Dodaj do ulubionych

Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może ju...

21.06.13, 18:42
Dzisiaj miałem taką sytuację: wysiadłem z jednego autobusu aby przesiąść się do tego z przodu. Niestety, zobaczyłem tylko zatrzaśnięte drzwi i poczułem smród spalin! Chciałem się przesiąść z 40 do 50.
W ten sposób MPK "promuje" hasełko "przesiądź się z samochodu do zbiorkomu" oraz cały swój zakichany "zintegrowany system".
Obserwuj wątek
    • dociek Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może ju... 21.06.13, 18:50
      Niewątpliwie latem przegonią "wszystkie". Zwłaszcza, jak na wakacje te "wszystkie" samochody wyjadą z Lublina - na wypoczynek albo do rodzinnych domów, na tzw. "wiochę". I wtedy autobusy przegonią...
      Ba, będą się mogły pościgać ze sobą wzajemnie... na pustych ulicach!
      • Gość: gość23 Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.13, 21:22
        Piąte zdjęcie/rycina. Busypaś wjazdowy w Al. Kraśnicką blokuje wjazd na stację benzynową znanego skandynawskiego koncernu oraz wjazd w uliczkę do stacji kontroli i do posesji.
        I jeszcze jedno - dlaczego z buspasów mają korzystać taksówkarze? To komunikacja zbiorowa?
      • Gość: Zx Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.13, 23:49
        W ramach konsultacji zapytajcie mieszkańców Okopowej, Obrońców Pokoju, Skłodowskiej itp. ościennych ulic, czy chcą cały ten g... niany ruch przyjąć do siebie, bo Panu Prezydentowi zamarzyła reforma. W moim odczuciu prezydent Żuk zaczyna gonić w piętkę.
    • alex2222 Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może ju... 21.06.13, 19:29
      Popieram.Ba,pójdę jeszcze dalej-chociaż już widzę te inwektywy-uważam,że powinno się całkowicie zamknąć dla samochodów szeroko pojęte śródmieście.To da nam tzw.przestrzeń publiczną o której tak dużo się ostatnio mówi.Widzę to codziennie w śródmieściu:samochody z jedną osobą w środku to na moje oko 70% wszystkich.A tak-parkujemy z dala od centrum i do komunikacji.Szaleńcze budowy i rozbudowy ulic niczego nie rozwiążą,przeniosą tylko korki w inne miejsca,nie może być tak że samochody rządzą w mieście.Ale wiem że moje wizje to mrzonki,nikt na to nie pójdzie...
      • Gość: aron Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.paradowski.pl 21.06.13, 19:59
        a potem będzie płacz że centrum umiera i ludzie kupują w marketach
      • Gość: gość23 Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.13, 21:18
        Weź se wylecz to oko. Albo zamontuj drugie. Na oko to gazda był zmarł, a Ty na jedno tylko jedną osobę w 70% widzisz. Idźżesz do okulisty.
        • Gość: marszałek Lin Piao Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.lublin.mm.pl 21.06.13, 22:13
          Na al Racławickich pasy są zbędne, bo komunikacja miejska nie ma tam żadnego problemu. Al. Kraśnicka, najbardziej zakorkowana ulica w Lublinie dostanie dodatkowe 5 % pojazdów, chociaż ja myślę że 15 %. Zacznie się tragedia komunikacyjna. Buspasy to wynalazek, który od biedy sprawdza się (a raczej nie sprawdza) na ulicach sześciopasmowych, bo po dwa pasy są dla zwykłej komunikacji. Na Racławickich mieszczą się tylko cztery pasy i więcej nie będzie, zatem wystąpi podział drogowy 1:1 w pasach i 1:100 w pojazdach. Deregulacja da więcej niż nowinki. Tylko jedna droga w Lublinie nadaje się na buspasy: to ulica Kozia.
          Przy okazji: jeden węzeł komunikacyjny naszej słynnej obwodnicy ma trzy drogi prowadzące donikąd. Zamiast budować odciążenie Al. Warszawskiej, lepiej byłoby połączyć ten węzeł z obwodnicą i zaraz okazałoby się, że obciążenie Warszawskiej spadnie o 70 %. Ale pewnie przy tej nowej trasie zawczasu wykupiono działki na stacje benzynowe, salony samochodowe i atrakcyjne knajpy, dlatego trzeba najpierw zbudować drogę za skansenem, bo inaczej mogłaby okazać się zbędna.
          • Gość: las palmas Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.play-internet.pl 21.06.13, 22:23
            "Na al Racławickich pasy są zbędne, bo komunikacja miejska nie ma tam żadnego problemu."
            Jak przyjedziesz do Lublina to zmienisz zdanie.Wsiądź sobie do jakiegoś autobusu-polecam np.7-ok.15.30-16.00.
        • alex2222 Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może 21.06.13, 22:24
          > Weź se wylecz to oko. Albo zamontuj drugie. Na oko to gazda był zmarł, a Ty na
          > jedno tylko jedną osobę w 70% widzisz. Idźżesz do okulisty.

Aleś mądry.Ciekawe czy łysy?
      • Gość: Zoe Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.13, 00:38
        Pamiętaj, że tam też ludzie mieszkają ...
    • Gość: leszeke Doceniam sprawność komunikacji zbiorowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 22:46
      Bardzo cenie sprawność MPK. Szczególnie w pobliżu przystanków końcowych. Np. jadąc za autobusem max.30 na godzinę po Willowej lub Sławinkowskiej kiedyś myślałem, że pewnie przed autobusem wlecze się jakiś traktor, albo nawet wóz konny ... Ale nie - to kierowca "dopasowuje się do rozkładu" ... Super .,.
    • dziki_truten Akurat 21.06.13, 23:24
      Pomysł wart rozważenia, ale najpierw musi ruszyć obwodnica jako całość. Wewnętrzna i zewnętrzna. Szczególnie Al. Kraśnicka będzie tu gwoździem do komunikacyjnej trumny - w tej chwili. Na marginesie próbuję czasem jeździć MPK - to strata czasu. Przeniosę swoją realizację potrzeb do marketów, galerii i Felicity. Sąd - to może parę razy w życiu mi jest potrzebny, podobnie jak inne urzędy w centrum miasta. Gadanie o przywróceniu przestrzeni publicznej to sranie w banie. Weźcie się się za targ, Novą i PKS, to was ludzie docenią, a tak tylko ich irytujecie.
    • Gość: wiesiek a ja mam skuter. Jeżdżę taniej i szybciej IP: *.ennet.pl 22.06.13, 00:36
      max 50km/h ale i tak przed wami;)
    • tajnos.agentos Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może ju... 22.06.13, 08:47
      Pismaku, "przeciąg" to masz w mieszkaniu, gdy pootwierasz "na przestrzał" wszystkie okna a dojechać możesz w ciągu albo lepiej w czasie.
    • tomaszkiz Re: Autobusy przegonią wszystkie samochody. Może 05.12.13, 11:01
      Nie uważam, żeby pomysł sam w sobie bym zły, tym bardziej, że w znaczący sposób na normalnych pasach autobusy utrudniają pracę kierowcom , więc oddzielne pasy dla nich to dobrym pomysł.
      - - - -
      Pracowałem dla chodzen.pl
    • Gość: Voc Jana Pawła II IP: *.nplay.net.pl 10.12.13, 13:39
      Najbardziej podoba mi się rozwiązanie buspasa na Jana Pawła II.
      Powstały 2 piękne skręty, ale nie dla wszystkich. Poprzednie rozwiązanie było inne, był oddzielny pas, który dawał możliwość skrętu kierowcom, teraz dużo samochodów jedzie prosto i blokuje pas. Niech ktoś się przyjrzy ile samochodów stoi w korku. Puszczenie prawego pasa - zlikwidowanie buspasa z Armii Krajowej by znacznie odciążyło to miejsce, a autobusy skręcające w ogóle by nie ucierpiały na tym rozwiązaniu, bo dalej są 2 pasy i łatwo się włączyć do ruchu dla osobówek.
      Po przeciwnej stronie to już w ogóle głupota, skręt w prawo jest znacznie szybszy niż jazda na wprost, a codziennie rano teraz stoją samochody chcące pojechać w innych kierunkach i blokują skręcających w prawo. Buspas ładnie sobie wygląda, tylko aby wyglądać. Tu nie ma aż takiego potężnego ruchu, nie ma w ogóle korków, żeby to rozwiązanie miało sens. Najgorszym rozwiązaniem jest jednak brak możliwości skrętu dla osobówek.

Wszystko fajnie i pięknie, tylko mam wrażenie, że te wszystkie zmiany odnośnie buspasów są podyktowane przez osoby, które nie mają samochodów i nie myślą o innych.

Proszę zmierzyć czas, korki na tym rondzie, aby się przekonać czy to ma sens i jak duże jest to utrudnienie dla kierowców samochodów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka