Dodaj do ulubionych

Teraz przed poludniem Putin

25.04.13, 10:43
Kto ma dostęp do telewizji rosyjskich: teraz wielka konferencja,prezydent Putin odpowiada na pytania. To informacja, nie czekam na głupie komentarze.
Obserwuj wątek
    • qqbek Dla angielskojęzycznych: 25.04.13, 10:47
      Na żywo, z tłumaczeniem na j. angielski.
      Tutaj.
      • joannabarska Re: Dla angielskojęzycznych: 25.04.13, 11:11
        Straszne jest sluchanie Rosjanina w tłumaczeniu.Jakimkolwiek!
        • qqbek Niestety... 25.04.13, 11:18
          ...zmanipulowany propagandą (tak solidarnościową, w postaci ojca, jak i zdroworozsądkową - tutaj mamusię winię) zupełnie olałem sobie (obowiązkowe wtedy) lekcje języka rosyjskiego w szkole podstawowej (w liceum już nie były obowiązkowe, bo się ustrój zmienił).

Dwa skutki tego odczuwam po dziś dzień:
          1. po rosyjsku porozumiewam się na poziomie absolutnie podstawowym, zrozumiem może nieskomplikowany film, ale na pewno nie wiadomości
          2. już się boję, co córce powiedzieć, jak stwierdzi "przecież Ty tata też miałeś tróję na świadectwie z podstawówki" (bo rusycystka była uparta tak jak i ja, tak więc jedną, jedyną tróję mam).
          • Gość: bleee... Re: Niestety... IP: 213.146.55.* 25.04.13, 13:10
            ...więc ucz się rosyjskiego... język wrogów trzeba znać... bleee...

ps.: żebyś mógł zrozumieć coś więcej, niż "ruki w wierch"
            • qqbek Re: Niestety... 25.04.13, 14:04
              Gość portalu: bleee... napisał(a):

> ...więc ucz się rosyjskiego... język wrogów trzeba znać... bleee...

Widzisz - dlatego też znam biegle język angielski a nie odczuwałem nigdy potrzeby biegłej znajomości języka rosyjskiego.

> ps.: żebyś mógł zrozumieć coś więcej, niż "ruki w wierch"

rozumiem na przykład: "держaть cтaкaн, бyдем пить!" i jakoś bardziej mi się kojarzy ze znanymi mi Rosjanami, niż "рyки вверх" :)
              • wampir-wampir Re: Niestety... 25.04.13, 14:21
                qqbek napisał:

> Gość portalu: bleee... napisał(a):
                >
                > > ...więc ucz się rosyjskiego... język wrogów trzeba znać... bleee...
                >
                > Widzisz - dlatego też znam biegle język angielski a nie odczuwałem nigdy potrze
                > by biegłej znajomości języka rosyjskiego.

Czyli obaj macie spaczony sposób postrezgania innych, bo to nie narody są wrogami.
                Ja chodziłem w liceum do klasy humanistycznej z rozszerzonym rosyjskim. Nie byłem zachwycony, tym bardziej że o tym drugim profilu szkoła nie informała, a jak było ze stosunkiem do Rosjan za komuny - wiadomo, ale języka uczyłem się chętnie.
                BNie sądzę, żebym porozumiewał się i rozumiał wiele więcej niż Kuba, ale to wynika ze sklerozy i braku koniczności posługiwania się rosyjskim na co dzień.
                Angielski jest lingua franca dlatego, że to anglojęczny świat dokonuje odkryć i ulepszeń i w tym języku są one zapisywane. To się długo nie zmieni, wiec na naukę angielskiego będzie skazanych jeszvze co najmniej kilka pokoeń.
                Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i tęsknić za obowiazkowąnauką rosyjskiego. W szkołach sąpo dwa języki obce. Można poszukać opowiedniej, można też uczyć się indywidualnie.
                • qqbek Wampirku... 25.04.13, 14:34
                  ...ja się nabijam z zadęcia blee, a Ty mi od razu spaczenie imputujesz :)

Nie jest wstydem znać języki obce, nawet jeśli ten obcy język to rosyjski.
                  Jedyny powód do wstydu w naszych czasach (przynajmniej jeżeli chodzi o znajomość języków obcych) to nie znać ani jednego w stopniu gwarantującym sprawną komunikację.

A z tym w Polsce jest problem i to poważny :)
                  Nie mówię tu o osobach, które z racji wykonywanych prac i tak zetkną się z obcokrajowcem co najwyżej raz na rok, mówię o tym, że znam ludzi z doktoratami (a nawet po habilitacji), którzy dogadać (mowa o dogadaniu się, a nie umiejętności precyzyjnego i wyraźnego komunikowania swoich myśli) się w żadnym obcym narzeczu nie potrafią.

Owszem - w szkołach są po dwa języki obce... ale poziom nauczania leży i kwiczy (z resztą tyczy się to akurat nie tylko języków obcych).
                  • wampir-wampir Re: Wampirku... 25.04.13, 14:54
                    qqbek napisał:

> Owszem - w szkołach są po dwa języki obce... ale poziom nauczania leży i kwiczy
                    > (z resztą tyczy się to akurat nie tylko języków obcych).

Za moich czasów też były dwa, a poziom też leżał i kwiczał.
                    Mozna było się w szole nauczyć na poziomie umożliwiającym sprawną komunikację, jeśli się tego bardzo chciało i teraz pewnie też tak jest. Zmienił się jedynie stosunek do nauki języków obcych - rodzice rozmiejąc jakie to ważne fundują latoroslom prywatne lekcje/kursy, a dzieciaki mają motywację - net dający możliwośvi komunikacji z całym światem, gdy się je zna.
                    W PRL- u takie kontakty szczawików ograniczały się do wypisywania formułek do zagranicznych firm z prośbą o wysłanie prospektów. Tak, tak,chodzi o druki i gazetki reklamowe, które dziś doprowadzają nas do szału. Wtedy były przedmiotem pożądania, tak samo jak puszki po piwie albo pudełka po fajkach z Pewexu :-)))
                    • qqbek Wampirku... 25.04.13, 15:34
                      ...nie musisz mi tłumaczyć czym był blichtr Pewex-u, resorki Matchbox i zapach koszulki wypranej w pachnącym proszku "ze zrzutów" - znam z autopsji, przynajmniej dekadę kryzysową (lata 80-te).
                      Pamiętam też, jak wymieniłem prospekt VW Golfa na prospekt Peugeota 205 GTI... ach ten kredowy papier, te zdjęcia bez śladu matrycy drukarskiej.
                      Jeansy z Turcji, guma do żucia "od prywaciarza" i pierwsze "świerszczyki" (chociażby w formie kart do gry z mocno nieubranymi paniami), które starsi koledzy kupowali pokątnie (jakie kary za to były, jak kogoś na granicy złapali) na bazarze.
                      • wampir-wampir Re: Wampirku... 25.04.13, 15:40
                        Bazary, ech... dziś obciach, wtedy szyk.
                        Ciągle mam czeskie adidasy, cudownie wygodne na rower i nie mogę się z nimi rozstać, mimo upływu czasu. I jaka jakość - minęło przecież ponad 20 lat, a ja wciąż ich używam, choć coraz bardziej sporadycznie. Teraz nie do pomyślenia :-)))
    • gilgamesz Nowiny ze stolicy nadają? 25.04.13, 11:56
      "Odtąd jak Nowosilcow wyjechał z Warszawy..."
      zostaje tylko Putina w telewizjii oglądać!
      • joannabarska Re: Nowiny ze stolicy nadają? 25.04.13, 12:08
        Durak nie wytrzymał...Gigawesz,jak zwykle, podgryzać usiłuje...
        • Gość: aron Re: Nowiny ze stolicy nadają? IP: *.play-internet.pl 25.04.13, 12:19
          poproście go towarzyszko żeby księży katolickich z Rosji przepędził
          • sothink Re: Nowiny ze stolicy nadają? 25.04.13, 15:11
            zadzwoń i zapytaj się czy dostaniesz rabat na ropę do busa
          • Gość: bosman i na to aaaaronku... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 15:46
            gdyby chcieli przyszła by pora. Ale tego nie zrobią. Po prostu, raz: są za mądrzy i dwa: trzymają czarna mafię za ryj. I swoją i kk.
            • Gość: aron Re: i na to aaaaronku... IP: *.paradowski.pl 26.04.13, 05:00
              o własnie bosmanku wychodzi znowu z ciebie cywilizacja bizantyjska. Trzymanie za mordę kleru to ideał bosmanka. Marnujesz się bosmanku w tym katolandzie. U putina zrobiłbyś zapewne karierę jako "opiekun" kleru
    • Gość: bleee... Re: Teraz przed poludniem Putin IP: 213.146.55.* 25.04.13, 13:06
      > To informacja, nie czekam na głupie komentarze.

...skoro to informacja i nie czekasz "na głupie komentarze", to po co wrzucasz ją na forum dyskusyjne... znowu nie rozumiesz, co czytasz i piszesz... czasy jedności poglądów minęły... zapomniałaś?... bleee...
      • joannabarska Re: Teraz przed poludniem Putin 25.04.13, 13:59
        Po to,by zainteresowani zobaczyli w TV. Jasne? Masz dobry nick,bleeeeeeee~!
        • joannabarska Re: Teraz przed poludniem Putin 25.04.13, 14:52
          5 godzin bez kilkunastu minut! Prezydent Putin ma zdrowie i umiejętnośc skłonienia odbiorcow do sluchania.
          • Gość: bleee... Re: Teraz przed poludniem Putin IP: 213.146.55.* 25.04.13, 15:33
            ...Fidel Castro też... miał... bleee...
            • joannabarska Re: Teraz przed poludniem Putin 25.04.13, 15:44
              JK też ma,ale kuda mu do Castro...
            • Gość: bosman uważaj bleee... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 15:47
              bo się udławisz :-)
              • Gość: bleee... ...już nie musisz... IP: 213.146.55.* 25.04.13, 16:46
                ...ciebie wprawdzie odratowali... ale skutki niedotlenienia mózgu - widać... bleee...
                • Gość: bosman martw się o swojego... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 16:54
                  pawia.
                  • Gość: bleee... Re: martw się o swojego... IP: 213.146.55.* 25.04.13, 18:16
                    ... :)... bleee...
                    • Gość: bosman mam nadzieję, że ten paw... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 22:42
                      za każdym razem ląduje w twoim dekolcie :-)
    • Gość: andrzej.filipowicz Czapka gore, a może tylko karakułowa IP: 89.167.0.* 25.04.13, 21:44
      "Fińska prywatna telewizja MTV3 donosi, że nazwisko Władimira Putina znalazło się na liście członków przestępczych grup zorganizowanych przygotowanej przez Narodowe Biuro Śledcze Finlandii. Zaledwie dwa tygodnie temu wybuchła afera, gdy okazało się, że prezydent Rosji jest na innej, podobnej liście Biura."

Gdyby nie zwoływał rzeczonej konferencji prasowej, to mało kto by wiedział, że jest na liście członków przestępczych grup zorganizowanych przygotowanej przez Narodowe Biuro Śledcze Finlandii, bo na ten piękny i waleczny kraj UE nałożyła wszak informacyjne embargo...
      • joannabarska Re: Czapka gore, a może tylko karakułowa 25.04.13, 22:34
        Guzik wiesz,filipowicz,nie osmieszaj sie.
        • Gość: bosman filipek bredzi jak zwykle IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.04.13, 22:43
          w dupie był, gó... widział i słyszał. Bredzi to co mu oficer prowadzący każe.
          • Gość: aron Re: filipek bredzi jak zwykle IP: *.paradowski.pl 26.04.13, 05:02
            przede wszystkim czy to jest temat na lubelskie forum? Jak ja piszę coś o busach nawet jeżdżacych z Lublina to jest to kasowane. Czy nie moze towarzyszka Barska założyć sobie forum "kocham Putina" i tam się rozpływać w zachwytach nad nim?
            • joannabarska aronie,aronie... 26.04.13, 08:51
              Jakiez to moje zachwyty dotyczące prezydenta Rosji,czytaj,aronie,ze zrozumieniem,ale,siedząc na drzewie, może to byc trudne.
        • Gość: andrzej.filipowicz Pętelka IP: 89.167.0.* 26.04.13, 16:56
          joannabarska napisała:

> Guzik wiesz,filipowicz,nie osmieszaj sie.

Przecież to był cytat oparty o oficjalną informację organów wymiaru sprawiedliwości Finlandii.
          Czasami warto pamiętać jeszcze o pętelce...
          • joannabarska Re: Pętelka 26.04.13, 18:40
            Owszem,ale nie znasz dalszego ciągu. Nie plec więc trzy po trzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka