    • ulcus.rodens "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpali... 23.04.13, 07:33
      Jak jesteś w stanie czekać 5 godzin, to znaczy że niesłusznie przyszedłeś na SOR. Koniec kropka.
      • Gość: kicia Re: "Pięć godzin czekałem na lekarzy, a ci szarpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 08:16
        przy zakrzepicy też tylko np. ręce bolą - ale do nieprzytomności
        i taki nieprzytomny z bólu różni się od nieprzytomnego uchlanego
        ale na zakrzepicę się umiera
      • Gość: Gocha SOR Kopernika Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 08:35
        Piątek, czerwiec 2010: 6h czekania, z bólem, na założenie gipsu... 2 rentgeny - tego samego miejsca... Gipsu nie założono... Dziecko płacze z bólu nadal... Sobota: gips na nodze założony prywatnie... Ból ustąpił... Noga zdrowa... Następnym razem zaskarże SOR o nieudolność i nieudzielenie pomocy... Ps. Jak nie wiesz o czym piszesz to milcz...
    • Gość: opolanin Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.13, 07:49
      obie panie nie powinny zatem wogóle być w SOR.
      a lekarz POZpo prostu -jak w większości przypadków-się op.
      zdrówka zyczę.
      • Gość: Antoni Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 08:10
        Oczywiście, że powinny. Przecież wystąpiło nagłe zagrożenie zdrowotne.
        • Gość: Egon Re: Pięć godzin czekał na lekarzy, a ci użerali s IP: *.ip.netia.com.pl 24.04.13, 11:37
          Oczywiście nie powinny.
          Nagłe zagrożenie zdrowotne to również biegunka.
          Od tego typu sytuacji jest POZ czy NŚOZ
    • morhile "menel" to nie człowiek 23.04.13, 08:18
      Bo "menel" to nie człowiek, może umrzeć dlatego, że zapił albo nie ma domu i śmierdzi ?
      Skąd personel ma wiedzieć jak ciężki jest przypadek tego "menela", który może nie jest menelem a imprezowiczem, który wyszedł mocno z formy, szanowny autorze listu ?
      Nie bronie alkoholików ale nawet im pomoc lekarska czasem jest niezbędna.
      Poza tym najczęściej braki personelu są tak wielkie, że lekarze z nikim się nie szarpią, lecz siedzą godzinami na SOR, bywa, że po zdiagnozowaniu lecą z przypadkiem na sale operacyjną (w zależności czy to chirurgia do tego pediatryczna, czy nie i jak pilny jest przypadek !), wracają i znowu przyjmują godzinami. Tak godzinami skoro przychodzą ludzie z odczynami alergicznymi na SOR zamiast do dermatologa.

• Gość: robert1902 Re: "menel" to nie człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 08:38
        Sorry, ale pojawia się pytanie czemu nie ma domu, i czemu nic nie robi żeby poprawić swoją sytuację tylko chleje. Obecny system to patologia bo promuje pijaństwo. Gdyby autor listu się schlał zostałby przyjęty szybciej. To według Ciebie normalne? Powinno się ograniczyć opiekę medyczną dla ochlajmord.
        • pawelekok Re: "menel" to nie człowiek 23.04.13, 09:06
          Na zachodzie trafia się owszem najpierw do szpitala, a następnie do aresztu, proces i kara grzywny za zakłócanie porządku publicznego. No chyba, że pijany menel nie wymaga opieki lekarskiej, wtedy od razu jest areszt. W przypadku recydywy coraz wyższe wyroki więzienia. Wprowadzić takie prawo w Polsce a liczba pijanych meneli na ulicach się zmniejszy.
          • Gość: eskpert Re: "menel" to nie człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 09:30
            No i w tym kierunku powinno się pójść w Polsce.
    • szaser Zlikwidować wszelkie SOR-y ! 23.04.13, 08:32
      Przywrócić organizację służby zdrowia z PRL.
      Zlikwidować wszelkie SOR-y. Przywrócić NORMALNE izby przyjęć!
      • Gość: docentX wniosek: chcesz być przyjęty nachlaj się i POłóż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 08:39
        na ławce, ulicy, zaraz przyjadą i grzecznie obsłużą, a jak się nie będziesz szarpał, nie zrzygasz, nie zeszczasz albo i nie zesrasz w gacie to pomyślą że trafili na jakiegoś docenta czy innego profesora i zrobią wszystkie badania!
      • Gość: bezsens Re: Zlikwidować wszelkie SOR-y ! IP: 78.9.154.* 23.04.13, 14:40
        aby to funkcjonowało po PRLowskiemu potrzeba jeszcze 100 tys lekarzy na już. Taki stan (licząc, że nikt nie odejdzie w tym czasie na emeryturę, nie umrze w wypadku etc) osiągniemy już za 100 lat (corocznie uczelnie medyczne wypuszczają 1000 absolwentów z czego większość ma już spakowane walizki jak idzie odebrać PWZ). Czego ty wymagasz. Od 20 lat płacisz identyczną składkę zdrowotną, lekarze aby żyć zapierdzielają w 2-3 miejscach. Teraz ogranicz im zgodnie z normami unijnymi - do jednego miejsca pracy (do wyboru państwowo bądź prywatnie) i spróbuj zorganizować służbę zdrowia 'po twojemu'. Przypominam, że za PRLu lekarz nigdzie nie mógł wyjechać bo nikt nie mógł, a jakoś 'rozsądnie' dało się żyć. Teraz jak zapierdziela to 'ma' a jak pracuje w jednym miejscu to 'nie ma' bo z jednej głodowej pensji lekarza nie utrzymasz. Nie przy jego kosztach pracy (wymagasz od niego nienagannego wyglądu, punktualności, wypoczętego etc, a przede wszystkim szybko diagnozującego i leczącego - czyli musi umieć wykonać np. USG albo ocenić RTG bądź EKG - musi mieć gdzie to wykonać i sprzęt, który tani nie jest). Dotarło, że za 3 tys brutto to żre tynk? Godziwa pensja lekarska to nie jest 'szumnie deklarowane' 5000 brutto tylko 15 tys brutto. wtedy być może lekarze by 'poukładali' sobie priorytety inaczej niż tylko praca tu i praca tam. Niestety - nikt nie rozumie i nikt nie chce dać tych pieniędzy, choć więcej kasy przeżerają urzędnicy w NFZ nie wiadomo co robiący. Nie dziw się, że tak to wygląda, a wręcz przeciwnie - ciesz się, że przy tak niskich nakładach tak to wygląda bo powinno zdecydowanie gorzej.
    • 10robo10 Zaczynajcie teksty od nazwy miasta!!! 23.04.13, 08:40
      To nie jest gazeta Pipidówka.
    • tajnos.agentos To jest reguła! 16.10.13, 14:22
      Na wszystkich izbach przyjęć, od kiedy nasz "prezydent 1000 lecia" Pruszkowski zlikwidował "żłobek" na Kawiej. Niech czytelnik zorientuje się w temacie, pogada z pracownikami Pogotowia Ratunkowego oraz lekarzami dyżurnymi i niech nie marudzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka